
OPINIONS 

1. SANITARY ENGINEERING DEPARTMENT-APPOINTEE, 
SANITARY ENGINEER-MUST BE REGISTERED PRO­
FESSIONAL ENGINEER-SECTION 6602-1 G. C.-POPULA­
TION OF COUNTY-EXCEEDING 100,000-COUNTY COM­
MISSIONERS. 

2. REGISTERED SURVEYOR-NOT A PROFESSIONAL EN­
GINEER-CAN NOT LEGALLY DISCHARGE DUTIES OF 
COUNTY SANITARY ENGINEER-SECTION 1083-1 ET 
SEQ., G. C. 
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SYLLABUS: 

1. Under the terms of Sections !i!iO:Z-1, General Code, in the case of any county 
having a population exceeding 100,000 wherein the board of county commissioners 
creates and maintains a sanitary engineering department, the person who is appointed 
to be sanitary engineer must be a registered professional engineer. 

2. A person who is a registered surveyor under the terms of the act providing 
for a state board of engineers and surveyors (Section 108:3-1 et seq., General Code), 
but lacking registration thereunder as a professional engineer, cannot legally dis­
charge the duties of county sanitary engineer as defined by Section !i602-l, General 
Code. 

Columbus, Ohio, April S, 1948 

Mr. Robert N. Waid, Secretary, State Board of Registration for 

Professional Engineers and Surveyors 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"Your opinion is respectfully requested in connection with 
the following under Sections 1083-1 and 2, General Code, pre­
scribing the practice of professional engineers. 

"The Board is in receipt of information to the effect that one 
or more counties of the state have already, or contemplates the 
employment of a registered surveyor who is not a registered pro­
fessional engineer, in the position of County Sanitary Engineer. 

"In this capacity, he will have full supervisory charge and 
control of all things pertaining to design, installation and mainte­
nance of sewerage and water systems in the county. 

"1. Can one not registered and admitted to practice as Pro­
fessional Engineer under the provisions of Section 1083-1 et seq., 
General Code, hold the office and discharge the duties of County 
Sanitary Engineer? 

2. Can one registered and admitted to practice as Surveyor 
under the provisions of Section 1083-1 et seq., General Code, 
hold the office and discharge the duties of County Sanitary 
Engineer? 

"Thanking you to advise the Board regarding the above 
questions I and 2, we remain." 

Section 66o2-1, General Code, which will be quoted from more ex­

tensively later herein, contains this language: 
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"* * * In any county having a population exceeding 100,000, 

the board of county commissioners may create and maintain a 
sanitary engineering department, to be under their supervision 
and in charge of a competent sanitary engineer, to be appointed by 
such board of county commissioners, for the purpose of aiding 
them in the performance of their duties under sections 66o2-I to 
6602-14, inclusive, of the General Code, * * *." (Emphasis 
added.) 

It will be assumed, for the purposes of this opinion, that your inquiry 

was intended to relate to the qualifications of the person whose appoint­

ment is authorized by the above language in said Section 6602-1, General 

Code. But in this connection it is noted that you have referred to the 

"office" of county sanitary engineer. Whether said engineer is an "officer" 

as that term is customarily understood need not be specifically determined. 

The conclusion that has been reached herein does not pivot on that propo­

sition. Therefore, in passing, I merely call your attention to an opinion of 

one of my predecessors found in Opinions of the Attorney General for 

1931, Vol. 1., page 90 wherein the first branch of the syllabus reads: 

"r. A sanitary engineer, appointed by a board of county 
commissioners in a county with a population exceeding 100,000 in 
which there has been created and maintained a sanitary engineer­
ing department, is not a public officer." 

During the course of this opinion the Attorney General for 1931 said: 

"That the position of county sanitary engineer, as created 
by said Section 6602-1, General Code, is not such as to make said 
engineer a public officer is clear, * * *." 

"In my opinion, a county sanitary engineer whose position is 
created, as was that of the county sanitary engineer in Mont­
gomery County, is a mere employe of the county * * *." 

As previously suggested aforementioned Section 66o2-1, General Code, 
is somewhat lengthy. However, I feel obliged to set forth the same herein 

except for the last paragraph thereof which prescribes certain penalties to be 

imposed in event a person tampers with or damages any sewer or sewage 

disposal plant, etc. With the exception just noted said Section 6602-1, 

General Code, reads : 

"For the purpose of preserving and promoting the public 
health and welfare, the boards of county commissioners of the sev­
eral counties of this state may, by resolution, lay out, establish 
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and maintain one or more sewer districts within their respective 
counties, outside of incorporated municipalities, and may cause to 
be made by a competent sanitary engineer such surveys as may be 
necessary for the determination of the proper boundaries of such 
districts. Each district shall be designated by an appropriate 
name or number. Any board of county commissioners may ac­
quire, construct, maintain and operate such main, branch, inter­
cepting, or local sewer or sewers within any such sewer district, 
and such outlet sewer or sewers and sewage treatment or disposal 
works within or without such sewer district, as may be necessary 
to care for and conduct the sewage or surface water from any or 
all parts of such sewer district to a proper outlet, so as to properly 
treat or dispose of same. Any such board of county commissioners 
may employ a competent sanitary engineer for such time or times, 
on such terms as they deem best, and may authorize such engineer 
to employ necessary assistants upon such terms as may be fixed by 
said board. In any county having a population exceeding 100,000, 

the board of county commissioners may create and maintain a 
sanitary engineering department, to be under their supervision and 
in charge of a competent sanitary engineer, to be appoi11tcd by 
such board of county commissioners, for the purpose of aiding 
them in the performance of their duties under sections 6602-1 to 
6602-14, inclusive, of the General Code, or their other duties re­
garding sanitation provided by law; and said board shall provide 
suitable rooms for the use of such department and shall provide 
for and pay the compensation of such engineer and all necessary 
expenses of such engineer and department which may be author­
ized by such board. Any such sanitary engineer in charge of 
such sanitary engineering department, so appointed by such board 
of county commissioners, may, with the approval of such board, 
appoint necessary assistants and clerks and the compensation of 
any such assistants and clerks shall be fixed and paid by such 
board. 

"The board of county commissioners may make, publish and 
enforce rules and regulations for the construction, maintenance, 
protection and use of sewers and sewer improvements in their 
respective counties outside of incorporated municipalities, and of 
sewers and sewer improvements within incorporated municipalities 
in their respective counties wherever such sewers are constructed 
or operated by such board or discharge into sewers or sewage 
treatment plants constructed or operated by such board, including 
the establishment and use of connections. Such rules and regula­
tions shall not be inconsistent with the laws of the state of Ohio or 
the rules and regulations of the state department of health. No 
sewers or sewage treatment works shall be constructed in any 
county outside of incorporated municipalities by any person, firm 
or corporation, until the plans and specifications for the same shall 
have been approved by the board of county commissioners, and 
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any such constrnction shall be done under the supervision of the 
county sanitary engineer, and any person, firm, or corporation, 
proposing or constructing such improvements, shall pay to the 
county all expenses incurred by the commissioners in connection 
therewith. The sanitary engineer shall have the right to enter 
upon any public or private property for the purpose of making 
surveys or e.x-aminations necessary for the laying 01,tt of sewer dis­
tricts or designing sewers or trea.tment works, and to make such 
surveys and examinations. No person, firm, or corporation shall 
forbid or interfere with the sanitary engineer or his duly author­
ized assistants entering upon such property for such purpose or 
making such surveys or examinations. If, however, actual dam­
age is done to property by the making of such surveys and exam­
inations, the commissioners shall pay the reasonable value of such 
damage to the owner of the property damaged, and such cost shall 
be included in the assessment upon the property benefited by the 
improvement for which such surveys and examinations are made." 

(Emphasis added.) 

Kindly note the recurring use of the word "engineer" and the reference 
to his duties involving "construction" as well as surveying. While it is 

manifest that a registered surveyor possesses the legal qualifications to 

perform some of the duties prescribed by said Section 6602-r, General Code, 

it is also manifest that he does not possess the legal qualifications to per­

form all of the duties contemplated by the section in question. This is made 

apparent from an examination of the act providing for the creation of the 

state board of registration for professional engineers and surveyors ( Sec­

tion rn83-1, et seq., General Code), which became effective September 28, 

1933, (115 0. L. 355). Attention is now directed specifically to Section 
rn83-2, General Code, which defines the practice of professional engineer­

ing in this language : 

"The practice of professional engineering within the meaning 
and intent of this act includes any professional service, such as con­
sultation, investigation, evaluation, planning, design, or responsible 
supervision of construction or operation, in connection with any 
public or privately owned public utilities, structures, buildings, 
machines, equipment, processes, works or projects, wherein the 
public welfare, or the safeguarding of life, public health or prop­
erty is concerned or involved, when such professional service re­
quires the application of engineering principles and data." 

The practice of surveying is defined by this same section as now set 

forth: 



155 ATTORNEY GENERAL 

"The practice of surveying, within the meaning and intent of 
this act, shall be held to mean that branch of engineering and ap­
plied mathematics which teaches the art of surveying and measur­
ing the area of any portion of the earth's surface, the lengths and 
directions of the bounding lines, the contour of the surface, for 
their correct determination and description and for conveyancing, 
or for recording, or for the establishment or reestablishment of 
land boundaries and the plotting of lands and subdivisions thereof; 
and like measurements and operations involved in the surveying of 
mines, and commonly known as 'mine surveying.' " 

It might next be noted that under the terms of Section 1o83-20, Gen­

eral Code, certain persons are exempted from the operative effect of the act 

just mentioned. In the case of political subdivisions of the state the ex­

emption applies to all elective officers while in the practice of professional 

engineering or surveying. In the instance of the government of the United 

States the exemption is much broader and extends to officers and em­

ployes. The reason why the exemption applies to employes of the govern­

ment need not here be the subject of consideration. 

It may be pertinent to state that Section 6602-1, General Code, came 

into existence in its present form in 1927 (112 0. L. 275). At that time 

there was no law in force and effect which provided for the registering of 

persons desiring to practice engineering or surveying. But it does not 

follow that, merely because the General Assembly has not thus far seen 

fit to amend said Section 66o2-1, General Code, the present requirements as 

to registration can be completely ignored. As stated in Crawford on 

Statutory Construction, Sec. 227, p. 420: "Every statute should be re­

garded as a part of the whole body or system of law." Section 66o2-1, Gen­
eral Code, must be interpreted in the light of the later legislation heretofore 

mentioned. When this is done the conclusion can be formulated that a 

person, in order to be eligible to serve as a county sanitary engineer, must 

be a registered professional engineer. 

A few brief observations might also be in order at this point with 

respect to the significance of the word "professional" when associated with 

"engineer". The term "professional" as applied to services rendered im­

plies requirement of knowledge of an advanced type in a given field of 

science or learning gained by a prolonged course of specialized instruction 

and study. People v. State Taxation Commission, 282 N. Y. 407; 26 N. E. 

2d 955. There is no hesitancy in concluding that, as used in the legislation 
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here under consideration, the word "professional" was intended to denote 

skill or training. There is no merit to any suggestion that because Section 

6602-1, General -Code, merely refers to an "engineer" a person other than 

a "professional" engineer was contemplated as being eligible to hold the 

position therein provided for. Under that view of the matter a person 

who .has not demonstrated his fitness and ability to practice professional 

engineering would, as a public employe, be in responsible charge of con­

struction work which he could not legally perform if engaged in private 

employment. 

A question somewhat similar to that presented by your present inquiry 

was recently the subject of consideration. In my opinion No. 2827, dated 

March 2, 1948, it was held, as disclosed by the syllabus thereof, as follows: 

"A person who is a registered surveyor under the terms of 
the act providing for a state board of engineers and surveyors 
(Section 1063-1, et seq., General Code), but lacking registration 
thereunder as a professional engineer, cannot legally discharge the 
powers and duties of the office of engineer of a municipality as de­
fined by Sections 4364 and 4366, General Code." 

Much that was set forth in that opinion would be here applicable. Con­

sequently, your attention is respectfully directed to the opinion above noted. 

In specific answer to your inquiry you are therefore advised as follows : 

1. Under the terms of Section 66o2-1, General Code, in the case of 

any county having a population exceeding 100,000 wherein the board of 

county commissioners creates and maintains a sanitary engineering depart­

ment, the person who is appointed to be sanitary engineer must be a regis­

tered professional engineer. 

2. A person who is a registered surveyor under the terms of the act 
providing for a state board of engineers and surveyors (Section 1o83-1, et 

seq., General Code), but lacking registration thereunder as a professional 

engineer, cannot legally discharge the duties of county sanitary engineer as 

defined by Section 66o2-1, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




