
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1966 Op. Att’y Gen. No. 66-117 was modified by 
1979 Op. Att’y Gen. No. 79-034. 

1966 Op. Att’y Gen. No. 66-117 was questioned by 
1987 Op. Att’y Gen. No. 87-069. 
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OPINION NO. 66-117 

Syllabus: 

1. Section 307.02, Revised Code, authorizes a board of 
county commissioners to enter into a contract providing for 
the construction and lease of a building and related parking
facilities for the county welfare department by other than a 
lease-purchase agreement. This section specifically author­
izes the board to "lease" or "lease with option to purchase"
such a building. 

2. If other than a lease-purchase plan is employed, the 
requirements of Section 307.02, Revised Code, regarding filing
of information, publication of notice, submission of bids, and 
certification do not apply as the portion of the section in­
cluding such requirements applies only to a lease-purchase
plan. 

3. The requirements of Section 5705.41 (D). Revised Code, 
regarding certif'ication of suf'f'icient funds for a "continuing
contract" apply if' other than a lease-purchase plan is employed,
since a lease for years is a "continuing contract" as used in 
this section. 

To: Everett Burton, Scioto County Pros. Atty., Portsmouth, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, July 11, 1966 

Your request ror my opinion stated the f'ollowing questions: 

"May a Board or County Commissioners, pursu­
ant to Section 307.02 of the Revised Code or Ohio 
enter into a contract providing for the construc­
tion of a building and related parking racilities 
ror a County Department of Welfare and lease there­
of' rrom a private individual other than under a 
lease-purchase plan as provided ror in the amend­
ment of said Section 307.02 eff'ective October 13, 
1965? 

"Ir the answer to the above question is in the 
af'firmative: 

11 (a) Are the filini;s required by Section 307. 02 
(A), {B). (c). (D) and (E) necessary? 

"{b) Is the statutory publication of notice, 
and submission and canvass f'or bids necessary? 

"(c) What statutory certifications, if any, 
are required?" 

The answers to your questions require a study of Section 
307.02. Revised Code, which provides in part: 
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"The board of county commissioners of any 
county, in addition to its other powers, may pur­
chase, for cash or by installment payments, enter 
into lease-purchase agreements, lease with opilon 
to purchase, lease, appropriate, construct, enlarge,
improve, rebuild, equip, and furnish a courthouse, 
county offices, jail, county home, juvenile court 
building, detention home, public market houses, 
county children's home, and other necessary build­
ings.*** and related parking facilities,*** 

"* * * * * * * * * 
"The board of county commissioners of any 

county may lease for a period not to exceed forty 
years, pursuant to a contract providing for the con­
struction thereof under a lease-purchase plan, those 
buildings, structures, and other improvements herein­
before enumerated. Such lease shall provide that at 
the end of the lease period such buildings, struc­
tures, and related improvements together with the 
land on which they are situated shall become the 
property of the county without cost. 

"Whenever any building, structure or other im­
provements is to be so leased by a county, the board 
of county commissioners shall file with the county 
engineer the following plans, details, bills of ma­
terials, and specifications: 

"(A) Full and accurate plans, suitable for 
the use of mechanics and other builders in such con­
struction, improvement, addition, alteration, or in­
stallation; 

"(B) Details to scale and full sized, so drawn 
and represented as to be easily understood; 

"(C) Accurate bills showing the exact quantity
of different kinds of material necessary to the con­
struction; 

"(D) Definite and complete specifications of 
the work to be performed, together with such direc­
tions as will enable a competent mechanic or other 
builder to carry them out and afford bidders all 
needed information; 

"(E) A full and accurate estimate of each 
item of expense and of the aggregate cost thereof. 

"The board of county commissioners shall give
public notice, in such newspaper and in such form 
and with such phraseology as the board of county
commissioners orders, published once each week for 
four consecutive weeks, of the time and place, when 
and where bids will be received for entering into an 
agreement, to lease to the county a bU1lding, struc­
ture, or other improvement, * * * 

"* * * * * * * * * 
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11 * **No such lease agreement shall be en­
tered into until the industrial commission has cer­
tified that the corporation, partnership, or person 
to be awarded the lease agr~em~~~has complied with 
sections 4123.01 to 4123.94, inclusive, of the Re­
vised Code, and until, if the builder submitting the 
lowest and best bid is a foreign corporation, the 
secretary of state has certified that such corpora­
tion is authorized to do business in this state, 
***and until the agreement is submitted to the 
county prosecutor and his approval certified there-

* * * 11on. 
(Emphasis added) 

From a reading of the entire section, it is apparent that 
there are three possible leases a board of county commissioners 
may enter into for buildings for any of several enumerated pur­
poses. These are 11 1ease, 11 11 lease with option to purchase, 11 and 
11 1ease-purchase 11 agreement. 

Under Section 329.01, Revised Code, each county is to have 
a department of welfare. Therefore, it would seem that a build­
ing which is needed for use by a county department of welfare 
would fall under the category of "other necessary building," and 
thus may be acquired by any of the means permitted by Section 
307.02, supra. 

Consideration should be given to Opinion No. 1062, Opinions 
of the Attorney General for 1939 at page 1499 where it was said: 

11 Under the statute above quoted L5"ection 2433, 
General Code, now Section 307.02, Revised Cody it 
is apparent that the board of county commissioners 
not only has the power to purchase but to 'lease• 
or to 'lease with an option to purchase' county
offices and 'other necessary building' and sites 
therefor. * * * 

11 * **the statute grants to boards of county
commissioners express authority to lease property 
for an intended purpose***" 

Thus, under both the statutory provision existing before 
the enactment of the 1965 amendment and under the present stat­
ute, the board of county commissioners may lease or may lease 
with an option to purchase a building and related parking facili­
ties for any use permitted by the statute. 

It should be noted that originally, the statutory section 
in question did not specifically permit a "lease-purchase" agree­
ment. In 1957 (127 Ohio Laws 392, 393) such language was added 
to the first paragraph to permit a 'lease-purchase" which is in 
essence a purchase on an installment plan, thus authorizing the 
county to acquire necessary buildings without the necessity of 
the usual bond issue to raise the needed funds, and without re­
quiring entering into a contract for the construction of such 
buildings. Opinion No. 451, Opinions of the Attorney General 
for 1959, at page 225. 

The 1959 Opinion, supra, states that Section 307.02, as it 
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existed in that year, included no "specifications or restric­
tions as ~ides for procedure" concerning the "lease-purchase" 
agreement (Opinion No. 451, supra, page 224.) Any procedural
requirements were apparently intended by the Legislature to be 
11 left to the sound discretion of the county commissioners to make 
such stipulations in the contract as will secure the desired re­
sult and protect the interests of the county" (Opinion No. 451, 
supra, page 224.) It seems that the same statements might have 
been made concerning the other two types of leases permitted by 
Section 307.02, supra, that there were (1959) no specific
requirements concerning the procedure to be followed in entering
such lease, at least as far as advertisement and bidding were 
concerned. 

The 1965 amendment to Section 307.02, however, has added 
ten para$raphs concerning procedural matters to the existing 
statute {131 v. H 492, Section 1). These paragraphs, I believe, 
refer specifically only to the acquisition of a building pursu­
ant to a contract providing for the construction or the building 
under a "lease-purchase plan", After explaining the nature of a 
lease-purchase agreement, the new language directs 1) that cer­
tain information be filed with the county engineer, 2) that no­
tice be published concerning bidding, 3) that bids be submitted, 
and 4) that the successful bidder be certified by the Industrial 
Commission, the Secretary of State, and the county prosecutor. 

The terms 11 lease-purchase arrangement," "lease-purchase
plan, 11 "lease agreement," and "agreement to lease," as used 
throughout the new language, appear to have been used inter­
changeably. Nowhere within the last ten paragraphs is any men­
tion made of a "lease" or a "lease with option to purchase."
It seems logical that the Legislature intended to provide pro­
cedural requirements for the lease-purchase agreement, a purchase 
on an installment plan, similar to those procedures required for 
an outright purchase or the erection of a building. Such pro­
cedures are not necessarily important when the lease is for a 
period of years only, or even with a possibility of later pur­
chase at the county's option. It would seem that if the Legis­
lature intended these ten paragraphs to apply to other than a 
lease-purchase plan, it would have so indicated somewhere within 
these paragraphs. 

Thus the requirements in Section 307.02, supti' concerning
filing of information (paragraphs (A)-(E)), adver sing, bidding,
and certification, therefore apply only when a lease-purchase
plan is employed, You have asked, however, in part (c) of your 
question, if any certifications are required when other than a 
lease-purchase plan is employed. 

Your attention is directed to Subsection (D) of Section 
5705,41, Revised Code, which provides in part: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Make any contract or give any order in­

volving the expenditure of money unless there is 
attached thereto a certificate of the fiscal offi­
cer of the subdivision that the amount required to 
meet the same, or In the case of a continuing con-



2-217 OPINIONS 1966 Opin. 66-118 

tract to be performed in whole, or 1n part, in an 
ensuing fiscal year. the amount required to meet the 
same in the fiscal year in which the contract is 
~ has been lawfully appropriated for such purpose
and is in the treasury or in process of collection 
to the credit of an appropriate fund free from any 
previous encumbrances. * * *" 

(Emphasis added) 

Opinion No, 1604, Opinions of the Attorney General for 
1958, at page 27, states that a lease for years is "obviously" 
a "continuing contract"as provided for in Section 5705,41, supra,
whereas a lease agreement coupled with a firm contract to pur­
chase would not be, Thus this certification would be required
for a lease for years by the county. 

It should be noted that the certification requirements of 
Section 153.44, Revised Code, apply only to contracts falling 
within the scope of Chapter 153, supra, which deals with the con­
struction, alteration, addition, or repair of a building by the 
county. Opinion No. 3743, Opinions of the Attorney General for 
1954, page 212. 

Therefore, in answer to your specific questions, it is my 
opinion that Section 307,02, Revised Code, authorizes a board of 
county commissioners to enter into a contract providing for the 
construction and lease of a building and related parking facili­
ties for the county department of welfare by other than a "lease­
purchase agreement." Section 307,02, supra, specifically author­
izes the board to "lease" or "lease with option to purchase" 
such a building. 

Thus if other than a lease-purchase plan is employed:
(a) the requirements of Section 307.02, paragraphs (A)-(E), 
supra, regarding filings, do not apply; (b) the requirements of 
Section 307,02, supra, regarding publication of notice and sub­
mission of bids, do not apply; and (c) while the requirements 
of Section 307,02, supra, and Chapter 153, supra, regarding cer­
tifications do not apply, the requirements of Section 5705,41, 
supra, regarding certification of the ex1.stence of sufficient 
funds for a "continuing contract" do apply and must be complied
with before such lease will be considered valid, 


	21539915_1.PDF
	1966-117



