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OPINION NO. 67-072 

Syllabus: 

1. A local board of education does not have authority 
to establish a minimum compulsory school age date which would 
enable any child to be eligible for admittance to the first 
grade of a public school unless such child is six years of 
age on or before the thirty-first day of October of the year 
of admittance or on or before the first day of a term or 
semester other than one beginning in August or September in 
school districts granting admittance at the beginning of such 
term or semester. However, if the local board of education 
has first raised the minimum compulsory school age to seven, 
it may then set any date during the year on or before which a 
child must be seven years of age. 

2. A local board of education has no mandatory duty to 
use or obtain an educationally accepted standardized testing 
program as a means to determine exceptions to the compulsory 
school age requirements. 

3. A local board of education that does use or obtain an 
educationally accepted standardized testing program as a means 
to determine exceptions to the compulsory school age require­
ments, has a mandatory duty upon request of the child's parent 
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or guardian, to test a child who will be six years of age on 
or before the first day of January of the school year for which 
admission is requested. 

To: Joseph Murray, Ashland County Pros. Atty., Ashland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 31, 1967 

I have before me your request for my opinion on the 

following questions: 

"(l) Is a local school district au­
thorized to establish the compulsory school 
age for children in that school district be­
yond the date of October 31 of any given 
school year by virtue of••• Section 
3321.01, Revised Codes 

... * • • * • * * • 

"(2) If a local school district es­
tablishes a compulsory school age date 
after September 1, but prior to October 
31, can the parents of a child who reaches 
the age of six (6) years on or before 
October 31, but after the compulsory school 
age date as set by the school district, demand 
that the school district admit their child to 
first grade? 

"(3) Is the testing provisions found 
in Section 3321.01, Revised Code, mandatory 
upon request of the parent or guardian,***: 

"* * * * * * * * * 
"(4) If the testing is mandatory, is 

it mandatory only in those school districts 
which are cur.rently 'using, or obtaining• 
educationally accepted standardized testing 
programs?" 

The compulsory school age for children in this state is 

established by Section 3321.01, Revised Code, which states: 

"A child between six and eighteen years 
of age is 'of compulsory school age' for the 
purpose of sections 3321.01 to 3321.13, inclu­
sive, of the Revised Code: but the board of 
education of any district may by resolution 
raise the minimum compulsory school age of all 
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children residing in the district to seven. 
subject to subsequent modification to six: and 
the compulsory school age of a child shall not 
commence until the beginning of the term of 
such schools, or other time in the school year 
fixed by the rules of the board of the district 
in which he resides. No child is eligible to 
be admitted to the first grade of a public 
school in a district in which all children are 
admitted to the first grade in August or Septem­
ber unless he is six years of age on or before 
the thirty-first day of October of the year of 
admittance or on or before the first day of a 
term or semester other than one beginning in 
August or September in school districts grant­
ing admittance at the beginning of such term 
or semester, except that in those school dis­
tricts using, or obtaining. educationally ac­
cepted standardized testing programs for deter­
mining entrance, as approved by the board of edu­
cation of such districts, such boards may admit 
a child to the first grade who fails to meet 
the age requirement, provided the child meets 
necessary standards as determined by such stand­
ardized testing programs. Each child who will 
be six years of age on or before the first day 
of January of the school year for which admis­
sion is requested shall be so tested upon the 
request of his parent or guardian. 

"* * * * * * * * *" 

Section 3321.01, supra. was enacted in the present form 
by two amendments passed by the 106th General Assembly, one 
passed July 12, 1965, and the other passed August 10, 1965, 
with the law in the present form to become effective August 
1, 1967. To this date there has been no judicial interpreta­
tion of the provisions of this enactment. 

Consequently, your questions must be answered by follow­
ing the established rules of statutory construction. Obvi­
ously, the basic object is to arrive at the intention of the 
legislature. 

I will first note that although your letter of request 
speaks of action by the local school district, any action 
taken is by the local board of education which is the admini­
strative body for the school district. 

It has been well established that a local board of educa­
tion is limited in the exercise of its powers to those which 
are clearly and expressly granted. The second syllabus of 
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State, ex rel., Clarke v. Cooke, 103 Ohio St. 465 reads as fol­
lows: 

"Boards of education, and other similar 
governmental bodies, are limited in the exer­
cise of their powers to such as are clearly 
and distinctly granted." 

In arriving at the intention of the legislature, it is 
necessary to first review the statutory provisions. The first 
portion of Section 3321.01, supra, vests in the local board of 
education the power to raise the minimum compulsory school 
age to seven by resolution. If the board elects to so do, it 
may then set any date during the year on or before which a child 
must be seven years of age insofar as such date would not be 
such that the child would not have been six years of age on or 
before the thirty-first day of October of the year of admittance. 
This date may be either prior to or subsequent to the date of 
October 31st or any other date fixed by the rules of the board 
of the local school district. If, however, the boards elects 
not to raise the minimum compulsory school age to seven, then 
the 1965 amendments to Section 3321.01, supra, come into play. 
These amendments provide that a child must be six years of age 
on or before October 31st or before the first day of a term in 
those local school districts granting admittance at the begin­
ning of a term which commences other than in August or September. 
Therefore, when the local school board elects not to raise the 
minimum compulsory school age from six to seven years of age, 
it has no discretion in the matter of setting the date on or 
before which a child must be six years of age. 

This position, I believe, has support in logic and reason, 
for if a board having once raised the minimum compulsory school 
age had to set it at October 31st, then conceivably a child who 
was seven on November 1st would be almost eight before he would 
be eligible to enter the first grade. Obviously, such was not 
the legislative intent. 

Since I have answered your first inquiry in the manner I 
have, I believe that the question raised in your second inquiry 
is moot and I respectfully decline to answer it. 

In response to your third and fourth question, I note 
that Section 3321.01, supra, contains the following language: 

"***except that in those school dis­
tricts using, or obtaining, educationally ac­
cepted standardized testing programs for de­
termining ~ntrance, as approved by the board 
of education of such districts, such boards 
may admit a child to the first grade who 
fails to meet the age requirement, provided 
the child meets necessary standards as deter­
mined by such standardized testing programs. 
Each child who will be six years of age on 
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or before the first day of January of the 
school year for which admission is requested 
shall be so tested upon the request of his 
parent or guardian." 

Applying the previously mentioned test of legislative 
intent, it is my opinion that a school board does not have 
a mandatory obligation to use or obtain a standardized test­
ing program. The only mandatory duty is to administer such 
a test if a testing program has been adopted by the board. 

Therefore, it is my 0p·inion and you are hereby advised 
that: 

1. A local board of education does not have authority 
to establish a minimum compulsory school age date which would 
enable any child to be eligible for admittance to the first 
grade of a public school unless such child is six years of 
age on or before the thirty-first day of October of the year 
of admittance or on or before the first day of a term or 
semester other than one beginning in August or September in 
school districts granting admittance at the beginning of such 
term or semester. However, if the local board of education 
has first raised the minimum compulsory school age to seven, 
it may than set any date during the year on or before which a 
child must be seven years of age. 

2. A local board of education has no mandatory duty to use 
or obtain an educationally accepted standardized testing pro­
gram as a means to determine exceptions to the compulsory 
school age requirements. 

3. A local board of education that does use or obtain an 
educationally accepted standardized testing program as a means 
to determine exceptions to the compulsory school age require­
ments, has a mandatory duty upon request of the child's parent 
or guardian, tc test a child who will be six years of age on 
or before the first day of January of the school year for which 
admission is requested. 




