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1. ILLEGITIMATE ·CHILD-BORN TO INMATE OF STATE 

MENTAL INSTITUTION-STATE HAS NO DUTY AS TO 

ITS CARE. 

2. IF CHILD COMMITTED TO CARE OF DIVISION OF SO­

CIAL ADMINISTRATION BY JUVENILE COURT, COUNTY 

OF CHILD'S LEGAL RESIDENCE MUST REIMBURSE 

STATE FOR INVOLVED EXPENSES-SECTION 1352-4 G.C. 

SYLLA·BUS: 

1. An illegitimate child born to an inmate of a state mental institution has no 
duty as to its care owed to it by the state of Ohio. 

2. If such an illegitimate child is committed to the care of the Division of Social 
Administration by a juvenile court, the county of the child's legal residence must reim­
burse the state of Ohio for the expenses involved in accordance with Section 1352-4, 
General ,Coqe. 

Columbus, Ohio, September 22, 1949 

Hon. J. H. Lamneck, Director of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opm1on reads as follows: 

"vVe would like to have your opinion on the following: 

"In the past several years, during the time that five women 
were on a trial visit from our state mental institutions, they be­
came pregnant and subsequently each gave birth to an illegiti­
mate child. Each of the children appear to be normal and are 
not proper wards for any of our state institutions. Only one has 
been committed to the state by the Juvenile Court, and the 
County from which the commitment was made is reimbursing 
the state for the care of this child. 

"In each case, the mother had a legal residence in the 
County from which she was committed at the time of the com­
mitment. 

"In the absence of a commitment from a Juvenile Court, 
does the State have any duty to perform in the care of these 
children; and, if a commitment is made and the care of the 
child is accepted by the State, must the County reimburse the 
State for the expense involved in caring for such child?" 
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I can find no authority that says the State of Ohio has any duty 

whatsoever to an illegitimate child of an inmate of a state institution. 

In Opinion No. 2404, Opinions of the Attorney General for 1921, 

at page 808, the first two branches of the syllabus read as follows: 

"1. A person does not become a ward of the state unless 
a statute exists which provides for that status. 

''2. No statute exists which says that a child born to a 
woman who is an inmate of a state institution thereby takes the 
status of the mother." 

Although the statutes have been amended since the above opinion 

was rendered, there has been no such change that would affect the con­

clusion reached. Therefore, I am of the opinion that the State of Ohio 

owes no duty to an illegitimate child born to an inmate of a state mental 

institution. 

I assume from your question that the mother's legal residence is 

still in the county from which she was committed. In 5 0. Jur. Section 

32 at page 578, it states in part as follows: 

"!\ mother is the natural guardian of her bastard child 

* * *" 
Section 1639-6, General Code, reads as follows: 

"For the purposes of this chapter, a child shall have the same 
residence or legal settlement as its parents, legal guardian of its 
person, or its custodian who stands in the relation of loco­
parentis, except as otherwise provided for by statute.'' 

Thus, I believe the illegitimate child has the same legal residence as the 

mother. 

Section 1352-3, General Code, reads in part as follows: 

''The board of state charities shall. when able to do so. 
receive as its wards such dependent or neglected mmors as may 
be committed to it by the juvenile court. * * *.'' 

The Department of Public Welfare, by virtue of Sedtion 154-57, Gen­

eral Code, succeeds to the powers and duties of the board of adminis­

tration and board of state charities. 

Information received from your office discloses that one such il­

legitimate child was committed to the care of the Division of Social 
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Administration of the Department of Public \,Ve!fare. Section 1352-4, 

General Code, reads in part as follows : 

"* * * but the amount of board, if any, paid for the care 
of such child and the expense for providing suitable clothing 
and personal necessities, mental, medical, surgical, dental and 
optical examination and treatment shall be charged by the 
division of social administration to the county from which such 
child was committed or transferred as provided in sections 
r 352-3, 1352-5, and r 352-8. The treasurer of each county, upon 
the warrant of the county auditor, shall pay to the treasurer 
of state the amount so charged upon the presentation of a state­
ment thereof. The sum so received by the treasurer of state shall 
be credited to the fund appropriated for the purpose of main­
taining the child placing work of the division." 

Also, see Opinion No. 2404, Opinions of the Attorney General for 

1921, at page 8o8. lt can be seen that this statute requires the county 

from which the child was committed to reimburse the State of Ohio 

for certain expenses in regard to the child's care. 

In conclusion, therefore, it is my opinion that an illegitimate child 

born to an inmate of a state mental institution has no duty of care owed 

tc: it by the State of Ohio. I further believe that if such a child is 

committed to the State of Ohio by the juvenile court, the county of the 

child's legal residence must reimburse the State of Ohio for the ex­
penses involved in accordance with Section 1352-4, General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


