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3394. 

FIREMEN'S RELIEF AND PENSION FUND - UNDER SECTIOX 

4609 ET SEQ., G.C., VOLUNTEER FIREME~\J NOT REQUIRED 

TO CONTRIBUTE 2o/o OR ANY OTHER AMOUNT TO SUCH 
FUND - MAY VOLUNTARILY CONTRIBUTE- BOARDS OF 

TRUSTEES OF SUCH FUND MAY ADOPT RULES AND REGU­

LATIONS TO DISTRIBUTE FUND TO VOLUNTEER OR PART 
TIME FIREMEN AND DETERMINE AMOUNT OF COMPEN­

SATION -SECTIONS 4612-4, 4612-5, 4612-6 G.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 4609 and cognate sections of the 

General Code, volunteer firemen are not required to contribute two per­

cent of their compensation as volunteer firemen, or any other amount to 

the firemen's relief and pensior, fund, although such 'firemen may volun­

tarily contribute such amount as they wish to such a fund. 

Under Section 4612-4, General Code, which must be read in con­

nection with Sections 4612-5 and 4612-6, General Code, boards of trustees 

of firemen's relief and pension funds may adopt rules and regulations 

providing for the distribution of such funds to volunteer or part time 

firemen, and determining the amount of compensation that may be paid 

to firemen of this character. 

3394. 

Columbus, Ohio, February 6, 1941. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

I have your recent request for my opinion, reading as follows: 

"A number of questions concerning interpretation of the 
Firemen's Pension Fund laws, sections 4600 to 4615 of the 
General Code, have been cleared up by your opinions previously 
given to this Department, however, still another question has 
recently been addressed to this Bureau by city and village offi­
cials, that is not covered in the preceding opinions, viz., as to 
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how and in what manner volunteer firemen are affected by the 
said pension law. 

It will be noted in section 4600-1 G.C., that volunteer 
firemen may become members of the board of trustees under 
certain conditions. Section 4609 G.C. provides that only full 
time firemen shall contribute two percent of their salaries to the 
pension fund, in one place, and in another place in the same sec­
tion it is provided that 

"Every member of the fire department in each municipal 
corporation shall be deemed to consent and agree to the deduc­
tions * * * unless he shall notify the treasurer of such munici­
pality, in writing, to the contrary, in which event he shall be 
held to have expressly waived any benefits to which he and his 
dependents would thereby be entitled from such fund, * * * 

In view of the apparently conflicting provisions of the law 
concerning the status of volunteer firemen, as to whether they 
shall contribute to the fund and if not as to their future status 
as beneficiaries, may we request that you favor us with your 
opinion in answer to the following questions: 

Question 1. Are volunteer firemen required to contribute 
two percent of their compensation as volunteer firemen to the 
firemen's pension fund, or may they voluntarily make such con­
tributions? 

Question 2. Are volunteer firemen whose compensation is 
based upon hourly rates or a rate for attending each fire or fire 
drill, eligible as beneficiaries of the firemen's pension fund, by 
rules of the trustees, whether or not they contribute to the fund 
two percent of their salaries while members of the municipal fire 
department?" 

Sections 4600-1 and 4609, General Code, referred to in your letter, 

respectively provide as follows: 

Section 4600-1 : 

"The trustees elected from the membership of the fire de­
partment shall be full time regular members of such department 
as distinguished from volunteer members except in municipalities 
where there are less than two full time members. In such 
municipalities volunteer or part time members may be elected 
to the board of trustees." 

Section 4609: 

Each full time regular member of the fire department in 
each municipal corporation unless objection is made as herein­
after provided, shall contribute two per cent of the annual salary 
he receives to the firemen's relief and pension fund. Such two 
per cent shall be deducted by the treasurer of the municipalities 
from the member's· monthly pay, and the amount so received 
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shall be credited to the relief and pension fund. Each contribut­
ing member shall, if he is dismissed or resigns as a member of 
the fire department in which he is employed, be paid by the 
board of trustees of the relief and pension fund to which he has 
contributed the amount of his contribution plus two per cent 
interest compounded annually, upon demand made by him to 
the board. Any such person, or his widow or orphans, who has 
received the amount of his contribution from the relief and 
pension fund as provided for in this section shall not be entitled 
to any payment of relief or pension. 

Every member of the fire department in each municipal 
corporation shall be deemed to consent and agree to the deduc­
tions made and provided for herein, unless he shall notify the 
treasurer of such municipality, in writing, to the contrary, in 
which event he shall be held to have expressly waived any bene­
fits to which he and his dependents would therein be entitled 
from such fund, but shall be entitled to be paid the amount of 
any deductions theretofore made from his salary. Persons 
becoming firemen after the effective date of this act must con­
tribute two per cent of their salary as provided for in this act 
and shall not have the right to object to s1;1ch deduction." 

In addition to the sections of the General Code mentioned in your 

letter, Sections 4612-3 to 4612-6, inclusive, of the General Code, are 

pertinent to your inquiry. 

Section 4612-3, General Code, provides that the trustees of a fire­

men's relief and pension fund may "adopt rules for the allowance of 

credit toward retirement" of members of the fire department, who have 

actively served in the armed forces of the United States therein specified 

"in time of warfare or when armed expeditions were conducted during 

their period of service," provided that such members were honorably 

discharged and that such credit may not exceed thirty months. The 

provisions of this section and the effect thereof were passed upon in 

Opinion No. 1493, Opinions, Attorney General, 1939, Vol. III, p. 2201, 

to which your attention is invited. 

Sections 4612-4, 4612-5 and 4612-6, supra, respectively read as 

follows: 

Section 4612-4: 

"The board of tru3tees established pursuant to section 4600 
of the General Code shall adopt all rules and regulations provid­
ing for distribution of the fund including the qualifications of 
those to whom any portion of it shall be paid and the amount 
thereof." 
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Section 4612-5: . 

"The widows or orphans of a member who has contributed 
to the firemen's relief and pension fund shall receive therefrom 
monthly or semi-monthly payments for such amount as shall be 
determined by the board of trustees. 

The widows or orphans of a deceased member may enforce 
the payments of the amounts so designated so long as the de­
ceased had not prior to his death received the amount of his 
contribution as provided for in section 4609 of the General Code. 

The board of trustees may by regulation provide for the 
termination of payments upon the remarriage of widows of 
members, and may prescribe the age at which payments to or­
phans shall terminate, which age shall not be less than eighteen 
years." 

Section 4612-6: 

"This act shall apply to all municipalities which operate fire 
departments employing less than two full time regular members, 
when the council of any such municipality declares the necessity 
of providing for relief and pensions for members of its fire de­
partment. Upon the declaration of such necessity by the council 
all the provisions of this act shall apply to the municipality for 
which the council acts. 

This act shall be construed as preserving to volunteer, or 
part time firemen, all rights to receive the pension provided for 
nnder existing laws relating to the firemen's pension fund." 

Coming now to the first question asked by you, I have no difficulty 

in reaching the conclusion that while a volunteer fireman is not required 

to contribute two percent of his annual salary or compensation to the 

firemen's relief and pension fund, he may voluntarily contribute such an 

amount or such other sum as he may wish. 

It will be noted that the first sentence of Section 4609, supra, pro­

vides that each "full time regular member of the fire department in each 

municipal corporation" shall contribute two percent of his annual salary 

as provided in such section. Nothing in this section, or any other section 

of the General Code, makes mandatory the contributing by volunteer 

firemen of any moneys whatsoever to the relief and pension fund here 

under consideration. 

While it is suggested in your request that there are "apparently 

conflicting provisions of the law concerning the status of volunteer fire­

men," when the statutes are· examined it will be seen that any apparent 
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conflict is not real. True it is that the first sentence of the second para­

graph of Section 4609 refers to every member of the fire department in 

each municipal corporation, yet it is expressly provided that such mem­

bers "shall be deemed to consent and agree to the deductions made and 

provided Jar herein." As above pointed out, there is no provision re­

quiring deductions from the compensation of volunteer firemen, and it 

is manifest that the second paragraph of Section 4609, supra, relates 

only to full time regular members of municipal fire departments, as does 

the first paragraph. It seems to me that the provisions of this section 

are so clear that it is unnecessary to resort to any rules of statutory 

interpretation and construction, but if there be any doubt, the following 

principle from 37 0. Jur. 606, is applicable: 

"An act under consideration should be construed in its en­
tirety. That is to say, the entire act should be examined and 
considered, and considered as a whole. No provision or part 
thereof can properly be disregarded in the construction of a 
statute. To the contrary, every part of the statute should be 
regarded in connection with the act of which it forms a part, 
so that all parts should be read together. The sense in which 
particular words, phrases, or clauses are used is to be ascertained 
from a view of the whole statute, rather than from isolated pas­
sages, except, perhaps, when such passages reach the entire 
subject-matter of the controversy." 

For the above reasons, it is my opinion that volunteer firemen are 

not required to contribute two percent of their compensation, or any 

other amount, to the firemen's relief and pension fund. 

Quite obviously, however, volunteer firemen may contribute two 

percent of their compensation, or any other moneys, to such a fund if 

they so desire. Not only is there nothing in the law preventing the 

making of donations to firemen's relief and pension funds, but, by the 

terms of Section 4606, General Code, the trustees of such a fund are 

expressly authorized to "take by gift, grant, devise or bequest, moneys, 

or real or personal property, upon such terms as to the investment or 

expenditure thereof as is fixed by the grantor or determined by such 

trustees." The mere fact that a person is a volunteer fireman certainly 

would not prevent such person from making a gift, grant, devise or be­

quest which the trustees of a firemen's relief and pension fund are 

authorized to accept. 

The answer to your second question is found in Sections 4612-4, 

4612-5 and 4612-6, General Code, above quoted. 
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By the terms of Section 4612-4, supra, boards of trustees of fire­

men's relief and pension, funds are authorized to ."adopt all rules and. 

regulations providing for distribution of the fund, including the qualifi­

cations of those to whom any portion of it shall be paid and the amount. 

thereof." That the Legislature contemplated that pensions might be paid 

to volunteer firemen is shown by the last paragraph of Section 4612-6, 

supra, to the effect that the act in which these three sections were passed 

should be construed as preserving to volunt.eer, or part time firemen the 

rights to receive pensions provided for under the law as it existed prior 

to the enactment of these three sections. Whether or not a board of 

trustees provides for the payment of pensions to volunteer or part time 

firemen, and the amount of such compensation rests within the so~nd 

discretion of such board, in adopting a rule in this respect due con­

sideration. should, , of course, be _giv~p. to·. the length of . service of such 

firemen, .the amount of funds available for distribution, the earnings of 

the- volunteer or part time firemen as compared with the number of full 

time regular firemen and such other. factors as are appropriate to the 

adoption of such rules and regulations. 

The question here presented is analogous to that ruled upon in 

Opinion No. 1493, Opinions, Attorney General, 1939, Vol. III, p. 2201,. . . 
relating to the adoption of rules providing for the allowance of credit 

toward retirement of those members of a fire department who have 

actively served in the armed forces of the United States, as provided in 

Section 4612-3, General Code. Touching this question, it was said as 

follows at page 2205: 

"You will observe that the trustees are vested with dis­
cretionary power to adopt rules for the allowance of credit 
toward retirement, not exceeding thirty months to 'those mem­
bers of the fire department who have actively served in the 
armed forces of the United States army, navy or marine corps in 
time of warfare or when armed expeditions were conducted 
during their period of service, and such members have been 
honorably discharged.' There is nothing in this section to limit 
the allowance of credit toward retirement to honorably dis­
charged ex-service men otherwise meeting the requirements of 
the statute, to firemen who were members of the force at or 
prior to their military or naval service. While the adoption of 
rules of the kind in question is optional with the trustees, the 
context of the section under consideration seems to me clearly 
to indicate an intention on the part of the Legislature that all 
honorably discharged ex-service men who served in time of war­
fare or in armed expeditions during their military or naval ser­
vice should have the benefit,, of any rules adopted by the 
trustees." 
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In view of the plain wording of Sections 4612-4 to 4612-6, inclusive, 

supra, and applying the reasoning of the opinion quoted above, I con­

clude that the boards of trustees of firemen's relief and pension funds 

may provide for the distribution of such funds to volunteer firemen, 

regardless of whether such firemen contribute any amount whatsoever 

to such funds. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your questions, 

it is my opinion that under the provisions of Section 4609 and cognate 

sections of the General Code, volunteer firemen are not required to con­

tribute two percent of their compensation as volunteer firemen, or any 

other amount to the firemen's relief and pension fund, although such 

firemen may voluntarily contribute such amount as they wish to such a 

fund. 

Under Section 4612-4, General Code, which must be read in con­

nection with Sections 4612-5 and 4612-6, General Code, boards of 

trustees of firemen's relief and pension funds may adopt rules and regu­

lations providing for the distribution of such funds to volunteer or part 

time firemen, and determining the amount of compensation that may be 

paid to firemen of this character. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


