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WASTE DISPOSAL SERVICE IN TOWNSHIP TERRITORY 

WHICH HAS BEEN FORMED INTO WASTE DISPOSAL DIS­

TRICT-COST TO PROVIDE AND MAINTAIN-TOWNSHIP 

TRUSTEES HAVE DISCRETION TO LEVY TAX ON ALL TAX­

ABLE PROPERTY IN DISTRICT-SERVICE CHARGE-MAY 

BE MADE OXLY AGAINST PERSONS WHO AVAIL THEM­

SELVES OF SERVICE OFFERED-SECTION 3295-1 ET SEQ., 

G. C. 

SYLLABUS: 

The cost of providing and maintaining waste disposal service in a township ter­
ritory which has been formed into a waste disposal district in accordance with the 
terms of Section 8:?03-1 et seq., General Code, may, in the discretion of the township 
trustees be met by a tax levied on all taxable property in such district, or by a service 
charge for such waste disposal service which service charge may however be made 
only against the persons availing themselves of the service offered. 
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Columbus, Ohio, March 8, 1948 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request in which you desire my opinion with 

reference to Section 3295-3, General Code, on the following questions: 

"Assuming that 65% of the resident electors petition for a 
district and same be established : 

''First, can residence property be assessed for the service in 
cases where the service is available but is not accepted, and, 

"Second, can a service charge be made against unimproved 
property or vacant lots." 

The provision of law dispositive of your questions is set out in Section 

3295-3, General Code, which provides: 

"The trustees of a township are authorized to levy in any 
year or years a sufficient tax within the ten mill limitation, upon 
all taxable property in the district or districts to provide and 
maintain such waste disposal ,service. 

"In the alternative the board of trustees of any township 
which has contracted for the collection or disposal of garbage 
or refuse on behalf of any district or districts may by resolution 
establish just and equitable rates or charges of rents to be paid 
to such township for the use and benefit of such ser,vice by every 
person, firm or corporation whose premises are served by same. 
Such charges shall constitute a lien upon the property served and 
if not paid when clue, shall be collected in the same manner as 
other township taxes." (Emphasis added.) 

It is the alternative method prescribed in the second paragraph of 
the above section with which we are here concerned. From a considera­

tion of the language of said paragraph, it would appear that the answer 

to your questions is found in the meaning of the word "served." In order 

to interpret this word, 37 0. Jur. 542 is helpful and states: 

"As a general rule, words of a statute, in common use or 
other than terms of art or science, will be construed in their 
ordinary acceptation and significance and with the meaning com­
monly attributed to them. Indeed, the intention of the legislature 
to use statutory phraseology in such manner has even been pre­
sumed. Ordinarily, such words are to be given their natural. 
literal, and full meaning. * * *" 
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According to \,Vebster's New International Dictionary, page 2288, the 

literal and full meaning of "served" is: "To render service; to discharge 

the requirements of an office or public duty." 

However, the question as to the meaning of a term used in a statute 

is not necessarily what that term means in general use, but what it means 

in the statute in which it is contained. At 37 0. Jur. 559, it is stated: 

"* * * The meaning of a word may be ascertained by 
reference to the meaning of words associated with it. Thus, 
where any particular word is obscure or of doubtful meaning 
when taken by itself, its obscurity or doubt may be removed by 
reference to associated words. * * *" 

The statute in question provides in its alternative portion that the 

rents are to be paid to such township for the "use and benefit of such 

service by every person, firm or corporation whose premises are served 

by same." Important in the interpretation of the word "served" are the 

modifying words "use and benefit." Some doubt may exist as to the 

definition of "served" when it is used separately and without modification; 

that is, "ser_ved" may have the connotation of "readiness for service." 

However, the terms "use and benefit" dispel this interpretation. The 

waste disposal system must be "used" before the rents can be charged. 

Therefore, "use" * * * of such service" and "served" are synonymous 

in meaning. Consequently, premises which are vacant and receive no 

service cannot be charged. In like manner, premises which refuse service 

are therefore not "served'' and cannot be charged. 

The above conclusion is further substantiated when it is noted that 

Section 3295-3, General Code, has provided two distinct methods whereby 

waste disposal service may be maintained. One, is taxing all property; 

the other is charging rates on property which has been served. If the 

waste disposal was financed by the first method provided, the unimproved 

property and property owned by persons not availing themselves of the 

service would be included. Howe.ver, you have further related that the 

township trustees proposed to finance this service by rates or charges of 

rent. This latter method is the "alternative" which specifically exempts 

such charge on unimproved property and lots which are not served. In 
like manner, if owners of residences do not accept the service, they cannot 

be charged. In other words, if the trustees of a township pass a reso­

lution to establish just rates to be paid by those who are served by waste 

disposal trucks; and if waste disposal service is refused or if property 
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which is unimproved or vacant is taxed but not served, Section 3295-3, 

General Code, would not be complied with and the "alternative" which is 

provided would be destroyed. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that the cost of 

providing and maintaining waste disposal service in a township territory 

which has been formed into a waste disposal district in accordance with 

the terms of Section 3295-1 et seq., General Code, may, in the discretion 

of the township trustees be met by a tax levied on all taxable property 

in such district, or by a service charge for such waste disposal service, 

which ser.vice charge may however be made only against the persons 

availing themselves of the service offered. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




