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OPINION NO. 90-095 

Syllabus: 

1. 	 There are no statutory exemptions to an excise tax on the lodging 
of transient guests levied by a county pursuant to R.C. 5739.024. 

2. 	 The exemptions set forth in R.C. 5739.02(B) are exemptions from 
the state sales tax; those statutory exemptions are not applicable 
to R.C. 5739.024. (1984 Op. Att'y Gen. No. 84-012, syllabus, 
paragraph l, approved and expanded.) 

3. 	 Transactions that do not come within the statutory definitions 
that are applicable to R.C. 5739.024 are not subject to taxation 
under R.C. 5739.024. In particular, the federal government and 
governmental entities outside the State of Ohio are not "persons" 
for purposes of R.C. 5739.0l(A) and cannot be "transient guests" 
for purposes of R.C. 5739.0l(N) and R.C. 5739.024. 

4. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, the 
federal government or a governmental entity outside the State of 
Ohio are not subject to taxation pursuant to R.C. 5739.024. 

5. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, a 
representative or employee of the federal government or a 
governmental entity outside the State of Ohio are subject to 
taxation pursuant to R.C. 5739.024, even if the representative or 
employee is reimbursed by the governmental entity for the cost 
of the lodging. 

6. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, a 
religious or charitable organization or a representative or 
employee thereof are subject to taxation under R.C. 5739.024. 

To: Wllllam F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 28, 1990 

I have before me your request for an opinion concerning an excise tax on the 
lodging of transient guests and exemptions from that tax. Your question relates to a 
tax levied by a county pursuant to R.C. 5739.024, which states in part: 

(A) A board of cou,,ty commissioners may by resolution adopted 
by a majority of the members of the board, levy an excise tax not to 
exceed three per cent on transactions by which lodging by a hotel is or 
is to be furnished to transient guests. The board shall establish all 
regulations necessary to provide for the administration and allocation 
of the tax. 

R.C. 5739.024(B) authorizes a municipal corporation or township that is not located 
in a county that has levied a tax pursuant to R.C. 5739.024(A) to levy such a tax. 
R.C. 5739.024(C) contains authority for a county to levy an additional excise t'.lx on 
the lodging of transient guests to pay certain expenses related to a convention 
center; that authority could be exercised only within ninety days after the effective 
date of the act adding division (C) to R.C. 5739.024. See R.C. 307.695; 1985-1986 
Ohio Laws, Part UI, 5016 (Am. H.B. 560, eff. July 15, 1985). 

You have asked whether there are any specific exemptions from an excise 
tax levied by a county pursuant to R.C. 5739.024 and, if so, what those exemptions 
are. While I am considering specifically the question of exemptions from a tax 
levied by a county pursuant to R.C. 5739.024, the analysis set forth in this opinion 
appears to apply to any tax levied pursuant to R.C. 5739.024. 
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In 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-012, I considered whether the county 
government or other political subdivisions were exempt from a county hotel lodging 
tax Ir.vied pursuant to R.C. 5739.024(A). Op. No. 84-012 concluded, on the basis 
of the relevant statutory provisions, that no exemptions applied to such entities. 
R.C. 5739.01 contains the following definitions, applicable to R.C. Chapter 5739: 

(M) "Hotel" means every establishment kept, used, maintained, 
advertised or held out to the public to be a place where sleeping 
accommodations are offered to guests, in which five or more rooms are 
used for the accommodation of such guests, whether such rooms are in 
one or several structures. 

(N) "Transient guests" means persons occupying a room or rooms 
for sleeping accommodations for less than thirty consecutive days. 

Pursuant to R.C. 5739.0l(A), the term "person," as used in the definition of 
"transient guests," includes the state and its political subdivisions. R.C. 5739.0l(A) 
states: 

"Person" includes individuals, receivers, assignees, trustees in 
bankruptcy, estates, firms, partnerships, associations, joint-stock 
companies, joint ventures, clubs, societies, corporations, the state and 
its political subdivisions, and combinations of individuals of any form. 

R.C. 5739.024 authorizes the adoption of an excise tax on all "transactions by which 
lodging by a hotel is or is to be furnished to transient guests." In light of the 
definitions discussed above, "transient guests" may include counties or other political 
subdivisions of the State of Ohio. Thus, unless a statutory exemption applies, 
transactions involving such entities are subject to taxation pursuant to R.C. 5739.024. 

In Op. No. 84-012, I considered whether the exemption provided under R.C. 
5739.02(8)(1) - exempting sales to the state, or any of its political subdivisions, from 
the state sales taxl - applied to transactions under R.C. 5739.024, and I concluded 
that the exemption did not apply. See Op. No. 84-012 (syllabus, paragraph 1). I 
affirm that conclusion at this time, and I find that the same conclusion applies also 
to the other exemptions to the state sales tax set forth in R.C. 5739.02(B). There is 
nothing in the language of R.C. 5739.02 or R.C. 5739.024 that clearly and 
unambiguously indicates that the exemptions set forth in R.C. 5739.02 are applicable 
to transactions under R.C. 5739.024. See, e.g., State ex rel. Stanton v. Andrews, 
105 Ohio St. 489, 138 N.E. 873 (1922) (syllabus, paragraph 2) ("[a] statute in order to 
be held an exception to the general provisions of another conferring power 
and limitation of power on an administrative board, must be couched in language so 
clear and unambiguous as to be free from doubt as to the intent of the legislature in 
declaring it to be an exception"), overruled on other grounds, 41 Ohio St. 2d 157, 
324 N.E. 2d 285 (1975). Compare R.C. 5739.024 with R.C. 5739.023 (authorizing 
transit authorities to levy additional sales taxes and stating expressly: "Any tax 
levied pursuant to this section is subject to the exemptions provided in [R.C. 
5739.02] and in addition shall not be applicable to sales not within the taxing power 
of a transit authority under the constitution of the United States or the constitution 
of this state"). It follows that the exemptions set forth in R.C. 5739.02 are not 
applicable to R.C. 5739.024. 

I am aware of no other statutory provisions that provide exemptions to a tax 
levied by a county pursuant to R.C. 5739.024. I conclude, accordingly, that there are 

R.C. 5739.02 levies an excise tax upon retail sales made within Ohio. 
R.C. 5739.0l(B)(2) defines the terms "sale" and "selling" to include 
"transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to transient 
guests." Transactions that are subject to a tax levied under R.C. 5739.024 
are thus also subject to the state sales tax under R.C. 5739.02, unless they 
come within the exemptions set forth in R.C. 5739.02(B) or are otherwise 
exempted or excluded. 

December 1990 
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no statutory exemptions to the application of R.C. 5739.024. Rather, all entities 
that come within the applicable definition of "person" are subject to taxation under 
R.C. 5739.024 when they are transient guests furnished with lodging at a hotel. 

It should, however, be noted that the authority to tax under R.C. 5739.024 
extends only to transactions that come within the statutory language - that is, to 
"transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to transient 
guests." Excluded from this category, by virtue of the definitions appearing in R.C. 
5739.0l(M) and (N), are transactions involving establishments in which fewer than 
five rooms are used for the accommodation of guests and transactions in which 
persons occupy rooms for sleeping accommodations for thirty or more consecutive 
days. Also excluded are any entities that do not come within the definition of 
"person" appearing in R.C. 5739.0l(A), for such entities cannot be "transient guests" 
within the meaning of R.C. 5739.0l(N). See 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-065. 

In Op. No. 88-065 I considered the meaning of "transient guests," as used in 
R.C. 5739.0l(N). In reliance upon Parkbrook, Inc. v. Bowers, No. 47106 (Board of 
Tax Appeals February 23, 1962) (unreported), I concluded that the "person" occupying 
a room for purposes of the statutory definition of "transient guests" is the entity 
that controls or uses the room. Therefore, when a corporation rents lodging that is 
used by one or more employees, it is the corporation - rather than an employee ­
that is the guest (and, if the rental is for less than thirty consecutive days, is a 
"transient guest"). See City of Rocky River v. Center Ridge Hotel Associates, No. 
54781 (Ct. App. Cuyahoga County Feb. 16, 1989) (1989 Ohio App. LEXIS 538) (citing 
Parkbrook, Inc. v. Bowers and adopting its analysis on this point). It follows from 
this understanding of the use of "person" that, even if an individual sleeps in a hotel 
room, if the room is rented and paid for directly by an entity that is not a "person" 
for purposes of R.C. 5739.0l(A), the transaction does not constitute the provision of 
lodging to transient guests and is not subject to taxation under R.C. 5739.024. 

The attachments to your letter indicate that you are concerned, in 
particular, with the question whether transactions involving religious, charitable, and 
governmental organizations and their employees are subject to taxation under R.C. 
5739.024. I consider, first, the applicability of R.C. 5739.024 to governmental 
entities. The word "person," as defined in R.C. 5739.0l(A), expressly includes "the 
state and its political subdivisions." This language clearly refers to the State of Ohio 
and political subdivisions of this state. The definition of "person" does not include 
other governmental entities. Hence, it does not appear that transactions to furnish 
lodging to the federal government or to governmental entities outside the State of 
Ohio are subject to taxation under R.C. 5739.024. Under Ohio law, lodging is 
deemed to be furnished to a governmental entity when that entity directly pays the 
provider for the lodging and controls the use of the room or rooms provided. See 
City of Rocky River v. Cerater Ridge Hotel Associates; Op. No. 88-065. If the 
lodging is paid for by an individual, the lodging is considered to be furnished to that 
individual and comes within the definitions set forth in R.C. 5739.0l(A), (M), and (N) 
even if the individual is a representative or employee of a governmental entity and is 
reimbursed by that governmental entity. See Op. No. 88-065. See generally 
United States v. Montgomery County, 761 F.2d 998 (4th Cir. 1985). I conclude, 
accordingly, that although no statutory language exempts any governmental entity 
from the application of R.C. 5739.024, governmental entities other than the State of 
Ohio and its political subdivisions are not subject to the provisions of R.C. 5739.024 
because they do not come within the definition of "person" appearing in R.C. 
5739.0l(A) and, thus, cannot be "transient guests" for purposes of R.C. 5739.0l(N) 
and R.C. 5739.024. 

I turn now to the question of applicability of R.C. 5739.024 to religious and 
charitable organizations. The word "person," as defined in R.C. 5739.0l(A), clearly 
includes religious and charitable organizations, even though those organizations may 
be exempt from various types of taxation. See, e.g., R.C. 5739.02(8)(12). I am 
aware of no statutory or constitutional provision that exempts such organizations 
from taxation under R.C. 5739.024. It follows that transactions involving religious 
or charitable organizations, or their employees or representatives, are subject to 
taxation under R.C. 5739.024. 
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It is important to note that a county's authority to levy an excise tax 
pursuant to R.C. 5739.024 cannot extend to transactions that are not within the 
taxing power of a county under the constitution of the United States or the 
constitution of this state. See, e.g., Ohio Const. art. XII, §3(C) ("no excise tax 
shall be levied or collected upon the sale or purchase of food for human consumption 
off the premises where sold"). Exemptions for sales that may not constitutionally be 
taxed are expressly set forth in R.C. 5739.02(8)(10)2 and R.C. 5739.023. Even 
though no such express statutory exemption is contained in R.C. 5739.024, it is clear 
that a county may not tax a transaction if the imposition of the tax would be 
unconstitutional. The supremacy clause of the United States Constitution prohibits a 
state from imposing a tax directly upon the United States. See U.S. Const. art. VI, 
cl. 2; United States v. New Mexico, 455 U.S. 720 (1982). With respect to a lodging 
tax, it has been generally established that it is unconstitutional for a local 
governmental entity to tax the federal government when the federal government or 
one of its agencies pays for the lodging directly; the tax appears to be permissible if 
it is charged to a federal employee, even if the employee is reimbursed by the 
government. See, e.g., United States v. Montgomery County, 761 F.2d at 1001 ("a 
constitutional obstacle of controlling importance would exist if the Montgomery 
County [Maryland] local statute had ... imposed the [lodging] tax directly on the 
United States as the entity which booked the rooms ... "). See generally, e.g., United 
States v. New Mexico; United States v. County of Fresno, 429 U.S. 452 (1977); 
State of Alabama v. King & Boozer, 314 U.S. 1 (1941). Thus, even if the provisions 
authorizing a county to impose a tax pursuant to R.C. 5739.024 were so construed as 
to permit a county to tax transactions with the federal government, this principle of 
constitutional law would operate to prevent such taxation. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 
1. 	 There are no statutory exemptions to an excise tax on the lodging 

of transient guests levied by a county pursuant to R.C. 5739.024. 

2. 	 The exemptions set forth in R.C. 5739.02(8) are exemptions from 
the state sales tax; those statutory exemptions are not applicable 
to R.C. 5739.024. (1>84 Op. Att'y Gen. No. 84-012, syllabus, 
paragraph 1, approved and expanded.) 

3. 	 Transactions that do not come within the statutory definitions 
that are applicable to R.C. 5739.024 are not subject to taxation 
under R.C. 5739.024. 1n particular, the federal government and 
governmental entities outside the State of Ohio are not "persons" 
for purposes of R.C. 5739.0l(A) and cannot be "transient guests" 
for purposes of R.C. 5739.0l(N) and R.C. 5739.024. 

4. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, the 
federal government or a governmental entity outside the State of 
Ohio are not subject to taxation pursuant to R.C. 5739.024. 

5. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, a 
representative or employee of the federal government or a 
governmental entity outside the State of Ohio are subject to 
taxation pursuant to R.C. 5739.024, even if the representative or 
employee is reimbursed by the governmental entity for the cost 
of the lodging. 

6. 	 Transactions by which lodging is furnished to, and paid for by, a 
religious or charitable organization or a representative or 
employee thereof are subject to taxation under R.C. 5739.024. 

2 R.C. 5739.02 states, in part: 

(B) The tax does not apply to the following: 

(10) Sales not within the taxing power of this state under 
the constitution of the United States.... 

Dcccm her 1990 




