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POSITIONS OF EXECUTIVE HEAD OF LOCAL SCHOOL DIS­
TRICT AND SUPERINTENDENT OF COUNTY SCHOOL DIS­
TRICT IN WHICH LOCAL DISTRICT IS LOCATED ARE IN­
COMPATIBLE-§§3311.23, 3311.08, 3319.01, 3319.02, 3319.07, RC. 

SYLLABUS: 

A person may not simultaneously serve as executive heacl of a local school 
district and as superintendent of the county school district in which the local school 
district is located, as such positions are incompatible under Sections 3311.231, 3311.0tl, 
3319.01, 3319.02 and 3319.07, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, August 19, 1961 

Hon. Rollo M. Marchant, Prosecuting Attorney 

Fayette County, V{ashington C. H., Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Several years ago all of the various local school districts in 
the rural area of Fayette County, Ohio, were merged and con­
solidated into one local school district known as the Miami 
Trace Local School District. The boundaries of the Miami Trace 
Local School District and the boundaries of the Fayette County 
Board of Education are therefore coextensive. Recently the 
county superintendent resigned and the Fayette County Board of 
Education is confronted with the problem of providing a new 
superintendent. The :rvliami Trace Local School District has its 
own Board of Education and its own executive head who would 
correspond to the superintendent of a city board of education. 
The president of the Fayette County Board of Education has 
asked me to obtain an opinion from your office as to whether or 
not the Fayette County Board of Education may hire the executive 
head of the Miami Trace Local School District as Superintendent 
of the County Board of Education while he is also serving as 
executive head of the Miami Trace Local School District. 

"My question to you therefore is: In a county where the 
only local school district is co-extensive with the territory served 
by the County Board of Education is the position of executive head 
of the Local School District and superintendent of the County 
School District compatible?" 

I find no law or ruling which directly states that the position of 

executive head of a local school district and the position of superintendent 

of a county school district are incompatible. It is necessary, therefore, to 

view the common-law rule of incompatibility. Such is stated in State, ex 

rel., Attorney General v. Gebert, 12 C. C. (N.S.) 274: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

Section 3311.03, Revised Code, pertaining to local school districts, 

reads: 

"Each school district, other than a city school district, ex­
empted village school district, county school district, joint high 
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school district, or joint vocational school district, in existence 
on September 16, 1943, shall be known as a 'local school district' 
and shall continue to be known as a 'local school district' until 
it has lost its identity as a separate school district or has acquired 
a different styling as provided by law. All school districts created 
after September 16, 1943, other than city school districts, ex­
empted village school districts, county school districts, or joint 
vocational school districts, shall be known as 'local school districts.' 

Section 3311.05, Revised Code, pertaining to county school districts, 

reads: 

"The territory within the territorial limits of a county, ex­
clusive of the territory embraced in any city school district, 
exempted village school district, and excluding the territory 
detached therefrom for school purposes and including the territory 
attached thereto for school purposes constitutes a 'county school 
district.' " 

Section 3319.01, Revised Code, refers to superintendents of county, 

city, and exempted village school districts, and reads in pertinent part as 

follows: 

"* * * * * * * * * 
"Such superintendent shall be the executive officer for the 

board, direct and assign teachers and other employees of the 
schools under his supervision, except as provided in section 
3319.04 of the Revised Code, assign the pupils of the schools 
under his supervision to the proper schools and grades, provided 
that the assignment of a pupil to a school outside of his district of 
residence is approved by the board of the district of residence of 
such pupil, and perform such other duties as the board de­
termines." 

The county superintendent has superv1s1011 over all local districts in 

his county since such local districts constitute the county district. Section 

3311.05, supra. The superintendent of a county school district has various 

duties prescribed by statute which are a check upon the local school district 

and it would be difficult for one holding the two positions of county 

superintendent and local executive head to act in an unbiased manner when 

performing these official functions. 

Section 3319.02, Revised Code, reads in part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The board of each city, exempted village, and local school 

district shall appoint principals for all high schools and for such 
other schools as the board designates. Upon recommendation 
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of the county superintendent, a local board may employ a person 
of proper certification or a person holding or qual~fied to hold the 
position of executive head of a local school district on the effective 
date of this act, as executive head for a period not to exceed 
five years beginning with the first day of August and ending on 
the thirty-,first day of July. A board of education by a three­
fourths vote of its full membership may, after considering two 
nominations for the position of executive head made by the 
county superintendent of schools, employ or re-employ a person 
not so nominated for such position." (Emphasis added) 

As to this section, the second paragraph of the syllabus of Opinion No. 

478, Opinions of the Attorney General for 1959, page 243, reads: 

"It would be contrary to public policy for a county superin­
tendent of schools to recommend his own appointment to the 
position of executive head of a local district presently under his 
supervision, even though such appointment is to become effec­
tive after his tenure in the office of county superintendent has 
ended." 

Section 3319.07, Revised Code, reads as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall employ the teachers of the public schools 
of their respective districts. In making appointments teachers in 
the employ of the board shall be considered before new teachers 
are chosen in their stead. In city and exempted village districts 
no teacher or principal shall be employed unless such person is 
nominated by the superintendent of schools of such district. Such 
board of education, by a three-fourths vote of its full membership 
may re-employ any teacher whom the superintendent refuses to 
appoint. In local school districts, no teacher or principal shall be 
employed unless nominated by the superintendent of schools of 
the county school district of which such local school district is a 
part; by a majority vote of the full membership of such board, 
the board of education of any local school district may, after con­
sidering two nominations for any position made by the county 
superintendent, re-employ a person not so nominated for such 
position." 

(Emphasis added) 

It would seem obvious from these sections that the county board 

through its superintendent was intended to be a strong influence and a 

check on the local school districts within its territory. Section 3311.08, 

Revised Code, is further illustrative of this point. This statute sets out the 
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manner in which a local school district may become an exempted village 

school district. The last paragraph of this section reads as follows : 

"A census taken by the board of a local school district, of 
territory outside the corporate limits of a village, shall be taken 
by persons appointed by such board. Each person so appointed 
shall take an oath or affirmation to take such a census accurately. 
He shall make his return under oath to the clerk of the board. 
The clerk of the board shall send certified copies of such census to 
the county auditor and to the superintendent of public instruction. 
Such census shall be approved by the sufJerintendent before the 
school district is deemed to have sufficient population to meet the 
requirements of an exempted village school district." 

(Emphasis added) 

A county superintendent has further duties regarding transfers of 

territory within the county district. A county board may propose transfer 

of part or all of a local school district in its county to an adjoining county 

school district or to an adjoining city or exempted village school district. 

( Section 3311.231, Revised Code) In a situation such as this, one who 

is acting as county superintendent of schools and the executive head of the 

local school district involved might find himself in an unpleasant situation, 

and it would be difficult for such a person to act in an unbiased manner. 

It would seem from these statutes that the General Assembly has 

intended that the county school board and the board's executive officer be 

an advisor, supervisor, and controller of the local school districts within 

its county and, under such statutes, the position of executive head of the 

local district is subordinate to the position of superintendent of the county 

district. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a person may 

not simultaneously serve as executive head of a local school district and 

as superintendent of the county school district in which the local school 

district is located, as such positions are incompatible under Sections 

3311.231, 3311.08, 3319.01, 3319.02, and 3319.07, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




