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OPINION NO. 67-024 

Syllabus: 

There is no authority in the law for the coroner, by 
request of law enforcement officials or otherwise, to take 
the blood from a deceased driver victim of an automobile 
accident for the purpose of compiling data for a study of 
the relationship between driving under the influence of 
alcohol and fatal automobile accidents. 

To: Harry A. Sargeant, Jr., Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 17, 1967 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Sandusky County Coroner has been 
requested by one of the law enforcement 
agencies serving our County to take a blood 
specimen from the driver-victim of every 
fatal automobile accident, for use in making 
a blood alcohol test. The basic purpose for 
this test is not to assist the Coroner in 
establishing the cause of death but rather to 
compile data for a study of the relationship 
between driving under the influence and fatal 
automobile accidents. 

"Is the Coroner authorized to take blood 
samples for such a purpose?" 

Chapter 313 of the Revised Code relating to coroners 
does not authorize the coroner to take the blood from a 
deceased driver victim of an automobile accident for the 
purpose of compiling data for a study of the relationship be­
tween driving under the influence of alcohol and fatal auto­
mobile accidents. 

The coroner may inquire into a suspicious death. Section 
3705. 27, Revised Code, provides in part·: 

"***If there is reason to believe 
that the death was caused by unlawful or 
suspicious means, the funeral director 
shall immediately notify the office of 
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the coroner. The coroner shall make in­
quiry, as provided by section 313.17 of 
the Revised Code, and make the medical 
certificate of death or stillbirth re­
quired for a burial permit, except as 
otherwise authorized by regulation of the 
public health council." 

Section 313.13, Revised Code, provides as follows: 

"The coroner or deputy coroner may go 
to the dead body and take charge of it. If, 
in the opinion of the coroner, or, in his 
absence, in the opinion of the deputy, an 
autopsy is necessary, such autopsy shall be 
performed by the coroner, deputy coroner, or 
pathologists. A detailed description of the 
observations written during the progress of 
such autopsy, or as soon after such autopsy 
as reasonably possible, and the conclusions 
drawn therefrom shall be filed in the office 
of the coroner." 

Neither Section 3705.27, Revised Code, nor Section 
313.13, Revised Code, provides for blood to be taken for 
the purposes of a study relating to the cause of automobile 
accidents. 

The coroner has no "owner" of the body to whom he can 
look for permission to make the test. 16 O. Jur. 2d, Dead 
Bodies, Section 5, provides as follows: 

"The established rule of the common law 
that a corpse is the property of no one pre­
vails in Ohio. Thus, a dead body cannot be­
come the subject of a lien, and it has been 
held that an instrument which disposes of 
nothing but the maker's body after death 
disposes of no property, is not a will, and 
is not entitled to probate." 

Section 1713.42, Revised Code, provides: 

"No person shall be in possession of a 
corpse for the purpose of medical, surgical, 
or anatomical study, except as provided by 
law." 
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Section 1713.34, Revised Code, provides: 

"Superintendents of city hospitals, 
directors or superintendents of city in­
firmaries, county homes, or other chari-
table institutions, directors or super­
intendents of workhouses, founded and sup­
ported in whole or in part as public ex-
penses, superintendents or managing officers 
of state benevolent, corrrectional, penal, 
and reformatory institutions, boards of town­
ship trustees, sheriffs, or coroners, in pos­
session of bodies not claimed or identified, 
or which must be buried at the expense of the 
state, county, or township, before burial, shall 
notify the professor of anatomy in a college 
which by its charter is empowered to teach 
anatomy, or the secretary of the board of em­
balmers and funeral directors of this state, 
of the fact that such bodies are being so held. 
If after a period of thirty-six hours the body 
has not been accepted by friends or relatives 
for burial at their expense, such superintendent, 
director, or other officer, on the written ap­
plication of such professor, or the secretary of 
the board of embalmers and funeral directors, 
shall deliver to such professor or secretary, 
for the purpose of medical or surgical study 
or dissection or for the study of embalming, 
the body of any such person who died in any of 
such institutions from any disease which is not 
infectious. The expense of the delivery of the 
body shall be borne by the parties in whose keep­
ing the body was placed." 

Nothing in Section 1713.34, Revised Code, gives the 
coroner power to make the blood alcohol test for the com­
pilation of data for a study of the relationship between 
driving under the influence of alcohol and fatal automobile 
accidents. 

Section 2923.08, Revised Code, provides: 

"No person, not lawfully authorized to 
do so, shall multilate or destroy any portion 
of a dead human body. 

"Whoever violates this section shall be 
fined not more than ten thousand dollars or 
imprisoned not less than one nor more than ten 
years." 

The law, as indicated in Section 2923.08, Revised Code, 
is indeed protective of those who have deceased. 
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In conclusion, it is my opinion that there is no au­
thority in the law for the coroner, by request of law en­
forcement officials or otherwise, to take the blood from 
a deceased driver victim of an automobile accident for 
the purpose of compiling data for a study of the relation­
ship between driving under the influence of alcohol and 
fatal automobile accidents. 




