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OPINION NO. 858 

Syllabus: 

The rates fixed by a board of county commissioners under section 
6117.02, Revised Code, for the use of sewers or sewerage treatment 
or disposal works maintained by the board must be reasonable and at 
least sufficient to pay all the cost of operation and improvements, 
and such rates may or may not be uniform throughout the sewer dis­
trict. (Opinion No. 3229, Opinions of the Attorney General for 
1962, discussed and limited). 

To: Norman J. Putman, Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 11, 1964 

Your request for my opinion reads as follows: 

"It is the purpose of this letter to request re­
spectfully your views concerning the ruling made _in 
1962 O.A.G. No. 3229. 

"That opinion would require that the rates fixed 
by a board of county commissioners pursuant to Revised 
Code Section 6117.02 for sanitary sewer service rendered 
within a particular county sewer district be uniform 
throughout that district and would specifically prevent 
a board from entering into separate sewer service con­
tracts on behalf of a single county sewer district with 
one or more municipal corporations if differing rate 
schedules were incorporated in such contracts. This 
conclusion would seem to apply even though there may 
be sound economic or other bases for a rate differential 
and irrespective of such factors as changes in the cost 
of providing sewer service or the differing. circum­
stances of the suppliers of the service. 

"Thus viewed, it seems to me that the matter is 
one of broad general interest that conceivably could 
seriously affect sewer district operations by counties 
throughout the State, including the creation, exten­
sion and reorganization of such districts. 

"To relate the opinion to this County, however, 
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the board of commissioners presently has under con­
sideration a proposed reorganization of the multitud­
inous sewer districts in the County. It would be 
the general purpose of this program not only to si~­
plify the basic sewer district organization, but also 
to give greater recognition to such factors as topog­
raphy, natural drainage, population trends and 
present and prospective land use; to facilitate the 
planning for and the construction, maintenance and 
operation of sewer and water improvements and to 
reduce the cost thereof; to permit more efficient 
and economical operation of sewer and water facili­
ties; to lessen the pollution of public waters; and 
to provide improved protection for the health of 
residents of the County. 

"As a part of this program, which would be im­
plemented in accordance with and pursuant to?. de­
tailed study by the County"s Consulting Engineers, an 
enlarged sewer district embracing areas surrounding 
both the City of Massillon and the Village of Navarre 
would be created. The factors heretofore listed, in­
cluding the fact that such areas lie within the same 
drainage basin and contribute to the pollution of the 
Tuscarawas River which must be eradicated, dictate the 
creation of such a district. The opinion herein dis­
cussed would, however, create apparent difficulties 
since the board of county commissioners has hereto­
fore entered into separate agreements with the City 
of Massillon and the Village of Navarre to provide 
sewer service at differing rates to areas that would 
be included in the enlarged district: and there is 
the distinct possibility that the existing agree­
ments with such municipalities would be extended, or 
that additional service agreements with them would 
be entered into, with the development of the terri­
tory in the proposed enlarged district. 

"I would therefore greatly appreciate it if 
you would, in view of the foregoing, advise me 
whether in your judgment the provisions of Revised 
Code section 6117.02 require the conclusion reached 
in the opinion referred to her~in." 

Section 6117.01, Revised Code, provides to the extent material: 

"For the purpose of preserving and promoting 
the public health and welfare, boards of county 
commissioners may by resolution lay out, establish, 
and maintain one or more sewer districts within 
their respective counties, outside of municipal 
corporations, and may have a competent sanitary en­
gineer make such surveys as are necessary for the 
determination of the proper boundaries of such 
district. Each district shall be designated by an 
appropriate name or number. Any board may acquire, 
construct, maintain, and operate such main, branch, 
intercepting, or local sewer within any such dis­
trict, and such outlet sewer and sewage treatment 
or disposal works within or without such district, 
as are necessary to care fi:>r ard conduct the ·s~age or 
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surface water from any part of such district to a 
proper outlet, so as to properly treat or dispose 
of same.*** The board may make, publish, and en­
force rules and regulations for the construction 
maintenance, protection, and use of sewers and sewer 
improvements in its county outside of municipal cor­
porations, and of sewers and sewer improvements 
within municipal corporations in its county wherever 
such sewers are constructed or operated by such 
board or discharge into sewers or sewage treatment 
plants constructed or operated by such board, in­
cluding the establishment and use of connections. 
* * *" 

Section 6117.02, Revised Code, provides in material part: 

"The board of county commissioners shall fix 
reasonable rates to be charged for the use of the 
sewers or sewerage treatment or disposal works re­
ferred to in Section 6117.01 of the Revised Code 
by every person, firm or corporation whose premises 
are served by a connection to such sewers or sewer­
age treatment or disposal works when such sewers or 
sewerage treatment or disposal works are owned or 
operated by the county, and may change such rates as 
it deems advisable. Such rates shall be at least 
sufficient to pay all the cost of operation and main­
tenance of improvement for which the resolution de­
claring the necessity thereof shall be passed after 
the effective date of this act. When the sewerage 
treat,Jnent or disposal works is owned by a municipal 
corporation or any person, firm, or private corpora­
tion, the schedule of rates to be charged by such 
municipal corporation, person, firm, or private cor­
poration for the use of such facilities shall be 
ratified by the board at the time any contract is 
entered into for such use. The board shall also fix 
a reasonable tap in charge*** •. No provision of 
this section shall limit or restrict the power and 
discretion of the board to determine how much of 
the cost of such improvements shall be borne by the 
county at large and how much sha.11 be . specially 
assessed upon benefited properties, ***nor the 
power of the board to levy special assessments upon 
benefited properties for operation and maintenance 
whenever the rents and other funds available are 
not sufficient to pay the cost thereof." 

It is obvious that thf ~eed for sewer improvements is not a 
static thing and that the\·,necessity mcty a:i;-ise within a sewer dis­
trict for an extension of ,e~er· servic~s by increasing sewers or 
by additions to sewage treatment or disposal works or by addi­
tional sewer service contracts with municipal corporations with-
in the district. I think it is clear that, in such instances 
and in other instances as well, a board of county commissioners, 
acting under Chapter 6117, Revised Code, may extend sewer services 
by entering separate sewer service contracts or by the construction 
of additional facilities; either by constructing additions to ex­
isting facilities or by constructing new completely separate 
facilities. 



2-73 OPINIONS 1964 Opin. 858 

It is equally obvious that the costs of supplying sewer ser­
vices under these circumstances may well vary. The question then 
is, given circumstances or conditions such as I have briefly hy­
pothesized here, or similar circumstances, must the rates fixed 
by a board of county commissioners for the use of sewers or sewer­
age treatment or disposal works be uniform throughout the sewer 
district. I am of the opinion that such rates need not be uniform. 

The board of county commissioners is charged, under Section 
6117.02, Revised Code, with fixing reasonable rates to be charged 
for service which "shall l'e at least sufficient to pay all the 
cost of operation and maintenance of the improvements." There 
is no mention of uniform rates in this section or anywhere in 
Chapter 6117, Revised Code, and I can not conclude that this re­
quirement can be fairly implied from the language used. I can, 
indeed, easily conceive of situations in which a uniform rate 
would not be sufficient to pay all the cost of operation and main­
tenance of sewer improvements as is required by Section 6117.02, 
supra, without imposing an unreasonable burden on some users. 

In Kennebunk, Kennebunkport & Wells Water Dist. v. Town of 
Wells, 128 Me. 256, 147 A. 188, the question was raised as to the 
meaning of a provision in an act creating a water district which 
provided that "rates for the water used shall be uniform through­
out the district." It was concluded that the uniformity required 
by the act meant that the rates to be established had to be reason­
able and just and without discrimination between takers of the same 
class, having reference to the nature of the service and also the 
cost of supplying it. It would seem a fortiori that rates which 
are required to be reasonable need not be uniform but may reflect 
the cost of supplying services. 

The "schedule of rates" referred to in Section 6117.02, supra, 
and relief upon in part in Opinion No. 3229, Opinions of the Attor­
ney General for 1962, is not a schedule of rates for a sewer dis­
trict but is a schedule of rates charged by a municipal corpora­
tion, or a person, or firm supplying service to a sewer district 
pursuant to a contract, and such rates may or may not be the rates 
charged to users in the district. In addition, it is possible to 
have more than one service contract with the same municipal cor­
poration or with different municipal corporations within the sewer 
district. 

It may well be that, under the facts considered in the 1962 
Opinion, any but uniform rates would have been unreasonable. To 
the extent, however, that the conclusion expressed therein is 
stated as a fixed conclusion of law, I am in disagreement with it. 

In specific answer to your question, therefore, it is my opin­
ion and you are advised that the rates fixed by a board of county 
commissioners under Section 6117.02, Revised Code, for the use of 
sewers or sewerage treatment or disposal works maintained by the 
board must be reasonable and at least sufficient to pay all the 
cost of operation and improvements, and such rates may or may not 
be uniform throughout the sewer district. (Opinion No. 3229, 
Opinions of the Attorney General for 1962, discussed and limited). 




