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OPINION 65-4 

Syllabus: 

Under Section 145.32, Revised Code, an employer may ter-
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minate the employment of an employee who has attained the age 
of seventy, and who has failed to submit a certificate of 
physical and mental competency, on the June thirtieth following 
his attainment of age seventy and at any time thereafter. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 12, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Your opinion is sought regarding the 
following matter: 

"Section 145.32 of the Revised Code, pro­
vides, in part, that an employer may, as of 
June 30th of any year, terminate the employ­
ment of any member who has attained the age 
of 70 years. This Section further provides 
that any employee whose employment is not 
terminated shall be required to present a 
doctor's certificate prior to the 30th day 
of June of each year stating that said em­
ployee is physically and mentally competent 
to perform the duties of his job. 

"Where an employee has attained the age 
of 70 years prior to the 30th day of June 
but where neither the employer has terminated 
the employment nor the employee presented a 
doctor's certificate prior to that date, must 
the employee be retained until the following 
June 30th or may he be terminated at any time? 11 

Section 145.32, Revised Code, provides to the extent ma­
terial: 

"An employer may, as of the.thirtieth 
day of June of any year, terminate the-'em­
ployment of any member who has a~ta~ned the 
age of seventy years. Any such employee 
whose employment is not so terminated shall 
be required to present a certification prior 
to the thirtieth day of June of each year by 
a physician licensed to practice in the state 
of Ohio, which physician is mutually accept­
able to the employee and his employer, that 
the member is physically and mentally com­
petent to perform the duties of the par­
ticular position which he occupies, * * * 11 

(Emphasis added) 

The language emphasized is cumbersome. It may be con­
strued as giving authority to an employer to terminate em­
ployment as of June thirtieth following attainment of seventy 
years, and at any time thereafter, or it may be interpreted 
as authorizing termination of employment on June thirtieth 
following the attainment of seventy years or on any anniver­
sary date thereafter. The language itself gives little in-
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sight into th.e intention of the legislature and no appreciable
help may be gotten from the legislative history of this stat­
ute. It was concluded in Opinion No. 2076, Opinions of the 
Attorney General for 1950, as evidenced by the third branch 
of the syllabus, that: 

"3. A member of the public employee's 
retirement system having reached the age of 
sixty-nine years or more, who fails to file 
the written application and physician's cer­
tificate described in syllabus No. l prior 
to June 30, 1950 is required to be retired 
as follows: (a) a member who was over sev­
enty years of age at the time he became a 
member of the system on June 30th followi~ 
the date upon which he became a member: {b)
all other members on June 30th following the 
date upon which age seventy is attained." 

This conclusion is expressed in the language of the stat­
ute at that time. A more interpretative conclusion is that 
of the fifth branch of the syllabus of Opinion No. 1124, Opin­
ions of the Attorney General for 1952. It is provided there­
in: 

"5. When the retirement board finds that 
a member has continued in service beyond the 
age of compulsory retirement without fraud on 
his part, but without compliance with the pro­
vision of Section 486-59, General Code, the 
board may notify such member and his employing
head that unless the procedure required by said 
statute as to extension of service is complied
with by a named day, such employe will be im­
mediately retired; and if such notice is com­
plied with, the board would be justified in 
accepting a proper application for extension; 
but if not complied with, the board should 
retire such member as of the date so limited, 
or, if his service is terminated at such 
earlier datet then as of the date of such 
termination. 1 

At the time of the 1952 opinion the statute {Section
486-59, General Code) provided in pertinent part: 

"On June 30 following the date upon
which he becomes a member the retirement 
board shall retire any employe who was over 
seventy years of age at the time he became 
a member and shall retire all other members, 
except elective officers, on the June 30 fol­
lowing the date upon which the age of seventy 
is attained. Provided, that until June 30, 
1952 any member having reached the age of 
sixty-nine years or more may, upon written 
application approved by the head of his de­
partment, board, authority or institution, 
and upon certification by a physician li­
censed to practice in the state of Ohio that 
the member is physically and mentally compe-
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tent to perform the duties of the particular 
position which he occupies, be continued in 
service for a period of one year or any part 
thereof, such application, if approved, to 
expire on the June 30 following t~e date upon 
which it was filed unless renewed from year 
to year on or before the expiration date. 
* * *" 

It was concluded in The State, ex rel. Wilson v. Young, 
170 Ohio St. 74, 75, in a per curiam opinion: 

"* * * * * * * * * 

"The provisions of Section 145. 32, Re­
vised Code, relative to voluntary and compul­
sory retirement, clearly and unequivocally 
repose in the respondent a discretion to re­
tain or not to retain an employee who has at­
tained the age of 70 years. 

"* * * * * * * * *" 
In this case an employee challenged the uniform state-wide 
policy established by the, then, Governor requiring retirement 
on June 30, 1959, of all employees who had attained or would 
attain the age of seventy by the end of the current year. 

This decision does not of course answer the precise ques­
tion you have raised; it does, however, indicate that under 
this statute wide discretion is to be given employers in the 
matter of terminating employees who have reached the age of 
seventy. With this Judicial construction as a guide, I am 
persuaded that it was intended by the legislature to author­
ize employers to terminate the employment of persons on the 
June thirtieth following attainment of age seventy or at any 
time thereafter. While the emphasized language in Section 
145.32, Revised Code, above, is ambiguous, I am of the opinion 
that it should be read "an employer may as of the thirtieth 
day of June of the year in which a member attains age seventy, 
terminate the employment of such member." 

In specific answer to your question, therefore, I am of 
the opinion that under Section 145.32, Revised Code, an 
employer may terminate the employment of an employee who has 
attained the age of seventy, and who has failed to submit a 
certificate of.physical and mental competency, on the June 
thirtieth following his attainment of age seventy and at any 
time thereafter. 




