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ZONING PLAN-TOWNSHIP-EFFECTED UNDER SECTION 

~180-27 ET SEQ., G. C.-PART OR ALL OF AREA IN SUCH PLAN 

INCORPORATED INTO MUNICIPALITY OR ANNEXED TO 

MUNICIPALITY-REGULATIONS AFFECTING SUCH ZONE 

SHALL CEASE TO APPLY TO SUCH AREA WHEN INCORPO­

RATION OR ANNEXATION IS EFFECTED. 

SYLLABUS: 

Where a township zoning plan has ,been effected under the provisions of Section 
3180-27 et seq. of the General Code, and a part or all of the area in such plan is 
incorporated into a municipality or is annexed to a municipality, the regulations 
affecting such zone shall cease to apply to such area incor·porated or annexed when 
such incorporation or annexation is effected. 

Columbus, Ohio, November 13, 1950 

Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Bedford Township has zoning regulations which were 
adopted by the Township Trustees as provided in the General 
Code. The Township Trustees desire an answer to the following 
questions and inasmuch as they are of state-wide application 
we are submitting them to you: 

r. 'What would be the effect upon our existing zoning 
regulations if all or a portion of the new unincorporated terri­
tory within our township limits were annexed to the City of 
Bedford? 

2. What would be the legal effect if the said territory ,vere 
incorporated into a separate municipality? 

In other words, they wish to know whether their zoning 
regulations cease the moment any portion of the unincorporated 
area is annexed to a village or a city or is incorporated into a 
village. 

We shall appreciate having your opinion m this matter for 
the benefit of Bedford Township." 
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Section 3180-35, General Code, and preceding sections outline the 

procedure to be followed to establish township zoning plans. Section 3180-

35 reads as follows : 

"If the zoning resolution is adopted by the board of town­
ship trustees, the board of township trustees shall cause the 
question of whether or not the proposed plan of zoning shall be 
put into effect to be submitted to the electors residing in the 
unincorporated area of the township included in the proposed 
plan of zoning for their approval or rejection at the next primary 
or general election, or a special election may be called for this 
purpose. No zoning regulations shall be put into effect unless a 
majority of the vote cast on the issue is in favor of the proposed 
plan of zoning. Upon certification by the board of elections the 
resolution shall take immediate effect if the plan was so ap­
proved." 

Thus it appears that the majority of electors residing in the unin­

corporated area of the township included in the proposed plan voting 

on the issue is required to establish the plan, and when such majority is so 

certified the plan goes into immediate effect. 

The question you ask is what happens if after the plan is so effected, 

part of the area within the effected zone is incorporated into a municipality 

or i!> annexed to another municipality. It is interesting to note that if such 

part of the effected zone is incorporated into a municipality it necessar"rly 

must be such a part as contains some of the inhabitants of such effected 

zone. I say this for the reason that in order to create a municipality there 

must be residents within the corporate limits. However, if part of the 

effected zone is annexed to another municipality already in existence such 

annexed territory may or may not include residents or electors. I merely 

point this out in order to see a situation that might exist in the event of 

annexation where there would be no reason for a change in the results of 

an election if a repeal of the effected plan was voted on. 

I believe it is unnecessary to go into the question of the application 

of regulations of an established zone to territory taken therefrom and 

annexed to a municipality or incorporated into a new municipality. Section 

3180-42 of the General Code appears to answer that question, and such 

section reads as follows : 

"Regulations enacted by a ·board of township trustees under 
the authority of this act shall not apply within municipal corpo­
rations." 
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Since the Act clearly provides for the establishment of a zone in 

territory outside of municipalities, the legislature certainly had in mind 

the possibility of the annexation of part of the zoned territory to a 

municipality being created during the period such zone was being effected 

or after same had been effected. 

Some assistance and light is thrown on the subject by the court in the 

case of Burnett v. Wooster, et al., 54 O.L.A. 225, wherein the second 

branch of the syllabus reads as follows: 

"Sec. 318o-33, G. C., providing that no change in or ck 
parture from the text of maps of a township zoning plan as certi­
fied to election authorities may be made without approval of the 
township zoning commission, is not applicable where a portion 
of the area sought to be zoned becomes incorporated and is with­
drawn prior to the election." 

The court in the body of the opinion, at the bottom of page 229 and 

top of page 230 states: 

"From the contents of this section and those preceding and 
following it, the Court is of the opinion that it is clearly the intent 
and meaning of the legislature that no change in or departure 
from the text and maps shall be made by the Board of Township 
Trustees, but this is the only change or departure in the text and 
maps that is contemplated in this section, and has no application 
to the situation where a portion of the unincorporated area of 
the township is withdrawn by operation of law by forming a 
corporation, since this withdrawal could be effected at any time 
before, during, or after the adoption of zoning by the incorpo­
ration of any area in the township. * * *" 

Therefore it appears quite clear and it is my opinion that regardless 

of whether part of the area within an effected township plan of zoning 

is annexed to a municipality, or is incorporated into a municipality the 

zoning regulations affecting such zone cease to apply to such area so 

annexed or incorporated as the case may be. This cannot be interpreted, 

however, to mean that such regulations would not continue to apply to the 

remaining area in the zone lying outside of such municipality. 

Since a township zoning plan is a creature of the legislature it can 

be created, modified, amended or repealed only in accordance with the 

provisions of such legislature. In this connection I direct your attention 

to Section 318o-36, General Code, which outlines the procedure for 
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amendments or supplements to zoning resolutions, and to Section 3180-50, 

General Code, which outlines the procedure required to effect a repeal of a 

township zoning plan. 

Therefore, in recapitulation and 111 answer to both specific questions 

asked, it is my opinion that where a township zoning plan has been 

effected under the provisions of Section 3180-27 et seq. of the General 

Code, and a part or all of the area in such plan is incorporated into a 

municipality or is annexed to a municipality, the regulations affecting 

such zone shall cease to apply to such area incorporated or annexed ,vhen 

such incorporation or annexation is effected. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




