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INCOMPATIBLE OFFICE- MEMBER, COUNTY· HEALTH 

BOARD AND MEMBER OF LOCAL BOARD OF EDUCATION. 

SYLLABUS: 

The office of member of a county health board and that of member of a local 
board of education are incompatible and a member of a local board of education 
may not also serve as a member of a county board of health. 

Columbus, Ohio, September 26, 1951 

Hon. Louis F. Sheridan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion as to "whether or not 

a member of a local board of education can also serve as a member of the 

county health board." 

It is stated in 32 Ohio Jurisprudence, 907, Section 47, as follows: 

"It was early settled at common law that it was not unlawful 
per se for a man to hold two offices, but if the offices were incom­
patible then it was equally well settled that one person could not 
legally hold both of them at the same time. '~ * *" 

The test of incompatibility of public offices in Ohio is set forth m 

32 Ohio Jurisprudence, 9()8, Section 48, in which it is stated as follows: 
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"It was early held that the test of incompatibility * * * was 
in an inconsistency in the functions of the office. One of the most 
important tests as to whether offices are incompatible is found in 
the principle that incompatibility is recognized whenever one 
office is subordinate to the other in some of its important and 
principle duties, or is subject to supervision or control by the 
other,-as an officer who presents his personal account for audit 
and at the same time is the officer who passes upon it,-or is in 
any way a check upon the other, or where a contrariety and an­
tagonism would result in an attempt by one person to discharge 
the duties of both." 

In the determination of the compatibility or incompatibility of the 

two offices mentioned in your letter, it is necessary, before applying the 

rule as set forth above, to determine the duties of the two offices in ques­

tion. Certain of the duties of district boards of health are set forth in 

Section 1261-26, General Code, which reads in part as follows: 

"In addition to the duties now required of boards of health, 
it shall be the duty of each district board of health to study and 
record the prevalence of disease within its district and provide for 
the prompt diagnosis and control of communicable diseases. The 
district board of health may also provide for the medical and 
dental supervision of school children, for the free treatment of 
cases of venereal diseases, for the inspection of schools, public 
institutions, jails, workhouses, children's homes, infirmaries, and 
other charitable, benevolent, correctional institutions. The dis­
trict board of health may also provide for the inspection of dairies, 
stores, restaurants, hotels and other places where food is manu­
factured, handled, stored, sold or offered for sale, and for the 
medical inspection of persons employed therein. The district 
board of health may also provide for the inspection and abate­
ment of nuisances dangerous to public health or comfort, and may 
take such steps as are necessary to protect the public bealth and 
to prevent disease. * * * (Emphasis added.) 

Section 1261-42, General Code, reads in part as follows: 

"The board of health of a general health district may make 
such orders and regulations as it deems necessary for its own 
government, for the public health, the prevention or restriction of 
disease, and the prevention, abatement or suppression of nui­
sances. * * * 

From the foregoing sections, it would appear that the board of health 

of a general health district has the responsibility of inspecting school 

premises and the general power to make orders as it deems necessary 
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for the prevention or restriction of disease and the prevention, abatement 

or suppression of nuisances. 

This power of inspection of schools would seem to create a conflict 

of interest which would render freedom of action on the part of a mem­

ber serving on both boards difficult, if not impossible. 

In Opinion No. 2469, Opinions of the Attorney General for 1950, 

page 721, it was held that the office of member of a city board of health 

and that of member of city board of education are incompatible. The 

conclusion reached in such opinion was predicated chiefly on the pro­

visions of section 4424, General Code, which reads in part as follows: 

"The board of health shall abate all nuisances and may re~ 
move or correct all conditions detrimental to health or well-being 
found upon school property by ser.ving an order upon the board 
of education, school board or other person responsible for such 
property, for the abatement of such nuisance or condition within a 
reasonable but fixed time. * * *" 

While Section 4424 is contained m Title XJ l of the General Code 

dealing with municipal corporations and would not, by its express terms, 

be applicable to a general health district, the provisions of such section 

are made applicable to a general health district by Section 1261-30, Gen­

eral Code, which provides: 

"The district board of health hereby created shall exercise 
all the powers and perform all the duties now conferred and im­
posed by la\\" upon the board of health of a municipality, and all 
such powers, duties, procedure and penalties for violation of the 
sanitary regulations of a board of health shall be construed to 
have been transferred to the district board of health of this act 
(G. C. Sections 1261-16 to 1261-43 and 1245 et seq.). The dis­
trict board of health shall exercise such further powers and per­
form such other duties as are herein conferred or imposed." 

The question of the power of a general health district to serve an 

order upon a board of education pursuant to the provisions of Section 

4424, General Code, was considered by one of my predecessors in Opin­

ion No. 5091, Opinions of the Attorney General for 1942, page 332. 

quote from such opinion : 

'·By reason of the prov1s1ons of Section 1261-30, General 
Code, supra, which was enacted as a part of the act of the Legis­
lature creating boards of health for general health districts, the 
provisions of Section 4413, 4420 and 4424, General Code, which 

I 
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were then in force and applied particularly to municipal health 
districts were made applicable to boards of health of general 
health districts. * * *" 
It follows that the reasoning of the 1950 opinion holding the offices 

of members of a city board of health and member of city board of educa­

tion incompatible has equal application to the offices here in question. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that 

the office of member of a county health board and that of member of a 

local board of education are incompatible and that a member of a local 

board of education may not also serve as a member of a county board of 

health. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEII,.L 

Attorney General 




