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OPINION NO. 84-092 

Syllabus: 

The board of county comm1ss1oners, when it is not the appointing 
authority, is without authority to grant to county employees not 
covered by a collective bargaining agreement compensation 
equivalent to that obtained by other county employees pursuant to a 
collective bargaining agreement, except to the extent that it is 
exercising its limited statutory authority with respect to certain 
fringe benefits. 

To: William F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 28, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of the 
board of county commissioners to grant compensation to non-union employees. 
Your letter states: ''The concern held by the Greene County Commission is that 
under the new collective bargaining statutes, those in a union bargaining unit would 
be able to acquire benefits in excess of those allowed by the existing statutes and 
that the Commission would not be authorized to equalize the other employees of 
the County even if they so desired." 

In 1983, the General Assembly enacted Am. Sub. S.B. 133, ll5th Gen. A. (1983) 
(eff., in part, April I, 1984) to establish collective bargaining procedures for public 
employers and public employees. R.C. 4ll7 .IO, enacted as part of Am. Sub. S.B. 
133, now states: 

(A) An agreement between a public employer and an exclusive 
representative entered into pursuant to Chapter 4ll7. of the Revised 
Code governs the wages, hours, and terms and conditions of public 
employment covered by the agreement. • • • Where no agreement 
exists or where an agreement makes no specification about a matter, 
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the public employer and public employees are subject to all "; :,licable 
state or local laws or ordinances pertaining to the wages, • ..:;urs, and 
terms and conditions of employment for public employees•..• 
Except for sections 306.08, 306.12, 306.35, and 4981.22 of the Revised 
Code and arrangements entered into thereunder, and section 4981.21 
of the Revised Code as necessary to comply with section l3(c) of the 
"Urban Mass Transportation Act of 1964," 87 Stat. 295, 49 U.S.C.A. 
l609(c), as amended, and arrangements entered into thereunder, 
Chapter 4ll7. of the Revised Code prevails over any and all other 
conflicting laws, resolutions, provisions, present or future, except as 
otherwise specified in Chapter 4117. of the Revised Code or as 
othero,yise specified by the general assembly. 

Sub. S.B. 86, lH,th Gen. A. (1984) (eff. Sept. 20, 1984). As used in R.C. Chapter 4ll7, 
a public employer is defined, in part, as including "any political subdivision of the 
state located entirely within the state including, without limitation, any ...county." 
R.C. 4ll7 .Ol(B). Thus, pursuant to R.C. 4117 .10, where an agreement has been 
entered into pursuant to R.C. Chapter 4117 betw1en the county and an exclusive 
representative, such agreement governs the wages, hours, and terms and conditions 
of employment covered by the agreement. If no agreement has been entered into 
or if the agreement does not provide for a certain matter, both the public employer 
and public employee are subject to applicable state and local laws concerning 
wages, hours, and terms and conditions of employment. 

In order to understand how the situation about which you ask may arise, I note 
that the agreements referred to in R.C. 4117.10 are entered into between the public 
employer, which is, in this instance, the county, and an "exclusive representative." 
The term "exclusive representative," as used in R.C. 4117.10, is defined in R.C. 
4117 .Ol(E) as "the employee organization certified or recognized as an exclusive 
representative under [R.C. 4117 .05] ," which sets forth the manner in which an 
employee organization becomes the exclusive representative of all the public 
employees in an appropriate unit for the purposes of collective bargaining. 
Pursuant to R.C. 4117 .06, the State Employment Relations Board (hereinafter SERB) 
is under a duty to "decide in each case the unit appropriate for the purposes of 
collective bargaining." In making such determination SERB is under certain 
restrictions. See, ~. R.C. 4117 .06(0)(1) (inclusion of professionals and 
nonprofessionals in same unit is inappropriate unless majority of both types of 
employees vote for inclusion). With regard to county employees in particular, 
SERB shall not "[d] esignate as appropriate a bargaining unit t~at contains 
employees within the jurisdiction of more than one elected county office holder, 
unless the county··elected office holder and the board of county commissions agree 
to such other designation." R.C. 4ll7.06(D)(5). It is, therefo11e, possible that not all 
county employees will be represented by the same exclusive representative, and, 
thus, will not be covered by the same agreement governing their wages, hours, and 
terms and conditions of employment. See generally 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-030 
(discussing organization of county employees in separate bargaining units). 

Your question is whether the board of county commissioners may grant to 
county employees not covered by a collective bargaining agreement compensation 
which exceeds the amount prescribed for such employees by statute and which was 
obtained by other county employees pursuant to a collective bargaining agt1-eement. 
It is well settled that a board of county commissioners, as a creature of statute, 
has only those powers expressly prescribed by statute or necessarily implied 
therefrom. State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 
N.E.2d 248 (1947). Wi~h 1·egard to the compensation of county employees generally, 
the board of county commissioners has limited authority. As a general rule, in the 
absence of a controlling collective bargaining agreement, the compensation of 

1 
R.C. 4117 .01(1) defines wages as "hourly rates of pay, salaries, or other 

forms of compensation for services rendered." 
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county em~oyees is fixed by the appointing authority, subject to any statutory 
limitations. See generally Ebert v. Stark County Board of Mental Retardation, 63 
Ohio St. 2d 31, 406 N .E.2d 1098 (1980) (the power to employ includes the power to 
fix compensation, including fringe benefits); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-061 
(discussing authority of both board of county commissioners and individual 
appointing authorities to provide sick leave payment policy for county employees); 
1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052 ~oncerning the authority of public employers to set 
their employees' compensation). 

The General Assembly has granted the board of county commissioners limited 
authority with respect to the compensation of county employees. For example, 
concerning the provision of a policy for the payment of accumulated, unused sick 
leave, R.C. 124.39(C) authorizes a board of county commissioners to vary the policy 
set for county employees by R.C. 124.39(8). See Op. No. 84-061; 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-073. Pursuant to R.C. 305.171, the board of county commissioners may 
procure and pay for the cost of various group insurance policies for county officers 
and employees and their immediate dependents. See generally 1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-082 (county commissioners' provision of dental and eye care insurance for 
county welfare department employees); Op. No. 80-030 (uniformity of insurance 
benefits for county employees provided by county commissioners not required). 

I am, however, not aware of any statute which authorizes the board of county 
commissioners to equalize all components of compensation for all employees of the 
county. Rather, the legislature has given the board of county commissioners only 
limited authority with respect to the compensation of county employees. As set 
forth above, the compensation of those county employees who are not compensated 
pursuant to the terms of a collective bargaining agreement entered into under R.C. 
Chapter 4117 is fixed by the ap.pointitig authorities, subject to any constricting 
statutory authority, see, e.g., R.C. 124.38 (providing a minimum sick leave benefit 
for county employees). 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that the board of county 
commissioners, when it is not the appointing authority, is without authority to 
grant to county employees not covered by a collective bargaining agreement 
compensation equivalent to that obtained by other county employees pursuant to a 
collective bargaining agreement, except to the extent that it is exercising its 
limited statutory authority with respect to certain fringe benefits. 

2 In fixing the compensation of its employees, a county appointing 
authority is, of course, subject to the amount of money made available to the 
appointing authority by the board of county commissioners for that purpose. 
See, ~. R.C. 325.17 (the compensation of employees of those officers 
specified in R.C. 325.27 "shall not exceed, in the aggregate, for each office, 
the amount fixed by the board of county commissioners for such office"). 

3 I note that the board of county commissioners is the appointing 
authority of certain county employees, see, ~. R.C. 305.13-305.16, and has 
general authority to fix their compensation, R.C. 305.17. See 1981 Op. Att'y 
Gen. No. 81-011. The discussion of the powers of the board of county 
commissioners to compensate county employees is, for purposes of this 
opinion, limited to a discussion of the board's powers when acting outside its 
capacity as an appointing authority. 
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