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OPINION NO. 85·007 

Syllabus: 

In the exercise of duly-authorized functions relating to the 
procurement and expenditure of the Federal Alcohol, Drug Abuse, and 
Mental Health Services Block Grant, and absent direction to the 
contrary from the federal government, the Direetor of Mental Health 
may interpret Section 1916(c)(I4) and (15) of the Federal Public Health 
Service Act, as amended by the Alcohol Abuse, Drug Abuse, and 
Mental Health Amendments of 1984, Pub. L. No. 98-509, §§103, 106, 98 
Stat. 2353, as permitting the expenditure of the percentages of funds 
indicated therein for the expansion of existing services or programs 
to clients for whom services were not previously available, and may 
construe such Section 1916(c)(l4) and (15) as permitting expenditures 
meeting the annual percentage requirements set forth in Section 
1916(c)(l4) and (15) to occur over a period of two fiscal years. 

To: 

By: 

Pamela S. Hyde, Director, Ohio Department of Mental Health, Columbus, 
Ohio 

Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 5, 1985 

You have asked for an .opinion concerning recent federal changes to the 
Alcohol, Drug Abuse, arid Mental Health Services (ADMS) Block Grant. As 
amended by the Alcohol Abuse, Drug Abuse, and Mental Health Amendments of 
1984, Pub. L. No. 98-509, §§103, 106, 98 Stat. 2353, Section 1916 of the Federal 
Public Health Service Act (to be codified at 42 U.S.C. §300x-4) currently reads, in 
relevant part, as follows: 

(c) As part of the annual application required by subsection (a) 
of this section, the chief executive officer of each State shall certify 
as follows: 

(14) Of the amount allotted to a State under this part in any 
fiscal year, the State agrees to use not less than 5 percent of such 
amount to initiate and provide new alcohol and drug abuse services 
for women. 

(15) Of the [amount] to be used in any fiscal year for mental 
health activities, the State agrees to use not less than 10 percent of 
such amount to initiate and provide (A) new mental health services 
for severely disturbed children and adolescents, and (B) new 
comprel)~nsive community mental health programs for underserved 
areas or for underserved populations. 

Your questions are these: 

1. 	 How should the statement, "initiate and provide new", found in 
each requirement be interpreted? Do the terms "initiate" and 
"new" imply programs and/or services that did not exist prior to 
the effective date of the new requirements? Or can "initiate" 
and "new" refer to expansion of existing programs and/or 
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services to clients for whom services were not previously 
available? 

2. 	 Can expenditures meeting the 5 and IO percent annual 
requirements occur over a two-federal-fiscal-year period? 
Section 1914(a)(2) (42 U.S.C. §300x-2(a)(2)] allows this for the 
expenditure of Block Grant funds. This provision states that, 
"any amount paid to a State for a fiscal year and remaining 
unobligated at the end of such year shall remain available to such 
State for the purposes for which it was made for the next fiscal 
year." 

You have indicated that you have received no guidance on these questions from 
federal officials and that you have, in fact, been told to expect no such guidance. 
See 42 U.S.C. §300x-4(c) ("[t] he Secretal'y may not prescribe for a State the 
manner of compliance with the requirements of this subsection"). 

Let me note, first, that I have neither the capacity to provide authoritative 
interpretations on questions of federal law,~.-~' 1982 Op. Att'y Gen. No. 82­
097 ~t 2-270 n. 7; 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-071, nor the authority to exercise on 

· behalf of another state official discretion which has been delegated to him, ~ 
generally State ex rel. Copeland v. State Medical Board, 107 Ohio St. 20, 140 N .E. 
660 (1923); State ex rel. Commissioners of Franklin County v. Guilbert, 77 Ohio St. 
333, 83 N.E-:scilT907); 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-098; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84­
067. Thus, where there is no definitive interpretation on a matter of federal law, I 
am able to advise only whether your adoption of a particular interpretation appears 
to be consistent with your duty to carry out your responsibilities under the law of 
this state. See R.C. 109.12 ("[t] he attorney general, when so requested, shall give 
legal advice to a state officer..•in all matters relating to [his] official duties"). 
See f.enerally State ex rel. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. I, 12, ll2 N.E. 138, 141 
(1915~ aff'd, 241 U.S. 565 (1916) (where no direction has been given, an officer "has 
implied authority to determine, in the exercise of a fair and impartial official 
discretion, the manner and method" of performing his duties). Assuming, then, that 
you have been given responsibility for administering the ADMS Block Grant for the 
State of Ohio,~ enerall Am. Sub. H.B. No. 291, sections 42 and 59 (uncodified), 
ll5th Gen. A. (1983) eff. July 1, 1983) (appropriating ADMS Block Grant funds to the 
Departments of Health and Mental Health), I turn to your specific questions. 

Your first question concerns the requirement of Section 1916(c)(l4) and (15) 
that the state shall use a certain percentage of the funds which it receives to 
"initiate" and provide "new" services and programs of the specified types. You 
have asked whether this language may be read to include the expe.nsion of existing 
programs or services to clients for whom services were not previously available. 

Use of the words "initiate" and "new" i,1 the federal law clear·ly indicates that 
the percentages in question may not simply be expended for the costs of providing 
services and operating programs which are identical to those which were provided 
or operated during the preceding year. See Webster's New World Dictionar_y 725, 
957 (2d college ed. 1978) (defining "initiate" as "to bring into practice or use; 
introduce by first doing or using; start"; defining "new" as "never existing before; 
appearing, thought of, developed, made, produced, etc. for the first time"). It is, 
however, not clear that the language of Section 1916(c)(14) and (15) requires that the 
funds be expended only for services or programs that did not exist prior to the 
effective date of that language. You have proposed an interpretation of the 
relevant language which would permit the use of the specified funds to initiate the 
expansion of existing services or programs to clients who did not previously receive 
them. With respect to such clients, the services or programs would clearly be 
"new." The expansion of existing services or programs may be viewed as the 
initiation of an expanded version of such services or programs. Thus, such an 
interpretation appears to be a reasonable reading of the language of Section 
1916(c)(14) and (15). 

Rejection of the interpretation which you have proposed might, in fact, serve 
to penalize states which established comprehensive programs prior to the 
enactment of the 1984 amendments to the Public Health Service Act. A provision 
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of that Act which was not affected by the 1984 amendments authorizes the 
expenditure of ADMS Block Grant funds, among other purposes, for "planning, 
establishing, maintaining, coordinating, and evaluating projects for the 
development of more effective prevention, treatment, and rehabilitation programs 
and activities to deal with alcohol and drug abuse" and for grants to community 
mental health centers for the "[i] dentification and assessment of severely mentally 
disturbed children and adolescents and provision of appropriate services to such 
individuals" and "[s] ervices for identifiable populations which are currently 
underserved in the State." 42 U .S.C. §300x-3(a)(l)(A); 42 U.s.c. §300x-3(a)(l)(B)(ii), 
(iv). A state which funded such purposes prior to the adoption of the 1984 
amendments may have established sound programs and may have some difficulty in 
coming up with a completely novel approach to these problems. It would clearly be 
nonsensical to construe Section 1916(c)(l4) and (15) as requiring a state to institute 
completely new programs, rather than permitting it to draw upon its prior 
experience by modifying or expanding services or programs which it has found to be 
successful. 

Further, the interpretation which you have proposed is consistent with the 
legislative history of Pub. L. No. 98-509. H.R. Conf. Rep. No. 98-1123, 98th Cong., 
2d Sess. 20-21, reprinted in lOA U.S. Code Cong. & Ad. News 4022, 4027-28 (Dec. 
1984), states, with respect to the amendment !?ertaining to alcohol and drug abuse 
services for women: 

The Conference Agreement incorporates the House provisions, 
with an amendment requiring that each State, as a condition of 
receiving Alcohol and Drug Abuse and Mental Health Services Block 
Grant funds, assure that it will allocate not less than 5 percent of its 
total block grant allotment to initiate and expRnd alcohol and drug 
abuse services for women. 

The conferees agree that alcohol and other drug abuse is a 
rapidly growing problem among women. It is the intention of the 
conferees that each State use its funds to initiate a broad range of 
new and expanded services for women. 

The conferees are aware that States may already support 
programs providing alcohol and drug ebuse services to women with 
Alcohol and Drug Abuse and Menta~ Health Services Block Grant 
funds or other sources of funding. Funds available through this 
amendment are intended to be used to expand the availability of 
substance abuse services for women within the State, and the 
conferees expect States to place special emphasis in allocating these 
funds upon the development of new programs. 

The conferees do not intend that States use Alcohol and Drug 
Abuse and Mental Health Services Block Grant funds earmarked for 
these new activities to supplant State or local funding of related 
activities as a means of compliance.... 

The conferees believe that each State should determine the 
appropriate mix of new alcohol and drug abuse services available for 
women based upon local needs. The conferees note that the 
development of separate and discrete treatment services in 
outpatient settings, costs [sic] effective residential facilities such as 
halfway houses, and employee assistance programs in female 
intensive industries should be supported. In developing new treatment 
services, special consideration also should be given to those programs 
with the capability to care for the children of women in treatment. 
States should be responsive to the need for programs which address 
the subpopulations of women alcoholics and drug addicts, including 
victims of violence, the elderly, minorities, youth, homemakers, and 
pregnant women. (Emphasis added.) 

But see 42 U.S.C. §300x-7(a)(2) ("[n] o person shall on the ground of sex or religion 
be excluded from participation in, be denied the benefits of, or be subjected to 
discrimination under, any program or activity funded in whole or in part with funds 
made available under this part"). 
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The same report discusses the requirement pertaining to new mental health 
services for severely disturbed children and adolescents and new comprehensive 
community mental health programs for underserved areas or populations, as 
follows: 

The Conference Agreement incorporates a House provision with 
an amendment t.o require each State to assure that 10 percent of its 
mental health allotment is used for new services for se'{erely 
disturbed children end adolescents and used to establish new 
comprehensive community mental health services for unserved or 
underserved areas or groups. 

The conferees agree that there are many geographical areas and 
population groups that receive inadequate or no mental health 
services at the present time. It is the intent of the conferees that 
each State use the funds provided under this provision to initiate new 
services where previously there were none, so as to expPnd the State's 
comprehensive mental health services. 

Of the new services that States may provide in fulfillment of this 
provision, the conferees intend that special emphasis be given to new 
services for seriously disturbed children and adolescents. Recent 
studies have indicated that two out of three seriously disturbed 
children and adolescents receive no care. Among children with 
multiple problems or without supportive home environments even 
fewer receive care. 

The conferees do not intend that States use Alcohol and Drug 
Abuse and Mental Health Services Block Grant funds earmarked for 
these new activities to supplant State or local funding of related 
activities as a means of compliance .... 

States have the authority to use block grant funds for expanding 
and initiating new mental health services. However, according to 
testimony c:nd ,·eports on the use of Alcohol and Drug Abuse and 
Mental Health Services Block Grant funds, the use of block <~ant 
funds has been overwhelmingly for support of services that e;·i,·ted 
prior to 1981. The conferees wish to emphasize that since W·,1. 
Alcohol and Drug Abuse and Mental Health Services Block Grant 
funds have been available for new or expanded services and by 
inclusion of this new provision wish to emphasize the ability of States 
to target new services to local needs. Further the conferees note 
that this new emphasis is compatible with program requirements 
under 1915(c)(2) (42 U.S.C. 300x-4). (Emphasis added.) 

H.R. Conf. Rep. No. 98-ll23, 98th Cong., 2d Sess. 21-22, reprinted in lOA U.S. Code 
Cong. & Ad. News 4022, 4028-29 (Dec. 1984). 

These portions of the House Conference Report indicate that Pub. L. No. 98­
509 was intended to promote the expansion of existing alcohol and drug abuse 
services for women, as well as to provide for the initiation of new services, and 
that it sought to encourage the use of ADMS Block Grant funds for new or 
expanded services for unserved or underserved areas or groups, as had been 
authorized since 1981. No existing federal regulation addresses the interpretation 
of the language with which you are concerned and, as indicated above, there is no 
reason to anticipate any federal guidance on the question. Further, it is my 
understanding that the assurances which the state gave under 42 U .S.C. §300x-4(a) 
in order to receive an ADMS Block Grant were of a general nature and do not 
restrict the state's ability to construe Section 1916(c){l4) and (15) in the manner 
outlined above. See 42 U.S.C. §300x-4(d) (providing that the application of a state 
for an ADMS Block Grant allotment shall include a description of the intended use 

·of the payments and that the description shall be made public "in such manner as to 
facilitate comment from any person (including any Federal or other public 
agency)," and providing for revision of the description as necessary to reflect 
substantial changes). 

Based upon the foregoing, I conclude that, in the exercise of duly-authorized 
functions relating to the procurement and expenditure of the ADMS Block Grant, 
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and absent direction to the contrary from the federal government, the Director of 
Mental Health may interpret Section 1916(c)(l4) and (15) of the Federal Public 
Health Service Act, as amended by the Alcohol Abuse, Drug Abuse, and Mental 
Health Amendments of 1984, Pub. L. No. 98-509, §§103, 106, 98 Stat. 2353, as 
permitting the expenditure of the percentages of funds indicated therein for the 
expansion of existing services or programs to clients· for whom services were not 
previously available. See generally 42 U .S.C. §300x-6 (establishing a procedure by 
which the Secretary oTHealth and Human Services may withhold funds from any 
state which does not use its allotment in accordance with the requirements of 
federal law and the certification which the state has provided under 42 U.S.C. 
S300x-4). 

Your second question is whether expenditures meeting the five and ten 
percent annual requirements of Section 1916(c)(l4) and (15) may occur over the 
period of two foderal fiscal years. As you note, 42 U.S.C. §300x-2(a)(2) permits 
ADMS Block Gra1nt funds to be carried over from one fiscal year to the next: "Any 
amount paid to a State for a fiscal year and remaining unobligated at the end of 
such year shall remain available to such State for the purposes for which it was 
made for the next fiscal year." The provisions about which you have inquired do 
not provide that the indicated percentages must be spent in a given fiscal year. 
Rather, Section 1916(c)(l4) refers to "the amount allotted to a State under this part 
in any fiscal year" and Section 1916(c)(l5) refers to "the [amount] to be used in any 
fiscal year." If the amount which is so allotted, or designated to be used, is not in 
fact used by the state during the year for which it is allotted or designated, it may, 
under 42 U.S.C. §300x-2(a)(2), remain available to the state for the next fiscal 
year, to be used for the purposes for which it was originally paid to the state. I see 
no reason why funds which are earmarked as part of the five percent to be used for 
alcohol and drug abuse services for women under Section 1916(c)(l4), or funds which 
are earmarked as part of the ten percent to be used for mental health services and 
comprehensive community mental health programs under Section 1916(c)(l5), may 
not remain available for such purposes for an additional fiscal year, if they are not 
used in the fiscal year during which they are paid to the state. Thus, in answer to 
your question, I conclude that expenditures meeting the five and ten percent annual 
requirements may occur over the period of two fiscal years. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that, in the exercise 
of duly-authorized functions relating to the procurement and expenditure of the 
Federal Alcohol, Drug Abuse, and Mental Health Services Block Grant, and absent 
direction to the contrary from the federal government, the Director of Mental 
Health may interpret Section 1916(c)(l4) and (15) of the Federal Public Health 
Service Act, as amended by the Alcohol Abuse, Drug Abuse, and Mental Health 
Amendments of 1984, Pub. L. No. 98-509, §§103, 106, 98 Stat. 2353, as permitting 
the expenditure of the percentages of funds indicated therein for the expansion of 
existing services or programs to clients for whom services were not previously 
available, and may construe such Section 1916(c)(l4) and (15) as permitting 
expenditures meeting the annual percentage requirements set forth in Section 
1916(c)(l4) and (15) to occur over a period of two fiscal years. 




