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1. FIREMEN'S PENSION FUND-TOWNSHIP-BOARD OF 
TRUSTEES-WITHOUT AUTHORITY TO ADOPT A RULE 
TO DETERMINE SERVICE REQUIREMENT FOR PENSION 
TO ,RETIRING MEMBER OF FUND-AMOUNT FIXED BY 

SECTION 521.11 RC 

2, TO COMPUTE PERIOD OIF ACTIVE SERVICE-MEMBER 
ENTITLED TO INCLUDE ACTIVE SERVICE IN FIRE DE­
PARTMENT AS VOLUNTEER OR PART TIME FIREMAN. 

SYLLABUS: 

1. The board of trustees of a township firemen's pension fund is without 
authority to adopt a rule determining the service requirement for a pension to a 
retiring member of the fund, that having 'been fixed by the provisions ·of Section 
521.11, Revised Code, 4615-9, G, C. 

2. A member of a township firemen's pension fund is entitled, in computing 
his period of active ,service under Section 521:1-1, Revised Code, 4615-9, G. C. to 
include his active service in the fire department, as a volunteer or part time fireman. 
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Columbus, Ohio, June 16, 1954 

Hon. Alva J. Russell, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"On October 23, 1947, pursuant to Section 4615-2, et seq. a 
firemen's pension fund was set up for Coventry Township, Sum­
mit County, Ohio. The following motion was passed: 

'That all part-time firemen who are now full-time fire­
men shall be given full credit for the time they served as 
part-time firemen.' 

"The present board of trustees of the said fire department 
further are asking : 

';I. \,Vas this rule in accordance with the board's powers and 
rights under section 4615-9? 

"2. Is such a rule binding upon the present board in deter­
mining that such part-time service as a volunteer fireman is to 
be considered as active service? 

"3. May such pairt-time volunteer service be considered as 
'full years said member was in active service of the fire depart­
ment,' as used in Section 4615-9?" 

By an act passed by the General Assembly on June 14, 1947 and 

effective September 25, 1947, the laws relating to municipal police and 

fire pension systems were radically changed and an entirely new system 

of township firemen's relief and pension funds was created. The sections 

dealing with the township systems were Sections 4615-2 to 4615-13, of the 

General Code. They have become Sections 521.01 to 521.13, of the Re­

vised Code. The sections of the statute relating to municipal police and 

firemen's pension systems are in no way connected with the sections 

creating the township system and throw no direct light on their con­

struction. None of these sections as created in the General Code has 

been materially changed by the Revised Code and none of them has under­

gone any amendment since their original enactment. 

It is important to have in mind the definition of terms used in these 

sections. Section 46! 5- I 3, General Code, 521.0 I, R. C., reads as follows : 
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"The following ,vords and phrases as used in sections 4615-2 
through 4615-13 of the General Code, both inclusive, shall have. 
the following meanings : 

" 'Board' shall mean the board established pursuant to the 
provisions of section 4615-2 of the General Code. 

"'Fund' shall mean the township firemen's relief and pension 
fund established pursuant to the provisions of section 4615-2 of 
the General Code. 

"'Nfember of the fire department' shall mean any person who, 
on April 1, 1947, was employed by a township as a full time regu­
lar fireman in a township fire department established pursuant to 
sections 3298-54 et seq., of the General Code and 'member of the 
fi-re department' also shall mean any person over twenty-one and 
under thirty years of age who, after April 1, 1947, is employed 
by a township as a full time regular fireman in a township fire 
department. 

"'Member of the fund' shall mean any person who is contribu-
ting four per cent of his annual salary to the firemen's relief and 
pension fund established pursuant to the provisions of section 
4615-2 of the General Code." (Emphasis added.) 

Here it is evident that, for the purpose of the act, the only persons 

who could be considered as members of the fire department were ( 1) a 

person who, on April I, I947 was employed as a full time regular firernan, 

and (2) a person over twenty-one and under thirty years of age who, 

after the effective date of the act, is employed as a full time regular fireman. 

This would exclude a part time fireman from being or becoming a member 

of the fund, unless, being -within the prescribed age limits, he is appointed 

as a full time regula,r fireman. 

Section 521.02, Revised Code, 4615-2, G.C., reads in part as follows: 

"Each township having a fire depa4'tment supported in whole 
or in part at public expense, and employing two or more full.-time 
regular firemen, shall establish and maintain a township firemen's 
relief and pension fund. 

"The fund shall be under the management and control of a 
board of trustees of the township firemen's relief and pension 
fund, composed of six members, chosen as follows : * * *." 

It will be noted that the establishment of such a fund is mandatory 

in every township where two or more full time regular firemen are em­

ployed, and there is no authority given to establish such fund in a town­

ship which-does not have -at least two. such employes. 



3_16 OPINIONS 

The pensions and other benefits to which a member of the fund will 

be entitled, and the powers of the board with reference thereto, are set 

forth in Section 521.11, Revised Code, 4615-9, G. C That section reads 

IP.. part as follows : 

"The board of trustees of the township firemen's relief and 
pension fund shall adopt rules and regulations for the manage­
ment of the township firemen's relief and pension fund and for 
the disbursement of benefits and pensions as set forth in this sec­
tion. Members of the fund and their widows, children, and de­
pendent parents shall be entitled to receive benefits and pensions 
as follows: 

" (A) A member of the fund who has completed twenty-five 
years of acti'Ue sermce in the fire department and has attained 
fifty-two years of age may, at his election, retire from the depart­
ment and upon notifying the board in writing of such election 
shall receive an annual pension, payable in twelve monthly install­
ments, in an amount equal to two per cent of his average annual 
salary for the five year period immediately preceding the date of 
his retirement multiplied by the number of years he was in the 
active service of such department, or an annual pension of twelve 
hundred dollars, whichever is the greater. Such annual pension 
shall not exceed sixty-six per cent of the member's average annual 
sala,ry for the five year period immediately preceding the elate of 
his retirement. * * *." (Emphasis aclclecl.) 

Following portions of this section specify the amount of pension to 

which a member of the fund may be entitled for lesser .periods of service, 

and also benefits for disability suffered while within or outside of the 

performance of his official duties. There are further provisions giving 

to the widow, minor children and parents of a deceased member, certain 

benefits. As to the amount of these pensions and benefits, the pension 

board is given no authority or discretion whatever, except as to certain 

disability benefits. Paragraph 2 of this section, provides a definite benefit 

for life, to a member who is permanently and totally disabled as a result 

of the performance of his duties. This section then proceeds to give the 

board authority to fix, within certain limits, the benefits fo,r partial dis­

ability incurred in the regular performance of the member's duties and for 

disability not caused by the performance of such duties. 

Aside from these provisions, the board has no authority, by rule or 

otherwise, to determine the qualifications for receipt of pension or the 

amount thereof. The authority of the board is strictly limited by the 
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language of the first sentence above quoted from Section 4615-9, to the 

"disbursement of benefits and pensions as set forth in this section." 

Accordingly, I am of the opinion that the board of trustees of the 

pension board had no authority to adopt a resolution or ,rule determining 

the service requirements of members of the fund to receive the pensions 

and benefits set forth in the law. The law, itself, specifies these require­

ments. 

This brings me to the question which appears really to underly your 

questions, to wit: Is a member of a township firemen's pension fund 

entitled to credit for his period of service as a part time fireman prior 

to becoming such member, in determining his right to a pension or other 

benefit under Section 521.11, Revised Code 4615, G. C. 

The pertinent language of that section, as bearing on superannuation, 

is as follows: 

"A member of the fund who has completed twe11ty-fi'l!e years 
of acti'l!e service in the fire department and has attained fifty-two 
years of age, may at his election, retire from the department, and 
* * * shall receive an annual pension * * * in an amount equal 
to two per cent of his average annual sala.ry for the five year 
period immediately preceding the elate of his retirement multi­
plied by the number of years he was in the acfi'l!e ser'l!ice of such 
department, * * *" (Emphasis added.) 

Similar language as to "active service" is used in the section with 

relation to pensions based on other periods of service. Paragraph 4, 

relating to a member who is honorably discharged f.rom the department, 

uses slightly different language, to wit, "A member of the fund who has 

served fifteen years as an active member of the fire department * * *." 
It appears to me that these words mean precisely the same as "active 

service." 

Note that in no case does the law specify "full time service" or 

"active service on full time." There may be different degrees of activity 

between a fireman who is stationed for certain hours of the day in a 

fore house, and one who in his home or shop, is subject to call at any 

moment, day or night, but it cannot be denied that running to a fire and 

extinguishing it, is "active service," whether it occurs twice a day or 

twice a week. 
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While, as above stated, the act of June 14, 1947, m so far as it 

related to municipal pension systems, had no direct bearing on the newly 

created township system, yet it does in my opinion throw light on the gen­

eral attitude of the legislature toward part time firemen. Prior to that act, 

municipalities were authorized to establish such system, whether or not 

they employed any full time firemen, and it was provided in Section 46oo-1, 

General Code, that where there were less than five full time regular mem­

bers of the department, volunteer firemen might be elected to the board of 

trustees. This provision, in substance, was carried into the 1947 act and 

there ,vas also added in Section 4612-6, General Code, the following: 

"This act shall be construed as preserving to volunteer, or 
part time firemen all rights to receive the pension provided for­
under existing laws relating to the firemen's pension system." 

Accordingly, while the general assembly did not see fit to admit part 

time firemen to membership in the township firemen's pension fund, it is 

certainly safe to assume that it was aware that there were thousands of full 

time regular firemen who formerly had served as part time employes and 

other-s who, being otherwise eligible, might later be employed as full time 

firemen. I am of the opinion that the general assembly did intend in the 

provision of Section 521.11, Revised Code, above quoted, that members of 

the fund should have credit for their active service as volunteer firemen in 

the employ of the township in determining their eligibility for pensions. 

There is certainly nothing in the language used in the statute that would 

deny them that right. 

My conclusion in this respect is in general accord with the conclusion 

reached by one of my predecessors in Opinion No. 2645, Opinions of the 

Attorriey General for 1948, page 49, wherein he expressed the opinion 

that a part time or volunteer firemen of a municipal fire department who 

qualified within the statutory definition of a "member of the fund" by con­

tributing prior to April I, 1947, two per cent of his annual salary, was en­

titled to make the election provided by Section 4614-1, General Code. 

There, of course, the principal question presented was whether he was a 

"member of the fund." Here the persons in question clearly ar-e "members 

of the fund" within the statutory definition. The statute providing for pay­

ment of benefits does not limit such payment to those who qualify by reason 

of years of service as a "member of the fund." If it did, no service, 

whether full time or part time, could be considered, if such service predated 
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the establishment of the fund on or after April I, 1947. Instead, it pro­

vides for payment based upon "years of active service in the fire depart­

ment." 

In the light of the foregoing, it is my opinion and you are advised: 

I. The board of trustees of a township firemen's pension fund is 

without authority to adopt a rule determining the service requirement for 

a pension to a retiring member of the fund, that having been fixed by the 

provisions of Section 521.II, Revised Code, 4615-9, G.C. 

2. A member of a township firemen's pension fund 1s entitled, in 

computing his period of active service under Section 521.u, Revised Code, 

4615-9, G.C., to include his active service in the fire department, as a 

volunteer or part time fireman. 

Respectful! y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




