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OPINION NO. 69-025 

Syllabus: 

1. The board of education of each city, exempted village, 
and local school district by employment contract with the teacher 
provides what shall constitute "regular duties" and "additional 
duties" and determines the amount of compensation relative to 
each, as authorized by Section 3319.08, Revised Code. 

2. Unless the contract between the board of education and 
the teacher provides that the teacher's regular duties shall in­
clude the possible assignment of substitute teaching duties, such 
assignment would constitute duties beyond the regular teaching 
duties. Such additional duties and the compensation therefor are 
the proper subject of a supplemental contract. 

To~ David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 5, 1969 

I have before me your predecessor's request for my opinion on 
the following question: 

"In one of the local school districts located 

in our County, the superintendent has followed the 

practice on occasions, where it is impossible to 

obtain a substitute, of assigning regular teachers 

from the staff that have 'planning periods' during 

various periods of the day, to take over classes 

of an absent teacher. 


"The question has thus arisen as to whether 

or not such teachers who fill in for an absent 

teacher on such a casual basis must be paid for 

these assignments over and above their regular 

contract rate, and also whether or not this is to 

be considered as a duty beyond the regular duty 

of a teacher." 


Section 3319.07, Revised Code, inter alia, provides: 
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"The board of education of each city, exempted 

village, and local school district shall employ the 

teachers of the public schools of their respective 

districts.***" 


The procedure to be followed by the board of education for 
the employment of teachers of the public schools is provided in 
part by Section 3313.18, Revised Code. The clerk of the board of 
education shall record the proceedings of each meeting in a book 
to be provided by the board for that purpose, which shall be a pub­
lic record, cf. Section 3313.26, Revised Code. 

Section 3319.08, Revised Code, inter alia, provides: 

"The board of education of each city, 

exempted village, and local school district 

shall enter into written contracts for the 

employment and reemployment of all teachers 

and shall fix their salaries which may be 

increased but not diminished during the term 

for which the contract is made, except as 

provided in section 3319,12 of the Revised 

Code. 


"If a board of education adopts a notio:1 

or resolution to employ a teacher under a 

limited or continuing contract and the teach­

er accepts such employment, the failure of 

such parties to execute a written contract 

shall not avoid such employment contract. 


"The board of education of each city, 

exempted village, and local school district 

may include in such contract duties beyond 

the regular duties and for such additional 

duties the salary of the teacher may be sup­

plemented. Such boards may discontinue at 

any time the assignments of special duties 

beyond the regular classroom teaching duties 

and the supplemental salary allowed for such 

additional duties shall be discontinued upon 

relief from such additional duties. In 

addition to supplemental salary payments as 

provided in this section, such boards of 

education may grant salary increase at any 

time without the imposition of additional 

duties. ~' ,:, * 


"Contracts for the employment of teach­

ers shall be of two types, limited contracts 

and continuing contracts. A limited contract 

for a superintendent is a contract for such 

term as authorized by section 3319.01 of the 

Revised Code, and for all other teachers for 

a term not to exceed five years. A continu­

ing contract is a contract which shall remain 

in effect until the teacher resigns, elects 

to retire, or is retired pursuant to section 

3307.37 of the Revised Code, or until it is 

terminated or suspended and shall be granted 

only to teachers holding professional, per­

manent, or life certificates." 
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Pursuant to Section 3319.08, Revised Code, the contract of 
employment of each teacher shall be in writing. The rights and 
duties existing between the board of education and the teacher 
depend upon the terms of their contract. Such contract, of course, 
is subject to any conditions or limitations imposed thereon by 
statute. 

The terms "regular duties" and "additional duties" are not 
specifically defined by statute. What shall constitute "regular 
duties" and "additional duties" and the compensation for each may 
therefore be the subject of agreement between the parties at the 
time each contract of employment or reemployment is entered. Ad­
ditional duties may also be the subject of a supplemental agree­
ment between the board of education and the teacher, 

Your inquiry did not submit a specific teacher's contract for 
consideration. Obviously, contractual provisions specifically 
dealing with the subject of your inquiry would be controlling. 

Section 3319.10, Revised Code, provides that teachers may 
be employed as substitute teachers to take the place of regular 
teachers absent on account of illness or on leave of absence or 
to fill temporary positions created by emergencies. Such sub­
stitute teachers receive compensation for such employment. It 
is logical to conclude that a regular teacher who performs the 
normal day-to-day teaching duties and, in addition, also performs
the duties of a substitute teacher, is performing "additional 
duties." 

Section 3319.08, Revised Code, empowers the board of educa­
tion to contract for duties beyond the teacher's regular duties 
and to compensate such teacher for the performance of such duties, 
A determination to assign duties not previously contracted for, 
and the co~pGnsation to be paid therefor, would be the proper 
subject of a supplemental contract. 

It is therefore my opinion that: 

1. The board of education of each city, exempted village, 
and local school district by employment contract with the teacher 
provides what shall constitute "regular duties" and "additional 
duties" and determines the amount of compensation relative to 
each, as authorized by Section 3319.08, Revised Code. 

2. Unless the contract between the board of education and the 
teacher provides that the teacher's regular duties shall include 
the possible assignment of substitute teaching duties, such 
assignment would constitute duties beyond the regular teaching
duties. Such additional duties and the compensation therefor are 
the proper subject of a supplemental contract. 




