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OPINION NO. 65- 146 

Syllabus: 

1. A mausoleum in which members of the public are in­
terred is a public cemetery or ground used for burial purposes
within the meaning of Ohio law. (Informal Opinion No. 19, 
Informal Opinions of the Attorney General for 1963, approved
and followed. ) 
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2. Where the title or control of such a mausoleum lo­
cated in the township is vested in an association or the trus­
tees thereof, the board of township trustees has a duty pur­
suant to Section 517.27, Revised Code, to accept a conveyance
thereof and to maintain and care for such mausoleum; funds 
available for cemetery purposes may be used for such care 
and maintenance. 

3. Boards of township trustees are authorized by
Sections 9.20 and 505.10, Revised Code, to accept a gift
for the benefit of such mausoleum and to use the income or 
the principal or both as provided in those sections and in 
the terms of the gift. (Informal Opinion No. 13, Informal 
Opinions of the Attorney General for 1963, approved and 
followed.) 

4. A board of township trustees has neither the au­
thority nor duty to expend public funds to repair a public 
mausoleum which is located in the unincorporated area of the 
township where such mausoleum is owned by or is under the 
care of an incorporated company or association. 

5. A board of township trustees has no authority under 
the law to expend public funds for the care and maintenance 
of a private mausoleum, but such board may proceed as directed 
by Section 517.21, Revised Code, in the event that the mauso­
leum has been abandoned or the board determines in the exer­
cise of its sound discretion that further use for burial pur­
poses will be detrimental to the public welfare or health. 

To: Chester W. Goble, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 11, 1965 

Your request for my opinion reads: 

"On July 7, 1962, the York Township
Trustees, Athens County accepted conveyance
of the Greenlawn Cemetery from the Green­
lawn Cemetery Association presumably pur­
suant to the provisions of Section 517.27, 
R. C. 

"On June 18, 1963, the York Township
Trustees passed the following resolution: 

"'We the York Township Trustees of 
Athens County, Ohio accept the gift of 
the Crypt Owners Association of Nelsonville, 
Ohio of their part of Greenlawn Mausoleum, 
along with pertinent deeds, papers, bank 
statements, check books, bonds (negotiable) 
of $2,100.00 and a cash balance of $282.07. 

"'The monies will be kept in a special 
account called Perpetual Care Fund, for the 
Greenlawn Mausoleum and will be used along 
with monies duly appropriated from the York 
Township appropriation for the care and up­
keep of the Mausoleum. 

https://2,100.00
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"'The cash balance and the interest 
from the bonds will be used for the care 
and upkeep of said Mausoleum. 

"'The bonds will lie dormant, unless 
otherwise of necessity and through a regu­
lar vote of the York Township Trustees, the 
bonds (all or part) shall pe deemed as need­
ing to be used for the care and upkeep of 
Greenlawn Mausoleum." 

"Your opinion is also requested concern­
ing a second question. Some years ago a pri­
vate company purchased lots in a township 
cemetery and constructed a mausoleum thereon. 
Crypts were sold to private individuals for 
burial therein. The mausoleum is now in a 
poor ~ate of repair. Is there any duty
either permissive or mandatory, on the part
of the township trustees, to expend township
funds to make repairs to the mausoleum if the 
company is still in existence but the funds 
eet up in trust, for repair and maintenance 
of the mausoleum, have been exhausted. 

"Finally, your opinion is requested con­
cerning a third question. If there is situated 
in a township cemetery a private mausoleum, 
record of ownership of which cannot be located, 
may township funds be expended in rebuilding
the mausoleum if the mausoleum is in such a 
poor state of repair that the bodies there-
in have become offensive, or, are the town­
ship trustees only authorized to inter the 
bodies as provided in Section 517.26, R. C?" 

The pertinent sections of Chapter 517, Revised Code, 
impose upon boards of township trustees many duties to 
establish, maintain, and care for cemeteries located with­
in the unincorporated areas of townships. Your inquiry,
however, is confined to the question of the right or duty
of a board of township trustees to assume the responsibility
of maintaining and caring for a mausoleum and to expend pub­
lic funds for such purpose. 

As I pointed out in Informal Opinion No. 79, Informal 
Opinions of the Attorney General for 1963, I find no express
provision in the Ohio law which places upon a board of town­
ship trustees a duty to accept and care for a public mauso­
leum which is no longer under the supervision and care of a 
corporation formed for that purpose. I mentioned there that 
the words. "cemetery" and "mausoleum" are not synonymous but 
that I could not say that public mausoleums are not burial 
grounds within the meaning of Chapter 517, Revised Code. 

In that opinion I reached the following conclusion: 

"l. A mausoleum in which members of the 
public have been interred and in which dead 
bodies remain is a public cemetery or ground
used for burial purposes within the meaning
of the Ohio law." 
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Reference was made in Informal Opinion No. 79, supra, 
to Opinion No. 643, Opinions of the Attorney General for 
1959, page 335, in which the writer said this, at page 336: 

"***'Burial purposes,' in the light 
of long continued practice, includes inter­
ment in a mausoleum, as well as in the 
ground." 

I shall now examine the pertinent sections of the law 
relating to township cemeteries, as it is my opinion that 
such statutory provisions apply equally to public mausoleums. 

You have asked whether the board of township trustees 
has the legal authority to accept the gift of the interest 
in the mausoleum and the fund for the care and upkeep thereof 
from the Crypt Owners Association. I shall first discuss 
the power of the board to accept the fund, and for this pur­
pose I shall assume that the resolution of June 18, 1963, 
complies in all respects with the terms of the gift from the 
Association. 

Boards of township trustees have express statutory au­
thority to accept gifts in trust to be held in a permanent
fund with the income to be used for the care of any burial 
lot designated by the donor. This is Section 517.15, Revised 
Code. 

In this situation, however, it is possible that the 
fund may not be held as a permanent one with only the in­
come used. By the terms of the resolution, all or some 
part of the principal may be expended for the upkeep of 
the mausoleum. 

Both Sections 9.20 and 505.10, Revised Code, grant the 
authority to boards of township trustees to accept gifts
for township use. In Informal Opinion No. 13, Informal 
Opinions of the Attorney General for 1963, I quoted as fol­
lows from Opinion No. 3237, Opinions of the Attorney General 
for 1934, page 1382: 

"Where a gift of money is made to township 
trustees for a named township cemetery with no 
conditions attached thereto as to the particu­
lar uses for which the fund may be expended,
such trustees may legally use the entire amount 
for the upkeep of the cemetery or for any im­
provement in connection with such cemetery, in 
their discretion." 

In Informal Opinion No. 13, supra, I said this in con­
clusion: 

11 2. Sections 517.15, 505.10, and 9.20, 
Revised Code, authorize boards of township 
trustees to accept property by gift, devise, 
bequest, or otherwise and to use the income 
or the principal and the income as provided
in those sections and in the terms of the 
gift; therefore the use of a gift made to 
a board of township trustees must be deter-
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mined by the conditions or restrictions 
attached by the donor at the time of such 
gift." 

In my opinion the board of township trustees clearly
is authorized by law to accept the fund from the Crypt
Owners Association and to use such fund in accordance with 
the terms of the gift and the resolution of acceptance. 

It is my conclusion that by reason of Section 517.27, 
Revised Code, the board of township trustees had not only
the power, but the duty, to accept the conveyance of the 
mausoleum formerly owned by the Crypt Owners Association. 
That section reads: 

"When a public cemetery in a township is 
not under the control of a municipal corpora­
tion, and the title or control thereof is 
vested in an association or the trustees there­
of, or is vested in a religious society, whether 
incorporated or not, or in the trustees thereof, 
and such cemetery is used exclusively for ceme­
tery purposes, ~uch association, society, or 
the trustees thereof may convey such grounds 
to the board of township trustees and its suc­
cessors in office. Subject to the rights of 
the original granter, his heirs or assigns,
the board shall accept and tal<e possession of 
such grounds, and take care of, keep in repair,
hold, treat, and manage them in all respects 
as required by sections 517.01 to 517.32, in­
clusive, of the Revised Code." 

In Opinion No. 1125, Opinions of the Attorney General 
for 1957, page 519, I referred to Opinion No. 37, Opinions
of the Attorney General for 1937, page 17, and said this, 
as shown by the first paragraph of the syllabus: 

"l. A board of township trustees is 
required under the provisions of Section 
517.27, Revised Code, to accept the trans­
fer of a cemetery by the trustees of a 
church or religious society, * * *." 
In Informal Opinion No. 13, supra, I reached this con­

clusion: 

"l. Pursuant to Section 517.27, Revised 
Code, a board of township trustees is required 
to accept a conveyance of a public cemetery
located in such township and used exclusively
for cemetery purposes when the cemetery is 
not under the control of a municipal corpora­
tion and when the title or control of such 
cemetery is vested in an association or the 
trusrees of an association." 

It is my opinion that title to the mausoleum was vested 
in either the association or the trustees thereof, and it 
was the duty of the board of township trustees to accept such 
conveyance. Chapter 517, Revised Code, provides for the ex-
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penditure of funds for the care of cemeteries under the con­
trol of boards of township trustees, and, to the extent neces­
sary, cemetery funds may be used for the care and maintenance 
of this mausoleum, 

In your second question you have described a situation 
in which a mausoleum where members of the public are buried 
is located on lots which are within the boundaries of a town­
ship cemetery, but both the lots and the mausoleum are owned 
by a private company. I must assume that by the designation
"private company" you are referring to a corporation or 
association duly formed for cemetery purposes in accordance 
with Chapter 1721, Revised Code. You have said that this 
company is in existence, and I assume that the mausoleum is 
still technically under the control of such organization.
This being true, I am aware of no statute which would au­
thorize the board of township trustees to spend public funds 
to repair and maintain this mausoleum. The facts you have 
described do not bring this situation within the provisions
of Section 517.10, Revised Code, which places very definite 
duties upon such boards, That section reads. 

"The title to, right of possession, and 
control of all public cemeteries located out­
side any municipal corporation, which have 
been set apart and dedicated as public ceme­
teries, and any grounds which have been used 
as such by the public, but not expressly dedi­
cated as a cemetery, except such as are owned 
or under the care of a religious or benevolent 
society, or an incorporated company or associa­
tion, or under the control of the authorities 
of any municipal corporation, shall, severally
be vested in the board of township trustees." 

As long as this mausoleum is owned or under the care of 
an incorporated company or association, the title, right of 
possession, and control are not vested in the board of town­
ship trustees, and there is no authority for the expenditure
of public funds for the repair and maintenance of this mauso­
leum. Such mausoleum is not under the jurisdiction of the 
board within the meaning of Section 517.11, Revised Code, 
which reads in part: 

"The board of township trustees shall 
provide for the protection and preservation
of cemeteries under its jurisdiction, and 
shall prohibit interments therein when new 
grounds have been procured for township 
cemeteries or burial grounds." 

The syllabus of Opinion No. 2978, Opinions of the 
Attorney General for 1953, page 374, reads in part: 

"3. The statutes impose no duty in 
the trustees of a township to take over 
or maintain an abandoned private family ceme­
tery." 

Although this quotation goes only to the question of 
the duty of a board of township trustees, in the discussion 
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at page 380 the writer mentioned the general legal principle
that the expenditure of public i'unds must be confined to 
those purposes which are public. 

In Opinion No. 232, Opinions of the Attorney General 
for 1959, page 130, it is said that a township may not expend
its funds for the care and maintenance of a cemetery belong­
ing to a village, and this statement appears at page 132: 

11 There is no provision in the law au­
thorizing township trustees to expend town­
ship funds for the care of a cemetery owned 
by a city or village located within its 
limits; and bearing in mind that a public
body such as a township, created by the 
General Assembly has only such powers as 
have been granted to it by statute, and 
such implied powers as are essential to 
carrying into effect the powers granted,
it is evident that your first question 
must be answered in the negative. 11 

See also Informal Opinion No. 493, Informal Opinions of 
the Attorney General for 1962. 

Section 517.21, Revised Code, directs boards of township 
trustees as to the procedure to be followed when a public or 
private cemetery has been abandoned. That section reads in 
part: 

11 When any cemetery, public or private,
has been abandoned, or when the board of 
township trustees, or the trustees or di­
rectors of a cemetery association, are of 
the opinion that the further use for burial 
purposes of any cemetery will be detrimental 
to the public welfare or health, and a ceme­
tery in the near vicinity thereof is open 
for public use, such board or trustees or 
directors may order such cemetery to be dis­
continued, and provide for the removal of 
all bodies buried therein, for the removal 
of all stones and monuments marking the 
graves thereof, for the reinterment of such 
bodies, and for the reerection of such stones 
and monuments in suitable public ground in 
the near vicinity, all of which shall be paid
for from the township treasury." 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

l. A mausoleum in which members of the public are in­
terred is a public cemetery or ground used for burial purposes 
within the meaning of Ohio law. (Informal Opinion No. 79, 
Informal Opinions of the Attorney General for 1963, approved
and followed.) 

2. Where the title or control of such a mausoleum lo­
cated in the township is vested in an association or the trus­
tees thereof, the board of township trustees has a duty pur­
suant to Section 517.27, Revised Code, to accept a conveyance 
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thereof and to maintain and care for such mausoleum; funds 
available for cemetery purposes may be used for such care 
and maintenance. 

3. Boards of township trustees are authorized by
Sections 9.20 and 505.10, Revised Code, to accept a gift
for the benefit of such mausoleum and to use the income or 
the principal or both as provided in those sections and in 
the terms of the gift. (Informal Opinion No. 13, Informal 
Opinions of the Attorney General for 1963, approved and 
followed.) 

4. A board of township trustees has neither the au­
thority nor duty to expend public funds to repair a public
mausoleum which is located in the unincorporated area of the 
township where such mausoleum is owned by or is under the 
care of an incorporated company or association. 

5. A board of township trustees has no authority under 
the law to expend public funds for the care and maintenance 
of a private mausoleum, but such board may proceed as directed 
by Section 517.21, Revised Code, in the event that the mauso­
leum has been abandoned or the board determines in the exer­
cise of its sound discretion that further use for burial pur­
poses will be detrimental to the public welfare or health. 




