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OPINION NO. 69-080 

Syllabus: 

If for any reason a political party candidate for public office 
withdraws, dies, or is incapacitated to hold office at any time, not 
excluded by the time limits specified in Section 3513.31, Revised 
Code, such candidate vacancy may be filled pursuant to such section. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 3, 1969 

Your request for my opinion reads in pertinent part as follows: 

"Can the vacancy created by the death of 
a candidate who filed a declaration of candi­
dacy for nomination as a candidate for a poli­
tical party be filled by said political party 
after the May primary date in accordance with 
the provisions of Section 3513.31 of the Re­
vised Code when said candidate died in April, 
prior to the date when a primary election 
would have been held by his political party, 
although in fact, no such primary election 
was held due to a lack of contest for the 
nomination as Republican party candidates to 
any elective office? We will appreciate your 
advice on this question so that we can relay 
the answer to the Belmont County Board of 
Elections." 

The per curiam opinion in The State, ex rel. Gottlieb v. Sulligan, 
et al., 175 Ohio St. 23$ (1963), along with two reasonable assump­
tions, is, in my opinion, completely dispositive of your question. 
Random statements of the court are as follows: 

nThe sole issue in this case is whether 
a person selected as a party candidate for an 
office in a primary election who withdraws his 
candidacy for that office is eligible for se­
lection as a party candidate by the party com­
mittee to fill a vacancy in the nomination for 
another office created by the withdrawal of 
the candidate originally nominated. 

"The determination of this question 
rests on the construction of Section 3513.04, 
Revised Code, which reads in part as follows: 

"' No person who seeks ;party .11.ominat.ion 
for an office or position at a primary 
election by declaration of candidacy shall be 
permitted to become a candidate at the following 
general election for any office by nominating
petition or by write-in.' 
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'***an examination of this section re­
veals that by its very terms its operation is 
confined to those situations where a candidate 
seeks a place on the ballot either by a write­
in vote or by nominating petition. No refer­
ence is made to the present situation whereby 
a candidate is selected by a party committee 
under the provisions of Section 3513.31, Re­
vised Code. Thus, there is no direct prohi­
bition of respondent Flask's candidacy by 
this section unless, as urged by relater, se­
lection by party committee is equivalent to 
selection by nominating petition. 

"Inasmuch as Section 3513.04, Revised Code, 
specifically refers to a 'nominating peti­
tion,' it is necessary to determine the 
meaning of this phrase under the Ohio stat­
utes. An examination of the election laws 
indicates that the phrase, 'nominating peti­
tion,' has a specific meaning. Under our 
statutes the candidates for public office 
may gain nomination by two methods: One, 
by filing a declaration of candidacy accom­
panied by a petition entitling one to be a 
participant in the direct party primary 
wherein candidates from all political par­
ties seek their nomination; or, two, by 
what is designated as a nominating petition, 
the method by which the independent candi­
date may seek his place on the elective bal­
lot. (See Section 3513.252, Revised Code.) 
In other words, the nominating petition is 
the method by which the independent candi­
date seeks his place on the elective ballot. 
Clearly a selection by a party committee of 
a party candidate to fill a vacancy on the 
ballot would not fall within the meaning of 
a nominating petition. The purpose of Sec­
tion 3513.31, Revised Code, is to replace a 
duly nominated party candidate, who, because 
of death or withdrawal, has created a vacan­
cy in the party ticket. The selection is of 
a party candidate and not an independent 
candidate and thus does not constitute a 
nominating petition or a petition in any 
sense. 

"The purpose of Section 3513.04, Re­
vised Code, clearly is to prevent a disap­
pointed party candidate who has failed to 
be selected as a nominee in the primary 
from again trying to be placed on the elec­
tive ballot by entering the arena as an 
independent candidate. 

"The operation of Section 3513,04, Re­
vised Code, is confined to a nominating 
petition within the meaning of such term as 
used in the Ohio statutes and does not re­
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late to persons selected by a party commit­

tee under the terms of Section 3513.31, 

Revised Code. 


Section 3513.31, Revised Code, relat ­
ing to the selection of candidates to fill 
vacancies, is therefore, valid, and a selec­
tion thereunder does not constitute a 
selection by nominating petition. There­
fore, inasmuch as Section 3513.04, Revised 
Code, confines its prohibitions to those 
seeking candidacy or election by write-in 
votes or nominating petition, it does not 
apply to a candidate selected by party 
committee under the provisions of Section 
3513. Jl, Revised Code. '' 

(Emphasis added.) 

My first assumption, if one is indeed necessary, is that if for 
any reason a political party candidate for public office withdraws, 
dies, or is incapacitated to hold office at any time, not excluded 
by the time limits specified in Section 3513.31, Revised Code, such 
candidate vacancy may be filled pursuant to such section, which 
provides in pertinent part as follows: 

nrf a person nominated in a primary 
election as a candidate for election at 
the next general election dies, the vacan­
cy so created may be filled by the same 
committee in the same manner as provided 
in the first five paragraphs of this sec­
tion for the filling of similar vacancies 
created by withdrawals, except that the 
certification when filling a vacancy 
created by death, may not be filed with 
the secretary of state, or with a board 
of the most populous county of a district, 
or with the board of a county in which 
the major portion of the population of a 
subdivision is located, later than four 
p.m. of the tenth day before the day of 
such general election, or with any other 
board later than four p.m. of the fifth 
day before the day of such general 
election." 

My second assumption is that when a person has filed a declara­
tion for candidacy and is nominated pursuant to Section 3513.02, Re­
vised Code, it is tantamount to having been nominated at a primary 
election for the purposes of Section 3513.Jl, Revised Code. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that when a 
vacancy is created by the death of a candidate who filed a declara­
tion of candid?CY for nomination as a candidate for a political 
party, it may be filled by said political party after the May primary 
date in accordance with the provisions of Section 3513.31 of the Re­
yised Code, when said candidate died in April, prior to the date 
when a primary election would have been held by his political party, 
although in fact, no such pi~mary e~Gction was held due to a lack 
of contest for the nomination as Republican party candidates to any 
elective office. 




