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OPINION. NO. 88-032 

Syllabus: 

A licensed physician may not. in the absence of express 
statutory authorization therefor, issue a written or verbal 
order to an EMT-A. as defined in R.C. 3303.08(A), directing 
him to perform. in the administration of emergency medical 
care. advanced medical functions and life support 
techniques that are not expressly permitted an EMT-A by 
R.C. 3303.08(A). 

To: Thomas J. Halpln, Director, Department of Health, Columbus, Ohio; 
Robert J. D'Annlballe, Chairman, Emergency Medlcal Services Advisory 
Councll, Columbus, Ohio 

Sy: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 21, 1986 

I have before me your letters requesting my opinion 
regarding the legal authority of a licensed physician to issue 
a written or verbal order to an emergency medical 
technician-ambulance. Information provided a member of my 
staff by the Emergency Medical services Advisory Council 
indicates that you wish to know whether a licensed physician is 
legally authorized to issue a written or verbal ord~r to an 
emergency medical technician-ambulance, as defined in R.C. 
3303. 08 (A), l directing. him to perform. in the administration 
of emergen·cy medical care. certain medical functions in 
addition to those that an emergency medical 
tech~ician-ambulance is authorized by statute to perform. 

Resolution of your question requires me to consider 
initially the statutory scheme set forth in R.C. 3303.08-.99 
pertaining to the training, certification. and responsibilities 
of emergency medical technicians. An emergency medical 
technician-ambulance. or EMT-A, is defined in R.C. 3303.08(A) 
as follows: 

"Emergency medical technician-ambulance" or 
"EMT-A" means a trained or qualified person certified 
under division (A) of section 3303 .15 or 3303 .16 of 
the Revised Code, who is responsible for.the operation 
of an ambulance and care of patient"s, and who in an 
emergency determines the nature and extent of illness 

l The General Assembly recently amended. for the 
purpose. inter alia. of adopting new section numbers. those 
sections Of the Revrsed Code pertaining to the training. 
certification. and responsibilities of emergency medical 
technicians. See Am, Sub. H.B. 222. 116th Gen. A. (eff .• 
in part. Feb. 13, 1986, and in part, May 15. 1986). Prior 
to the enactment of Am. Sub. H.B. 222, provisions 
pertaining to the training, certification. and 
responsibilities of emergency medical technicians appeared 
in R.C. 4731.82-.99. Those same provisions now app~a; in 
R.C. 3303.08-,99, 
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or injury and establishes priority for required 
emergency care: renders emergency care, such as 
opening and maintaining an airway, giving positive 
pressure ventilation, cardiac resuscitation, 
controlling of hemorrhage, treatment of shock, 
immobilization of fractures, bandaging, assisting in 
childbirth, management of mentally disturbed patients,
and initial care of poison and burn patients: and 
where .patients must in an emergency be extricated from 
entrapment, assesses the extent of injury and gives 
all possible emergency care and protection to the 
entrapped patient: pr.ovides light rescue aervice if an 
ambulance baa not been accompanied by a specialized 
unit: and after extrication, provides additional care 
in sorting of the injured in accordance with standard 
emergency procedures. 

R.C. 3303.12(B) sets forth the types of instruction and 
training an institution must offer in order to be accredited as 
an EMT-A certification program, .and which a student must 
complete in order to be certified as an EMT-A. See R.C. 
3303.11: R.C. 3303.15. An accredited program must include 
instruction and training in emergency. victim care, reading and 
interpreting a trauma victim's vital signs, in-hospital 
training, clinical experience, and training in ambulance 
driving. 

Definitions of an advanced emergency medical 
technician-ambulance (ADV EMT-A) and an emergency medical 
technician-paramedic (paramedic), and accreditation standards 
and certification provisions pertaining thereto, appear in R.C. 
3303.0S(B) and (C), R.c. 3303.12(C} and (D), and R.C. 
3303.lS(B) and (C). it!, also R.C. 3303.11. An ADV EMT-A and a 
paramedic may perform the same medical functions in 
administering emergency care to victims of illness or injury as 
may be performed by an EMT-A. See R.C. 3303.0S(B) and (C). An 
ADV EMT-A and a paramedic, however, may also perform a variety 
of advanced medical functions and life support techniques, 
which are not permitted an EMT-A, in administering emergency 
care, provided they act in accordance with the limitations 
imposed by statute upon their functions. g. In this regard 
an ADV EMT-A may establish and maintain an intravenous 
lifeline, and, if trained to do so, may "administer injections
of epinephrine to persons suf feeing life-threatening allergic
reactions to insect stings," and "engage in cardiac monitoring
and defibrillation." R.C. 3303. OB (B). A paramedic, - 11 in 
conjunction with a cooperating licensed medical doctor, doctor 
of osteopathic medicine and surgery, or a physician advisory
board," may perform cardiac monitoring. defibrillation, ai.cv1ay 
or . gastric intubation, relief of pneumothorax, and may
administer appropriate drugs and intravenous fluids. R.C. 
3303.0B(C). Further, these advanced medical functions and life 
support techniques may only be performed by an ADV EMT-A or 
paramedic pursuant to the 

written or verbal authorization of a licensed medical 
doctor or doctor of osteopathic medicine and surgery 
or of the cooperating physician advisory board, or 
pursuant to an authorization transmitted through a 
direct communication device by a licensed medical 
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doctor, doctor of osteopathic medicine and surgery, or 
registered nurse designated by a physician. 

R.C. 3303,l9(A); R,C. 3303,20(A). 

It is evident from a review of R,C, 3303 .oe (A)' that an 
!MT-A is defined in terms of the medical functions he is 
expressly authorized to perform as delineated therein. It is 
also clear that an !MT-A may perform only those medical 
functions expressly authorized by R.C. 3303.08(A), and that 
those functions may be performed without the cooperation or 
authorization of a licensed medical doctor or other medical 
profeusional. · 1982 Op. Att •y Gen. No. 82-099 at 2-275 {"an 
!MT-~ is defined as a person who •.. performs those limited 
functions set . forth in R.C. · 4731.82(A) [now R.c. 
3303.0S(A)J ... [and) Cn]one of the functions which an !M'.r-A is 
authorized to perform must be carried out in cooperation with a 
licensed physician"): 1977 Op. Att•y Gen. No. 77-085 (syllabus) 
(an EMT-A, as defined in R.C. 4731.B2(A), now R.C. 3303.0S(A), · 
is not permitted to administer intravenous fluids as a 
treatment for shock, even though such technician has completed 
a course of study in the administration of intravenous fluids 
approved by an emergency me1Ucal services board). 

Thus, an !MT-A may render emergency medical care such as 
opening and maintaining an airway, giving positive pressure 
ventilation, cardiac resuscitation, controlling of hemorrhage, 
treatment of shock, immobilization of fractures, bandaging, 
assisting in childbirth, management of mentally disturbed 
patients, and initial care of poison and burn patients. R.C. 
3303.0S(A). An EMT-A may not, however, perform advanced 
medical functions, in addition to those authorized by R.C. 
3303.0B(A), such as those permitted an ADV EMT-A and a 
paramedic under R.C. 3303.08(B) and R.C. 3303.0B(C). Thus, an 
EMT-A may not establish and maintain an intravenous lifeline, 
administer injections of epinephrine to persons suffering 
life-threatening allergic reactig.ns 'to insect stings, P.er_form 
cardiac monitoring, defibrillation, airway or gastric 
intubation, relief of pneumothorax, or administer appropriate 
drugs. A certified EMT-A, unlike a certified ADV EMT-A or 
paramedic, is not required to receive comprehensive instruction 
in the advanced medical functions and life support techniques 
enumerated in R.C. 3303.08(B) and R.C. 3303.0B(C). Compare 
R.C. 3303.12(B) (accreditation standards for EMT-A 
certification programs) with R.C. 3303.12(C) and R.C. 
3303.l2(D) (accreditation standards for ADV EMT-A and paramedic 
certification programs). See !.l!2. R.C. 3303.0B(B) (an ADV 
EMT-A "means an EMT-A who is further certified under [R.C. 
3303.15(C) or R.C. 3303,17]"): R.C. 3303.0S(C)(a paramedic 
"means a person specially trained beyond the [EMT-A and ADV 
EMT-A] levels"): Op. No. 77-085 at 2-288 ("(t)hese statutes 
clearly draw a distinction between the training and 
qualifications of a certified EMT-A and those of a certified 
paramedic ... (and] also distinguish between the types of 
emergency medical care each class of technicians is permitted 
to render"); .1976 Op. Att•y Gen. No. 76-060 at 2-202 (a 
paramedic requires more training and instruction than an 
EMT-A). Thus, an !MT-A, certified pursuant to R.C. 3303.15(A), 
is presumed not competent to perform, in the administration of 
emergency medical care, advanced medical functions and life 
support techniques other than those medical functions permitted 
him by R.C. 3303.0B(A). Further, to the extent that an EMT-A. 
in performing advanced medical functions and life supp~rt 
techniques permitted only an ADV EMT-A or a paramedic, · 
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represents himself as an ADV EMT-A or a paramedic, such false 
representation, as set forth in R.C. 3303. 22~B) and (C), 
constitutes a criminal offense under R.c. 3303,99. 

I now direct my attention to your specific question, 
whether a licensed physician3 is legally authorized to issue 
a written or verbal order to an EMT-A, directing him to 
perform, in the administration of emergency medical care, 
medical functions other than those that an EMT-A is permitted 
to perform by R.C. 3303.0S(A). I note, as a general matter, 
that no provision in R.C. Chapter 3303 (vocational education) 
or R.C. Chapter 4731 (physicians: limited practitioners) 
expressly prohibits a licensed physician from issuing a written 
or verbal order to an !MT-A, directing him to perform, in the 
administration of emergency medical care, medical functions 
other than those permitted an !MT-A by R.C. 3303.0B(A). I do 
not believe, however, that the absence of such a provision 
implies legal authority on the part of a licensed physician to 
issue such a writ ten or verbal order to an EMT-A. !!!, 
generally Op. No. 82-099 (suggesting a physician may not direct 
the actions of 'ADV EMT-A's and paramedics who are not certified 
in Ohio, but who are operating in Ohio): 1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-042 at 2-137 (al though the General Assembly did not 
provide an express prohibition against the rendering of 

2 R.C. 3303.22 provides in part as follows: 

(B) On and after August 31, 1979, no person shall 
represent himself as an emergency medical 
technician-paramedic or paramedic until certified 
under division (B) of section 3303. ls or 3303 .16 
of tbe Revised Code. 
(C) On and after the effective date of this 
secti<>n, no person shall represent himself as an 
advanc:ed emergency medical technician-ambulance 
or ADV EMT-A until certified under division (C) 
of section [3303 .15] or division (A) of section 
3303.17 of the Revised Code. 

R.C. 3303.99 also ~rovides in part as follows: 

Whoever violates division (A), (B), (C), or 
(D) of section 3303. 22 of the Revised Code is 
guilty of a minor misdemeanor on a first offense; 
on each subsequent offense, such person is guilty 
of a misdemeanor of the fourth degree. 

all 1976 Op. Att 'Y Gen. No. 76-060 at 2-203 (when a· person 
arrives at tbe scene of an emergency for the purpose of 
rendering emergency medical treatment, he may be 
representing himself as an EMT even though he does not 
identify himself as an EMT: such a determination, however, 
is a factual one, and thus is controlled by the 
circumstances of each case). 

3 The term, "licensed medical doctor," as used in R.C. 
4731.82(A)-(C), now R.C. 3303.0S(A)-(C), R.C. 473l.89(A), 
now R.C. 3303.19(A), and R.C. 473l.89l(A), now R.C. 
3303. 20 (A), refers to a physician who has been certified 
u~der R.C. Chapter 4731 to practice medicine and surgery or 
who is authorized by R.C. 4731. 36 to practice medicine and 
surgery in Ohio without a certificate. 1982 Op. Att •y Gen. 
No. 82-099 at 2-276 to 2-277. 
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emergency medical assistance by noncertified personnel, it 
seems clear from the overall content of R.C. 4731.82-.99, now 
R.C. 3308.08-.99, that it did intend to require certification 
for all those persons who render emergency medical services 
outside' the scope of R.C. 2305.23, the "Good Samaritan" 
statute). Rather, insofar as the scope of practice of an EMT-A 
is limited to those medical functions specified in R.C. 
3303. 08 (A), I believe one may reasonably infer the contrary. 
In this regard it is clear that an EMT-A may not perform, in 
the administration of emergency medical care, any advanced 
medical .functions and life support techniques in addition to 
those authorized by R.C. 3303.08(A), such as those permitted an 
'ADV EMT-A and a paramedic under R.C. 3303.08(B) and R.C. 
3303. 08 (C). An EMT-A who does perform such advanced medical 
functions and life support techniques may be subject to 
criminal prosecution under R.c: 3303.22 and R.C. 3303.99 for 
falsely representing himself as an 'ADV EMT-A or a paramedic. 
see generally op. No. 82-099. Thus, an EMT-A may properly 
refuse to comply with a written or verbal order directing him 
to perform, in the administration of emergency medical care, 
medical functions that are not expressly permitted him by R.C. 
3303. 08 (A). I also note that in the case of ADV EMT-As and 
paramedics, the General Assembly has expressly authorized a 
licensed physician to issue a written or verbal order directing 
them to perform thP advanced medical functions and life support 
techniques enumerated in R.C. 3303.0B(B) and R.C. 3303.0S(C).
See R.C. 3303.19(A); R,C. 3303.20(A). No such similar 
authorization is provided a licensed physician with respect to 
EMT-As. From this I believe one may infer an intent on the 
part of the General Assembly that a licensed physician may not 
issue such an order to an EMT-A. · 

I believe the foregoing circumstances. furnish strong 
support for the proposition that a licensed physician may not, 
in the absence of expr&ss statutory authorization therefor, 
issue a written or verbal order to an EMT-A, as defined in R.C. 
3303.0S(A), directing him to perform, in the administration of 
emergency meaical care, advanced medical functions and life 
support techniques that are not expressly permitted an EMT-A by 
R.C. 3303.0B(A).4 In particular, a licensed physician may 

4 A physician who i"ssues such an order to an EMT-A may
also be criminally charged with complicity under R.C. 
2923.03(A), which provides as follows: 

No person, acting with the ~ind of 
culpability required for the commission of an 
offense, shall do any of the following: 

(1) Solicit or procure another to commit the 
offense; 

(2) Aid or abet another in committing the 
offense;

(3) Conspire with another to commit the 
offense in violation of section 2923. 01 of the 
Revised Code; 

(4) Cause an innocent or irresponsible 
person to commit the offense. 

R.C. 2923.03(F) further provides that, "[w]hoever violates 
this section is guilty of complicity in .the commission of 
an offe.nse, and shall be prosecuted and punished as if he 
were a principal offender," and that a · "charge of 
complicity may be stated in terms of this section. or in 
terms of the principal offense,N 
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not issue a written or verbal order to an EMT-A directing him 
to perform the specific medical functions and life support
techniques described in R.C. 3303.0S(B) and R.C. 3303.0S(C). 
such as cardiac monitoring, defibrillation, and administering 
intravenous fluids. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised that a 
licensed physician may not, in the absence of express statutory
authorization therefor, issue a written or verbal order to an 
EMT-A, as defined in R.C. 3303.0S(A), directing him to perform, 
in the administration of emergency medical care, advanced 
medical functions and life support techniques that are not 
expressly permitted an EMT-A by R.C. 3303.0S(A). 
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