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FEES IN ORDINANCE CASES-CHIEF OF POLICE IS ENTITLED TO EX­
PENSES UNDER PROVISION OF SECTION 3017 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A chief of police of a city, who is entitled to fees in state cases but not en­
Mtled to fees in ordinance cases, is to be paid his expenses i1~ ordinance cases, fot" 
arrests and commitments, from the city treasury, ttnder the provisions of section. 
3017 General Code. ' 

2. Council of a city cannot pass an ordinance allowing a chief of police to retain 
his fees in ordinance cases, because sections 4213 and 4270 General Code, prohibit 
same. 

CoLUMBus, OHio, March 23, 1925. 

Bureau of Inspection and Supervisio11 of Public Offices, Columbus, Ohio.' 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your letter of March 11, 1925, 

as follows: 

"The syllabus of Opinion 2140 of January 12, 1925, reads: 
'Section 4270 General Code, does not apply to fees earned by a mayor, 

marshal or chief of police in state cases, but such fees should be paid to such 
officers for their personal use.' 

"This opinion is premised on the decision of the supreme court in the 
case of State ex rei. Nead vs. Nolte, No. 10551, decided December 16, 1924, 
and Portsmouth vs. Milstead, 8 0. C. C.· (n. s.) 114, affirmed by the supreme 
court without report, 76 Ohio St. 597. 

"In the Milstead case it was held that the provisions of section 1536-633 
(known as section 126 of the Municipal Code), now section 4213 General 
Code, had reference to municipal fees solely and that the section quoted did 
not authorize cities to interfere with the fees of mayors, or chiefs of police 
in state criminal cases. 

"The bureau has instructed its examiners that chiefs of police and other 
police officers are entitled to fees in state cases and that such officers of 
cities are not entitled to fees in ordinance cases. These instructions have 
made necessary the determination of the following questions: 

"Question 1. Is the chief of police of a city, who is entitled to fees in 
state cases but who is not entitled to fees in ordinance cases, to be paid his 
expenses in ordinance cases out of the city treasury? 

"In this connection, we are calling your attention to section 3017 Gen­
eral Code, as amended, 109 0. L. 173. 

"Question 2. vVould it be proper for the council of a city to provide 
that the mayor, chief of police or other police officers thereof, are entitled 
to fees in ordinance cases?" 

Section 3017 General Code, 109 Ohio Laws, page 173, reads as follows: 

"In all state cases any wholly salaried minor court officer charged with 
the execution of a warrant to arrest or order of commitment shall receive 
from ~he county treasury the actual necessary expense of executing such 
writs upon specifically itemized bills, verified by his oath, and certified to by 
the proper magistrate, court or clerk thereof, and in like manner such ex-
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pense shall be paid from the municipal treasury when incurred in ordinance 
cases." 

Section 4213 General Code, reads : 

"The salary of any officer, clerk or employe shall not be increased or 
diminished during the term for which he was elected or appointed, and, 
except as otherwise provided in this title, all fees pertaining to any office 
shall be paid into the city treasury." 

Section 4270 General Code is as follows: 

"All fines and forfeitures in ordinance cases and all fees collected by the 
mayor, or which in any manner comes into his hands, due such mayor or to 
a marshal, chief of police or other officer of the municipality. and any other 
fees and expenses which have been advanced out of the municipal treasury, 
and all moneys received by such mayor for the use of the municipality, shall 
be by him paid into the treasury of the municipality on the first Monday of 
each month, provided that the council of a village may, by ordinance, author­
ize mayor and marshal to retain their legal fee~ in addition to their salaries, 
but in such event a marshal shall not be entitled to his expenses. At the first 
regular meeting of council in each and every month, he shall submit a full 
statement of all moneys receh·ed, from whom and for what purposes re­
ceived and when paid into the treasury. Except as otherwise provided by 
law, all fines and forfeitures collected by him in state cases together with all 
fees and expenses collected, which have been advanced out of the county 
treasury shall be by him paid over to the county treasury on the first business 
day of each month." 

Section 4213 General Code, says salaries shall not be raised or decreased during 
the term, and "excePt as other..vise provided in this title, all fees pertaining to any 
office shall be paid into the city treasury." 

Sections 4213 and 4270 General Code, are under this title, which is "Municipal 
Corporations." 

Section 4270 General Code, says definitely that "All fees collected by the mayor 
* * * due a chief of police * * * shall be by him paid into the treasury of 
the municipality," and provides no exception in favor of a chief of police, as it 
does in favor of mayors and marshals, nor is there any other section which excepts 
the fees of a chief of police from the provisions of sections 4213 and 4270. 

Section 4214 General Code reads: 

"Except as otherwise provided in this title, council, by ordinance or 
resolution, shall determine the number of officers, clerks and employes in 
each department of the city government, and shall fix by ordinance or reso­
lution their respective salaries and con,pensation, and the amount of bond 
to be given for each officer, clerk or employe in each department of the gov­
ernment, if any be required. Such bond shall be made by such officer, 
clerk or employe, with surety subject to the approval of the mayor." 

The chief of police is under civil service and it has been held that the provisions 
of section 4213 General Code, do not apply to them in so far as increase of salaries 
is concerned. 

State ex rei. vs. Bish, 12 0. N. P. (n. s.) 369. 
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Therefore the salary of a chief of police could be increased at any time there 
was money for its payment. 

Section 4214," General Code, uses the words "salaries and compensation," and it 
it were not for the inhibition of section 4213 and 4270 council might perhaps allow 
a chief of police to retain his fees as compensation in addition to his salary; but 
in view of the inhibitions in these sections and in view of the holdng in the case 
of Struthers vs. Sokol, No. 17776 in our supreme court, the second syllabus of which 
reads: 

"In determining whether an ordinance is in conflict with the general 
laws, the test is whether the ordinance 'Permits or licenses that which the 
statute forbids or prohibits,' and vice versa," 

I am of the opinion that an ordinance permit-ting the chief of p,olice to keep his 
fees in ordinance cases would be prohibited. And this seems to have been the hold­
ing of this department heretofore, for in Opinions of the Attorney General for 
1914, Vol. 2, page 1246, I find the following syllabus: 

"Policemen, which likewise include chief of police, are permitted to 
retain fees received for service in state cases. The rule is otherwise relative 
to ordinance cases by reason of section 4213 General Code." 

In the Nolte case, the supreme court said: 

"As to all ordinance cases, the fees taxed in favor of a mayor or 
marshal must be paid into the village or city treasury." 

Hence, a chief of police would be a wholly salaried officer, as far as his fees 
under ordinances are concerned, and would be entitled to his expenses from the city 
treasury, as provided in section 3017, General Code. 

2308. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

AUTHORITY OF BOARD OF HEALTH TO ADOPT RULES AND REGU­
LATIONS DISCUSSED--SECTION 1261-42 CONSTRUED. 

SYLLABUS: 
• Whether or not a board of health is justified it~ making regulations under the 
provisions of section 1261-42, requiring the muzzling of dogs, and the killing thereof 
when not muzzled, to Pre~-·ent the spread of rabies, is a question of fact to be deter­
mined in the first instance by the board of health. Under such circumstances such 
a regulation will not be disturbed unless it~ a proper judicial proceeding the court has 
found the same to be an abuse of the power and discretion of the board. 

CoLUMBUS, OHIO, March 23, 1925. 

HoN. BRITTON S. JoHNSON, Prosecuting Attomey, Ravenna, Ohio. 
DEAR SIR :-1 acknowledge receipt of your letter of recent date in which you re­

quest my opinion on the following: 


