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OPINION NO. 2006-046 

Syllabus: 

1. For purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(1)(c), the "outcome of play" 
of an amusement machine game simply means the result or conse­
quence of the course of the game from the activation of the game 
until the game can no longer be played without payment of ad­
ditional consideration. 

2. If an amusement machine employs a "governor" feature that 
controls the value of the cash prizes that may be awarded to players 
throughout the play of the game boards available on a game 
cartridge and that guarantees the owner or operator ofthe machine a 
minimum rate of return on all moneys wagered by the players ofthe 
game boards on that cartridge, and if the machine has other features 
that control the number of points a player may earn and thus the 
cash prize a player may win on each game board played, the 
outcome of play during the game is controlled by one or more 
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persons not actively participating in the game for purposes of R.C. 
2915.01(AAA)(I)(c), and the amusement machine is not a "skill­
based amusement machine" for purposes of R. C. Chapter 2915 . 

To: Kenneth L. Morckel, Director, Ohio Department of Public Safety, 
Columbus, Ohio 
By: Jim Petro, Attorney General, October 31, 2006 

You have requested an opinion concerning several portions of the definition 
of " skill-based amusement machine," as that term is used in R.C. Chapter 2915. 
By way of background, you state that: "Recently, the State of Ohio has seen a pro­
liferation of amusement machines claimed by the manufacturers and distributors of 
said machines to be 'skill-based amusement machines.'" Your concern is whether 
the use of a " governor" feature on such a machine, as explained below, affects 
such a machine's qualification as a "skill-based amusement machine" for purposes 
ofR.C. Chapter 2915. 

Background 

You first explain the basic operation of these machines, as fol-
lows: 

[A] player inserts money into the machine and places a monetary 
wager on the outcome of the next game board shown by the 
machine. Once the wager has been placed, the machine presents a 
screen with nine squares organized in [a] box of horizontal and verti­
cal rows and columns (similar to the board used in the common 
game of tic-tac-toe); within the nine squares are placed a seemingly 
random pattern offtuit shapes and other symbols. The player is then 
given a limited amount of time to touch one of the squares so as to 
replace the symbol in one of the boxes with a "Wild" symboL In 
doing this, the player is attempting to create a pattern of three match­
ing symbols in a row, column, diagonal, or a combination of 
multiple three-in-a-row lines. 

Each ... game board has at least one possible three-in-a-row win­
ning line, allowing players to achieve a complete win by placing the 
"Wild" symbol so as to create the maximum number of winning lines, a 
partial win by creating only some of the possible winning lines, or no win 
by creating zero winning lines. A prize is awarded based on the number 
of winning lines achieved by the player and the value designated to the 
symbols included in the winning lines; the prize is exhibited on the game 
screen as "points," however these points have a monetary value and can 
be redeemed by the player once he or she finishes play of the machine. 
While many game boards award a maximum prize value that is signifi­
cantly less than the amount of money wagered, a player does have a 
chance of receiving a game board that would award significantly more 
than the original wager. 
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You further state that each of these machines "uses a 'governor' to control 
the amount of money paid out by the machine throughout the life of each game 
cartridge (a game cartridge contains thirty thousand game boards and can be used to 
supply game boards to multiple. . . machines)." As explained in your letter: 

This governor provides the percentage of money wagered that will 
be returned to players throughout the thirty thousand games included 
in the cartridge and also controls the frequency with which particu­
lar types of game boards and maximum possible prize amounts are 
presented to players. . .. 

Additionally, the governor controls the frequency of and prize 
value associated with the bonus features presented during play. These 
features are activated when a player creates a line of three "Spin!" or 
"Flip" icons. The player then engages in a task that appears to involve 
skill in order to uncover a multiplier; the original prize value is multiplied 
by this number creating the player's "bonus" prize. While the task in 
which the player participates seems to involve skill, the multiplier is 
actually predetermined by the governor on the machine, and the player 
has no control over the designation of this number or the amount of the 
bonus prize awarded. The governor bases its designation ofthe multiplier 
on the prize amounts previously awarded to players so as to ultimately 
return [to the game's owner or operator] the correct programmed per­
centage of prizes paid. 

Based upon these facts, you specifically ask: 

1. What is meant by the term "outcome of play," as used in R.C. 
2915.01(AAA)(1)( c)? 

2. When an amusement machine employs a "governor" feature ... , 
is the outcome of play during a game controlled by a person not 
actively participating in the game, thus excluding such machines 
from the definition of "skill-based amusement machines"? 

Prohibition Against Schemes of Chance 

As also explained in your opinion request, R.C. 2915.02(A)(2) states: "No 
person shall do any of the following: ... [e ]stablish, promote, or operate or know­
ingly engage in conduct that facilitates any game of chance conducted for profit or 
any scheme of chance." As used in R.C. 2915.02, the term "scheme of chance" 
means: "a slot machine, lottery, numbers game, pool conducted for profit, or other 
scheme in which a participant gives a valuable consideration for a chance to win a 
prize, but does not include bingo, a skill-based amusement machine, or a pool not 
conducted for profit." R.C. 2915.01(C) (emphasis added). Your first question 
concerns the exception from the definition of "scheme of chance" for a "skill­
based amusement machine." 

"Skill-based amusement machine" 

R.C. 2915.01(AAA)(1) defines the term "skill-based amusement machine," 
in pertinent part, as follows: 
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a skill-based amusement device, such as a mechanical, electronic, 
video, or digital device, or machine, whether or not the skill-based 
amusement machine requires payment for use through a coin or bill 
validator or other payment of consideration or value to participate in 
the machine's offering or to activate the machine, provided that all 
of the following apply: 

(a) The machine involves a task, game, play, contest, competi­
tion, or tournament in which the player actively participates in the task, 
game, play, contest, competition, or tournament. 

(b) The outcome of an individual's play and participation is not 
determined largely or wholly by chance. 

(c) The outcome of play during a game is not controlled by a 
person not actively participating in the game. (Emphasis added.) 

Thus, in order to constitute a skill-based amusement machine, an amusement 
machine that requires payment for use to participate in the play of a game for a 
chance to win a prize must possess all three characteristics described in R.C. 
2915.01(AAA)(1)(a)-(c): 1) the player must actively participate in the play of the 
game, 2) the outcome of the play and participation in the game is not determined 
largely or wholly by chance, and 3) the outcome of the play during a game "is not 
controlled by a person not actively participating in the game. " 

Your first question asks what is meant by the phrase" outcome of play," as 
used in R.C. 2915.01(AAA)(1)(c). The General Assembly has not defined the phrase 
"outcome of play" for purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(I)(c). It is well established, 
however, that words and phrases that are not defined by statute must be read and 
understood according to their common meanings. R.C. 1.42. As defined in Merriam­
Webster's Collegiate Dictionary 880 (11th ed. 2005), the word "outcome" means, 
"something that follows as a result or consequence <a surprising ->." Concerning 
the meaning of the word "play," R.C. 2915.01 (AAA)(2)(a) states: 

As used in this section, "task," "game," and "play" mean one 
event from the initial activation of the machine until the results of play 
are determined without payment of additional consideration. An individ­
ual utilizing a machine that involves a single task, game, play, contest, 
competition, or tournament may be awarded prizes based on the results 
of play. (Emphasis added.) 

See generally Merriam-Webster's Collegiate Dictionary at 950 (defining the noun 
"play" as meaning, in part, "the conduct, course, or action of a game"). Thus, for 
purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(1)(c), the "outcome of play" of an amusement 
machine game simply means the result or consequence of the course of the game 
from the activation of the game until the game can no longer be played without pay­
ment of additional consideration. 

In the situation you describe, the player must pay a fee in order to be able to 
activate the amusement machine. Once a player activates the machine and presses a 
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button, his objective is to earn as many points as he can by creating winning lines, 
i.e., rows in which all three icons match, and, if available on a particular game 
board, activating its bonus features- the greater the number of points a player 
earns during the play of a game board, the larger the cash prize awarded to the 
player at the end of the game. The "outcome of play" during the game you de­
scribe, therefore, is the cash prize awarded, if any, to the player by the amusement 
machine on the basis of the number of points earned by the player during the game. 

R.c. 291S.01(AAA)(1)(c) 

Your second question asks whether the outcome of play during a game 
played on an amusement machine that employs a "governor" feature, as described 
above, is "controlled by a person not actively participating in the game," as that 
language is used in R.C. 2915.01(AAA)(1)(c). We must, therefore, examine how 
the "outcome of play during a game" played on an amusement machine such as 
you describe is determined. 

As explained above, an amusement machine is not a "skill-based amuse­
ment machine," as defined in R.C. 2915.01(AAA)(1), if, among other things, the 
"outcome of play during a game" is controlled by a person not actively participat­
ing in the game, R.C. 2915.01(AAA)(1)(c) (emphasis added). In ordinary usage, the 
word "during" means "1 : throughout the duration of < swims every day - the 
summer> 2 : at a point in the course of < was offered a job - a visit to the capital>." 
Merriam-Webster's Collegiate Dictionary at 388. See generally R.C. 1.42 (when a 
word is left undefined by the General Assembly, it is to be accorded its common, 
everyday meaning). 

Additional information provided to us about the design and operation of this 
amusement machine indicates that the "governor" feature is used to guarantee to 
the operator or owner of the machine a certain return ofthe total amount wagered in 
the course of the thirty thousand game boards on each cartridge. For example, if a 
machine is programmed to guarantee the owner or operator of the machine forty 
percent of the total amount wagered by the players of the thirty thousand game 
boards on the machine, only sixty percent of that amount is returned to the players 
overall during the play of those thirty thousand game boards, thus resulting in a 
return to the owner or operator of forty percent of all amounts wagered. 

In order to achieve this guaranteed return for the owner or operator, the 
, 'governor" regulates the number of points that a player may earn in the bonus 
round, a feature that is available with only certain game boards. By controlling the 
number of points available in the bonus round of a particular game board, the 
"governor" also controls the cash prize available as the outcome of play during the 
game. Thus, if a particular game board has a bonus round, as described above, the 
"governor" feature of the game controls the "outcome of play during [the] game." 
In those instances in which the' 'governor" feature determines the number of points 
awarded and thus the amount of the cash prize awarded to a player of a game board, 
the outcome of play during the game is controlled by one or more persons not 
actively participating in the game for purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(1)(c). 

We must also note, however, that the "governor" feature of the game you 
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describe is not the only feature of the game that controls "the outcome of play dur­
ing a game" for purposes of R.C. 2915.01(AAA)(1). For example, the game 
cartridge's software selects for the player a game board that has a predetermined 
number of potential winning lines, as well as a maximum number of points that a 
player may earn during the play of the game. As a result, when a player places a wa­
ger and activates the amusement machine, the game cartridge determines the 
"outcome of play," in part, by selecting a game board that has a fixed maximum 
number of points that determine the amount of the cash prize, if any, the player may 
win. In those instances in which a game board offers bonus play, the "governor" 
further controls the "outcome of play" during the game. In any case, the game 
cartridge controls the outcome of play during every game board played on these 
machines. For purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(1)(c), therefore, if an amusement 
machine employs a "governor" feature that controls the value of the cash prizes 
that may be awarded to players throughout the play ofthe game boards available on 
a game cartridge and that guarantees the owner or operator of the machine a mini­
mum rate of return on all moneys wagered by the players of the game boards on that 
cartridge, and if the machine has other features that control the number of points a 
player may earn and thus the cash prize a player may win on each game board 
played, the outcome of play during the game is controlled by one or more persons 
not actively participating in the game. 

In answer to your second question, we conclude that, if an amusement 
machine employs a "governor" feature that controls the value of the cash prizes 
that may be awarded to players throughout the play ofthe game boards available on 
a game cartridge and that guarantees the owner or operator of the machine a mini­
mum rate of return on all moneys wagered by the players of the game boards on that 
cartridge, and if the machine has other features that control the number of points a 
player may earn and thus the cash prize a player may win on each game board 
played, the outcome of play during the game is controlled by one or more persons 
not actively participating in the game for purposes of R.c. 2915.01(AAA)(I)(c), 
and the amusement machine is not a "skill-based amusement machine" for 
purposes ofR.C. Chapter 2915. 

Conclusions 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, 
that: 

1. For purposes ofR.C. 2915.01(AAA)(1)(c), the "outcome of play" 
of an amusement machine game simply means the result or conse­
quence of the course of the game from the activation of the game 
until the game can no longer be played without payment of ad­
ditional consideration. 

2. If an amusement machine employs a "governor" feature that 
controls the value of the cash prizes that may be awarded to players 
throughout the play of the game boards available on a game 
cartridge and that guarantees the owner or operator of the machine a 
minimum rate of return on all moneys wagered by the players ofthe 
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game boards on that cartridge, and if the machine has other features 
that control the number of points a player may earn and thus the 
cash prize a player may win on each game board played, the 
outcome of play during the game is controlled by one or more 
persons not actively participating in the game for purposes of R.C. 
2915.01(AAA)(1)(c), and the amusement machine is not a "skill­
based amusement machine" for purposes ofR.C. Chapter 2915. 
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