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TOWNSHIP TRUSTEES-TOWNSHIP INCLUDED WITHIN 

AREA SERVED BY CIVIL DEFENSE ORGANIZATION-NOT 

AUTHORIZED TO MAKE APPROPRIATIONS FOR PAYMENT 

OF PART OF EXPENSES OF ORGANIZATION-SECTION 

5298 G. C. t'-

SYLLABUS: 

Township trustees of a township included within the area served by a civil 
defense organization, are not authorized ,by the provisions of Section 5298, General 
Code, to make appropriations for the payment of a ,part of the ex,penses of such 
organization. 

Columbus, Ohio, January 4, 1952 

Hon. C. Watson Hover, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date which 
reads as follows : 

"Your opinion is requested concerning the following: 

"Section 5295, Ohio General Code, authorized counties and 
incorporated municipalities to establish local organizations for 
civil defense. 

"Section 5295-1, Ohio General Code, authorizes the estab­
lishment of county-wide local organizations for civil defense by 
agreement. 

"Section 5298, Ohio General Code reads as follows: 

'Each political subdivision shall have the power to make 
appropriations for the payment of the expenses of its local 
organization for civil defense, and for the payment of the 
expenses chargeable to such political subdivision by agree­
ment or under regulations promulgated by the governor in 
any county wherein a county-wide civil defense organization 
has been established pursuant to the provisions of Section 
5295-1 of the General Code.' 

"Heretofore this office, in construing the above sections at 
the request of certain township trustees, -was of the opinion that 
there is no authority for township trustees to organize or appro-
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priate funds for civilian defense purposes. However, a careful 
study of Section 5298, as amended by the last legislature, raises 
certain questions. 

"Obviously the term 'political subdivision' as used in Section 
5298 may be applied to townships, or even school districts, a, 
well as to counties or incorporated municipalities. Consideration 
must then be given to the meaning of the word 'its' as used in 
said section which provides that each political subdivision has 
the power to make appropriations for the payments of the 
expenses of 'its' local organization for civil defense. 

"Since no authority to establish civil defense organizations is 
given to political subdivisions, other than counties and incor­
porated municipalities, it would seem that 'its' cannot relate to a 
civil defense organization set up by a township. If a county-wide 
civil defense organization is set up, however, the question arises 
as to whether 'its', as used in Section 5298, means the civil 
defense organization of which the township is a part, so that the 
township may make appropriations to pay a portion of the 
expenses of said organization. 

"Our question, therefore, is as follows: 

"Can the township trustees of a township included within 
the area served by a civil defense organization make appropria­
tions for the payment of a part of the expenses of such organiza­
tion?" 

To facilitate a better understanding of the problem you have presented, 

I will set out the provisions of Sections 5295 and 5295-1, General Code, 

in full. Section 5295 is the legislative authorization for the organization 

of local civil defense organizations. It provides: 

"Each county and incorporated municipality of this state is 
hereby authorized to establish a local organization for civil defense 
in accordance with such regulations as shall be promulgated by 
the governor. Each local organization for civil defense shall have 
a director who shall be appointed by the county commissioners 
for the counties and by the chief executive for the incorporated 
municipalities, and who shall have direct responsibility for the 
organization, administration and operation of such local organiza­
tion for civil defense, subject to the direction and control of such 
county commissioners and chief executive and not inconsistent 
with regulations promulgated by the governor. Each local organi­
zation for civil defense shall perform civil defense functions within 
the territorial limits of the political subdivision within which it is 
organized, and in addition, shall conduct such functions outside of 
such territorial limits as may be required pursuant to regulations 
promulgated by the governor." 
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Section 5295-1, General Code, is authority for the creation, by 

agreement, of a county-wide local organization for civil defense. This 

section became effective on June 5, 1951, and by its terms it is provided 

that: 

"The .board of county commissioners of any county and the 
legislative authority of all or of a majority of the municipalities, 
including the municipality having the largest population, within 
such county may enter into an agreement establishing a county­
wide local organization for civil defense in accordance with such 
regulations as shall •be promulgated by the governor. A director 
of civil defense who shall have the direct responsibility for the 
organization, administration and operation of such county-wide 
local organization for civil defense shall be appointed in accord­
ance with and shall be subject to the direction and control pre­
scribed by the regulations promulgated by the governor." 

After a careful consideration of the above provisions of Sections 

5295 and 5295-1, and Section 5298, General Code, which you have quoted 

in your letter, I am of the opinion that Section 5298 does not authorize 

appropriations by a township to pay a portion of the expenses of a county­

wide local civil defense organization created under authority of Section 

5295-I. 

The difficulty arises over the use of the term "political subdivisions," 

found in Section 5298. Your interpretation of this section assumes that 

"political subdivisions," as used therein, includes townships, and you 

reason from this premise. While this term is broad enough to include a 

township if used unrestrictedly, it is my opinion that such term was used 

in a limited sense, referring to those political subdivisions authorized by 

Section 5295, to esta'blish local civil defense organizations, or those sub­

divisions authorized to create a county-wide organization by agreement, 

under Section 5295-1. This interpretation excepts townships which are 

not so authorized in either instance. Section 5298 was amended June 5, 
1951, at the same time Section 5295-1 was enacted to authorize county­

wide defense organizations ; the amendment of Section 5298 being neces­

sary to allow appropriations for a county-wide defense organization. Prior 

to amendment, Section 5298, read as follows : 

"Each political subdivision shall have the power to make 
appropriations for the payment of the expenses of its. local 
organization for civil defense." ( Emphasis added.) 
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As used in this section, before its amendment, "political subdivisions" 

could only have meant counties or municipalities, as these were the only 

subdivisions authorized to create a local civil defense organization. Sec­

tion 5298 (prior to amendment,) could not be held impliedly to authorize 

townships to create local organizations for civil defense where Section 

5295 expressly limited the establishment of such local organizations to 

counties and incorporated municipalities. The word "its" is also found in 

Section 5298 prior to the 1951 amendment and could only have had refer­

ence to local defense organizations set up by a county or municipality. 

The provision of Section 5298, prior to its amendment, set out above, 

is retained with the 1951 amendment and a provision was added authoriz­

ing appropriations by counties and municipalities entering agreements 

creating county-wide local civil defense organizations under Section 5295-r. 

Thus in its present form Section 525)8, General Code, in one instance 

allO\vs those political subdivisions authorized to create local defense organ­

izations to make appropriations for expenses incurred in relation thereto. 

In the second instance, those political subdivisions viz., counties and 

municipalities authorized to establish a county-wide organization for civil 

defense by agreement, are given authority to make appropriations for 

expenses chargeable to them by agreement. A township having no author­

ity to create a local defense organization or to enter an agreement to 

establish a county-wide organization would therefore have no statutory 

authority to make appropriations in either case under these provisions. 

This does not mean that residents of townships will not contribute 

to the expenses of civil defense organizations on a county-wide scale of 

which they have the benefit, but merely means that direct appropriations 

are channeled through the county, of which the township forms a part. 

In specific answer to your question, therefore, it is my opinion that 

township trustees of a township included within the area served ,by a civil 

defense organization, are not authorized by the provisions of Section 

525)8, General Code, to make appropriations for the payment of a part of 

the expenses of such organization. 

Respectfully, 

C. w ILLIAl\I O'NEILL 

Attorney General 


