
2-97 2013 Opinions OAG 2013-011 

OPINION NO. 2013-011 


Syllabus: 

2013-011 

F or purposes of R.C. 325.14, the appointment of a person to fill a 
vacancy in the office ofcounty engineer constitutes' 'the commence­
ment of [a] new term of office," so that the appointee may elect to 
engage or not to engage in the private practice of engineering or 
surveying and such election does not violate Article II, Section 20 
of the Ohio Constitution. 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, April 15, 2013 

You have requested an opinion whether a person appointed to fill a vacancy 
in the office ofcounty engineer is authorized to elect whether to engage in the private 
practice of engineering or surveying. You have explained that the county engineer 
has elected not to engage in the private practice of engineering or surveying. You 
wish to know, if the county engineer leaves office before the expiration of his term 
of office, whether the person appointed to serve the remainder of that term will be 
bound by the current engineer's election not to engage in the private practice of 
engineering or surveying, or whether the appointee will be permitted to make an in­
dependent election on that matter. You question whether Article II, Section 20 of 
the Ohio Constitution prevents a person appointed to fulfill an unexpired term in the 
office ofcounty engineer from making a decision ofwhether to engage in the private 
practice of engineering or surveying that differs from his predecessor's decision on 
that matter. 

To answer your question, we must examine R.C. 325.14, which establishes 
the compensation of a county engineer. R.C. 325.14 classifies each county engineer, 
for salary purposes, according to the population of the county that the engineer 
serves. R.C. 325.14(A); 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-006, at 2-34. Salaries are fur­
ther differentiated on the basis of whether a county engineer engages in the private 
practice of engineering or surveying while holding office. R.C. 325.14. County 
engineers who elect not to engage in the private practice of engineering or survey­
ing while holding office are entitled to receive higher salaries than those county 
engineers who engage in the private practice of engineering or surveying. R.C. 
325.14(A); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-009, at 2-36. 

R.C. 325.14(B) states, in part, that "[a] county engineer may elect to engage 
or not to engage in the private practice of engineering or surveying before the com­
mencement ofeach new term ofoffice. " (Emphasis added.) Whether a person ap­
pointed to fill a vacancy in the office of county engineer is entitled to make an elec­
tion under R.C. 325.14(B) depends upon the meaning of the phrase "each new term 
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of office" as it is used in that section. It is unclear from the language of the statute 
whether this phrase refers to the four-year statutory term of office of a county 
engineer, see R.c. 315.01, or the period of time during which a particular person 
serves as county engineer. Because the statute is ambiguous on this point, it is ap­
propriate for us to examine other factors, including the object sought to be attained 
and the construction of similar statutes, to determine the General Assembly's intent. 
See R.C. 1.49 (A), (D); D.A.B.E., Inc. v. Toledo-Lucas Cnty. Bd. ofHealth , 96 Ohio 
St. 3d 250, 2002-0hio-4172, 773 N.E.2d 536, at ~20 (2002) ("[i]n examining a 
statute, if the language is ambiguous, a court may consider laws upon the same or 
similar subjects in order to determine legislative intent' '). 

A question similar to yours was addressed in 1998 Op. Att'y Gen. No. 98­
024, which considered whether a person appointed to fill a vacancy in the office of 
prosecuting attorney is authorized to elect whether to engage in the private practice 
oflaw. Like R.C. 325.14, the statute establishing the salaries of county prosecuting 
attorneys provides that a prosecuting attorney' 'may elect to engage or not to engage 
in the private practice of law before the commencement ofeach new term ofoffice. " 
R.C. 325.11(B). Construing the phrase "new term of office" for purposes ofR.C. 
325.11(B) as referring to "the period for which an individual is appointed or 
elected," the Attorney General reasoned: 

The determination whether to engage in private practice is a 
personal one, and it is appropriate for the rights and obligations that 
follow from such a determination to attach to the individual, rather 
than to the office. Because the decision whether to engage in the 
private practice of law is made for each "new term of office," the 
word "term" is most reasonably construed as referring to the 
"term" served by a particular individual. Therefore, for purposes of 
R.C. 325.11 and [former] R.C. 325.111, the appointment of an indi­
vidual to fill a vacancy in the office of prosecuting attorney consti­
tutes "the commencement of [a] new term ofoffice, " so that the ap­
pointee may elect to engage or not to engage in the private practice 
oflaw. 

1998 Op. Att'y Gen. No. 98-024, at 2-130. The foregoing analysis also applies to 
the situation you have presented. The decision whether to engage in the private 
practice of engineering or surveying while serving as county engineer is a personal 
one that is to be made by the person holding that office. The individual officeholder 
is in the best position to determine whether he may adequately meet the demands of 
the office of county engineer while pursuing a private practice of engineering or 
surveying. Accordingly, it is "appropriate for the rights and obligations that follow 
from such a determination to attach to the individual, rather than to the office." Id. 

Further, we perceive no differences between the language of R.C. 325.11 
and the language ofR.C. 325.14 that would justify giving the phrase "new term of 
office" a different interpretation for purposes ofeach statute. Therefore, for purposes 
ofR.C. 325.14, the appointment of a person to fulfill an unexpired term in the office 
of county engineer constitutes "the commencement of [a] new term of office, " so 
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that the appointee may elect to engage or not to engage in the private practice of 
engineering or surveying. 

You question whether Article II, Section 20 of the Ohio Constitution 
prevents a person appointed to fill a vacancy in the office of county engineer from 
making an election under R.C. 325.14(B) that differs from the previous county 
engineer's election on that matter. Article II, Section 20 provides that "[t]he gen­
eral assembly, in cases not provided for in this constitution, shall fix the term of of­
fice and the compensation of all officers; but no change therein shall affect the salary 
of any officer during his existing term, unless the office be abolished." (Emphasis 
added.) The position of county engineer is a public office, and is, therefore, subject 
to Article II, Section 20's prohibition against in-term changes in compensation. 
State ex rei. Mikus v. Roberts, 15 Ohio St. 2d 253,239 N.E.2d 660 (1968) (syllabus, 
paragraph 2). If a person appointed to fill a vacancy in the office of county engineer 
makes an election regarding the private practice of engineering or surveying that 
differs from his predecessor's election on that matter, the salary of the appointee 
will differ from that of his predecessor. See R.C. 325.14(A) (county engineers who 
engage in the private practice of engineering or surveying receive lower salaries 
than county engineers who do not engage in private practice). For example, if a 
person is appointed to fulfill the unexpired term of office of the current county 
engineer, and the appointee elects to engage in the private practice of engineering or 
surveying, the appointee will be paid a lower salary than the current county 
engineer, who does not engage in private practice. l See id. (same as previous 
parenthetical). You ask whether this reduction in the salary of the office of the Erie 
County Engineer will violate Article II, Section 20 of the Ohio Constitution. 

Article II, Section 20 of the Ohio Constitution does not prevent a person 
who is appointed to fill a vacancy in the office ofcounty engineer from making a de­
cision of whether to engage in the private practice of engineering or surveying that 
differs from his predecessor's decision on that matter. While such a decision will 
cause the salary that is paid to the county engineer to be adjusted accordingly, this 
change in compensation does not violate Article II, Section 20 of the Ohio Constitu­
tion because it does not occur "during [an] existing term" of office. The Ohio 
Supreme Court has stated that the phrase "during his existing term," as used in 
Article II, Section 20, applies "strictly to the term to which the officer is appointed 
or elected and not to the period constituting the statutory term of the office." State 
ex rei. Glander v. Ferguson, 148 Ohio St. 581, 76 N.E.2d 373 (1947) (syllabus, 
paragraph 1). Article II, Section 20 thus prohibits a change in the compensation ofa 
county engineer during the period for which a particular person is appointed or 

1 An appointee to a vacancy in the office of county engineer who elects not to 
engage in the private practice of engineering or surveying may, however, engage in 
the private practice of engineering or surveying for a period of six months after tak­
ing office, without any diminution of salary, for the purpose of concluding the af­
fairs of the private practice. See R.C. 325.14(B); cf 1998 Op. Att'y Gen. 98-024, at 
2-130 to 2-131 (reaching a similar conclusion with regard to an appointee to a 
vacancy in the office of prosecuting attorney). 
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elected to serve as county engineer, rather than during the four-year statutory tenn 
of the office of county engineer. Therefore, Article II, Section 20 of the Ohio Con­
stitution does not prevent a person appointed to fill a vacancy in the office of county 
engineer from, prior to taking office, making a decision whether to engage in the 
private practice of engineering or surveying that differs from his predecessor's deci­
sion in that regard. Cf 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-054 (syllabus, paragraph 2) 
("[a] township trustee, who is appointed to fill an unexpired tenn in office, may opt 
to participate in a group health plan paid for in whole, or in part, by the township 
under R.C. 505.60, without violating [Article II, Section 20 of the Ohio Constitu­
tion], even though the previous holder of the office did not participate in the plan, 
provided that the plan is available to township trustees prior to actual commence­
ment of his holding of the office"); 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-023, at 2-54 (ac­
cording to the court's decision in State ex reI. Glander v. Ferguson, "if the general 
assembly adopts a new pay scale during a tenn, and a new officer is appointed to fill 
an unexpired tenn after the effective date of the amendment, then the appointee is 
entitled to the newer pay rate since it did not occur during his tenn in office"). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
for purposes ofR.C. 325.14, the appointment of a person to fill a vacancy in the of­
fice of county engineer constitutes "the commencement of [a] new tenn of office, " 
so that the appointee may elect to engage or not to engage in the private practice of 
engineering or surveying and such election does not violate Article II, Section 20 of 
the Ohio Constitution. 




