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OPINION NO. 80-047 

Syllabus: 

One person may serve both as the secretary-treasurer of the regional 
airport authority and clerk-treasurer of the board of public library 
trustees of a county library district. 

To: 
By: 

Thomas A. Unverferth, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
Wllllam J. Brown, Attorney General, September 5, 1980 

I have before me your letter requesting my opinion on the compatibility of 
the positions of secretary-treasurer of the regional airport authority and clerk­
treasurer of the board of public library trustees of a county library district. 

The provisions of R.C. Chapter 33 make reference to the "clerk" of the board 
of public library trustees. The clerk, however, is also required to perform the 
functions of a treasurer. R.C. 3375.36. For the purposes of this opinion I will, 
therefore, use the term "clerk-treasurer" to refer to this position. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, I set out seven questions which must be 
answered in any analysis of the compatibility of two such public positions. These 
questions are: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57? 
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2. 	 Do the empowering statutes of either position limit the outside 
employment permissible? 

3. 	 ls one office subordinate to, or in any way a check upon, the 
other? · 

4. 	 ls it physically possible for one person to discharge the duties of 
both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions or ordinances which are 
controlling? 

7. 	 ls there a federal, state, or local departmental regulation 
applicable'? 

As was noted in Op. No. 79-lll, questions six and seven are of local concern, 
and I assume, for the purposes of this analysis, that there are no departmental 
regulations which would prohibit one person from holding both positions. 

With regard to question one, R.C. 124.57 prohibits a classified public servant 
from "[being] an officer in any political organization or [taking] part in politics 
other than to vote as he pleases and to express freely his political opinions." This 
language has been construed as barring a classified public servant from holding a 
partisan elective office. 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-034; see Heidtman v. Shaker 
Heights, 163 Ohio St. 109, 118-20, 126 N .E. 2d 138, 143 (1955). Because the clerk­
treasurer of the board of public library trustees is elected by the members of the 

· board under R.C. 3375.32, and the secretary-treasurer of the regional airport 
authority i: an appointed position, R.C. 308.04, the offices in question are not 
partisan elective offices in the sense encompassed by R.C. 124.57. Neither position 
involves party politics or campaigning by the appointee, and none of the duties 
carried out by the secretary-treasurer or the clerk-treasurer require involvement in 
party politics. The prohibition contained in R.C. 124.57 is not, therefore, applicable 
here. 

The second question, which deals with the empowering statutes, must also be 
answered in the negative. The provisions creating the position of secretary­
treasurer of a regional airport authority, found in R.C. 308.04, and of clerk­
treasurer of a county board of public library trustees, R.C. 3375.32, do not prohibit 
either of these appointees of the boards from holding an additional office, with the 
exception that the secretary-treasurer of the regional airport authority may not be 
a member of the board of trustees of such authority. 

The thifd and fourth questions are derived from the common law test of 
compatibility set out in State ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C. 
(n.s.) 27 4, 276 (Cir. Ct. Franklin County 1909), as follows: "Offices are considered 
incompatible when one is subordinate to, or in any way a check upon the other; or 
when it is physically impossible for one person to discharge the duties of both." 

An examination of the statutes which create the positions of secretary­
treasurer of the regional airport authority and clerk-treasurer of the county board 
of public library trustees shows no subordination of one such position to the other, 
nor does it indicate that one operates as a check upon the actions of the other. The 
board of public library trustees, of which the clerk-treesurer may be a member, is 

1As I stated in Op. No. 79-lll, the common law test of compatibility is 
applic&.ble to the simultaneous holding of two public offices, or of a public 
office and a public employment. I di,j not decide therein whether the rule 
would be applicable to two positions of public employment, and I do not make 
that decision herein. Since I find that there is no incompatibility between the 
two positions here in question, it is unnecessary to determine whether they 
constitute offices or employments. 
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responsible for the control and management of the library under R.C. 3375.22. The 
powers of the board, which are enumerated in R.C. 3375.40, extend to purchasing 
or leasing property, establishing library services and rules, hiring personnel and 
setting salaries. '.I'he clerk of the board of public library trustees is elected by the 
board members. R.C. 3375.32. R.C. 3375.36 states that the clerk "shall be the 
treasurer of the library funds." The secretary-treasurer of the regional airport 
authority is appointed by the board of trustees of the regional airport authority and 
does not serve as a member of that board. The duties of the secretary-treasurer 
are set forth in R.C. 308.12, wl1ich reads in part: "The secretary-treasurer of the 
regional airport authority shall be the fiscal officer of the r~gional airport 
authority and the custodian of its funds and records and shall assist the board in 
such particulars as it directs in the performance of its duties." 

It is apparent that the powers of the library trustees are confined to matters 
concerning the property, services, rules and employee relations of the library. The 
clerk-treasurer of the board of public library trustees deals only with the financial 
affairs of the board. See, ~' R.C. 3375.36 - .39. Similarly, the regional airport 
authority's powers under R.C. 308.06-to acquire property, fix rates and issue 
revenue bonds-deal exclusively with matters concerning the functioning of the 
airport. The secretary-treasurer is responsible only for maintaining the funds and 
records of the regional airport authority, and assisting in the performance of other 
duties of the board as directed. Therefore, it does not appear that a person 
appointed as secretary-treasurer of a regional airport authority would be in a 
position that is subordinate to, or a check upon, the clerk-treasurer of a county 
board of public library trustees. 

The question of whether one person can physically discharge the duties of 
both positions is a factual issue which can only be adquately resolved by the parties 
involved. Factors such as the amount of time which will necessarily be devoted to 
each position must be considered. I have no reason to believe that, in the situation 
you pose, it will be impossible for a single individual to discharge the duties of both 
positions. Hence, for purposes of this opinion, I assume that there is no physical 
impossibility. 

Whether there is a conflict of interest, the fifth question, is a determination 
integral to the common law compatibility doctrine. An officeholder should not 
place himself in a situation where the demands and loyalties of one position are 
such as to adversely affect his performance of another public office. Op. No. 79­
lll. In this particular instance, I am unable to find any area in which the duties of a 
secretary-treasurer of the regional airp0rt am:hority would interfere with the 
performance of the duties of clerk-treasurer of the county board of public library 
trustees. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that one person may serve 
both as the secretary-treasurer of the regional airport authority and clerk­
treasurer of the board of public library trustees of a county library district. 




