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2903. 

NEEDY BLI~D PERSON - WHERE REQUIREMENTS SEC­

TIONS 2965-1 (a) AND 2965-1 (b) G. 'C. MET, ENTITLED TO 

RELIEF UNDER SECTION 2965-1 (a) G. C. - COUNTY 

TO FURNISH RELIEF WHERE PARTY RESIDED THEREIN 

ONE YEAR OR MORE WHEN NOT VOLUNTARILY AND 

CONTINUOUSLY ABSENT FOR ONE YEAR - STATUS NOT 

CHANGED WHERE PARTY RESIDED IN COUNTY YEAR 

IMMEDIATELY PRECEDING DATE OF APPLICATION FOR 

RELIEF - SPECIFIC CASE DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

A needy blind person who meets the requirements of Sections 2965-1 (a) 

and 2965-1 (b), General Code, is, under the provisions of Section 2965-1 (c), 

General Code, entitled to relief to be furnished by the county in which he 

has resided one year or more and from which thereafter he has not been 

absent voluntarily and continuously for one year regardless of whether or 

not such person has resided in and been an inhabitant of such county for the 

year immediately preceding the date of his application for such relief. Specific 

case discussed. 

Columbus, Ohio, October 16, 1940. 

l\1r. Walter Schmitt, 
Member, Ohio Commission for the Blind, 
Atlas Bank Building, 
Cincinnati, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

"The Commission has pending before it for decision an appeal 
under Section 2967-2 (pension for the blind law) by an applicant 
whose application was denied by the County Commissioners of 
Summit County on the ground that the applicant did not meet the 
qualifications of residence under Section 2965-1. 

Before passing upon the appeal, the Commission believes that 
it needs an interpretation of Section 2965-1 as to the meaning of 
these residential requirements. 
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It appears from the record, that the applicant was born and 
reared in Summit 'County. He is what might be termed an itinerant 
blind person, that is, he travels from place to place, playing an 
accordion on pu'blic streets and in other places. 

During the _period from 1930 until November 30, 1939, the 
date of his application for the pension, the applicant resided at 
various places in the City of Akron, Summit County. During this 
same period, he was absent from Akron for extended periods, going 
as far west as the Pacific Coast and as far east as New York. For 
instance, the record shows that he was absent from the fall of 1932 
until September, 1933. Again, from the latter part of 1933 until 
some time in 1934. He was also away three months during the fall 
of 1934. Also from November, 1938 to August 1, 1939, always 
returning, however, to Akron where he resided at different 
locations. 

The legal question is whether or not at the time of his applica­
tion he was a resident of Summit County within the meaning of 
the above mentioned section, particularly under sub-paragraph (c) 
of that section, which requires that the applicant shall have resided 
in and been an inhabitant of the county in which application is 
made for at least one year immediately preceding the date of the 
application, or has a legal settlement in the county in which the 
application is made. 

You will note that the same section in the last sentence defines 
a legal settlement to be one where a person has resided one year or 
more in any county of this state, which he shall retain until he has 
acquired a legal settlement elsewhere, or until he has been absent 
voluntarily and continuously for one year therefrom. 

There is nothing in the record to indicate that while absent 
from the city, he intended to take up his legal residence outside of 
Ohio, nor is there anything to indicate an intention to reside any­
where except Akron, Ohio. 

We would, therefore, appreciate your advice on this question as 
to whether or not under the facts above mentioned the applicant was 
or was not a resident within the meaning of sub-paragraph (c)." 

Section 2965-1, General Code, to which you refer in your inquiry reads 

as follows: 

"Relief shall be given under this act to any needy blind person 
who: (a) is not less than 18 nor more than 65 years of age; 
and Cb) lost his eyesight while a resident of the state or shall have 
resided in the state for a period of five years during the nine years 
immediately preceding the filing of the application for assistance, 
the last year of which shall be continuous and immediately precede 
such application; and (c) has resided in and been an inhabitant of 
the county in which application is made for at least one year im­
mediately preceding the date of the application, or has a legal settle­
ment in the county in which the application is made; provided, how-
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ever, that any person otherwise qualified who has no legal settle­
ment in the county in which he makes application, shall file his 
application in the county in which he is residing, and relief if 
granted, shall be paid entirely from state funds until he can qualify 
as having a legal settlement in that county. For the purpose of this 
act, every person who has resided one year or more in any county of 
this state shall thereby acquire a legal settlement in such county, 
which he shall retain until he has acquired a legal settlement else­
where, or until he has been absent voluntarily and continuously for 
one year therefrom." 

In substance this section sets forth certain requirements which must be 

met by a needy blind person in order to become eligible for relief under the 

act in question. You fail to state the age of the applicant under consideration. 

Therefore, in answering your request I shall assume that said applicant 

comes within the age limitations contained in Section 2965-1 (a), supra. 

:Moreover, you do not point out whether the applicant lost his eyesight while 

residing in Ohio, other than to say that he was born and reared in Summit 

County, Ohio. It, therefore, appears that no question is being raised as to 

the applicant's eligibility by reason of the requirements of Section 2965-1 (b), 

supra. In view of the above, your request resolves itself into a consideration 

of Section 2965-1 (c), supra, as regards the applicant in question. 

The requirement contained in Section 2965-1 (c), supra, is set out in 

the alternative; that is to say, in order to qualify under this sub-section a 

needy blind person must show ( 1) he "has resided in and been an inhabitant 

of the county in which application is made for at least one year immediately 

preceding the date of the application", or (2) he "has a legal settlement in 

the county in which the application is made". 

Let us first consider whether this individual has a "legal settlement" m 

Summit County. The last sentence of Section 2965-1, supra, defines "legal 

settlement" as follows: 

"For the purpose of this act, every person who has resided one 
year or more in any county <?f this state shall thereby acquire a legal 
settlement in such county, which he shall retain until he has 
acquired a legal settlement elsewhere, or until he has been absent 
voluntarily and continuously for one year therefrom." 

The facts which you present in your letter warrant the conclusion that 

the applicant has obtained a legal settlement in Summit County in that he 

has resided therein more than one year and there is nothing in your letter 

to indicate the acquisition of a legal settlement elsewhere or a voluntary and 
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continuous absence from said county for a period of one year since the acqui­

sition of such settlement. A temporary absence of less than one year's 

duration with intention of returning to Summit County would not terminate 

the legal settlement already acquired therein. 

In view of the conclusion which has been reached, for the purposes of 

this opinion it is not necessary to determine whether or not the applicant 

"has resided in and been an inhabitant of the county in which application is 

made for at least one year immediately preceeding the date of the application". 

As pointed out above the requirements of Section 2965-1 (c) are in the alter­

native and compliance with either is, therefore, sufficient. 

Before concluding, I desire to call your attention to Opinions of the 

Attorney General for 1937, Vol. II, page 1540, wherein at page 1549 my 

predecessor, in discussing Section 2965-1 (c), observed as follows: 

"It must also be further noted that Section 2965-1 (c), pro­
vides a method for temporary blind relief to those needy persons 
who are otherwise qualified but have no legal settlement in the 
county in which such application is made. It provides such person 
'shall file his application in the county in which he is residing, and 
relief if granted, shall be paid entirely from state funds until he 
can qualify as having a legal settlement in that county.' In other 
words, any needy blind person is entitled to some kind of relief, 
if needed, and the matter of 'legal settlement' is to be no bar 
thereto." 

In view of the facts you have submitted concerning the applicant 

about whom you inquire and in line with the foregoing discussion, it is 

my opinion that said applicant has a legal settlement in Summit County, 

Ohio, within the meaning of that term as it is used in Section 2965-1 (c), 

General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


