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OPINION NO. 69-118 

Syllabus: 

(1) A municipal corporation located in two counties which 
wishes to annex territory must follow the procedures set forth 
in Section 709.11, Revised Code; (2) the fact that adult free­
holders in the territory to be annexed reside in only one county 
does not preclude the annexing municipal corporation from follow­
ing Section 707.22, Revised Code; (3) the municipal corporation 
which wishes to annex territory which is situated within three 
miles of two or more municipal corporations must follow Sections 
707.01 through 707.14, Revised Code, so far as practicable in 
order to insure that the annexation procedure is not negated by 
a strict reading of the procedural requirements. 

To: John J. Malik, Jr., Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 19, 1969 

I have before me your opinion request wherein you ask three 
related questions which are paraphrased below: 

(1) Does an annexation procedure by a municipal corpo­
ration located within two counties follow Section 709.02 or 
Section 709.11, Revised Code? 

(2) Does Section 707.22, Revised Code, apply when 
adult freeholders residing in the territory to be annexed 
all reside in one county? 

(3) Should it be decided that Section 709.11, Revised 
Code, is applicable, is it mandatory for an annexation pro­
ceeding to follow literally the requirements of Section 
707.02 (D), Revised Code, as referred to in Section 707.22, 
Revised Code? 

Section 709.02, Revised Code, reads as follows: 

"The inhabitants residing on territory adjacent 
to a municipal corporation may, at their option, cause 
such territory to be annexed thereto, in the manner 
provided by sections 709.03 to 709.11, inclusive, 
of the Revised Code. Application for such annexa­
tion shall be by petition, addressed to the board 
of county commissioners of the county in which the 
territory is located, signed by a majority of the 
adult freeholders residing in such territory. If 
the territory sought to be annexed is completely 
surrounded by a municipal corporation and there 
are no adult freeholders residing in such terri-
tory, the petition may be signed by a majority of 
the owners of real estate in such territory. Such 
petition shall contain: 

"(A) A full description and accurate map or 
plat of the territory sought to be annexed; 

"(B) A statement of the total number of adult 
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freeholders residing in the territory sought to be 
annexed, or of the number of owners of real estate 
in the te·rritory proposed to be annexed together 
with a statement that there are no adult freeholders 
residing in the territory sought to be annexed~ 

"(C) The name of a person or persons to act as 
agent for the petitioners." 

Section 709.11, Revised Code, reads as follows: 

"If a municipal corporation is situated in two 
or more counties, or the territory to be annexed is 
situated in a different county from that in which 
the municipal corporation or some part of it is situ­
ated, the annexation proceedings, so far as prac­
ticable, shall be as provided by section 707.22 of 
the Revised Code." (Emphasis added.) 

Since Section 709.11, supra, is specifically mentioned in 
Section 709.02, supra, the obvious answer to your first question 
is that the former section must be followed here because the mu­
nicipal corporation in guestion is located in two counties. There­
fore, the proper procedural starting point in annexing new terri­
tory is Section 7J9.11, supra. 

Section 707.22, Revised Code, referred to in Section .. 709..11, 
supra, reads as follows: 

"When adult freeholders residing in two or 
more counties, desire the organization of such terri­
tory into a village, the petition shall be made to 
the board of county commissioners of the county in 
which the largest number of qualified voters of the 
proposed municipal corporation reside, and a state­
ment to that effect shall be set forth in the p~ti­
tion. The transcript of the proceedings of the board, 
and the other papers relating to the incorporation 
shall be recorded in the county in which the petition 
is filed in the manner provided by section 707.09 of 
the Revised Code. Within ten days after such record­
ing the county recorder shall make a certified tran­
script of such record for each of the other counties 
in which any portion of the territory is situated, 
and shall forward such transcriot to the recorders of 
such counties, who shall record-them in the manner 
required for original papers. 

"In all other respects, the proceedings to es­
tablish such municipal corporation, or review the 
action of the board, shall be as provided in sec­
tions 707.01 to 707.14, inclusive, of the Revised 
Code." 

The answe~ to your second auery is more difficult because, 
as you point out in your opinion request, all of the adult free­
holders reside in one county. In order to answer this question 
we must return to the language of the controlling statute, which 
indicates that Section 707.22, Revised Code, be followed so far 
~ practicable. This language seems to indicate that theintent 
of the legislature was to require annexation proceedings under 
Section 707.22, supra,·whenever the municipal corporation involved 
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is situated in two or more counties. Thus the fact that the free­
holders reside in but one county should not take the annexation 
procedure out of the purview of Section 707.22, supra. 

In answer to your third question, we must look at the last 
paragraph of Section 707.22, supra. This paragraph refers to 
Sections 707.01 through 707.14, Revised Code, as the proper sec­
tions to follow. Section 707.04, Revised Code, reads as follows: 

"Prior to fixing the time and place of the 
public hearing pursuant to section 707.05 of the 
Revised Code, the board of county commissioners 
shall determine whether any of the area proposed 
to be incorporated includes territory within three 
miles of any portion of the boundary of an existing 
municipal corporation. If the board so finds, it 
shall make an order in its journal of such finding 
and forward a copy of such entry to the clerk of 
the legislative authority of such municipality. 
The board shall therefore take no action on the 
incorporation petition so long as any of the area 
proposed to be incorporated includes territory 
within three miles of the boundary limits of any 
existing municipality. However, the board may 
proceed with the incorporation petition even 
though some or all of the territory proposed to 
be incorporated would be within the three mile 
area if the board finds either of the following: 

"(A) An annexation proceeding which included 
the territory within three miles of an existing 
municipality has been attempted within two years 
preceding the date of filing of the incorporation 
petition under section 709.02 of the Revised Code 
but failed because the existing municipality took 
unfavorable action, or because the existing mu­
nicipality took no action on the petition for a 
period of one hundred twenty days after the peti­
tion was presented to the legislative authority of 
the municipality as required in section 709.04 of 
the Revised Code. 

"(B) There is furnished the board of county 
commissioners a copy of a resolution, passed by 
the legislative authority of each existing munici­
pal corporation within the three mile area ap­
proving the petition for incorporation. 

"If the board determines that none of the terri­
tory within the incorporation petition is within 
three miles of any portion of the boundary of an 
existing municipal corporation, the board shall pro­
ceed as provided in section 707.05 of the Revised 
Code." 

Section 707.02, Revised Code, reads in pertinent part: 

"The petition required by section 707.01 of 
the Revised Code shall be signed by a majority of 
the adult freeholders residing within the terri-
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tory proposed to be incorporated and shall contain 
or have attached thereto: 

"* * * * * * * * * 
"(D) A statement that the area consists of not 

less than two square miles, includes a populat.ion of 
not less than six hundred persons per square mile, 
and has an assessed valuation of real, personal, and 
public utility property subject to general property 
taxation of at least two thousand dollars per capita: 
provided that if the territory proposed to be incor­
porated contains a population of not less than twenty­
five persons and immediately surrounds a resort, ski 
area, park, lake, or picnic ground, kept regularly 
for outing and pleasure, the statements provided for 
in this division shall not be re~uired." 

I am of the opinion tha.t the board of county commissioners 
must determine whether any of the area proposed to be annexed to 
a village includes territory within three miles of any portion of 
the boundary of an existing municipal corporation. As you have 
indicated in your letter, the board of county commissioners has 
already determined that the area to be annexed is located within 
three miles of an existing corporation. This being the case, the 
beard must, pursuant to the statute, make an entry of such find­
ing in its journal and forward a copy of the entry to the clerk 
of the annexing village. 

In regard to Section 707.02, Revised Code, it should be em­
phasized that the controlling statute, Section 709.11, Revised 
Code, clearly states that the annexing parties should follow the 
procedures of Sections 707.01 to 707.14, Revised Code,~ far~ 
practicable. Chapter 707, Revised Code, is referred to in annexa­
tion proceedings as a procedural requirement and not a substantive 
reouirement and therefore may not prevent the annexation. It 
was the intent of the legislature to provide a procedural sec­
tion of the code in regard to annexation but not to hinder the an­
nexation procedure to the point of legislating against a terri­
tory or municipality involved in annexation. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
(1) a municipal corporation located in two counties which wishes 
to annex territory must follow the procedures set forth in Sec­
tion 709.11, Revised Code: (2) the fact that adult freeholders 
in the territory to be annexed reside in only one county does not 
preclude the annexing municipal corporation from following Section 
707.22, Revised Code: (3) the municipal corporation which wishes 
to annex territory which is situated within three miles of two 
or more municipal corporations must follow Sections 707.01 through 
707.14, Revised Code, so far as practicable in order to insure that 
the annexation procedure is not negated by a strict reading of the 
procedural requirements. 




