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RESIDE)JCE-SBCTION 3503.02 RC, FORMERLY 4785-31 GC, 

DOES NOT AUTHORIZE MOVE FOR TEM.PORARY PURPOSES 

WITHIX COUNTY-MOVE FOR TEMPORARY PURPOSES 

INTO ANOTHER STATE OR COUNTY OF THIS STATE FOR 

PERIOD NOT TO EXCEED THREE YEARS WITHOUT LOSS 

OF VOTING RESIDENCE AUTHORIZED. 

SY,LLABUS: 

Section 3503.02, Revised Code, 4785-31, G.C., while authorizing a move for tem­
.porary purposes into another state or county of this state for a period of not ,to exceed 
three years without loss of voting residence, does not authorize a move for temporary 
purposes within a county. 

Columbus, Ohio, October 28, 1953 

Hon. Teel Vv. Brown, Secretary of State 

·Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am m receipt of your request for my opinion, which reads as fol­

lows: 

"This office has, in the course of administering elections, is­
sued instructions to the county Boards of Elections regarding 
voting residence. In construing Sections 3503.02, Revised Code 
( 4785-3 r, G. C.) we have ruled that a person may make a 'tem­
porary' move from one county to another, but that the statute 
does not authorize a 'temporary' move within a county. It is our 
thought that the legislature did not intend to allow such 'tem­
porary· moves within a county, due to the chances of fraud that 
might occur in non-registration areas and the necessity, in regis­
tration counties, of having persons registered from their actual 
residence. \\'e have cliscoverecl numerous cases of 'ward-hop­
ping,· where a person is registerecl from a residence within a city, 
but actually resides outside the city. The city registration many 
times is a requisite for holding a city office, and these persons 
have thus claimed a 'temporary' move within the county. 

"In view of the importance of uniformity of construction 
of this statute throughout the state, I respectfully request your 
opinion on whether or not a person may lawfully move for 'tem­
porary' purposes within a county, and thus maintain a voting 
residence in a precinct other than the one in which he actually 
resides." 

Section 3503.02, Revised Code, 4785-31, G.C., reads as follows: 
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"All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote, shall be goY­
erned by the following rules : 

" (A) That place shall be considered the residence of a per­
son in which his habitation is fixed and to which, whene\·er he 
is absent, he has the intention of returning. 

"(B) A •person shall not ,be considered to have lost his resi­
dence who leaves his home and goes into another state or county 
of this state, for temporary purposes only, with the intention 
of returning. 

"(C) A person shall not be considered to have gained a resi­
dence in any county of this state into which he comes for tem­
porary purposes only, without the intention of making such 
county his permanent place of abode. 

"(D) The place where the family of a married man or wo­
man resides shall be considered to be his or her place of resi­
dence; except that when the husband and wife have separated 
and live apart, the place where he or she resides the length of 
time required to entitle a person to vote shall be considered to 
be his or her place of residence. 

"(E) If a person removes to another state with the intention 
of making such state his permanent residence, he shall be con­
sidered to have lost his residence in this state. 

" (F) If a person removes to another state with the intention 
of remaining there an indefinite time and making such state his 
place of residence, he shall be considered to have lost his resi­
dence in this state, notwithstanding the .fact that he may enter­
tain an intention to return at some future period. 

" ( G) If a person removes to the District of ,Columbia, or 
other federal territory, to engage in the government service, he 
shall not •be considered to have lost his residence in this state 
during the period of such service, and likewise should he enter 
the employment of the state, the place where such person resided 
at the time of his removal shall be considered to be his place of 
residence. 

"(H) If a person goes into another state and while there ex­
ercises the right of a citizen by voting, he shall be considered 
to have lost his residence in this state. 

"All questions of the right to vote shall be heard and de­
termined by the judges of election in the precinct where the 
question arises. 

" 'Temporary purposes,' as used in this section, shall be 
construed to permit a period of absence not in excess of three 
years." 
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It might be stated parenthetically that this section has been amended, 

effective January 1, 1954. Paragraph (G) will then read as follows: 

"If a person removes out of the county to engage in the sen•­
ices of the United States government, he shall not be considered 
to haYe lost his residence in this state during the period of such 
service, and likewise should he enter the employment of the 
state, the place where such person resided at the time of his re­
moval shall be considered to be his place of residence." 

The provision of the present statute that "All questions of the right 

to vote shall be heard and determined by the judges of election in t):i.e pre­

cinct where the question arises." will ,be eliminated from Section 3503.02 

at that time and Section 3501.u, Revised Code, pertaining to the duties 

of the boards of elections, will provide, in paragraph (Q) thereof, that 

the board shall ''Investigate and determine the residence qualifications of 

electors." 

In Opinion No. 1499, Opinions of the Attorney General for 1950, 

page 106, it was held that residence qualifications of an elector are ques­

tions of fact and should be determined in accordance with Section 4785-

31, General Code, cases of doubt to be determined by the judges of the 

election in the precinct where the question arose. While this conclusion is 

correct, it \Yould not follow that the precinct judges are given unbridled 

discretion in such matters. Under Section 3501.05, Revised Code, 4785-7, 

G. C., you, of course, are given the power to advise me1111bers of boards 

of elections as to the proper method of conducting elections and· to pre­

pare rules, regulations and instructions for the conduct of elections. Such 

authority being vested in you by virtue of Section 3501.05, as chief elec­

tion officer of the State of Ohio, it would follow that your rulings 111 

such capacity should be adhered to, unless clearly contrary to law. 

A careful analysis of Section 3503.02, Revised Code, reveals that the 

General Assembly has provided a basic definition of "voting residence·· 

in paragraph (A) and that the remaining paragraphs, (B) through (H), 

constitute either (I) guides or ground rules which assist in determining 

residence qualifications under the terms of paragraph (,A), or (2) ex­

ceptions to paragraph (A). 

It will be noted that while provision is made in paragraph (B) for 

one who leaves his home and goes into another state or county for "tem­

porary purposes" only, with the intention of returning, the statute con-
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tains no such ,provision as to one who leaves his home and goes to another 

part of the same county. Under the doctrine of expressio unius est ex­

clusio alterius, it must reasonaibly be presumed that the General Assembly 

did not intend to authorize similar absence by removal from one part of a 

county to another for "temporary purposes." 

It will also be noted that paragraph (G), which in effect constitutes 

an exception to paragraph (A), makes reference only to federal or state 

employment. While paragraph (G), as amended effective January r, r954, 

is not existing law, the language employed therein is further indicative 

of a legislative intent not to authorize a movement within a county with­

out a change of voting residence. It will be observed that such paragraph 

will require a removal "out of the county." 

With the exception of paragraph (D), dealing with the place of 

residence of a married man and woman, paragraphs (B) through (H) 

have no application to the question of determining residence where a per­

son has moved from one location to another within the same county. In 

essence, therefore, such question must be determined within the meaning 

of paragraph (A). This paragraph provides that the place shall be con­

sidered the residence of a person in which his habitation is fixed and to 
,,..hich, whenever he is absent, he has the intention of returning. 

Did the General Assembly, by this language, intend to permit a per­

son to move from X to Y within the same county and still maintain a 

voting residence at X merely because of some remote intent to return to 

X at some future period? I believe not. For a discussion of remote, as dis­

tinguished from immediate intention, see the concurring opinion of Taft, 

J. in the case of State, ex rel. Klink v. Eyrich, 157 Ohio St., 338, at page 

342 -

If the intention referred to in paragraph (A) be merely a remote in-

tention, it would follow that such condition could continue to exist almost 

indefinitely as to a person moving from one place in a county to another 

and would not be limited even to the three year limitation for the re­

movals for "temporary purposes" to another state or another county, as 

authorized by paragraph (B). Such an interpretation would make the test 

of voting residence, in cases of movements within the same county, en­

tirely a subjective one. As a practical matter, so long as the individual 

stated that he intended eventually to return to X, the election officials 

would be forced to accept him as a qualified voter at X, regardless of 

his actual daily residence at Y. 
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The only statutory language authorizing a person to vote in one part 

of a county after moving to another part of the same county is that con­

tained in Section 3503.or, Revised Code, 4785-30, G. C., which reads: 

''* * * provided that any qualified elector who in good faith 
moves his residence from one precinct to another precinct in 
the same county at any time subsequent to the fortieth day 
preceding an election may vote at such election in the precinct 
from which he moved wherein his voting residence had been 
legally established. * * *" 

This language was under consideration 111 the case of State, ex rel. 

Ehring Y. Bliss, 155 Ohio St., 99, the fourth paragraph of the syllabus 

therein reading: 

''Under the prov1s10ns of amended Section 4785-30, Gen­
eral Code, any qualified elector who in good faith removes from 
one precinct to another precinct in the same county at any time 
subsequent to the fortieth clay preceding an election shall have 
the right to vote at such election in the precinct .from which he 
moved wherein his voting residence had been legally estab­
lished .. , 

Presumably the failure of ,the General Assembly to authorize move­

ments for "temporary purposes" within the same county or to provide 

that upon employment by the county the place where a person then re­

sided should be considered his place of residence was based• on the notion 

that all of the Ohio counties are sufficiently small as not to compel a 

change of daily residence in order to accept employment within the 

county. Regardless, however, of the motivation of the General Assem­

bly, it is clear that no such statutory authorization has been given. 

To the extent that this opinion is in variance with Informal Opinion 

No. 76 for 1951, said informal opinion is hereby overruled. 

In specific answer to your question, it is my opinion that Section 

3503.02, Revised !Code, 4785-31, G. C, while authorizing a move for 

temporary purposes into another state or county of this state for a period 

of not to exceed three years without loss of voting residence, does not 

authorize a move for temporary .purposes within a county. 

Respectfully, 

C WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


