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Ol'lNlONS 

1. ELECTION-MISTAKE-WHERE TWO MEMBERS, BOARD 
OF EDUCATION OF LOCAL SCHOOL DISTRICT WERE TO 
BE ELECTED-VOTERS ADVISED BY PRINTED DIREC­
TIONS ON BALLOT AT HEAD OF LIST OF SCHOOL 
BOARD CANDIDATES TO "VOTE FOR NOT MORE THAN 
THREE"-ALL BALLOTS ON WHICH MORE THAN TWO 
PERSONS FOR SUCH OFFICE WERE VOTED FOR, IN­
\:ALID AS TO MEMBERS, BOARD OF EDUCATION-SUCH 
BALLOTS SHOULD HAVE BEEN REJECTED-ELECTION 
NULLITY-NO ONE ELECTED. 

2. TWO MEMBERS, BOARD OF EDUCATION WHOSE TERMS 
EXPIRED FIRST MONDAY OF JANUARY, 1946, WILL CON­
TINUE TO HOLD OFFICES FOR FULL TERM OF FOUR 
YEARS, COMMENCING FIRST MONDAY IN J ANDARY, 
1946, AND UNTIL SUCCESSORS ELECTED AND QUALI­
FIED. 
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SYLLABUS: 

1. Where two members of a board of education of a local school district were 
to be elected and the voters of said district were advised by the printed directions 
appearing on the ballot at the head of the list of school board candidates to "vote 
for not more than three", all ballots on which more than two persons were voted for 
for such office were, in so far as such office was concerned, invalid and should have· 
been rejected, and where, in order to determine which persons were elected, the 
votes cast on such ballots were counted for the persons receiving them. the dection 
was a nullity and no one was elected. 

:!. In such rasl' the two members of the hoard of cclucatiort whose tl'rms will 
expire the first :\londay of January, l!l-!6, will continue to hold their respective offices 
for the full term of four years, commencing on the first :\fonday in January, l!l-16 
and until their successors are elected and qualified. 

Columbus, Ohio, December 31. 1945 

Hon. James W. Williamson, Prosecuting Attorney 

\Vauseon, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"In January, 1946, two members of the board of education 
of one of our local school districts will have served the full term 
for which they were elected. 

Prior to the November, 1945, election, only one candidate for 
board member qualified by nominating petition. The qualified 
candidate's name was placed on the ballot for the November 
election and on the printed ballot there appeared under such can­
didate's name three blank spaces. Through inadvertence and 
mistake the local board of elections placed at the top under the 
title of the office the words, 'Vote for not more than three.' 

It is reported to me that all ballots on which votes were cast 
for not more than three persons were counted and the record 
shows the three persons receiving the highest number of votes 
were declared elected and certificates evidencing such election 
issued. 

It is reported that there were ballots on which votes were 
cast for less than three candidates. 

Y:our opinion is desired on the following questions : 

(I) Which, if any, of the three persons declared electecl 
by the local board of elections were in fact elected and qualified 
to take office in January, 1946? (2) If none, what is the status 
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of the membership of the school board subsequent to January, 
1946? ( 3) Can any remedial action be now taken by the board 
of elections ?" 

In Section 4785-144, General Code, it is provided: 

"* * * A ballot shall not be considered invalid when a less 
number of candidates are voted for than are to be selected for 
any particular office; but if more persons are voted for than are 
to be selected for any particular office, then such ballots shall be 
invalid, but only in so far as that office is concerned. * * *" 

In the instant case the number of persons to be selected was two. 

Therefore, under the above provisions, all the ballots on which votes were 

cast for more than two persons should have been declared invalid. Nor 

would the fact that the ballots contained directions to the voters which 

were incorrect authorize the counting of the votes on such ballots. Since 

the terms of only two o~ the members of the board in question will expire 

in January, obviously three new members can not assume office on such 

date. 

While it might appear that the result of the election would have been 

correctly ascertained if such ballots had been rejected and only those on 

which not more than two persons were voted for counted, it seems to me 

that if this had been done the persons elected thereby might very well have 

been others than those who would have received the highest number of 

votes had the directions on the ballots been proper. Certainly, the con­

sequence of erroneously stating on the ballot that not more than three 

could be voted for was to enlarge the voters' range of choice, and it is 

conceivable that if the voter had been advised that he was limited to voting 

for two persons his choice might have been entirely different. In other 

words, his vote might have been cast for different persons than any of 

those actually voted for by him. Be that as it may, however, the question 

of whether the ballots on which three persons were voted for should have 

been declared invalid and accordingly rejected and the balance counted is 

not before me and, conseqently, I express no opinion thereon. Even if I 

were to conclude that the ballots, at the proper time, should have been 

counted in such manner it would offer no solution to the present problem, 

unless, of course, it could be held that the ballots should now be re-opened 

and so counted. With respect thereto, however, your attention is directed 

to the case of The State, ex rel. Farnsworth v. McCabe, 66 0. App. 482, 

wherein it is held: 
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"4. The only authority for a county board of elections 
opening and recounting the ballots from a precinct is, (a) under 
Section 4785-149, General Code 'on written demand of any candi­
date' made while canvass of the returns of that precinct is being 
mac.le; and ( b) under Section 4785-162, General Code, on timely 
application of any candidate or of five electors who voted at such 
election, recount of the votes for that candidate or other candi­
dates for the same office may be had on compliance with the con­
ditions prescribed in that and following sections." 

Even if we were to assume that two persons were in fact elected, it 

would appear that there is no provision of law under which any actior. 

can now be taken to determine who such persons are. 

I am, therefore, forced to conclude that since the result of the election 

was not correctly ascertained in November by the election officials and that 

such result can not now be determined, the entire election was a nullity. 

I am not unmindful of the fact that such conclusion results in the 

disfranchisement of a large number of electors of the school district in 

question. Nor have I overlooked the provisions of Section 4785-102, 

General Code, which require that directions to the voters as to the voting 

for one, or two, or more be printed at the head of the list of school board 

candidates. Furthermore, I fully realize that the cardinal rule, as laid 

down by the courts of this state, is to give effect to the intention of the 

voter. However, it must be borne in mind that in the instant case, such 

intention is left in complete uncertainty. 

On the other hand, it has been held that one who does not avail 

himself of the opportunity afforded by statute to object to irregularities 

in the ballot prior to election may not afterward raise objections thereto. 

See: Allen v. Glynn, 17 Col. 338, 29 Pac. 670; Bowers v. Smith, 111 No. 

45, 20 S. W. JOI.. 

In this regard, attention is called to Section 4785-115, General Code, 
which provides: 

"After the letting of a contract for the printing of the ballots, 
as herein provided, the board of elections shall secure from the 
printer printed proofs of the ballot, and shall notify the chairman 
of the local executive committee of each party or group represented 
on the ballot by candidates or issues, and post such proofs in a 
puhlic place in 'the office of the hoard for a period of at least 
twenty-four hours, for inspection anc.l correction of any errors 
appearing thereon. The board shall cause such proof to he read 
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with care and after correcting any errors shall return the cor­
rected copy to the printer." 

Under the above section a candidate for the office in question was 

given ample opportunity to discover the mistake in directions to the voters 

which were printed on the ballot and could have taken timely steps to 

correct the same. Having failed to do so, he can not now be heard to 

complain of the consequences of his neglect. 

I shall now proceed to a consideration of your question regarding the 

status of the membership of the school board subsequent to January, 1946. 

Section 4832-8, General Code, reads : 

"The terms of office of members of each board of education 
shall begin on the first Monday in January after their election 
and each such officer shall hold his office for four years, except 
as otherwise provided by law, and until his successor is elected 
and qualified." 

From the above, it will be noted that each member of the board holds 

his office for a term of four years and until his successor is elected a11d 

qualified. 

In addition, there is another section that has bearing on the question. 

to-wit, Section 8 of the General Code, which reads: 

"A person holding an office of public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified. 
unless otherwise provided in the constitution or laws." 

The above section is a general law and since it deals with the same 

subject as Section 4832-8, General Code, should be read and construed in 

connection therewith. When construed together, such sections provide 

that the term shall continue until a successor is elected and qualified, 

unless some provision of the Constitution prevents such continuation. 

The only provisions of the Constitution o·f Ohio which relate to the 

terms of office of members of boards of education are contained in Section 

2 of Article XVII and read : 

"* * * the term of office of all elective county, township, 
municipal and school officers shall be such even number of years 
not exceeding four (4) years as may be so prescribed." 
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Since it was held that the above provisions do not prohibit the exten­

sion of the term of a county engineer beyond the four year term for which 

he was elected (State, ex rel. v. Kirk, 134 0. S. 178), and inasmuch 
as I have concluded that no successors to the present members whose 

terms expire on the first Monday in January next were elected at the 

recent election, it would follow that such members will continue in 

office until their successors are elected and qualified. 

This conclusion raises the further question of when such successors 

are to be elected, that is, should they be elected at the general election 

tn be held in November, 1947, or at the general election to he held in 

~ovember, 1949. 

Section 10 of the General Code, which fixes the tenure of persons 

appointed to fill vacancies in elective offices and governs the election of 

successors to persons so appointed, provides: 

"When an elective office becomes vacant, and is filled by 
appointment, such appointee shall hold the office until his succes­
sor is elected and qualified. Unless otherwise provided by law. 
such successor shall be elected for the unexpired term at the first 
general election for the office which is vacant that occurs more 
than thirty days after the vacancy shall have occurred. * * *" 

Since no vacancies will exist in the case before us, the above section 

affords no direct answer to our question. 

It will be noted, however, in connection therewith that said section 

reads "unless otherwise provided by law" etc. Therefore, in the absence 

of a special statute governing a particular office, the general provisions of 

the above section would control and the term of a person appointed there­

under to fill a vacancy can extend only to the next general election. 

However, in Section 4832-10, General Code, we have a special statute 

dealing with a particular office. In said section, which deals with the 

fi1ling of vacancies in boards of education, it is provided: 

"* * * A majority vote of all the remaining members of the 
board may fill any such vacancy for the unexpired term." 

Here the General Assembly has provided "otherwise" by stating in express 

terms that a person appointed to fill a vacancy shall serve for the unexpired 

term. See Opinion No. 434, Opinions of the Attorney General for H)39, 
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page 545, wherein it was held that under similar provisions of law appear­

ing in then Section 4748, General Code, a person elected by the remaining 

members of a board of education to fill a vacancy in such board was 

entitled to hold the office until the expiration of a period of four years 
from and after the time a person elected to the office would have taken 

it over, if one had been elected. 

Therefore, if vacancies were to occur 111 the board 111 question m 

January, the persons named to fill such vacancies would hold office for 

the full unexpired term. In view of this, it seems to me to be entirely 

consonant to say that an elected member holding over because a successor 

was not elected, is entitled to hold the office for the full term of four 

years commencing on the first Monday in January, 1946. In other words, 

since the General Assembly has seen fit to except from the general pro­

visions of Section IO, persons appointed to fill vacancies in boards of 

education by providing that such persons shall hold office during the full 

unexpired term, I find it difficult to bring myself to the conclusion that 

that body intended a person who was elected as a member of a board and 

who entered upon a new term by holding over to serve only until the 

next general election for members of boards of education. 

Furthermore, it is always presumed that the General Assembly has a 

definite purpose in each. of its enactments. \,\Then the General Assembly 

provided in Section 4832-10, General Code, that the remaining members 

of a board of education shall fill a vacancy for the unexpired term, it 

m~st have had a definite purpose in mind. Such provision is especially 

significant when it is borne in mind that in practically every instance the 

statutes providing for the filling of vacancies in elective offices are silent 

with respect to the duration of tenure of the appointees. In such cases, 

of course, the general provisions of Section IO are controlling as to the 

election of the successor to the appointee. After careful consideration is 

given to the statutes dealing with the membership of boards of education, 

the purpose of the above provisions of Section 4832-10, General Code, 

becomes apparent. The General Assembly has expressly provided that 

the terms of all members of a board of education of a local school district 

shall not coincide. See Section 4832-13, General Code. Cons~tent with 

such provisions and to avoid a simultaneous expiration or comme.ncement 

of the tenure of all of such members, the above provisions of Section 

4832-10, General Code, were enacted. Consequently, to hold in the instant 
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case that the successors are to be eletced at the general election in 1947 

would be to defeat the manifest object and purpose of the statute. 

Consideration has been given to the case of State, ex rel. v. Secretary 

of State, 134 0. S., 352, decided October 5, 1938, wherein a writ of man­
damus commanding the board of elections of Columbiana County to cause 

the names of certain persons who theretofore had filed declarations of 

candidacy for the office of county engineer, to be printed as party candi­

dates for such office, on the ballots to be used in the general election to 

be held in November, 1938, was allowed. In said case, Lloyd C. Kirk, 

who was previously elected to said office in 1932 and whose term expired 

on January 3, 1937, was holding office as a holdover until his successor 

was elected and qualified. \Vhile the question in said case was similar 

to the one herein under consideration, that is, whether the successor to 

Kirk was to be elected in November, 1938, or in November, 1940, the 

fact that the writ was allowed therein can hardly be regarded as decisive 

of the question. Reference to the decision will disclose that no answer 

qr other pleading was filed on behalf of the board of elections and that the 

board of elections directed its council to advise the court that it did not 

ck·sire to defend the action and that it desired the writ to issue. Therefore, 

since the real question in the case was not brought to issue, I am con­

strained to the view that no point of law was decided thereby and conse­

quently a precedent which should be adhered to was not established. 

~1oreover, in said case the court was dealing with a single office where the 

question of coinciding terms was not present. 

Therefore, specifically answering your questions, you are advised that, 

in my opinion, the action of the board of elections of your county declaring 

the three persons receiving the highest number of votes elected, was a 

nullity, and, consequently, none of such persons is qualified to take office, 

and that the two member~ presently serving, whose terms will expire on the 

first Monday in January, 1946, will continue to hold their respective offices 

for the full term of four years commencing on ,the first Monday 111 

January, 1946, and until their successors are elected and qualified. 

Respectful! y, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




