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OPINION NO. 80-055 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 3770.06, the State Lottery Commission must 
transfer unclaimed prize awards to the state lottery fund, to be 
used for any purpose for which that fund may be used. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3770.06, tne Director of Budget and 
Management is responsible for making the determination as to 
when moneys in the state lottery fund shall be transferred into 
the general revenue fund and for ascertaining that at least thirty 
percent of all revenue accruing from the sale of lottery tickets is 
transferred into the general revenue fund. Unclaimed prize 
money constituting part of the state lottery fund may be 
transferred to the general revenue fund and counted toward this 
thirty percent requirement. 

To: Edwin C. Taylor, Executive Director, Ohio Lottery Commission, Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 11, 1980 
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I have before me your opinion request on behalf oC the Ohio Lottery 
Commission which poses the following questions1 

I, 	 What use, if any, may the Lottery Commission make of 
unclaimed prize funds? 

2. 	 May these funds be used toward the thirty percent required to be 
transferred into the general revenue fund pursuan·· to R.C. 
3770,06(0)? 

With regard to the requirement o! 3770.06(0) that no less than 
thirty percent of the total revenue accruing from the sale of lottery 
tickets be transferred ioto the general revenue fund, the following 
questions have arisen: 

[3,J 	 At what time intervals is the Lottery Commission required to 
make such transfers? 

[4.) 	 What time intervals should be used to determine .if tlle 30% 
requirement is being met, ~ bi-annually, yearly, monthly, 
weekly? 

As to the use of unclaimed prize money, R.C. 3770.07 states in pertinent part 
asro~~ 	 · 

Lottery prize awards shall be claimed. . . within one year of the 
date on which such prize award was announced. If no valid claim to 
the prize award is made within the prescribed period, the prize money 
or the cost of goods end services awarded es prizes, or if such goods 
or services ere resold by the commission, the proceeds from such 
sale, shall be returned to the state lotter fund end distributed in 
accordance wit section 770. 6 o the Revised Code. Emphasis 
added.) 

According to the express provisions of R.C. 3770.07, unclaimed prize money is to 
be returned to the state lottery fund and distributed in accordance with R.C. 
3770.06. 

Subsequent to the submission of your request, the General Assembly amended 
certain portions of R.C. Chapter 3770. Am. S.B. 139, 113th Gen. A, (1980) <eff. Aug. 
I, 1980). Amended R.C. 3770.06 states in pertinent part as follows: 

There is hereby created the state lottery fund into which shall be 
deposited all revenues received from sales of lottery tickets and 
license fees. Moneys shall be disbursed on the order of the auditor of 
state, pursuant to vouchers or invoices signed by the director of the 
state lottery commission. The moneys in the state lottery fund shall 
be subject to appropriation by the General Assembly. Total 
disbursements for monetary prize awards to holders of winning 
lottery tickets and purchases of goods end services awarded as ;,rizes 
to holders of winning lottery tickets shall be of en amount equal, as 
nearly !lS is practicable, to forty-five per cent of the total revenue 
accruing from the sale of lottery tickets. 

Whenever, in the judgment of the director of budget and 
management, the amount to the credit of the state lottery fund is in 
excess of that needed to meet the maturing obligations of the 
commission and as working capital for its further operations, the 
director of budget and management shall certify the amount of such 
excess to the commission and to the auditor of state. The auditor of 
state shall thereupon issue an order on the treasurer of state :o 
transfer such amounts to the general revenue fund. Provided, 
however, that the amount to be transferred into the general revenue 
fund shall equal no less than thirty per cent of the total revenue 
accruing from the sale of lottery tickets. 
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There Is hereby established the annuity prizes special account in 
the state lottery fund. With the approval of the director of budget 
and management, an amount sufficient to fund annuity prizes shall be 
transferred from the state lottery fund and credited to the annuity 
prizes special account. 

Pursuant to R.C. 3770.06, state lottery fund moneys may be disbursed pursuant to 
vouchers or invoices signed by the Director of the Commission, may be 
appropriated by the General Assembly, may be transferred to the general revenue 
fund, or may be transferred to the annuity prizes special account. 

Therefore, in specific answer to your first question, unclaimed prize awards 
must be returned to the state lottery fund. As part of the state lottery fund, they 
may be used for any purpose for which that fund may be used. 

Your second question seeks an interpretation t>f the sentence in R.C. 3770.06 
(formerly in R.C. 3770.06(0)), quoted above, which requires that the "amount" 
transferred into the general fund equal at least thirty percent of the revenue of 
ticket sales. Specifically, you wish to know whether unclaimed prize awards can be 
applied to the thirty percent requirement. The "amount" transferred to the general 
fund refers to the excess funds left in the state lottery fund after the maturing 
obligations have been met and working capital hes been set aside. The statute does 
not refer to unclaimed prize money as an identifiable portion of the state lottery 
fWld, Hence, it Is evident that, once it is transferred into the state lottery fund, 
unclaimed prize money does not have a separate identity. Rather, unclaimed prize 
money simply constitutes part of the fund. As such, it may be part of the money 
transferred into the general revenue fund in an amount equal to at least thirty 
percent of the revenue of ticket sales. I must add, however,· that the Lottery 
Commission ls not reS{)'.:.nsible for making a determination that the thirty percent 
requirement Is met. Instead, as discUSMd below, the amended statute specifically 
gives such responsjbility to the Director of Budget and Management. R.C. 3770.06. 

Your third and fourth questions were addressed directly by Am. S.B. 139. As 
quoted above, R.C. 3770.06 specifies that, "[w) henever" the Director of Budget and 
Management finds that "the amount to the credit of the state lottery fund is in 
excess of that needed to meet the maturing obligations of the commission and as 
working capital for its further operations," he shall certify the amount of excess in 
the state lottery fund to the Lottery Commission and to the Auditor of State. The 
Auditor of State shall issue an order upon the Treasurer of State to transfer this 
excess to the general fund. The requirement that excess funds be transferred is 
addressed to the Director of Budget and Management, and not to the Lottery 
Commission. Thus, it is clear Crom the statute that the intervals for the making of 
transfers into the general revenue fund are left to the determination of the 
Director of Budget and Management. Hence, your questions as to when the Lottery 
Commission mm1t make transfers and how it should decide if the thirty percent 
requirement is met are no longer relevant. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 Pursuant to R.C. 3770.06, the State Lottery Commission must 
transfer unclaimed prize awards to the state lottery funtJ, to be 
used for any purpose for which that fund may be used. 

2. 	 Pursuant to R'.C. 3770.06, the Director of Budget and 
Management is responsible for making the determination as to 
when moneys in the state lottery fund shall be transferred into 
the general revenue fund and for ascertaining that at least thirty 
percent of all revenue accruing from the sale of lottery tickets is 
transferred into the general revenue fund. Unclaimed prize 
money constituting part of the state lottery fund may be 
transferred to the general revenue fund and counted toward this 
thirty percent requirement. 




