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OPINION NO. 83·010 

Syllabus: 

The positions of township administrator and member of a board of 
health of a general health district are incompatible. 

To: J. Walter Dragelevlch, Trumbull County Prosecuting Attorney, Warren, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 25, 1983 

I have before me your request for an opinion concerning the compatibility of 
the position of township administrator and the position of member of the board of 
health of a general health district. You have enclosed a copy of an opinion on this 
subject issued by your office. I agree with the conclusion reached in that opinion 
that the positions are incompatible. 

There are no specific statutory prohibitions against the simultaneous holding 
of the position of township administrator and the position of member of the board 
of health of a general health district. It is, therefore, necessary to examine the 
question in light of the common law test of compatibility, which asks whether one 
position is subordinate to or a check upon the other, and whether it is physically 
possible for one person to discharge the duties of both positions. State ex rel. 
Attorney General v. Gebert, 12 C.C. (n.s.) 274, 275 (Cir. Ct. Franklin County 1909). 
The common law analysis includes an examination of whether a person holding more 
than one position would be subject to a conflict of interest. 1979 Op. Att'y Gen. 
No, 79-lll. 

R.C. 505,031 authorizes a board of township trustees to appoint a township 
administrator, "who shall be the administrative head of the township under the 
direction and supervision of the board and who shall hold office at the pleasure of 
the board." The duties of the administrator are set forth in R.C. 505.032, which 
states: 

The township administrator shall, under the direction of the 
board of township trustees: 

(A) Assist in the administration, enforcement and execution of 
the policies and resolutions of the board; 

(B) Supervise and direct the activities of the affairs of the 
divisions of township government under the control or jurisdiction of 
the board; · 

(C) Attend all meetings of the board at which his attendance is 
required by that body; 
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(D) Recommend measures for adoption to the board; 
(E) Prepare and submit to the board such reports as are 

required by that body, or as he considers advisable; 
(F) Keep the board fully advised on the financial conditions of 

the township, preparing and submitting a budget for the next fiscal 
year; 

(G) Perform such additional duties a'.l the board may determine 
by resolution. 

The board of township trustees may assign to such township 
administrator any office, positior, or duties under its control; such 
office, position, and duties to be performed under the direction and 
supervision of the board and to be in addition to those set forth in this 
section. 

Pursuant to these provisions, the township administrator is required to assist in the 
activities of the board, make recommendations to the board, keep the board 
advised on the financial condition of the township, and prepare and submit a 
budget. The administrator serves under the direction of the board of trustees and 
may be given any duties that are under its control. 

The members of a board of health of a general health district are appointed 
pursuant to R.C. Chapter 3709, see R.C. 3709.02, 3709.03, 3709.07, and have the 
powers and duties set forth in thatchapter and R.C. Chapter 3707. Such a board is 
authorized by R.C. 3709,21 to "make such orders and regulations as are necessary 
for its own government, for the public health, the prevention or restriction of 
disease, and the prevention, abatement, or suppression of nuisances," and by R.C. 
Chapter 3707 and R.C. 3709.22 to provide for certain types of medical treatment 
and health inspections and for the abatement of nuisances. 

A general health district obtains funding from the townships and 
municipalities located within the district. Under R.C. 3709.28, the board of he'llth 
annually prepares an appropriation measure setting forth its expenses for the next 
fiscal year and submits the measure, together with estimates of revenue which will 
be available, to the county auditor who, in turn, submits it to the county budget 
commission. The county budget commission may reduce, but not increase, the 
amounts in the appropriation measure. Amounts which are not covered by other 
revenue are apportioned by the auditor among the townships- and municipal 
corporations in the district on the basis of taxable valuations in the townships and 
municipal corporations. A board of township trustees is authorized by R.C. 5705.01 
and 5705.03 to levy truces and is required by R.C. 5705,05 to include in its general 
levy "amounts necessary for boards. , .of health." 

As your letter of request notes, this office has not issued an opinion dealing 
directly with the compatibility of the positions of township administrator and 
member of the board of health of a general health district. This office has, 
however, previously concluded that the positions of township trustee and member 
of the board of health of a general health district are incompatible, ~ 1965 Op. 
Att'y Gen. No. 65-88, and that the positioni; of city manager and member of the 
board of health are incompatible, see 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-054, Both of these 
opinions are instructive in considering your question. 

In 1965 Op. No. 65-88, my predecessor followed an earlier opinion-1930 Op. 
Att'y Gen. No. 2603, vol. III, p. 1718-and concluded that, because the funds 
necessary to operate a general health district are derived in part from townships, a 
person serving both as township trustee and as member of the board of health of a 
general health district "might be influenced by the needs of one at the expense of 
the [otherl ." Id. at 2-191. The relevant provisions governing the funding of a 
general health district remain substantially as they were at the time of issuance of 
that opinion. See R.C. 3709.28, 5705,01, 5705.03, 5705.05. As a result, there 
remains the possibility that a township representative acting as health board 
member would have conflicting interests when dealing with the financial and 
budgeting activities of the two bodies. 
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It is true that a township administrator serves at the direction of the board of 
township trustees and does not have ultimate responsibility for actions by the 
board. It is, nonetheless, apparent from the provisions of R.C. 505.032 that the 
administrator will have substantial involvement in the financial operations of the 
township, in such matters as keeping the board advised of the financial condition of 
the township and preparing the budget, and will also have the responsibility of 
making recommendations to the trustees. As a result, a township administrator 
who served as a member of a board of health of a general health district would be 
subject to the same conflicting interests that were discussed in Op. No. 65-88 and 
1930 Op. No. 2603. See generally 1977 Op. Att•y Gen. No. 77-037 at 2-132 (finding 
that the position of township administrator is incompatible with that of township 
clerk on the basis that the position of township trustee is incompatible with that of 
township clerk and stating that "[t] he duties performed by one occupying the 
relatively new office of township administrator are analogous to and derivative of 
those of the office of township trustee"). 

In Op. No. 70-0541 another of my predecessors concluded tpat the positions of 
city manager and board member of a combined health district are incompatible. 
The duties of a city manager, prescribed in R.f. 705.59, are, in many respects, 
analogous to those of a township administrator. Op. No. 70-054 concludes that a 
city manager may not serve as a member of the board of a combined health district 
because the city manager's duties with respect to execution of laws an'd ordinances, 
making recommendations to the council, and preperi:1g a tentative budget might 
conflict with such duties of the board of health as passing rules and regulations 
regarding the public health and prevention or restriction of disease, R.C. 3709.21, 
or taking action against nuisances (including any committed by the city), R.C. 
3709.22, See also R.C. Chapter 3707. It is apparent that similar conflicts in 
loyalties anaresponsibilities could easily occur 1f a township administrator were a 
member of a board of health of a general health district. 

Based on the foregoing, I conclude that a person who attempted to serve both 
as township administrator and member of the board of health of a general health 
district would be subject to situations in which his loyalties to the two different 
bodies would conflict. It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that 
the positions of township administrator and member of a board of health cf a 
general health district are incompatible. 

•
A combined health district constitutes a; general health district. R.C. 

3709.07. 

2 R.C. 705. 79 states: 

The city manager shall: 
(A) See that the laws and ordinances are faithfully 

executed; 
(B) Attend all meetings of the council at which his 

attendance is required by that body; 
(C) Recommend measures for adoption to the council; 
(D) Appoint all officers and employees iP. the classified 

service of the municipal corporation, subject to Chapters 124, 
and 705. of the Revised Code; 

(E) Prepare and submit to the council such reports as are 
required by that body, or as he deems advisable; 

(F) Keep the council fully advised of the financial 
condition of the municipal corporation and its future needs; 

(G) Prepare and submit to the council a tentative budget 
for the next fiscal year; 

(H) Perform such other duties as the council determines 
by ordinance or resolution; 

(I) Sign all contracts and bonds for and on behalf of the 
municipal corporation. 
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