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OPINION NO. 68-089 

Syllabus: 

1. A national bank or a bank organized under the laws 
of any state offering participations in a Commingled Trust 
Fund is exempt by Section 1707.02, Revised Code, from the 
provisions of Sections 1707,08 through 1707.11, Revised Code, 
if such bank is under the supervision of or subject to regu­
lation by the government or state under whose laws it was 
organized. 

2. A national bank or a bank organized under the laws 
of this state issuing participations in a Commingled Trust 
Fund is exempt from the registration requirement of Section 
1707.15, Revised Code. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 6, 1968 

I have before me your letter of March 15, 1968 requesting 
my opinion on the application of the Ohio Blue Sky Laws to the 
offerings of participations in a Commingled Trust Fund admini­
stered by a bank. Specifically, you have requested an answer 
to the following questions: 

"1) Does such offering of participations 
in said Commingled Trust Fund constitute a sale 
of securities to be regulated under Sections 
1707.01 to 1707.45, inclusive, Ohio Revised Code; 
further does the offeror have to be licensed as 
a dealer in securities pursuant to Section 1707.-
15, Ohio Revised Code? 

"2) Does this operation of a bank consti­
tute a 'banking function' in the ordinary sense 
of a bank acting as a fiduciary, viz., aggressive 
selling of participation of mutual fund interests? 

"3) Does the State of Ohio have authority to 
regulate sale of securities by a National bank in 
the manner described herein? 

"4) Does the Division of Securities have 
jurisdiction of the sale of such interests when 
created by an Ohio chartered bank?" 

In answer to the first part of your first question, Sec­
tion 1701.01, Revised Code, provides that a "Securlty means*** 
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an interest in any trust." However, Section 1707.02, Revised 
Code, provides: 

"(A) 'Exempt', as used in this section, 
means exempt from sections 1707.08 to 1707.11, 
inclusive, and 1707.39 of the Revised Code. 

11* * * * * * * * * 

"(C) Any security issued by and rep­
resenting an interest in or an obligation of 
a national bank, a corporation, or a govern­
mental agency created by or under the laws of 
the United States or of the Dominion of Canada, 
or a bank organized under the laws of any state, 
is exempt, if such bank, corporation, or govern­
mental agency is under the supervision of or 
subject to regulation by the government or state 
under whose laws it was organized. 

"* * * * ,j(- * * * *" 
(Emphasis added) 

Therefore, if the trustee is a national bank or a state bank 
subject to regulation by the government or state under whose 
laws it was organized it is not subject to the provisions of 
Sections 1707.08 to 1707.11, Revised Code. See also Section 
1707.09, Revised Code. 

In answer to the second part of your first question, it 
is my opinion that the offerer bank as an issuer of trust 
certificates is not subject to the registration previsions of 
Section 1707.15, Revised Code. 

Section 1707.03, Revised Code, provides: 

"(A) As used in this section •exempt' 
means that, except in the case of securities 
the right to buy, sell, or deal in which has 
been suspended or revoked under an existing 
order of the division of securities under 
Section 1707.13 of the Revised Code, trans­
actions in securities may be carried on and 
completed without compliance with sections 
1707.08 to 1707.11, inclusive, of the Revised 
Code. 

"* * * * * * * * *

" ( J) The sale of securities by a bank 
or credit union organized under the laws of 
the United States or of this state is exempt, 
if at a profit to such seller of not more than 
two per cent of the total sale price of such 
securities. 

"* * * * * *

Thus, a bank selling participations in a Commingled Trust 
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Fund qualifies for the exemption under subsection (J), if 
the profit on the sale is less than two percent of the total 
sale price of such securities. Since the bank in question is 
also the issuer of the participations, it does not receive any 
profit in a resale as contemplated by subsection (J). 

However, subsection (J) exempts only those banks organized 
under the laws of this state and under the laws of the United 
States. Therefore, those banks which do not qualify under 
subsection (J) must comply with Sections 1707.14 and 1707.15, 
Revised Code. 

Section 1707.14, Revised Code, provides: 

"(A) No person shall engage in this 
state in the business of acting as broker 
for others in the purchase or sale of secur­
ities unless such person is licensed as a 
dealer by the division of securities. 

"(B) No person shall sell securities 
within this state or engage in the business 
of buying, selling, or dealing in securities 
otherwise than in transactions through or with 
a licensed dealer, unless such person is li­
censed as a dealer by the division, except in 
the following cases: 

"(1) When the securities are the subject 
matter of one or more transactions enumerated 
in divisions (B) to (L), inclusive, and (0) to 
(Q), inclusive, of section 1707.03 of the Re·­
vised Code; 

"* * * * * * ***II 

The statutory exemption of Section 1707.14, supra, re­
lieves national banks and banks organized under the laws of 
this state issuing participations in a Commingled Trust Fund 
of the obligation of registering under Section 1707.15, supra. 

In answer to your second question, one acting as a trustee 
is considered as acting in a fiduciary capacity. 53 0. Jur. 2d, 
Trustee, Section 13, page 401. 

In view of the answers given to your first question, it is 
11111,c1,;cssary to answer the third and fourth questions presented 
in your re411est. The statutory exemptions from securities re­
gulations for certain transactions in which banks are involved 
have been extended for the reason that state and national banks 
in certain instances are subject to the control of other govern­
mental administrative agencies. Policy considerations favor the 
avoidance of duplication of efforts in the administration of 
protective measures. 

Therefore it is my opinion and you are accordingly advised 
that: 

1. A national bank or a bank organized under the laws of 
any state offering participations in a Commingled Trust Fund is 
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exempt by Section 1707.02, Revised Code, from the provisions of 
Sections 1707.08 through 1707.11, Revised Code, if such bank is 
under the supervision of or subject to regulation by the govern­
ment or state under whose laws it was organized. 

2. A national bank or a bank organized under the laws of 
this state issuing participations in a Commingled Trust Fund is 
exempt from the registration requirement of Section 1707.15, 
Revised Code. 




