
OPINIOKS 

1. ADJUTANT GENERAL - WITHOUT AUTHORITY TO 

LEASE PORTIONS OF ARMORY PROPERTY IN HIS 

CUSTODY NOT IMMEDIATELY NEEDED FOR ARMORY 

PURPOSES. 

2. DEPARTMENT OF PUBLIC WORKS, WITH CONSENT OF 

ADJUTANT GENERAL, HAS AUTHORITY TO LEASE 

PORTION OF STATE ARMORY NOT IMMEDIATELY 

NEEDED FOR ARMORY PURPOSES- SECTION 154-40 

G. C. 

SYLLABUS: 

1. The adjutant general is without authority to lease portions of armory prop­
erty in his custody, which are not immediately needed for armory purposes. 

2. When a portion of a state armory is not immediately needed for armory 
purposes, the department of public works has authority with the consent of the 
adjutant general, to lease such portion of said property, pursuant to the authority 
of Section 154-40, General Code. 

Columbus, Ohio, October 8, 1948 

Major General Chester \V. Goble, Adjutant General 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Public Law 829 passed by. the 80th Congress permits the 
\ Var Assets Administration to turn over to the several states 
properties being held by the War Assets Administration for 
liquidation, for use by the National Guard of the several states. 

·'This department is desirous of securing under the provisions 
of PL 829, the Ridgewood Forge Plant located in Cincinnati, 
Ohio. Our request to the \i\Tar Assets Administration for certain 
portions of this plant has been approved by the Secretary of the 
Army and certified to the \i\Tar Assets Administration, however, 
the War Assets Administration has ruled that PL 829 only applies 
to complete installations and not parts thereof. 

"This department feels that acquisition of the entire Ridge­
wood Forge Plant would be in excess of our current needs. A 
plan has been suggested that we take the entire plant and appoint 
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a board of officers, similar to an armory board, to run this plant 
with the idea of renting those portions of the plant not needed 
for National Guard purposes to various and sundry business con­
cerns in Cincinnati for storage purposes. The proceeds of such 
rentals to be administered by the board to maintain both the 
rented and the National Guard portions of the plant. 

"This department requests that you advise us whether the 
plan enumerated above is permissible under Ohio laws." 

Public Law No. 829 to which you refer, was passed by the 80th Con­

gress and approved June 29, 1948. By this act the Surplus Property Act 

of 1944, was amended, by adding a new paragraph, reading as follows: 

"(3) Surplus property certified by the Governor of the State 
in which the property is situated and by the Secretary of the 
:\rmy, the Secretary of the Navy, or the Secretary of the Air 
Force as the case may be, as being suitable and needed for use 
in training and maintaining any civilian component of the armed 
forces under his jurisdiction may be disposed of to the states, 
their political subdivisions or tax-supported instrumentalities, 
subject to such terms and conditions as the Administrator deter­
mines to be necessary to properly protect the interests of the 
United States. Such disposal shall be without monetary considera­
tion - Provided That the Government shall be reimbursed for 
such costs incident to the disposal of the property as the Admin­
istrator may deem proper, including the expense of removal of 
any machinery, equipment, or personal property not transferred 
as a part of such disposal." 

lt will be noted that if the property to which you refer is acquired 

from the Federal Government, it will be without monetary consideration, 

subject only to the possible expense of removal of machinery and equip­

ment which may not be included in the gift. 

Sections 5237 to 5252, both inclusive, of the General Code, relate to 

the acquisition, custody and management of state armories. Section 5238, 

(;eneral Code, makes the Adjutant General the Director of State Armories 

and authorizes him to provide grounds and buildings for such armories. 

This section provides in part, as follows: 

"He shall provide for the management, care and maintenance 
of such grounds, armories and buildings and may adopt and pre­
scribe such rules and regulations for the management, government 
and guidance of the organizations occupying them as may be 
necessary and desirable." 
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I do not find in the statutes any express authority conferred upon the 

Adjutant General to lease in whole or in part any properties that have been 

acquired for armory purposes. 

Section 154-40, General Code, relating to the powers and duties of 

the Department of Public Works, contains among others: 

"(9) To lease unproductive and unused lands or other 
property under the control of the state government, or any depart­
ment, office or institution thereof, excepting school and ministerial 
lands." 

It is to be noted that the authority here given to lease unused lands 

or other property, extends to any property under control of the state or 

any department, office or institution thereof, excepting school and minis­

terial lands. The scope of the authority thus given would clearly include 

property acquired by the state for armory purposes, and on the face of it 

would appear to give authority to the Department of Public Works to 

lease such portions of such armory property as are not immediately needed 

for armory purposes. However, a subsequent paragraph of said Section 

154-40, General Code, provides as follows: 

"Nothing in this section or in General Code sections 154-37 
or 154-41 shall interfere with the power of the adjutant general 
to purchase military supplies, or with the custody of the adjutant 
general of property leased, purchased or constructed by the state 
and used for military purposes, or with the functions of the 
adjutant general as director of state armories, or with the director 
of highways in preparing plans and specifications for and con-, 
structing such buildings as he may require in the administration 
of his department." 

It is clear from this last quoted provision, that the Director of Public 

vVorks could not at his own instance interfere with the custody and con­

trol of an armory building which is vested in the adjutant general. How­

ever, I cannot see that there would be any interference with the anthority 

of the adjutant general if with his consent and at his request, the depart­

ment of public works should make a lease or leases of such portions of 

an armory building as are not in the judgment of the adjutant general 

immediately needed for armory purposes. 

I do not find in the statutes of the state any authority for the plan 

which you suggest, of appointing a board of officers to take charge of the 
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armory property m question and to rent those portions of the plant not 

needed for armory purposes, but do think that the plan which I have 

suggested, of cooperation with the department of public works, would be 

within the law. 

Accorclingly, it is my opinion and you are advised: 

I. T·he adjutant general is without authority to lease portions of 

armory property in his custody, which are not immediately needed for 

armory purposes. 

2. \Vhen a portion of a state armory is not immediately needed for 

armory purpose, the department of public works has authority with the 

consent of the adjutant general, to lease such portion of said property, 

pursuant to the authority of Section 154-40, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


