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OPINION NO. 69-033 

Syllabus: 

Incumbent elected county officials must be re-elected 
after April 1, 1970 in order to qualify for the increased 
remuneration under Chapter 325, Revised Code. 

To: Roy H. Huffer, Jr., Pickaway County Pros. Atty., Circleville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 20, 1969 

I have before me your request for an opinion on the follow­
ing question: 

"Will the 1970 census change the remu­
neration of county elected officials, or will 
they have to be re-elected after the 1970 
census in order to receive the increased re­
muneration as set up in the various schedules 
pertaining to :each elected county official 
under Chapter 325, Revised Code?" 

This question has been dealt with by our office in Opinion 
No. 1644, Opinions of the Attorney General for 1960. In this 
Opinion we stated that a county 0f.fi 0.i Rl becnrnes eli.gible for 
the new salary schedul8 based on the federal census when he is 
elected or appointed on or after April 1 of the year which is 
stated in the statute. Paragraph 1 of the Syllabus of the afore­
mentioned Opinion reads as follows: 

111. County officials who were elected 
or appointed to office prior to April 1, 1960, 
should be paid salaries*** based on the 
population of their respective counties as 
shown by the 1950 federal census; however, 
such an official elected or appointed on or 
after April 1, 1960, should be paid a salary 
under the appropriate section based on the 
population of his respective county as shown 
by the 1960 federal census, effective April 1,
1960. II 

The latest amendments under Chapter 325, Revised Code, have 
changed the language slightly, but not in any meaningful sense. 
The words "next preceding his election", which refer to the 
appropriate federal census, have been replaced with the wording 
"as ascertained by the latest federal census of the United States." 
Although the language of the statute has been modified, the mean­
ing remains the same, i.e. the county elected official, if now 
in office, must be re-elected a~ter the 1970 census goes into 
effect in order to qualify for the salary increase. It was 
clearly pointed out in Opinion No. 7437, Opinions of the Attor­
ney General for 1956, that Article II, Section 20, Ohio consti­
tution, prohibits an official having his salary raised during 
the term for which he is elected. Such an increase has been 
held to be unconstitutional State, ex rel. v. Raine, 49 Ohio 
St. 580 (1892). -­
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Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
incumbent elected county officials must be re-elected after 
April 1, 1970 in order to qualify for the increased remuneration 
under Chapter 325, Revised Code. 




