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OPINION NO. 67-102 

Syllabus: 

A building a~d loan association organized under Chapter 1151, 
Revised Code, may not merge with either a State-chartered Bank or­
ganized under Chapter 1101, et~-, Revised Code, or a National 
Bank, organized under Title 12, U.S. Code. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attotney General, November 8, 1967 
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I have before me your request for my opinion which poses the 
following questions: 

"l. May a State-chartered Building and Loan 
Association, organized under Chapter 1151, Ohio Re­
vised Code, merge with a State-chartered Bank, or­
ganized under Chapter 1101, Ohio Revised Code? 

"2. May a State-chartered Building and Loan 
Association, organized under Chapter 1151, Ohio Re­
vised Code, merge with a National Bank, organized
under National Bank Laws, Title 12 U.S. Code?" 

A building and loan association is a specific creature of 
statute having only the authority granted it by Chapter 1151, Re­
vised Code. 

The syllabus in the case of State, Ex Rel., v. Court of Common 
Pleas, Et Al., 124 Ohio St. 269, reads in pertinent part: 

"l. The legislature, recognizing the quasi­
public character of building and loan associations, 
has enacted laws not only providing for their in­
spection, supervision and control but also pre­
scribing the method of their dissolution and the 
liquidation of their assets, and has conferred 
upon the Superintendent of Building and Loan Asso­
ciations, the authority essential to accomplish 
that result expep.itiously and economically." 

The court stated further at page 278: 

"* * * * * * * * * 
"***We are of the opinion that by these 

provisions the legislature has provided not only 
an exclusive method for the supervision and con­
trol of the affairs of building and loan associ­
ations, but also an exclusive method of procedure
for the dissolution of such associations and the 
liquidation of their assets,*** 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

It can thus be seen that a building and loan association is 
bound by the provisions of Chapter 1151, Revised Code, with re­
gard to its whole existence. In addition, only a corporation 
which is organized as a building and loan association may exercise 
its purposes and powers. 

Section 1151.01, Revised Code, reads in part: 

"(A) 'Building and loan association' means 
a corporation organized for the purpose of rais­
ing money to be loaned to its members or to others; 
and 'building and loan association' includes 'sav-
ings association.'" (Emphasis added) 

Thus the purpose of the association is express. There is no 
authority in Chapter 1151, Revised Code, which could be construed 
as giving such an association the right to change its purpose and 
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determine that it should be a participant in a different enter-
prise. 

To the contrary, it is expressly declared by Section 1151.61, 
Revised Code, that: 

n,:c * * * * * * * * 
"***The board shall not adopt, and the 

superintendent shall not approve, any plan 
which, by amendment to the articles or other­
wise, changes the purpose of the association 
from that of a building and loan association 
within the meaning of section 1151.01 of the 
Revised Code. 

"* * t,, * * *" 
Building and loan associations and banks are financial in­

stitutions, and are said to be quasi-public corporations and each 
is limited to and bound by the statutory provisions which relate 
to it. The powers of each are distinct and easily distinguish­
able, and the powers of neither may be exercised by the other un­
less express provisions for such exercise has been made by the 
General Assembly. 

The effect of a consolidation or merger is described in the 
General Corporation Act, Section 1701.81, Revised Code, which pro­
vides in part: 

"(4) The surviving or new corporation
shall thereupon and thereafter possess all 
the rights, privileges, immunities, powers, 
franchises, and authority, as well of a pub­
lic as of a private nature, of each of the 
constituent corporations; and all property 
of every description, and every interest 
therein, and all obligations, including sub­
scriptions to shares, of or belonging to or 
due to each of the constituent corporations
shall thereafter be taken and deemed to be 
transferred to and vested in the surviving 
or new corporation without further act or 
deed; and title to any real estate, or any
interest therein, vested in any of the con­
stituent corporations shall not revert or in 
any way be impaired by reason of such merger 
or consolidation;" 

Section 1701.82, Revised Code, likewise provides the effect of 
the merger with a foreign corporation. A National Bank is within 
the definition of a foreign corporation as set out in Section 
1701.01, Revised Code, Subsections (B) and (C). 

I believe it to be obvious then that the merger of a build­
ing and loan association with a bank, with the resultant transfer 
of powers, is not feasible as each type of institution is strict­
ly limited by statute as to its authority. 

Section 1151.63, Revised Code, provides: 

"A building and loan association may 



2-165 OPINIONS 1967 Opln. 67-104 

provide in its constitution and bylaws for 
the time and terms of its dissolution and 
for its consolidation with other such asso­
ciations on terms to be determined upon by 
its board of directors. In case of the 
dissolution of such an association, its 
board of directors, by a majority vote of 
its members, may be authorized to sell and 
transfer its·mortgage securities or other 
property, or both, to another corporation 
or person, subject to the vested and ac­
crued rights of the mortgagors." 

(Emphasis added) 

There is no authority granted for a consolidation or merger
with a different kind of corporation. Therefore, if a building 
and loan association should make the determination that it should 
cease to exist as such an association it may dissolve and sell 
its assets or may merge or consolidate with another building and 
loan association, including a Federal-charter savings and loan 
association. (See Opinion No. 67-059, Opinions of the Attorney 
General for 1967.) 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that 
a building and loan association organized under Chapter 1151, Re­
vised Code, may not merge with either a State-chartered Bank or­
ganized under Chapter 1101, et~-, Revised Code, or a National 
Bank, organized under Title 12, U.S. Code. 




