
2-28 OAG 80-004 	 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 80-004 

Syllabua: 

1, 	 The licensing requirements of R.C. Chapter 4755 do not operat'e 
to require that a physical therapist practice independent of an 
employment relationship. Employment of a physical therapist by 
a corporate entity constitutes neither the unlawful practice of a 
profession by a corporation nor the practice of physical therapy 
by the corporation. 

2. 	 A corporation may advertise, provide, and bill for physical 
therapy services, provided that such services are provided by 
licensed physical therapists and physical therapist assistants in 
accordance with the requirements of R.C. Chapter 4755. 

3, 	 A corporation for the purpose of providing physical therapy 
services may be formed pursuant to R.C. 1701.03; such a 
corporation may provide physical therapy services only through 
individuals licensed under the provisions of R.C. Chapter 4755 
and in compliance with the requirements thereof. 

4. 	 A corporation for the purpose of providing physical therapy 
services may not be organized under R.C. Chapter 1785. 

To: Frank M. Pler1on, L.P.T., Chairman, Phyalcal Therapy Section, Ohio Occupa­
tional Therapy and Phyalcal Therapy Board, Columbus, Ohio 

By: 	 Wllllam J. Brown, Attorney General, February 11, 1980 

I have before me your request for my opinion which poses the following 
questions: 

1, 	 Can a non-licensed entity legally have a master-servant 
relationship between a physical therapist or a physical therapist 
assistant for the purpose of providing physical therapy servicu 
on behalf of or for the benefit of the non-licensed entity? 

2. 	 Do any of the following elements, factors or conditions either 
alone or collectively constitute or be evidence of the practice of 
physical therapy: a sign indicating physical therapy is available 
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or provided; billing for physical therapy services; stating physical 
therapy is available in an advertisement; employment of :i 
physical therapist. 

3. 	 May hospitals, nursing homes, home health agencies, physician 
clinics, corporations, etc., legally bill for and collect 
reimbursement for physical therapy services? 

4. 	 May persons who are not licensed as physical therapists form 
corporations or other business entities and legally offer to 
provide physical therapy services to or in hospitals or other 
similar health care facilities? 

5. 	 May a person licensed as a physical therapist in Ohio pursuant to 
Sections 4755.40 to 4755.99 of the Ohio Revised Code 
incorporate under the provisions in Section 1785 of the Ohio 
Revised Code? 

It is a long-settled principle of both the common and the statutory law of 
Ohio that the practice of a profession involves a personal relationship between the 
professional and his client which cannot be fulfilled by a corporation. State ex rel, 
Green v. Brown, 173 Ohio St. 114, 180 N.E. 2d 157 (1962); Land Title Abstract and 
Trust Co. v. Dworken, 129 Ohio St. 23, 193 N.E. 650 (1934); 1961 Op. Att'y Gen. No. 
2495, p. 557; 1952 Op. Att'y Gen. No. 1751, p. 608. Moreover, it has long been 
settled that a corporation may not, in effect, practice a profession by the 
employment of a professional. Rowe v. The Standard Drug Co., 132 Ohio St. 629, 9 
N.E. 2d 609 (1937); State ex rel. Bricker v. Buhl, 131 Ohio St. 217, 2 N.E. 2d 601 
(1936). 

However, the issue of what occupations or callings fall within the boundaries 
of these principles is far from settled. In one of the earliest cases on the subject, 
the Supreme Court of Ohio, in State ex rel. Harris v. Myers., 128 Ohio St. 366, 191 
N.E. 99 (1934), concluded that optometry was a profession which could not be 
practiced by a corporation. The Court's reasoning centered upon the existence of 
statutory requirements for the practice of optometry, including a minimum age, a 
preliminary course of study, a specialized course of study, successful completion of 
an examination and proof of good moral character. The decision in Harris v. Myers 
was clarified, however, in 1936 in State ex rel. Bricker v. Buhl, 131 Ohio St. at 221­
224, by the lengthy excerpt which follows: 

What this court meant in holding that optometry is a pt·ofession 
was not that it W&S a learned profession, but that it was a limited 
statutory profession and one within the meaning of that word as used 
in Section 8623-3, General Code, which denies the right to 
incorporate for the purpose of engaging in the practice of a 
profession. 

There are a number of callings in which one may not engage until 
he has passed an examination and received a license or certificate, 
for instance, barbering (Section 1081-1 et ~·· General Code), 
embalming (Section 1335-1 et ~·· General Code), cosmetology 
(Section 1082-1 et ~-, General Code), surveying (Section 1083-1 et 
~·· General Code}, inspection of steam boilers (Section 1058-1 et 
~·, General Code), steam engineers (Section 1040 et ~·· General 
Code), aircraft piloting (Section 6310-38 et ~·· General Code), 
pharmacy (Section 1296 et ~·, General Code), real estate brokerage 
(Section 6373-25 et ~·, General Code), and nursing (Section 1295-~ 
~·, General Code). To hold that in none of these, a corporation 
organized for legitimate purposes could employ persons so licensed 
would be going too far. A trade, business or ordinary calling is not 
changed by the requirement of licensing. In our judgment the rule is 
well stated in fi Fletcher's Cyclopedia of Law of Corporations 
(Permanent Edition), 241: 
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"Laws regulating a particular trade, business or calling, other 
than a learned profession, and requiring those desiring to engage 

, therein to first procure a license or certificate from the proper 
authorities do not prevent a corporation from conducting such trade, 
business or calling through the instrumentality of employees or agents 
who are duly licensed or certificated, even though such laws may in 
terms prohibit the licensing of corporations. Thus, the plumbing 
trade or business may be carried on by a corporation, though the law 
requires plumbers to be licensed, and, notwithstanding the law 
requires persons practicing architecture to take out a certificate, a 
corporation may engage in architectural work, provided the actual 
architectural work be done by regularly licensed architects or under 
the supervision of regularly licensed architects, particularly where 
the statute authorizes corporations to employ licensed architects." 

The foregoing analysis makes it clear that the existence of a statutory 
requirement of licensure does not, of itself, bring a particular calling within the 
boundaries of those professions which may be practiced only by an individual acting 
independent of any employment relationship. Certain language in Bricker v. Buhl 
might suggest that the need for, and use of, some "understanding of the human 
body" might place a licensed calling into the realm of a learned profession. 
However, I believe it is worthy of note that nursing and pharmacy-callings also 
involving knowledge of the human body and its reaction to drugs-are included by 
the Buhl court as being among the callings wherein a corporation may properly 
employ licensed persons. 

The number of fields subject to occupational licensing requirements has 
increased quite dramatically since the court's decision in Bricker v. Buhl, Health­
related occupations in particular appear to have become increasingly subject to 
statutory requirements designed to ensure that the practitioners thereof are 
qualified. See, ~' R.C. 4730.06 (physician's assistants); R.C. 4731.92 (emergency 
medical technicians); R.C. 4747.02 (hearing aid dealers and fitters); R.C. 4753.• 02 
(speech pathology and audiology); R.C. 4755.02 (occupational therapy); R.C. 
4755.48 (physical therapy). 

I am unwilling, in the absence of express statutory provision, to conclude that 
the legislature, merely by enacting licensing requirements in an increasing number 
of fields, intended in all cases to abolish all of the employment relationships 
existing therein. I am of the opinion that the principles enunciated in the judicial 
decisions discussed above hinge primarily on the notion that the professionals 
precluded from an employment relationship are limited to those who must be free 
to serve their patient's or client's interest through the exercise of a wholly 
independent professional judgment. The overriding concept in these judicial 
pronouncements is that the professional is not able to independently serve his 
client's interests if his overriding obligation to an employer influences his decisions 
as to whether his professional services are needed at all and as to exactly what 
services are needed by the client. 

A review of the provisions of R.C. Chapter 4755 applicable to the practice of 
physical therapy indicates that the function of the licensed physical therapist is as 
described by the Supreme Court of Ohio in Bricker v. Buhl, to wit: any health care 
actions they take are pursuant to the direction of a physician, dentist, or podiatrist. 
The provisions of R.C. 4755.48(F) specify: 

No person shall practice physical therapy other tha!' upon the 
prescription of, or the referral of a patient by, a person who is 
iicensed and re istered in this state to ractice medicine and sur er 
denst1stry, or podiatry, and whose 1cense 1s m good standing. 

The decision as to whether the services of a physical therapist are needed is 
reserved to practitioners licensed in medicine and surgery, dentistry and podiatry. 
Moreover, the express terms of R.C. 4755.48(F) specifiy that these licensed 
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practitioners may prescribe the services to be rendered by the physical therapist. 
The degree of independent judgment exercised by the physical therapist may be 
entirely determined by the prescribing or referring practitioner. The prescribing 
practitioner might specify that particular procedures are to be performed in a 
particular manner ever a fixed period of time. Unlike physicians, lawyers, dentists, 
psychologists, etc., the physical therapist does not practice in a wholly independent 
mode such that he or she must be free of the possibility of being influenced by an 
employment relationship. 

In response to your first question, I am of the opinion that the lice11sing 
requirements of R.C. Chapter 4755 do not operate to require that a physical 
therapist practice independent of an employment relationship. Consequently, I am 
of the opinion that employment of a physical therapist by a corporate entity such 
as a hospital constitutes neither the unlawful practice of a profession by & 

corporation nor the practice of physical therapy by the corporation. 

My conclusion with respect to your first question makes detailed analyses of 
your remaining questions unnecessary. Your second and third questions focus on 
issues discussed at length by the Supreme Court of Ohio in Rowe v. Standard Drug. 
In that decision, the Court dealt with several issues arising from its holdings in 
Harris v. Myers and Bricker v. Buhl, that an optometrist could not be employed by a 
corporation to practice optometry. The Rowe decision considered situations where 
an optometrist was associated with a retail optical department. The court first 
affirmed its previous holding that a corporation may not practice a profession 
through the employment of a professionel, The court then considered the issues of 
whether the corporation, in such situations, was in effect holding itself out as 
practicing optometry by implying that the optometrist was its employee through its 
advertising and billing practice. Because I have concluded that a master/servant 
relationship between a physical therapist and a corporate entity is not precluded by 
Ohio law, the issue of what practices must be avoided in order to avoid implying 
such a relationship does not arise. I am of the opinion that a corporation may 
advertise, provide, and bill for physical therapy services, provided that such 
services are performed by licensed physical therapists and physical therapist 
assistants in accordance with the requirements of R.C. Chapter 4755. 

Your fourth and fifth questions arise from the fact that R.C. 1701.03 and its 
predecessors, the former R.C. 1701.04 and G.C. 8623-3, specifically preclude the 
formation of a corporation for the purpose of carrying on the practice of a 
profession subject to the principles discussed above. However, in light of my 
conclusion that physical therapy is not a profession which may be practiced only by 
an independent practitioner, I am of the opinion that the terms of R.C. 1701.03 do 
not operate to prevent the formation of a corporation for the purpose of providing 
physical therapy services. As discussed in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-009 and 1977 
Op. Att'y Gen. No. 77-018, the provisions of R.C. Chapter 1785 carve out an 
exception to the prohibition of R.C. 1701.03 by allowing an individual or group of 
individuals, each of whom is licensed to render the same professional service, to 
organize and become shareholders of a professional corporation. Thus, corporations 
organized pursuant to R.C. Chapter 1785 are corporations which may not be formed 
under R.C. 1701.03. Physical therapy is not included among the callings carefully 
enumerated in R.C. Chapter 1785. Hence, I cannot conclude that authority to 
incorporate under R.C. Chapter 1785 may be implied. However, the opportunity for 
incorporation is not wholly denied to physical therapists because a corporation to 
provide physical therapy services may be formed under R.C. Chapter 1701. In so 
concluding, however, I would emphasize that, once formed, such a corporation may 
provide physical therapy services only through individuals licensed under R.C. 
Chapter 4755 and in compliance with all of the requirements thereof. 

In specific answer to your questions, I am of the opinion, and you are advised, 
that: 

1. 	 The licensing requirements of R.C. Chapter 4735 do not operate 
to require that a physical thel'Bpist practice independent of an 
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employment relationship. Emi,>loyment of a physical therapist by 
a corporate entity constitutes neither the unlawful practice of a 
profession by a corporation nor the practice of physical therapy 
by the corporation. 

2. 	 A corporation may advertise, provide, and bill for physical 
therapy services, provided that such services are provided by 
licensed physical therapists lmd physical therapist assistants in 
accordance with the requirements of R.C. Chapter 4755. 

3. 	 A corporation for the purpose of providing physical therapy 
services may be formed pursuant to R.C. 1701.03; such a 
corporation may provide physical therapy services only through 
individuals licensed under the provisions of R.C. Chapter 4755 
and in compliance with the requirements thereof. 

4. 	 A eorporation for the purpose of providing physical therapy 
services may not be organized under R.C. Chapter 1785. 




