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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

A bi-county airport agency created by agreement of two counties is not 
a "county board" within the meaning of Section 309.09, Revised Code, and is 
not entitled to legal advice from the prosecuting attorney of either county 
under this section. 

Columbus, Ohio, March 13, 1963 

Hon. John S. Ballard 
Prosecuting Attorney 
Summit County 
Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"The Akron-Canton Airport is owned jointly by the 
Board of County Commissioners of Summit and Stark 
Counties with ordinary matters of daily management dele­
gated to an Airport Agency but with matters of real estate 
control such as leases being referred by said Airport 
Agency to the Board of County Commissioners of Summit 
County pursuant to their agreement. 

"In the past, private counsel has been engaged to 
handle certain matters for the Airport Agency and for the 
general management of the Airport; and our Office also 
contributed services involving management questions as 
separate from our duties to the Board of County Commis­
sioners of Summit County. 

"We anticipate an increase in the volume of requests 
and are concerned with whether or not our Office has a 
duty to or is permitted to furnish advice, service, and 
counsel to the Airport Agency and to the management 
operating under said Agency. We refer you to 1960 OAG 
2383 and 1960 OAG page 205, No. 1234." 

To answer your question, consideration must first be given 
to the authority by which the two counties jointly own the Akron­
Canton Airport. 
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In this regard Sections 717.01 and 719.01, Revised Code, in­
corporated in Section 307 .20, Revised Code, by reference, empower 
municipal corporations, and thus boards of county commissioners, 
to establish, maintain and operate airports, landing fields, or other 
air navigation facilities and to appropriate property for airports, 
landing fields or other air navigation facilities, respectively. 

Section 307 .15, Revised Code, provides in material part: 

"The board of county commissioners may enter into 
an agreement with the legislative authority of any muni­
cipal corporation, township, port authority, water or 
sewer district, school district, library district, health dis­
trict, park district, soil conservation district, water con­
servancy district, or other taxing district, or with the 
board of any other county, and such legislative authorities 
may enter into agreements with the board, whereby such 
board undertakes, and is authorized by the contracting 
subdivision, to exercise any power, perform any function, 
or render any service, in behalf of the contracting subdi­
vision or its legislative authority, which such subdivision 
or legislative authority may exercise, perform, or render." 

Pursuant to the above statutory authority, I am informed by 
supplementing correspondence, the boards of county commission­
ers of Summit and Stark County entered into an agreement for 
the establishment of a joint-county airport facility to be operated 
by a board of trustees denominated "airport agency." The airport 
agency consists of four members, two appointed from Summit 
County and two appointed from Stark County. The power to 
appoint to the airport agency is by the terms of the agreement in 
the board of county commissioners of Summit County, and the air­
port agency is answerable to that board. 

Rules and regulations established by the airport agency must 
have the approval of both boards of county commissioners. 

Section 309.09, Revised Code, provides: 

"The prosecuting attorney shall be the legal adviser 
of the board of county commissioners, board of elections, 
and all other county officers and boards, including all tax 
supported public libraries, and any of them may require 
written opinions or instructions from him in matters con­
nected with their official duties. * * *" 
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The only matter to be inquired into is whether the Akron­
Canton airport agency is a "county board" within the meaning of 
this section. 

Upon consideration, I am of the opinion that the Akron-Canton 
"airport agency" is not a "county board." 

While the term "county board" lacks statutory definition, I 
think it reasonable to conclude that the legislature intended to de­
note thereby a body or organization created by statute to exercise 
some part of the function of county government. The airport 
agency in question is a body created by contract and is separate 
and apart from any one county. 

This conclusion is in accord with Opinion No. 1234, Opinions 
of the Attorney General for 1960, page 205, and Opinion No. 2383, 
Opinions of the Attorney General for 1961, to which you refer in 
your letter of request. In the former opinion it was held as dis­
closed by the first branch of the syllabus that: 

"1. The prosecuting attorney of a county is the legal 
adviser of a joint township hospital board formed pur­
suant to Section 513.07, Revised Code, but it is not the 
legal adviser of a board of hospital governors appointed 
under Section 513.16, Revised Code." 

The distinction in the two was held to lie in the fact that while 
a joint township district hospital board is made up of the township 
trustees of the townships included in the district, the board of 
governors is made up of persons appointed by the hospital board 
and by the judge of the court of common pleas. 

In Opinion No. 2383, Opinions of the Attorney General for 
1961, it was concluded that a regional planning commission estab­
lished pursuant to Section 713.21, Revised Code, is not a "county 
board" within the meaning of Section 309.09, Revised Code. The 
basis for the conclusion was largely because "a regional planning 
commission is a co-operative venture involving at least one muni­
cipal corporation and one county * * * (and) is not essentially a 
subdivision of the county or a subordinate department of the 
county." 

In accordance with the foregoing and in specific answer to 
your inquiry, I am of the opinion, and you are so advised, that a 
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bi-county airport agency created by agreement of two counties is 
not a "county board" within the meaning of Section 309.09, Revised 
Code, and is not entitled to legal advice from the prosecuting 
attorney of either county under this secti'on. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




