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1. FOSTER HOME-BOARDING HOME-FACTS AND CIR­

CUMSTANCES INCIDENT TO POSITION OF CHILD PLACED 

IN HOME OF PRIVATE FA:\HLY BY TRUSTEES OF COUNTY 

CHILDREN'S HOME DETERl\1INE TYPE OF HO~1E - SEC­

TIONS 3089, 3093, 3095, 3096 G. C. 

2. CHILD SHALL LIVE IN HOME AS ::VIE~IBER OF FAMILY­

INDISPENSABLE ELEMENT NECESSARY IN FOSTER HO:ME. 

3. WHERE HOME IS FOSTER HOl\IE, FAILURE OF TRUSTEES 

OF COUNTY CHILDREN'S HOME TO SECURE FROM FOSTER 

PARENTS WRITTEN AGREEMENT TO PROVIDE FOSTER 

CHILD WITH FOOD, CLOTHING AND EDUCATION DOES 

NOT CHANGE CHARACTER OF HOME - SECTION' 3096 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The facts and circumstances incident to the position of a child 
placed in the home of a private family by the trustees of a county chil­
dren's home, determine whether that home is a foster home or a board­
ing home within the meaning of those terms, as used in sections 3089, 
3093, 3095 and 3096 of the General Code, and a mere declaration by 
the trustees of a county children's home that such a private home is a 
foster home, or is a boarding home, cannot change its actual status. 

2. The one indispensable element which is necessary in a foster 
home is that the foster child live in the home as a member of the fam­
ily. 

3. The failure of the trustees of a county children's home to per­
form the duty enjoined upon them by section 3096 of the General Code 
(i. e. to secure a written agreement on forms prescribed by the Board 
of State Charities from the foster parents that they will provide the 
foster child with good and sufficient food, clothing and a public school 
education), will not change the character of a home which in fact is a 
foster home. 

Columbus, Ohio, October 3, 1942. 

Hon. William G. Wickens, Prosecuting Attorney, 

Elyria, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 
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"I hereby respectfully solicit your further opm10n on the dis­
tinction between a 'boarding home' and a 'foster home' as the 
terms are used in Sections 3093, 3095 and 3096 of the General 
Code of Ohio. I have canvassed the follov.,..ing opinions deal­
ing with this distinction: 

1929 OAG Xumber 130 

1931 OAG Xumber 3594 

1933 O.\G Xumber 2045 

1941 OAG Xumber 3353 

The present question concerns the payment of the expense for 
education by the school district of last residence prior to ad­
mi~sion to the County Children's Home (G. C. Section 7678). 
In order that there may be a precise determination, I wish to 
submit the following inquiries: 

( 1) Does the power to declare a private home a 'boarding 
home' or 'foster home' for one of its wards rest solely in the 
trustees of the County Children's Home? 

If the answer to question number ( 1) be in the affirmative, then 
the following need not be answered unless you deem them help­
ful to the Children's Home Trustees in guiding a correct de­
termination of the nature of the home in which a child may have 
been placed. 

(2) What is the mm1mum contribution of food, clothing and 
shelter by a private home to a child placed in said home by a 
County Children's Home necessary in order that said private 
home become a foster home? 

(.3) Can a private home in \Yhich a child has been placed by 
the County Children's Home, be a 'foster home' by reason of 
the facts concerning board, room and general maintenance, with­
out formal declaration by the trustFes of the County Children's 
Home? 

(4) Can a private home in which a child has been placed by 
the County Children's Home, be a 'foster home' by reason of 
the facts concerning board, room and general maintenance in 
spite of a formal declaration by the trustees of a children's home 
that said place of residence is a 'boarding home'? 

(5) What degree of permanency, if any, is indispensable to the 
existence of a 'foster home'? 

(6) (a) Is an oral or written agreement with the foster parent 
a necessary factor to the establishment of a 'foster home'? 

(b) If such agreement is requisite, what elements must be 
agreed upon? 
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(c) If such agreement is requisite, who must act on behalf 
of the children's home and how must such act be evidenced?" 

Sections 3089, 3093, 3095 and 3096 of the General Code, which in 

so far as are pertinent herein, respectively read: 

Section 3089. 

"* * * The board of trustees may contract with persons, hos­
pitals and other agencies for care and treatment of such children 
as need special care outside of the home, or within the home if 
facilities have been provided for such care and treatment. 
Closely supervised boarding homes shall be used for children 
who are not suitable for care in the children's home because of 
behavior, or mental or physical condition, and such children shall 
not be accepted under permanent surrender or by permanent 
commitment by the juvenile court. * * * " 

Section 3093. 

"All wards of a county or district children's home, or of any 
other accredited institution or agency caring for dependent 
children who by reason of abandonment, neglect or dependence 
have been committed by the juvenile court to the permanent 
care of such home, or who have been by the parent or guardian 
voluntarily surrendered to such an institution or agency, shall 
be under the sole and exclusive guardianship and control of the 
trustees until they become of lawful age. The board of trustees 
may by contract or otherwise provide suitable accommodations 
outside of the home and may provide for the care of any child 
under its control by payment of a suitable amount of board, to 
a competent person, whenever the interests of such child require 
such an arrangement. * * * " 

Section 3095. 

"The trustees shall seek homes in private families for all chil­
dren eligible to be placed out, but before allowing a child to 
leave the home they shall cause the proposed foster home to 
be carefully investigated and satisfy themselves that such persons 
are suitable to have the care and bringing up of the child. The 
trustees shall have scrupulous regard to the religious and moral 
character of the persons with whom the child is placed in order 
to secure to it the benefit of good example and wholesome in­
struction and opportunity of becoming an intelligent and use­
ful citizen." 

Section 3096. 

"The trustees shall require an agreement in a form to be pre­
scribed by the board of state charities, in writing to be entered 
into, that such child so placed out shall be furnished with good 
and sufficient food, clothing and a public school education, and 
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if deemed by the trustees to the interest of the child that such 
provisions be made, that there shall be payment to it of a reason­
able amount to be named in the agreement, to be paid in such 
amounts and times as may be specified. Children may be placed 
in homes on trial without any written agreement. For the pur­
pose of securing the well-being and progress of such children, 
and the enforcement of the agreement, the trustees shall have 
the control and guardianship of such children until they become 
of age." 

A former Attorney General upon consideration of questions relating 

to your request, held: 

" * * * A distinction is sometimes made between what has been 
called 'boarding homes' and 'foster homes.' This distinction has 
been pointed out in a former opinion of this office, and it has 
been generally held that where children are placed in what are 
strictly boarding homes in contradistinction to foster homes, the 
district in which the boarding home is located is entitled to col­
lect tuition, if they attend school in that district. On the other 
hand, if the home in which they are living may be regarded as 
a foster home, they are entitled to attend the public schools in 
that district without the payment of tuition. See Opinions of 
the Attorney General for 1929, at Page 195 and for 1931 at 
Page 1177. 

As cases arise between the two extremes, it is necessary to 
weigh all the circumstances and conditions surrounding the in­
dividual situation. Experience has shown that no set formulae 
can be made to fit all situations. It must at all times be borne 
in mind that the public school system is state-wide in its 
operation, that school districts exist for purposes of admin­
istration and that the educational needs and welfare of the child 
are of primary importance. It is the clear intent and purpose 
of the law that no child within the borders of the state, shall 
be deprived of an opportunity to go to school. Even with this 
guiding principle in mind and with all the facts and circum­
stances incident to particular cases known, questions of this kind 
are oftentimes very difficult to answer. In any event, the sur­
rounding facts and circumstances of any particular case must 
be weighed, and it is necessary that this be done in the perspec­
tive of their local setting. It is difficult for this office to pass 
definitely on individual cases for the reason that it is difficult 
to bring to the attention of the Attorney General all the per­
tinent facts and circumstances so that he may consider them in 
their relation to each other and apply the law to those particular 
facts. The situation is considerably different than if the case 
were presented to a court where presumably all the facts and 
circumstances in the perspective of their local setting are before 
the court. 

In the instant case, if the mother of these children has placed 
them in a private home for the purpose of having a home pro-
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vided for them, not a mere boarding home, and in such a way 
that the persons with whom they are placed stand in loco 
parentis to the children, I am of the opinion that they may at­
tend school in the district where this home is located, without 
the payment of tuition, even though the mother may pay for 
their board and care. If, however, the mother has place9 these 
children in this home temporarily, and for the purpose of their 
attending school, and the persons in charge of the home are 
boarding and caring for the chilqren with a view to profit, or if 
the home is conducted as a business enterprise, so that it may be 
classed as a boarding home, the mother would be required under 
the law to pay tuition, if they attend the schools of the dis­
trict. * * * " 

See Opinions of the Attorney General, 1933, Page 1966. 

A rather exhaustive discussion of the distinction between a "board­

ing borne" and a "foster home" as those terms are used in the above 

quoted sections of the General Code appears in Opinion No. 3353, Opin­

ions of the Attorney General for 1941. This opinion also cited, quoted 

and discussed the former opinions dealing with this subject, the con­

census of the opinions being that no exact limits can be defined for these 

terms which will govern all cases. It is, therefore, necessary to resort to 

general legal principles which will determine each individual case. 

The controlling principle involved in the questions which you raise 

is that a home in which the persons maintaining it rear a child or chil­

dren of another as their own child or children, and who stand in loco 

parentis to such child or children is a foster home within the meaning 

of that term as used in the above quoted sections of the General Code. 

A home in which such relationship is absent is not a foster home as the 

term is used in those sections. 

Loco parentis is defined in Bouvier's Law Dictionary, Rawles Third 

Revision, Vol. 2, P. 1522, as: 

"In the place of a parent." 

In Vol. 30, O.J., 550, it is stated: 

"A person is said to stand in loco parentis to a child not his 
. own, whom he has taken into his custody as a member of his 

family to rear as his own child." 

As has been pointed out in several previous opinions of the Attorney 



729 ATTORNEY GENERAL 

General, this relationship may exist even though the trustees of the 

County Children's Home, or the Ohio Department of Public \Yelfare is 

paying to the foster parents an amount for the maintenance of the foster 

child. See Opinions of the .-\ttorney General, 1941, Xo. 3353, Opinions 

of the Attorney General, 1933, Vol. 33, Xo. 2045, P. 1960, and Opinions 

of the Attorney General, 1927, Vol. 1, Xo. 106, P. 160. Such payment 

is specifically authorized by Section 3096 of the General Code of Ohio, 

previously quoted. 

In view of the foregoing discussion and in specific answer to your 

questions numbered 1, 3 and 4, it is my opinion that the facts and cir­

cumstances incident to the position of a child placed in the home of an­

other, determine whether that home is a foster home, or a boarding home 

within the meaning of those terms as used in Sections 3089, 3093, 3095 

and 3096 of the General Code of Ohio, and a mere declaration by the 

trustees of a county children's home that such a private home is a foster 

home, or is a boarding home, cannot change its actual status. 

In answer to your questions numbered 2, 5 and 6, the one indis­

pensable element which is necessary in a foster home is that the child 

live in the home as a member of the family. 

The statutes do not establish any measure by which a minimum con­

tribution of food, clothing and shelter, or a degree of permanency is to 

be determined for a foster home. In fact Section 3096 of the General 

Code provides that children may be placed in homes on trial. That sec­

tion also provides that it is the duty of the trustees of a county children's 

home to secure an agreement from the foster parents in writing on forms 

prescribed by the Board of State Charities (now Department of Public 

Welfare) that the foster parents will provide such child with good and 

sufficient food, clothing and a public school education. However, the 

failure of the trustees to perform that duty (i.e. to secure such a written 

agreement) will not change the character of a home which is in fact a 

foster home. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


