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1. TOWNSHIP CLERK - SALARY - TOWNSHIP TRUSTEES 

MAY NOT INCREASE OR DIMINISH DURING TERM OF 

OFFICE - SECTlON 3308 G.C. 

2. SALARY, NEW INCUMBENT -ACTION SUBSEQUENT TO 

COMMENCEMENT OF CLERK'S TERM VALID WHERE 

TOWNSHIP TRUSTEES FOR FIRST TIME PROVIDE FOR 

SALARY. 

SYLLABUS: 

1. Township trustees in providing for a salary for a township clerk 
under the provisions of Section 3308, General Code, may not increase or 
diminish the same during the clerk's term of office. 

2. Action on the part of the board of trustees of a township where­
by for the first time provision is made for the salary of the new incum­
bent to the office of township clerk is valid even though such action 
is subsequent to the commencement of the clerk's term. 

Columbus, Ohio, June 9, 1942. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

This wi11 acknow!cdge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"At the November, 1939 election, a township clerk was 
elected. He qualified, and assumed the office on January 1, 
1940. 

On January 12, 1940, at a regular meeting of the board of 
trustees, a resolution was adopted fixing the salary of the clerk 
at three hundred and fifty dollars per year for his full term of 
office. 

Previously, for the years 1938 and 1939, the compensation 
paid the clerk under the provisions of Section 3308, General 
Code, prior to its amendment, was two hundred and fifty dollars 
a year. 

In January, 1942, the present board of trustees of the town­
ship passed a resolution to reduce the salary of the clerk from 
three hundred and fifty dollars to one hundred and forty-four 
dollars, a year. 
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:\lay we respectfully request your opinion on the following 
question: 

Since the amendment of Section 3308, General Code, may 
the township trustees reduce or increase the salary of the clerk 
during his term of office? 

In case the answer to the above question is in the negative: 

Would the action of the Board of trustees on January 12, 
1940, establishing the salary at $350.00 a year be legal; or 
should the clerk have drawn salary at the rate of $2 50.00 a 
year, which amount was paid during 1938 and 1939 ?" 

Section 3308, General Code, referred to in your inquiry, was amended, 

effective September 2, 1939, and now reads as follows: 

"The clerk shall be entitled to the following fees, to be paid 
by the parties requiring the service: twenty-five cents for record­
ing each mark or brand; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and repaired by the parties; ten cents for each hundred 
words of records or copies in matters relating to partition 
fences, but not less than twenty-five cents for any one copy, to 
be paid from the township treasury; ten cents for each hundred 
words of record required in the establishment of township roads, 
to be opened and kept in repair by the superintendent; for 
keeping the record of the proceedings of the trustees, stating 
and making copies of accounts and settlements, attending suits 
for and against the township, and for any other township busi­
ness the trustees require him to perform, such reasonable com­
pensation as they allow. Provided, however, in those town­
ships having a budget less than five thousand dollars, the town­
ship trustees shall determine the salary of the clerk which in no 
event shall exceed three hundred and fifty dollars per year; and 
in townships having a budget of five thousand dollars or over, 
the clerk shall receive two per cent of the total expenditures of 
such township in excess of five thousand dollars in addition to 
the amount above provided in townships having a budget of less 
than five thousand dollars, provided, however, no township clerk 
shall receive for his compensation in excess of six hundred 
dollars in any one calendar year for said services as such town­
ship clerk." 

Shortly after the adoption of Section 3308, supra, as amended, an 

opinion was rendered by this office which held that township clerks who 

were incumbents at the time of the enactment of the foregoing section 

were subject to the provisions thereof and thereby entitled to any in­

crease in compensation. See opinion No. 749, Opinions of the Attorney 

General for 1939, page 947. 
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Technically speaking, and confining my ruling in 1939 to the facts 

then existent, the opinion serves only as authority for the proposition 

that the Legislature may provide for an increase in the emoluments of 

such officer during his term by creating a salary in connection therewith. 

In providing for such an additional emolument the salary of the 

officer is in no manner affected as obviously before the creation thereof 

there was no salary to affect. Such procedure was deemed to be con­

sonant with the provisions of Article II, Section 20 of the Constitution of 

Ohio, which reads: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

In the case of State, ex rel. v. Carlisle, et al., 3 O.N.P. (N.S.) 544, 

the court held, as evidenced by the first branch of the syllabus, that: 

"The constitutional inhibition against the increase or dim­
inution of the salary of an officer during his existing term does 
not render it incompetent for him to accept compensation, fixed 
by the General Assembly, after he entered upon the discharge 
of the duties of his office and before the expiration of his term, 
where no compensation was theretofore provided." 

The same principle was announced in the case of State v. McDowell, 

19 Neb. 422, wherein it was held: 

"That as there was no salary fixed, the act providing for 
such after his election was not an act either increasing or de­
creasing the salary." 

Again in the case of State, ex rel. v. Kennon, et al., 7 0.S. 547, the 

court stated that where an office is created providing for no fees or 

salary for the incumbents, but not providing that thereafter compensation 

to them shall be prohibited or precluded and such is not made a con­

dition of the acceptance, there is nothing to prevent them applying for 

compensation to the Legislature and nothing to prevent that body from 

awarding it. 

In view of the foregoing, it is evident that the first question posed in 

your inquiry is in no manner controlled by the 1939 opinion above cited. 

The question now confronting us is not whether the Legislature may in­

crease the emoluments of an office holder by creating a salary in con-
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nection therewith, but whether, after legislative provision therefor and 

the adoption of a resolution fixing the amount thereof, the salary may 

be changed during the officer's term. With respect to this question it 

is clear that the prohibitory features of Article II, Section 20 are ap­

plicable. After the salary has been. determined, it is thereby rendered 

immutable during the term. 

Th_erefore, in answer to your first question, be advised that the 

township trustees may not reduce or increase the salary of the clerk dur­

ing his term of office. 

It will be noted that Section 3308 does not, by its terms, make 

mandatory the grant of a salary for township clerks, but simply vests the 

township· trustees with discretionary power bounded by certain maximum 

limitations in connection with the amount that they may award. With­

out action on the part of the township trustees compensation in the form 

of salary would not be forthcoming. 

Hence, in regard to your second question, the rule laid down in 

Opinion 749, supra, is dispositive. The action of the board of trustees 

on January 12, 1940, establishing the salary of the clerk who took office 

on January 1, 1940 would be proper, for until such action the office of 

clerkship occupied by the new incumbent carried no salary emolument 

and, therefore, no change in connection therewith occurred. 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my opinion that: 

1. Township trustees in providing for a salary for a township 

clerk under the provisions of Section 3308, General Code, may not in­

crease or diminish the same during the clerk's term of office. 

2. Action on the part of the board of trustees of a township where­

by for the first time provision is made for the salary of the new ihcum­

bent to the office of township clerk is valid even though such action is 

subsequent to the commencement of the clerk's term. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


