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CONTRACT, AMOUNT EXCEEDS FIFTY DOLLARS -TEACHER 

IN RURAL OR VILLAGE SCHOOLS, EMPLOYED BY BOARD OF 

EDUCATION-VIOLATION OF SECTION 12911 G.C. IF SUCH 

TEACHER INTERESTED IN SUCH CONTRACT FOR SALE OF 

BRIDGE LUMBER, OR OTHER PROPERTY, SUPPLIES OR FIRE 

INSURANCE TO COUNTY COMMISSIONERS - TEACHERS ARE 

APPOINTED AND EMPLOYED FOR TERMS NOT LESS THAN 

ONE NOR MORE THAN FOUR YEARS - CONTRACT ENTERED 

INTO WHEN SCHOOLS NOT IN SESSION, BETWEEN MAY AND 
SEPTEMBER DOES NOT AFFECT RULING. 

SYLLABUS: 

I. It is a violation of Section 12911, General Code, for one employed 

as a teacher in the rural or village schools by a board of education to be 

interested in a contract for the sale of bridge lumber, or other property, 

supplies or fire insurance, to the county commissioners for the use of the 

county, if the amount of the contract exceeds the sum of fifty dollars, 

unless such contract is let on bids duly advertised as provided by law. 

2. Under the facts stated in paragraph 1 above, the fact that the 

contract is entered into during the time the schools are not in session, that 

is, between the months of May and September, does not alter the above 

conclusion, since teachers are appointed and employed for terms of not 

less than one or more than foul' years (Sections 7691 and 7703, General 

Code). 

Columbus, Ohio, March 26, 1941. 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

I have your letter of recent date requesting my opinion which reads 

as follows: 

"We respectfully request your opinion upon the following 
question: 
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Is it a violation of Section 12911, General Code, for a 
person who is employ':!d as a teacher in the rural or village 
schools, to sell bridge lumber to the county commissioners, if 
the amount involved exceeds $50.00? 

If such transactions are prohibited by this section, would it 
make any difference if the order is given during the time schools 
are not in session, that is, between the months of May and Sep­
tember, although the lumber would not be delivered until during 
the school term, and such person had entered upon his duties 
as teacher?" 

Section 12911, General Code, to which you refer, provides that: 

"Whoever, holding an office of trust or profit, by election 
or appointment, or as agent, servant or employe of such officer 
or of a board of such officers, is interested in a contract for the 
purchase of property, supplies or fire insurance for the use of the 
county, township, city, village, board of education or a public 
institution with which he is not connected, and the amount of 
such contract exceeds the sum of fifty dollars, unless such con­
tract is let on bids duly advertised as provided by law, shall be 
imprisoned in the penitentiary not less than one year nor more 
than ten years." 

In connection with your inqumes, it is also necessary to consider 

the provisions of Section 7691, General Code, as amended by the 93rd 

General Assembly (118 v. 668; eff. 9-6-39). This section, which super­

sedes old Section 7691, General Code, applying only "to boards of edu­

cation other than village and rural school district boards," and old Section 

7705, General Code, which when existing was limited in its application 

to boards of education of village and rural school districts (See State, ex 

rel. Wipert v. Board of Education, 45 O.A. 421, 187 N.E. 255 (1931) ), 

reads in part: 

"No person shall he appointed as a teacher for a term 
longer than four years, nor for less than one year, except to fill an 
unexpired term, the term, except in the case of an unexpired 
term, to begin within six months of the date of the appointment. 
In making appointments teachers in the actual employ of the 
board shall be considered before new teachers are chosen in 
their stead. * * * The board of education of each village and 
rural school district shall employ the teachers of the public 
schools of the district. Such local board shall employ no teacher, 
principal, or supervisor for any school unless each of such per­
sons is nominated therefor by the county superintendent; pro­
vided, however, that, by a majority vote, such board may 
request additional nominations, subsequent to which by a major-
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ity vote of its full membership it may employ ·a person not so 
nominated." 

Section 7703, General Code, is also pertinent. This section, among 

other things, provides that upon the acceptance of his appointment as 

superintendent of the public schools of a city school district, as provided 

in Section 7702, General Code, "•such superintendent, subject to the 

approval and confirmation of the board; may appoint all the teachers," 

Section 7703 further providing that "any city or exempted village board 

of education, upon a three-fourths vote of its full membership, may re­

employ ariy teacher whom the superintendent refuses to appoint." 

You will note from that part of Section 7691, above quoted, teachers 

in this state are appointed and employed on a yearly basis, "except .in the 

case of. an unexpired term." .That is to ~Y, it is explicit from the 

language of this statute that boards of education are only authorized to 

appoint and employ a teacher for a term of not ·"less than. one year" or 

for a term of not "longer than four years," except. as authorized .in the 

statute. And it logically follows that tea·chers being· employees for the 

in your letter be "given during the time schools are not in session, that is, 

entire year, it would make no difference whether the order referred to 

between the months of May and September," oi.- when the schools are open, 

if a teacher comes within the provisions of Section 12911, supra. 

Coming now· to consider · your first question, I am constrained to 

answer this inquiry in the affirmative. In the first place, there is no 

doubt but that members of boards of education are officers of trust within 

the mea'ning of Section 12911, General Code. As stated in 36 O.Jur. 169, 

"while not township, county, or city officers, members of a board of edu­

cation are public officers, charged with the performance of important 

public duties." In the case of Schwing v. McClure, et al., Trustees, 120 

O.S. 335 (1929), it was said as follows at page 340: 

" * * * A member of a school board, while he is not a town­
ship, county, or city officer, is a public officer, 35 Cyc., 899; 
Ogden v. Raymond, 22 Conn., 379, 58 Am. Dec., 429; Morse v. 
Ashley, 193 Mass., 294, 79 N.E., 481; Cline v. Martin, 94 Ohio 
St., 420, 115 N.E., 37; Wogoman v. Board of' Education of 
Rural School Dist. of Perry Twp., 95 Ohio St., 409, 116 N.E. 
1087; Leatherman v. Board of Education of Allen County, 96 
Ohio St., 596, 118 N.E. 1083. * * *" 

Nor can "there be any question as to the fact that a teacher is the servant 
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or employe by appointment "of a board of such officers," that is, the 

appointee and employee of a board of officers of trust. Section 7691, 

supra, expressly provides for the appointment of teachers, and in this 

section the word "employ" is used four times. Likewise, in Section 7703, 

supra, the word "re-employ" is found. And see in this connection the 

case of Board of Education, et al. v. Talbott, Auditor, 261 Ky. 66, 72, 

86 S.W. (2nd) 1059 (1935), in which it was held that all "teachers of the 

common schools of the commonwealth are state employes," that is public 

employes. From what has been said with reference to the character of 

the office of member of a board of education and the nature of a teacher's 

employment, I think it manifest that a teacher is an employe by appoint­

ment of a board of officers of trust and subject to the pains and penalties 

of Section 12911, General Code. 

In connection with the conclusions above reached, your attention is 

invited to the Annual Report of the Attorney General, 1911-1912, Vol. I, 

p. 227, and Opinions, Attorney General, 1933, Vol. III, p. 1945, with 

which this opinion is in accordance, and in which the legislative history 

and the true meaning of the provisions of Section 12911, General Code, 

are ably discussed. 

In view of the foregoing and in specific answer to your questions, it 

is my opinion that: 

1. It is a violation of Section 12911, General Code, for one em­

ployed as a teacher in the rural or village schools by a board of education 

to be interested in a contract for the sale of bridge lumber, or other prop­

erty, supplies or fire insurance, to the county commissioners for the use 

of the county, if the amount of the contract exceeds the sum of fifty 

dollars, unless such contract is let on bids duly advertised as provided 

by law. 

2. Under the facts stated in paragraph 1 above, the fact that the 

contract is entered into during the time the schools are not in session, that 

is, between the months of May and September, does not alter the above 

conclusion, since teachers are appointed and employed for terms of not 

less than one or more than four years (Sections 7691 and 7703, General 

Code). 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


