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OPINION NO. 73-122 

Syllabus: 

The express terms of R.C. 5575.10 prohibit the transfer 
from the township road maintenance and repair fund of moneys 
produced by tax levy under the authority of that Section. 

To: Napoleon A. Bell, Chairman, Board of Tax Appeals, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 5, 1973 

I have before me your request for my opinion, which 
reads as follows: 

We are respectfully requesting an opinion
of Senate Bill 391, Section 5575.10 R.C., passed 
by the 109th General Assembly, which became 
effective August 31, 1972. 
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The language we need to have clarified is 

•••"The fund produced by such levies for 

maintenance and repair purposes shall not be 

subject to transfer, by order of Court or 

otherwise. 11 


Would the ahove quoted language of Section 

5575.10 R.C., prohibit the Board of Tax Appeals 

from giving consent to the filing of resolutions 

and petitions in the Courts of Common Pleas, 

for the transfer of road and bridge funds to the 

general fund oft.he Township? 


Your question involves the apparent conflict between the 
cited phrase of R.C. 5575.10, and R.C. 5705.15 and 5705.16 con­
cerning the transfer of political subdivision maintenance and 
repair funds. 

In general, provision for transfer of public funds is 
contained in R.C. 5705.15 and 5705.16, The method authorized is 
by petition addressed to the common pleas court of the county in 
which the funds are held. A duplicate copy of the petition is to 
be forwarded to the board of tax appeals for its examination and 
approval or disapproval. R.C. 5705.15 lists general exceptions 
of funds capable of being transferred. Those excepted are 
11 **•proceeds or balances of loans, bond issues, special 
levies for the payment of loans or bond issues, the proceeds or 
balaJ1ces of funds derived from any excise tax levied by law 
for a specified purpose, and the proceeds or balances of any 
license fees imposed by law for a specified purpose." As 
indicated, R.C. 5705.15, 5705.16 are general authority for 
the transfer of public funds, listing general exceptions. 

However, R.C. 5575.10 deals with township road maintenance 
and repair funds s!ecially. That Section permits up to a three­
mill levy on taxab e property outside of any municipal corporation 
or part thereof to create a fund for the purpose of dragging, 
maintaining, and repairing roads, and further states: 

***The fund produced by such levies 

for maintenance and repair purposes shall not 

be subject to transfer, by order of court or 

otherwise, and shall be used solely for the 

maintenance and repair of township roads within 

the township. This section does not prevent 

the board [of township trustees] from using 

any other available road funds for the maintenance 

and repair of township roads. 


Thus, these two portions of the Code are irreconcilable on 
one point. R.C. 5575.10 expressly prohibits transfer of funds 
raised from levies of tax authorized therein while R.C. 5705.15 
and 5705.16 would allow it since those funds are not among 
those generally excepted from transfer in R.C. 5575.15. 

However, these two portions of the Code are reconcilable 
concerning transfer of funds not raised by the specific levying 
authority of R.C. 5575.10. The prohibition of transfer contained 
in R.C. 5575.10 would not apply, because it speaks only to 
funds produced by the levy for maintenance and repair purposes 
pursuant to that Section. Provided that transfer is not prohibited 
by the exceptions of R.C. 5705.15, either, funds are transferable 
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pursuant to the general authority of R.C. 5705.15. For a dis­
cussion of an analogous situation, permitting.transfer to the 
county general fund of moneys which had been transferred to the 
county road and bridge fund, see Opinion Mo. 193, Opinions of 
the Attorney General for 1939. 

As to the transferability of funds derived from road and 
maintenance levies, it is necessary to apply the appropriate 
rule of statutory construction. Specifically, R.C. 1.51 
provides: 

If a general provision conflicts with a 
special or local provision, they shall be construed, 
if possible, so that effect is given to both. If 
the conflict between the sections is irreconcilable, 
the special or local provision prevails as an 
exception to the general provision, unless the general 
provision is the later adoption and the manifest 
intent is that the general provision prevail. 

Clearly, as discussed earlier, R.C. 5575.10 is a special provision, 
while R.C. 5705.15, 5705.16 are general. It is necessary therefore 
to go to the history of both portions of the code to see which 
was the later adoption, and whether there is any manifest intent 
on the part of the legislature that R.C. 5705.15 and 5705.16 
prevail. 

R.C. 5575.10 [G.C. 3298-18) was originally enacted in 1915, 
106 Ohio Laws 647, and amended inconsequentially for purposes 
here in 1917, 107 Ohio Laws 83. In 1919, the Section was amended 
to add the restriction on transfer found in R.C. 5575.10 today. 
R.C. 	 5705.15 and 5705.16 were originally enacted as G.C. 5625-13 
(a)-(g) in 1933, 115 Ohio Laws 251, and were amended in 1935 to 
add the exceptions to transfer listed in R.c. 5705.15 today, 
116 Ohio Laws 46. Since the general Section was the latest 
adopted, if the manifest intent of the legislature was such, the 
provisions of that Section should control. 

In searching for some clue as to legislative intent, the 
effect of the recent amendment of R.C. 5575.10 must be considered. 
Although the amendment ended up merely raising the permissible 
millage levy from two to three mills, at least when the amendment 
was being considered in the House of Representatives as H.B. 484 
in the 107th General Assembly an amendment permitting transfer 
of the funds in accordance with R.C. 5705,15 and 5705.16 was 
considered. It obviously was rejected. The statute passed 
by the Senate (S.B. 391), effective August 31, 1972, contains 
the same prohibition on transfer originally passed in 1919. At 
the very least, the rejection of the amendment permitting transfer 
of funds indicates lack of manifest legislative intent for the 
general provisions of R.C. 5705.15 and 5705.16 to control. Other­
wise, I can see no manifestation of legislative intent that the 
general authority of R.C. 5705.15 negate the specific exemption 
contained in R.C. 5575,10. Consequently, the latter should be 
read as an exception to the former, in accordance with R.C. 1.51. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that the express terms of R.C. 5575.10 
prohibit the transfer from the township road maintenance and 
repair fund of moneys produced by tax levy under the authority 
of that Section. 




