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TUBERCULAR PATIENTS WHO RECEIVE TREATMENT OUT­

SIDE STATE OF OHIO-STATE FUNDS MAY NOT BE USED 

TO PAY STATE'S SHARE FOR THEIR SUPPORT-SECTION 

3139-2 3 G. C. 

SYLLABUS: 

State funds provided in Section 3139-23, General Code, may not be used to pay 
the State of Ohio's share for the support of tubercular patients receiving treatment 
outside the State of Ohio. 

Columbus, Ohio, December S, 1947 

Hon. Joseph T. Ferguson, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am m receipt of your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"Reference is made to the provisions of H. B. I 14, recently 
enacted by the 97th General Assembly, providing for the distribu­
tion of state funds for the purpose of proper hospital care for 
persons suffering from tuberculosis. 

This office is in receipt of a certification from the county 
commissioners of a county in this state in which they make a 
claim for reimbursement from the state for the care of a legal 
resident of their county, who was committed to a sanitarium in 
New Mexico for the treatment of tuberculosis. 

A question has arisen as to whether or not the Auditor of 
State may disburse funds, under the provisions of the foregoing 
act, to a county in respect to a legal resident of such county who 
has been committed by a county to an institution outside the 
boundaries of this state. 

Paragraph two of the above act provides as follows: 

'Any county in the state of Ohio not having a county or 
municipal tuberculosis hospital or belonging to a district tuber­
culosis hospital, may commit a patient to any other hospital or 
tuberculosis wing thereof and shall receive one dollar and twenty­
five cents ($1.25) per day for each patient hospitalized.' 
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In the case at bar, the foregoing county did not have a county 
or municipal tuberculosis hospital, or did not belong to a district 
tuberculosis hospital, and therefore, the patient was committed to 
a hospital outside the bounds of the county. 

Does the language of the above paragraph authorize the 
commitment of a patient to a hospital located outside the State 
of Ohio?" 

My attention is directed by you in your request to Sections 3139-23 

and 3139-24, General Code, these sections being the codification of House 

Bill 114 of the 97th General Assembly, which became effective September 

15, 1947. Section 3139-23 reads: 

"On and after July I, 1947, the state shall pay to the board 
of trustees, or the board of county commissioners, serving as a 
board of trustees, of any county, district, or municipal tubercu­
losis hospital approved by the Ohio department of health the sum 
of two dollars and fifty cents ($2.50) per day for each patient 
hospitalized for the treatment of tuberculosis in such hospital by 
any county for whose care and treatment the county was legally 
obligated to pay. One dollar and twenty~five cents ($1.25) of 
such sum received by such trustees, or county commissioners 
serving as a board of trustees, shall be expended only for the care 
and treatment of tuberculosis, or the operation, maintenance or 
improvement of such tuberculosis hospital. The remaining one 
dollar and twenty-five cents ($1.25) of such sum shall be retained 
by the said trustees, or board of county commissioners serving as 
a board of trustees, for the use and credit of the county in which 
the patient has legal residence to be applied as part of the per diem 
cost of the hospitalization of such patient. 

Any county in the state of Ohio not having a county or 
municipal tuberculosis hospital or belonging to a district tuber­
culosis hospital, may commit a patient to any other hospital or 
tuberculosis wing thereof and shall receive one dollar and twenty­
five cents ($1.25) per day for each patient hospitalized. 

The board of trustees of each such county, municipal or 
district hospital, or the board of county commissioners serving as 
a board of trustees, or the board of county commissioners of any 
county that does not have a county or municipal tuberculosis 
hospital or belong to a district tuberculosis hospital, shall, not 
later than the 15th day of each month, certify to the auditor of 
state on forms provided by the auditor of state, the number of 
persons hospitalized during the preceding month for the care and 
treatment of tuberculosis, the number of days each such person 
was a patient, the name of such patient and the county of legal 
residence. Upon receipt of such certification, the auditor of 
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state shall draw warrants in the amount found to be due on the 
treasurer of state payable out of the general revenue fund in 
favor of the trustees of such county, municipal or district hospital, 
or the board of county commissioners serving as a board of 
trustees, or the board of county commissioners of the county of 
residence of such patient where such county does not have a 
county or municipal tuberculosis hospital or belong to a district 
tuberculosis hospital." 

It is first to be noted that there is no express provision in this section 

allowing payment for tubercular treatment in any hospital outside the 

state of Ohio. If there is any authority for such payment, there must be 

either an express provision or at least some clear indication that the 

General Assembly intended this act to provide payment for tubercular 

patients outside of the state. The pertinent part of paragraph two of 

Section 3139-23, General Code, providing "may commit a patient to any 

other hospital or tuberculosis wing thereof," is not adequate to show that 

the intent of the General Assembly was to extend this aid to hospital­

ization outside of the state of Ohio. The first paragraph of Section 3139-

23, General Code, states in part: "any county, district, or municipal tuber­

culosis hospital approved by the Ohio department of health." This pro­

vision clearly refers to treatment within the State of Ohio. The whole 

section must be read together. If one portion of the section is singled 

out and expanded without reference to the intent of the whole section, the 

clear provision of the entire section will be destroyed. 

Secondly, it is to be noted that the legislative intent for the passage 

of Section 3139-23, General Code, by its own terms was clearly for the 

purpose of providing payment to the county by the state of a share of 

the expense for the care and treatment of tubercular patients. The intent 

of the General Assembly can be ascertained by noting the other provisions 

of the General Code for the care of tubercular patients. 

Section 3139-2, General Code, provides: 

"The district hospital for tuberculosis shall be devoted to 
the care and treatment of those persons afflicted with tuberculosis 
who are residents of the district and who are in need of hospital 
care and treatment, provided that if facilities are available and not 
used by such residents, trustees of such hospital may contract 
for the care of patients from counties not included in the district." 
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The pertinent portion of Section 3139-18, General Code, provides: 

"Where a county has not provided a county hospital for 
tuberculosis or has not joined in a tuberculosis hospital district, 
or where a county tuberculosis hospital is not sufficiently large 
to provide proper care for all patients who should be hospitalized, 
the county commissioners may contract with the board of trustees 
of a county or district tuberculosis hospital, or with the proper 
officer of a municipal tuberculosis hospital, for the care, treat­
ment and maintenance of residents of the county who are suffer­
ing from tuberculosis." 

These sections make provision for the county comm1ss10ners to 

contract with any county or district tuberculosis hospital in the state of 

Ohio for the care of their patients. The reference made here to these 

hospitals clearly is to hospitals within the State of Ohio. These sections 

were effective September 5, 1941, and were in effect when this present 

bill was passed. Sections 3139 through 3139-22, entitled "Tuberculosis 

Hospitals and Clinics" is one act, viz., House Bill 59 of the 94th General 
Assembly (119 0. L. 721). It is also to be noted that Sections 3139-23 

and 3139-24, General Code, are additions to this then existing provision 
of the General Code. It is certain that the 97th General Assembly had 

reference to the other provisions of this division of the General Code 

when House Bill 114 was under consideration. Through this entire divi­

sion of the General Code there is no provision for payment of money for 

the support of tubercular patients outside the State of Ohio. The refer­

ences are always either expressly or impliedly to the county, municipal or 

district tuberculosis hospitals within the State of Ohio. 

Your attention is directed to the opinion of my predecessor in 1929, 

Opinions of the Attorney General, Vol. III, page 178o, No. 1198, the 
second branch of the syllabus which reads : 

"County commissioners have no authority to contribute to 
the expense of maintaining a tubercular resident of the county in 
a hospital outside the state, irrespective of whether such person 
is indigent or otherwise." 

Section 3143, General Code, was the section which provided for the 

care of tubercular patients at the time this opinion was rendered. It is to 

be noted that this and other pertinent sections were repealed by the 

same bill, viz., House Bill 59, 94th General Assembly ( l 19 0. L. p. 721), 

which enacted Sections 3139 through 3139-22 of the General Code. 
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Section 3143, General Code, provided for the counties to contract for 

the care of their tuberular patients in other county, district or municipal 

tuberculosis hospitals. The provisions of this repealed section are very 

similar in fact and more similar in intent to Section 3139-23 with reference 

to caring for tubercular patients. The only substantial change made when 

Section 3143 was repealed, and Sections 3139 through 3139-22 were en­

acted, wa& to make provision for the State of Ohio to supervise tuber­

culosis hospitals and clinics. Section 3139-23, General Code, simply 

intended to provide that the state share in the cost of this program. There 

is nothing in the repealed section, nor in the new sections, which would 

show that the legislature intended to extend this program so that it might 

include payment for treatment outside the State of Ohio. The legislative 

intent certainly was not to change the existing provisions unless it expressly 

so stated. I cite with approval from my predecessor's opinion, supra, at 

page 1783: 

"It further appears that the whole act contemplates the fur­
nishing of treatment in some hospital or other institution in the 
state. While in many instances it may be advisable to take the 
person afflicted from the state, in order to have a change of 
climate, inasmuch as funds may not be drawn from the public 
treasury except in pursuance of express provisions of law, and 
the law has not as yet authorized the sending of a patient from 
the state at the expense of the county treasury, I am constrained 
to hold that the same may not be done." 

The fundamental problem was the same under Section 3143 as it is 

under Section 3139-23, General Code, this being whether aid can be 

extended to hospitals outside the State of Ohio. Thus the law is equally 

applicable to both sections. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that state funds 

provided in Section 3139-23, General Code, may not be used to pay the 

State of Ohio's share for the support of tubercular patients receiving 

treatment outside the State of Ohio. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


