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RECORDER, COUNTY-NOT REQUIRED BY LAW TO RECORD 

SURVEY OF LANDS AND MAPS PRESENTED BY REGIS­

TERED CIVIL ENGINEER AND SURVEYOR-PROVISO, IF 

SUCH INSTRUMENTS HAVE NOT BEEN ACCEPTED BY 

OWNER OR PUBLIC OFFICIAL. 

SYLLABUS: 

The county recorder is not required by law to record survey of lands and maps 
presented to him by a registered civil engineer and surveyor if same have not been 
accepted by the owner and/or public official. 

Columbus, Ohio, March 29, 1949 

Hon. William E. Didelius, Prosecuting Attorney 

Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your letter which reads as follows: 

"A registered Civil Engineer and Surveyor has presented 
to the County Recorder of Erie County for record, several maps 
setting out the results of surveys made by him of various lands 
in Erie County, which surveys and maps were made by him at 
the instance of the respective owners of the lands surveyed. These 
maps purport to show the surveyor's conclusions as to the loca­
tion and dimensions of boundary lines established by prior con­
veyances of record; however, they do not purport to affect the 
record title to the lands surveyed. Although each such map 
bears a certificate of the surveyor to the effect that it is correct 
and agreeable to the survey made by him, it bears no notation 
indicating that it has been accepted or adopted by the owner or 
owners of the lands, nor does it bear any notation indicating that 
it has been accepted or approved by any public official or public 
body. 

This Civil Engineer and Surveyor has also presented to the 
County Recorder for record several maps, each of which purports 
to be a survey map of a 'proposed subdivision' of certain parcels 
of land. Each such map is similar in form to the usual plat of a 
subdivision, except that it is labeled as a map of a 'proposed sub­
division,' bears no notation indicating that it has been accepted or 
adopted by the owner or owners of the land, and bears no nota-
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tion indicating that it has been accepted or approved by any 
public official or public body. 

I would appreciate your opinion as to whether the County 
Recorder is authorized and/or required to record such maps in 
the Record of Plats of Erie County." 

The question presented, as I understand it, 1s this : Is the county 

recorder required by law to record Survey of Lands and Maps presented 

to him by a registered civil engineer and surveyor if same have not been 

accepted by the owner and/or public official? 

County recorders are ministerial officers having only such powers 

and duties as are expressly given them by statute and such as are 

naturally and necessarily implied therefrom. The duties of the county 

recorder with respect to recording instruments presented to him for 

record are set forth in Section 2757, General Code. Said section reads 

as follows: 

"The recorder shall keep five separate sets of records, 
namely: * * * Fourth, a record of plats, in which shall be recorded 
all plats and maps of town lots, and of the subdivisions thereof, 
and of other divisions or surveys of lands, and any center line 
survey of a highway located within the county, the plat of which 
shall be furnished by the director of highwa,ys or the connty 
engineer; * * *." (Emphasis added.) 

There are certain prerequisites established by law relative to entitle-

ment of maps and surveys to record. Said prerequisites are set out in 

Section 3583 of the General Code of Ohio, which reads in part : 

"After the plat or map is completed, it shall be certified by 
the surveyor, and aclmowledged by the owner or owners before an 
officer authorized to take the acknowledgment of deeds, who shall 
certify his official act on the plat or map. * * * Provided, how­
ever, that no plat or map certifying lands outside of a municipal 
corporation, wherein the proprietor shall dedicate public high­
ways, shall be entitled to be recorded without the approval thereoi1 
of the county commissioners of the county. * * *" 

(Emphasis added.) 

It is apparent from the aforementioned sections that the county re­

corder is required to record plats, but only upon presentation by proper 

persons. In the instant question, assuming that the lands lie outside a mu-
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n'icipality, rthe proper person would be the director of highways or the 

county engineer. 

At page 682, Volume 38 Ohio Jurisprudence, it is said : 

"Any other surveys made in the county by competent sur­
veyors duly certified by such surveyor to be correct and deemed 
worthy of preservation may, by order of the commissioners, be 
recorded by the county surveyor. Since it is the intention of the 
legislature to preserve by record surveys which, from their nature, 
are likely to become useful after the lapse of years, by whomso­
ever they might be made, and since it has vested no power any­
where to determine the question of their usefulness, except in 
the county commissioners, this legislative object is attained by 
applying the phrase 'deemed by the county commissioners worthy 
of preservation,' to all private surveys, including those made by 
the county surveyor or his deputies, and thus none is required 
to be recorded unless the county commissioners deem them 
worthy of preservation.'' 

In view of the foregoing, it is my opinion that the county recorder is 

not required by law to record survey of lands and maps presented to him 

by a registered civil engineer and surveyor if same have not been accepted 

by the owner and/or public official. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




