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OPINION NO. 90-048 
Syllabus: 

I. 	 When a portion of the territory oi a township is included within a 
municipal corporation and no steps are taken to modify township 
boundaries, electors who rnside in that portion of the township 
are residents of both the township and the municipal 
corporation. Unless a statute provides a specific exclusion, such 
residents are entitled to vote on both municipal and township 
officers, issues, and tax levies, and are subject to taxation by 
both the municipal corporation and the township. 

2. 	 When individuals residing in a particular area are residents of 
both a township and a municipal corporation anJ the township and 
the municipal corporation both submit tax levies for fire 
protection to the electors, electors who reside in that area are 
entitled to vote on both levies and, if both levies are adopted by 
the electors, residents of such area are subject to taxation under 
both levies. 

3. 	 When a portion of the territory of a township is included within a 
municipal corporation, steps may be taken under R.C. 503.07 or 
R.C. 	 503.09 to modify the township boundaries so that such 
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portion of territory is no longer part of the township and electors 
residing in such portion of territory are no longer electors of the 
township. 

4. A fire di· ·rict or joint fire district may be crr.ated under R.C. 
505.37 or 505.371. Only residents of the district are entitled to 
vote on, and benefit from, a district tax for fire protection. Such 
a tax is levied throughout the district. 

To: Keith A. Shearer, Wayne County Prosecuting Attorney, Wooster, Ohio 
By Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 13, 1990 

I have before me your request for an opinion on several questions r~!ating to 
the voting rights and tax obligations of individuals who reside within a villag'! ano 
within a township that is not coextensive with the village. Your letter states, in part: 

In November of 1960, the Trustees of Norton Township in Summit 
County, acting pursuant to former Sections 707.18 and 707.19 of the 
Ohio Revised Code, created the Village of Norton. The new village 
limits incorporated all of Norton Township, a portion oi Franklin 
Township (both in Summit County), and a small tract of land in 
Chippewa Township of Wayne County. 
At the time there were no residents on the land in Chippewa Township, 
but presently there are several new homes, and questions have been 
raised regarding :!i~ :;·,.~ers' voting privileges and taxes. 
Based upon information that 1 have been able to obtain from officials 
in what is now the City of Norton and Summit County, it does not 
appear that Norton has taken any action pursuant to Section 503.07 of 
the Ohio Revised Code to petition the county commissioners for a 
change of township lines or to erect a new township. 
At the May primary, the Board of Elections of Wayne County informs 
me that the City of Norton has a levy on the ballot for fire protection 
in the City. Also on the May ballot for residents of Chippewa 
Township is a levy for fire protection being promoted by the Chippewa 
Township Trustees. 
In light of the foregoing facts, are the residents of the City of Norton 
who are also residents of Chippewa Township in Wayne County entitled 
to vote on the Chippewa Township Fire Levy as well as the Norton Fire 
Levy? 
If both levies pass, are these same residents subject to taxation by roth 
subdivisions for the same services? 
Are these residents of Chippewa Township electors for any township 
office and is~ues? 

Your letter thus indicates that the Village of Norton was formed of land that 
had been part of three different townships. When the village was incorporated in 
1960, it included all of Norton Township (in Summit County), a portion of Franklin 
Township (in Summit County), and a small tract of land in Chippewa Township (in 
Wayne County). The village is now a city. See Ohio Const. art. XVIII, §I; R.C. 
703.01-.06. You are concerned with the rights and duties of individuals who reside 
within Chippewa Township (in Wayne County) and are also residents of the City of 
Norton. 

R.C. 703.22 provides that, "[w]hen the limits of a municipal corporation 
become ide,:ti.cal with those of a township, all township offices shall be abolished, 
and the duties thereof shall be performed by the corresponding officers of the 
municipal corporation." R.C. 503.07 establishes procedures for making the township 
limits identical with those of a municipal corporation. See also R.C. 503.08. R.C. 
503.09 provides that, when a township contains all or part of a municipal 
corporation, electors owning land in the portion of the township outside the 
municipal corporation may petition to have the unincorporated territory erected into 
a new township, excluding the territory within the municipal corporation, and states: 
"the territory lying within the limits of the municipal corporation in the original 
township shall be considered as not being located in any township." See ge11erally 
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1985 Op. Att'y Gen. No. 85-033; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-051. Your letter 
indicates that the City of Norton has not taken any action pursuant to R.C. 503.07 to 
petition the county commissioners for a change of township lines or to erect a new 
township. I assume for purposes of this opinion that no action has been taken to 
modify the township boundaries as they existed when the village was incorporated. 

It is firmly established under Ohio law that, if part of the territory of a 
township is incorporated into a municipal corporation, that territory also remains 
part of the township unless steps are taken to change the township boundaries. 
See R.C. 503.07; R.C. 503.09; R.C. 703.22; State ex rel. Halsey v. Ward, 17 Ohio 
St. 543 (1867); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-036; Op. No. 85-033; Op. No. 84-051: 
1977 Op. Att'y Gen. No. 77-031; 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-013; 1959 Op. Att'y 
Gen. No. 888, p. 584. Where, as in the case that you have presented, the boundaries 
remain unchanged, the persons who reside in the territory that is part of the 
township and also part of the municipality are residents of both political 
subdivisions. Unless a specific statute provides to the contrary, they are entitled to 
vote on levies that are submitted to the electors of either of such entities and are 
subject to taxes that are imposed by either of such entities. See, e.g., Op. No. 
88-036 at 2-168 (persons who are residents of both a municipality and a township 
"have obligations to both the municipal corporation and the township"); Op. No. 
85-033 at 2-118 ("[t]axpayers who reside in both the city and the township face extra 
tax burdens, since they must support the expenses of both the ci t_v and the 
township"); 1959 Op. No. 888. See ge11erally, e.g., R. C. 557 5.1 O; I%9 Op. At t 'y 
Gen. No. 69-055 (overruled in part by Op. No. 88-036). Op. No. 77-031 states, at 
2-114 through 2-115: 

[l]t would appear that property of the township, even though it is also 
located within the limits of a municipality, still retains a complete and 
independent existence as part of the township. The inhabitants of the 
territory located within the municipality still retain their full voting 
rights with regard to the election of the various township officers and 
the property of such territory still remains subject to township tax 
levies. unless there is some exception in the statute providing for the 
specific tax. Accordingly, the owners of such property would clearly 
have the right to vote on levies and issues which might result in any 
additional taxation to their property. Stt: 1944 Op. Att'y. Gen. No. 
7038, p. 406 and 1939 Op. Att'y. Gen. No. 198, p. 249 (dealing with the 
issue of taxation of the township area located within a municipality). 

See also Op. No. 69-055 at 2-118 (overruled in part on other grounds by Op. No. 
88-036) ("[2Jny tax authorized and levied by a subdivision or taxing unit must be 
levied uniformly upon all taxable property within such subdivision or taxing unit 
unless otherwise provided by law"); 1939 Op. Att'y Gen. No. 198, vol. I, p. 249 at 252 
("it is the general rule that a township can levy a tax on all of the taxable property 
located in the township, including the proptrty in a village or city located within the 
township, unless an exce;,tion is found in the statute providing for the tax"); I 924 Op. 
Att'y Gen. No. 1213, p. 82 (syllabus, paragraph I) ("[a] levy of a tax 'on all the 
taxable property of a township' includes the property of a village within such 
township unless the property of the village is expressly excepted by statute from 
such levy"). It follows that residents of the City of Norton who are also residents of 
Chippewa Township are electors of Chippewa Township for purposes of voting on 
officers, issues, and taxes, and for purposes of paying taxes, unless they are excluded 
by the provisions of a particular statute. See, e.g., R.C. 5575. J(); cf. Op. No. 
85-033 (finding that, when a city is located within a township and has its own health 
department, taxable valuations situated within the city should be excluded from the 
taxable valuations of the township used to apportion the appropriation for a general 
health district pursuant to R.C. 3709.28). 

Your questions concern particularly the matter of levies for fire protection. 
A municipal corporation may submit to the voters a tax levy for fire protection in 
the municipal corporation. See Ohio Const. art. XII, §2; Ohio Const. art. XIII, §6; 
Ohio Const. art. XVIII, §§3, 13; R.C. Chapter 737; R.C. 5705.01; R.C. 5705.19-.191. 
Similarly, a township is authorized to submit to its voters a tax levy to pay for fire 
protection throughout the township. See R.C. 505.39 ("[t]he board of township 
trustees may ... levy a ... tax upon all taxable property in the township ... " for fire 
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protection purposes); R.C. 5705.01; R.C. 5705.19-.191. If particular individuals are 
residents of both the city and the township, they are entitled to vote on both levies 
and are subject to both levies, if both levies are adopted by the voters. See, e.g., 
Op. No. 88-036; Op. No. 84-051; Op. No. 77-031; 1924 Op. No. 1213. 

Your letter reflects a concern that inequities may exist in a situation in 
which residents are subject to both municipal and township levies for the provision of 
fire services. See, e.g., Op. No. 84-051. It should be noted that, if adopted, the 
levies in question would not be for precisely the same services. Rather, the tax 
levied by the township would be for such fire protection services as the township 
might provide, and the tax levied by the city would be for such fire protection 
services as the city might provide. See Op. No. 88-036 at 2-169 ("[w]hen a 
municipal corporation exists within a township, the legislative authority of the 
municipal corporation and the board of township trustees are separate taxing 
authorities, and the proceeds of a tax levied by one of those taxing authorities 
accrues to the subdivision for which the taxing authority acts"). It is not clear that 
the provision of both township and municipal fire protection services would provide a 
benefit to the residents. Cf. Op. No. 118-036 at 2-176 to 2-177 and 1959 Op. No. 
888 at 587 (discussing benefits that electors of a municipal corporation within a 
township may derive from a tax levy for township roads). See generally 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-028; 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-042; 1987 Op. Att'y Gen. No. 
87-040 (syllabus) ("[al township that chooses to provide fire protection without the 
creation of one or more fire districts cannot exclude portions of the township from 
the area to which fire protection is provided"); 1924 Op. No. 1213. There are, 
however, procedures that could be used to avoid any perceived inequities or 
duplication of services. See generally, e.g., Op. No. 84-051; Op. No. 77-031; Op. 
No. 67-013. 

As noted above, steps might be taken to conform township boundaries to 
municipal boundaries, so that the township government ceases to exist, see R.C. 
503.07; R.C. 703.22; 1959 Op. No. 888, or to exclude the territory in question from a 
township, see R.C. 503.09. In either of such circumstances, residents of the 
territory in question would be subject to municipal but not township government and 
could be taxed by the municipal corporation but not by a township. See Op. No. 
88-036; Op. No. 77-031; Op. No. 67-013 (concluding that a single township may cross 
county lines). 

On the matter of fire protection, a township is authorized to create a fire 
district of any portions of the township and to provide services for that district with 
moneys derived from a tax levied only on property within that district. See R.C. 
505.37; R.C. 505.39; R.C. 505.40 (bond issue); R.C. 5705.01; R.C. 5705.19-.191; 1988 
Op. Att'y Gen. No. 88-074; Op. No. 88-042; Op. No. 87-040. If a fire district were 
created in Chippewa Township that excluded territory located in the City of Norton, 
a tax for the fire district could not be submitted to any voters residing in the City of 
Norton or levied against any property in the City of Norton; proceeds of such tax 
could be used for fire protection only within the fire district and not within any part 
of the City of Norton. Alternatively, a fire district or jc,int fire district including 
both the City of Norton and all or part of Chippewa Township might be created 
under R.C. 505.37 or R.C. 505.371. See Op. No. 88-074. Only residents of such a 
district would be entitled to vote on, and benefit from, a district tax for fire 
protection. The tax would be levied throughout the district. See R.C. 505.37; 
R.C. 505.371; R.C. 505.39. See generally 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-021. 

It is, 	therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

I. 	 When a portion of the territory of a township is included within a 
municipal corporation and no steps are taken to modify township 
boundaries, electors who reside in that portion of the township 
are residents of both the township and the municipal 
corporation. Unless a statute provides a specific exclusion, such 
residents are entitled to vote on both municipal and township 
officers, issues, and tax levies, and are subject to taxation by 
both the municipal corporation and the township. 

2. 	 When individuals residing in a particular area are residents of 
both a township and a municipal corporation and the township and 
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the municipal corporation both submit tax levies for fire 
protection to the electors, electors who reside in that area are 
entitled to vote on both levies and, if both levies are adopted by 
the electors, residents of such area are subject to taxation under 
both levies. 

3. 	 When a portion of the territory of a township is included within a 
municipal corporation, steps may be taken under R.C. 503.07 or 
R.C. 503.09 to modify the township boundaries so that such 
portion of territory is no longer part of the township and electors 
residing in such portion of territory are no longer electors of the 
township. 

4. 	 A fire district or joint fire district may be created under R.C. 
505.37 or 505.371. Only residents of the district are entitled to 
vote on, and benefit from, a district tax for fire protection. Such 
a tax is levied throughout the district. 
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