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UNIFORM TRAFFIC ACT - MOTOR VEHICLE OWNED BY 

VOLUNTEER FIREMAN - USED OCCASIONALLY TO TRANS­

PORT OWNER TO SCENE OF FIRE - NOT "EMERGENCY 

VEHICLE" - NOT ENTITLED TO PRIVILEGES GRANTED, 

SECTIONS 6307-2 AND 6307-1 TO 6307-110 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

A motor vehicle which is owned by a volunteer fireman and which 
is used occasionally to transport its owner to the scene of a fire is not 
an "emergency vehicle" as that term is defined in Section 6307-2, Gen­
eral Code. Such vehicle, therefore, is not entitled to the privileges 
granted emergency vehicles by the provisions of the Uniform Traffic 
Act, Sections 6307-1 to 6307-110, inclusive, General Code. 

Columbus, Ohio, February 6, 1942. 

Hon. Roland Pontius, Prosecuting Attorney, Ashtabula County, 

Jefferson, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following questions: 

"Is the privately owned motor vehicle of a volunteer fire-
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man or fire chief, used by them in going to and returning from 
fires, an "emergency vehicle" under the provisions of Section 
6307-2 of the General Code? 

"Should such vehicle be equipped with a siren approved by 
the State Fire Marshal, as provided for in the later sub-section 
of the same Act?" 

You have also submitted a further question as follows: 

"May a politicai subdivision purchase a fire siren to be 
used upon a privately used vehicle owned by and used by a 
volunteer fireman, and pay for such siren from public funds?" 

Section 6307-2, General Code, defines the term "emergency vehicle" 

as: 

"Fire department, police and state highway patrol vehicles 
and emergency vehicles of municipal departments or public util­
ity corporations, when identified as such as required by law, the 
director, or local authorities, and motor vehicles when com­
mandeered by a police officer and ambulances." 

Under the above definition emergency vehicles may be placed in 

four classifications, viz: 

1. Fire department vehicles, when identified as such as required 

by law, by the director of highways or by local authorities; police vehicles, 

when identified as such as required by law, by the director of highways 

or by local authorities, and state highway patrol vehicles, when identified 

as such as required by law, by the director of highways, or by local 

authorities: 

2. Emergency vehicles of municipal departments, when identified 

as such as required by law, by the director of highways or by local au­

thorities; emergency vehicles of public utility corporations, when identified 

as such as required by law, by the director of highways, or by local 

authorities; 

3. Motor vehicles when commandeered by a police officer. 

4. Ambulances. 

From the above it is at once apparent that privately owned vehicles 
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do not fall within any of the above classifications. A privately owned 

vehicle of a volunteer fireman is obviously not a fire department, police 

or state highway patrol vehicle, nor is it a vehicle belonging to a 

municipal department or a public utility corporation, and consequently 

could not, under the above definition, be termed emergency vehicle. 

Volunteer firemen of course, should endeavor to reach the scene of 

a fire with proper equipment for the extinguishing of the same, at the 

earliest possible moment, and for such reason it would seem that vehicles 

when used by volunteer firemen in going to a fire should be accorded the 

privileges granted to emergency vehicles. However this may be, the 

General Assembly has not seen fit to do so. 

Where the language of a statute is plain and free from doubt and 

conveys a clear and definite meaning there is no occasion to interpret 

the same. In the instant case the statute on its face is free from 

ambiguity and may, therefore, be given no construction other than that 

which the words thereof demand. 

Having reached the above conclusion with respect to your first 

question, a consideration of your second and third questions is unneces­

sary. 

You are therefore advised that in my opinion, a motor vehicle which 

is owned by a volunteer fireman and which is used occasionally to trans­

port its owner to the scene· of a fire is not an "emergency vehicle" as 

that term is defined in Section 6307-2, General Code. Such vehicle, 

therefore, is not entitled to the privileges granted emergency vehicles by 

the provisions of the Uniform Traffic Act, Sections 6307-1 to 6307-110, 

inclusive, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




