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OPINION NO. 69-029 

Syllabus: 

A school bus driver who is in service for not less than eleven 
months a year is entitled to the vacation benefits provided by 
Section 3319.084, Revised Code. 

To: Joseph Murray, Ashland County Pros. Atty., Ashland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 10, 1969 

On behalf of one of the local school districts in Ashland 
County, you have requested my opinion on the following question: 

"Is a regularly employed school bus driver 
entitled to two (2) week paid vacation under 
Section 3319.084, Revised code of Ohio, when he 
is employed as a school bus driver for the full 
school year, together with an additional eight (8) 
weeks during the summer months." 

The controlling statute is Section 3319.084, Revised Code: 

"In all school districts each full-time 
nonteaching school employee including full­
time hourly rate and per diem employees, after 
service of one calendar year with a board of 
education, shall be entitled, during each year 
thereafter, while continuing in the employ of 
such board of education, to vacation leave with 
full pay for a minimum of two calendar weeks, 
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excluding legal holidays. Employees continuing 

in the employ of such board of education for 

fifteen or more years of service shall be en­

titled to vacation leave with full pay for a 

minimum of three calendar weeks, excluding legal 

holidays. 


"In case of the death of a nonteaching school 
employee, the •.mused vacation le11ve to the credit 
of such employee, not to exceed the vacation leave 
accrued to his credit for two years immediately pre­
ceding his last anniversary date and the pro-rated 
portion of his earned but·unused vacation leave for 
the current year, shall be paid to the surviving 
sponse, or other dependent. 

"For the purposes of this section, a full-~ime 

employee is a person who is in service for not less 

then eleven months in each calendar year." 


(Emphasis added) 

In your request for my opinion you state that the school 
bus driver in question works "the full school year" plus eight 
weeks during the summer months. Section 3319.084, supra, entitles 
each full-time nonteaching school employee to the specified amounts 
of vacation leave and, as underlined above, defines "full-time 
employee" as a "person who is in service for not less than eleven 
months in each calendar year." Therefore, if this bus driver's 
service during the "full school year" plus eight weeks in the 
summer months adds up to his being in service for not less than 
eleven months in each calendar year, he is entitled to the vaca­
tion leave specified in Section 3319.084, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised that 
a school bus driver who is in service for not less than eleven 
months a year is entitled to the vacation benefits provided by 
Section 3319.084, Revised Code. 




