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OPINION NO. 84-043 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 5919.02, an individual who holds a commission as a 
general officer in the national guard of another state may not be 
appointed to the position of general officer of the Ohio National 
Guard. 

To: Raymond Galloway, Adjutant General, Worthington, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 31, 1984 

I have before me your request for my opinion on whether the Governor of 
Ohio may appoint an individual who holds a commission as a general officer of the 
national guard of a state other than Ohio to the position of general officer of the 
Ohio National Guard. 

The Ohio National Guard is a part of the state militia, which is a standby 
reserve of citizens upon which the government ultimately relies to enforce its laws. 
See U.S. Const. art. I, §8, cl. 15 and cl. 16; R.C. Chapter 5923. Pursuant to R.C. 
5923.01: 

The militia of the state shall consist of all able-bodied citizens 
of the state, who are more than seventeen years of age, and not more 
than sixty-seven years of age except as provided in section 5923.03 of 
the Revised Code. The militia shall be divided into four classes: 

(A) Th") Ohio national guard; 
(B) The Ohio naval militia; 
(C) The Ohio defense corps; 
(D) The unorganized militia. 

In particular, the Ohio National Guard consists of "such organizations and units as 
are, under the laws of the United States and the regulations promulgated in 
pursuance thereof, pres:!ribed as the portion of the national guard of the United 
States apportioned and assigned to this state in accordance with troop basis 
approved by the governor of Ohio." R.C. 5919.0l. See R.C. 5923.03. 

Supplementary telephone conversations with your office have revealed that 
general officers are commissioned officers who command combat-type units. R.C. 
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5919.06 sets forth the classes of persons from which commissioned officers must be 
chosen by providing: 

Persons commissioned as officers of- the Ohio national guard shall 
be selected only from the following classes: officers or enlisted men 
of the national guard; officers, active or retired, reserve officers, and 
former officers of the armed forces of the United States; persons who 
hold certificates of eligibility for commission; enlisted men and 
former enlisted men of the armed forces of the United State who 
have received an honorable discharge; graduates of the United States 
military, naval, and air force academies; graduates of the reserve 
officer training corps; and for the technical branches and services, 
such other civilians as may be specifically qualified for duty therein, 

R.C. 5919.02 further provides for the appointment of commissioned officers 
as follows: 

All commissioned officers of the Ohio national iuard shall be 
appointed by the governor as commander m chief, upon the 
recommendation of the commanding officers of the organizations to 
which such othcers are to be assigned for duty, and be comm1ss1oned 
according to grade in the department, corps, arm, or service in which 
they are appointed. No officer shall be commissioned until he has 
successfully passed tests as to his physical, moral, and professional 
fitness as prescribed by federal law for federal recognition as an 
officer. (Emphasis added.) 

See R.C. 5919.05 (requiring commissioned officers to take and subscribe to the oath 
set forth in that section. See also U.S. Const. art. I, §8, cl. 16 (reserving to the 
states the power to appoint officersof the national guard); 1917 Op. Att'y Gen. No. 
618, vol. II, p. 1714 (summarizing the steps which must be followed in appointing 
commissioned officers). 

R.C. 5919.071 provides: "Any person, commissioned. , .as an officer in the 
Ohio national guard, shall hold his commission. • .during the period of his federal 
recognition. The termination or withdrawal by the department of defonse of the 
federal recognition of any commissioned, ••officer shall terminate his commission 
in the Ohio national guard." Federal recognition of commissioned officers is 
provided for in 32 U.S.C, §§305-310, ~, !:i:, 32 U,S.C. §305 (setting forth the 
qualifications persons must meet in order to become eligible for federal recognition 
as a commissioned officer of the National Guard); 32 U.S.C. §307 (imposing 
additional requiremer,ts for eligibility for federal recognition, including the 
successful completion of examinations for physical, moral, and professional 
fitness); 32 U.S.C. §307(c) (issuance of a certificate of eligibility for federal 
recognition for a particular office). ~ also 32 U.S.C. §312 (appointment oath); 32 
U.S.C. §313 (age limitations); 32 U.S.C, §323 (withdrawal of federal recognition); 
32 U .S.C. §324 (discharge of officers). 

R.C. 5919.02 goes on to provide requirements for the appointment of general 
officers in addition to those requirements imposed for the appointment of 
commissioned officers, as follows: 

General officers of the line shall be appointed from the federall~ 
rec ized eh ible commissioned officers of the national uard o 
this state, who shall have served at least i teen years as a 
commissioned officer in the national guard or in another component 
of the armed forces of the United States, or both. At least ten years 
of such service shall have been with troops. (Emphasis added.) 

From the foregoing statutes it is clear that the Governor's power to appoint 
commissioned general officers of the line of the Ohio National Guard is limited by 
the various provisions relating to the appointment of commissioned officers and the 
specific requirement contained in R.C. 5919.02 that general officers of the Ohio 
National Guard shall be appointed from those federally recognized eligible 
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commissioned officers of this state's national guard.1 While a person who is not a 
member of the Ohio National Guard may be commissioned as an officer of the Ohio 
National Guard, as long as the requirements of R.C. Chapter 5919 and federal law 
are met, R.C. 5919.02 specifically requires that general officers of the Ohio 
National Guard be selected from the federally recognized eligible commissioned 
officers of the Ohio National Guard, The requirement that a general officer must 
have served at least fifteen years as a commissioned officer in the national guard 
may be fulfilled by service in another state's national guard, In order to be 
appointed as a general officer of the Ohio National Guard, however, a person must 
currently be a commissioned officer of the Ohio National Guard. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to R.C. 
5ill9.02, an individual who holds a commission as a general officer in the national 
guard of another state may not be appointed to the position of general officer of 
the Ohio National Guard. 

Pursuant to R.C. 5919.04 the Governor has the authority to issue 
regulations governing the appointment of officers of the Ohio national guard. 
However, no such regulations have been promulgated and any such regulations 
promulgated under the authority of R.C. 5919.04 may not conflict with the 
statutory provisions which govern the appointment of commissioned officers 
of the Ohio National Guard. See Athens Home Telephone Co. v. Peck, 158 
Ohio St. 557, 110 N.E.2d 571 (1953). · 
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