
722 OPINIONS 

1. MUNICIPAL PUBLIC UTILITIES BOARD-NOT REQUIRED 

TO OBTAIN APPROVAL OF MUNICIPAL BOARD OF CON­

TROL BEFORE AWARD OF CONTRACTS IN EXCESS OF 

$500.00 - CONTRACTS IN DEPARTMENT OF PUBLIC 

SERVICE-SECTIONS 4326-r, 4403 G. C. 

2. BOARD NOT ENTITLED TO MEMBERSHIP OR REPRE­

SENTATION ON MUNICIPAL BOARD OF CONTROL OF 

WHICH THE MAYOR, DIRECTOR OF PUBLIC SERVICE 

AND DIRECTOR OF PUBLIC SAFETY SHALL CONSTI­

TUTE MEMBERSHIP-SECTIONS 4326-r, 4402 G. C. 

l. A municipal public utilities board created in accord,mce with Section ,!32u-1, 
General Code, is not required to obtain the a1}proval of the municipal board of control 
before awarding contracts in excess of $500.00 as required by Section 4'103, General 
Code, with respect to contracts in the department of public service. 

2. A municipal public utilities board created pursuant to Section 432u-l, General 
Code, is not entitled to membership or representation on the municipal board of 
control established hy Section 4-102, General Code, which provides that the mayor, 
director of public sen·ice and director of public safety shall constitute the member­
ship thereof. 

Columbus, Ohio, October 6, 1949 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''A question has arisen in connecti1J:1 with the current exam­
ination of the city of Sidney, Shelby County, Ohio, which requires 
interpretation of the provisions of Sections 4402 and 4403, Gen­
eral Code, and the authority of the Board of Control over 
contracts awarded by a Public Utilities Board created pursuant 
to the provisions of Section 4326-r. General Code. 

"The council of the aforesaid city passed Ordinance 2400, 
January 5, 1948, creating a Board of Public Utilities, a copy of 
which was filed with your office December r6, 1948, in connection 
with a previous request for an opinion on other matters involving 
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the Public Utilities Board of that city. Opinion ~o. 4236, dated 
January 5, 1949, was rendered in answer to our former request. 

"The question of ,the authority of the Board of Control was 
not raised at that time. However, the Mayor and the Safety­
Service Director now contend that the Board of Control must 
aipprove all contracts before an award can be made by the Public 
Utilities Board. 

"Section 4326-1, G. C. is a comparatively new statute, which 
became effective August 11, 1943, and we are unable to find any 
official rulings interpreting the same, with the exception of said 
Opinion No. 4236 of January 5, 1949. We do find, however, 
,two other opinions which may, by analogy, have some bearing on 
the questions raised in connection with the approval by the Board 
of Control of contracts awarded by the Board of Public Utilities. 
Said opinions were rendered in connection with the power of a 
Board of Park Commi'Ssioners to award contracts, and are as 
follows: 

"A. G. Opinion 223, elated April IO, 1915, page 425 of 
1915 Opinions 

"A. G. Opinion 2037, dated June 26, r930. page 1009 
of 1930 Opinions 

Please refer .to the aforesaid statutes and Opinions, and give 
us your formal Opinion in answer to the following questions: 

"1. When a city has •created a Board of Public Util­
ities in the manner provided by Section 4326-1, G. C.. does 
such board have the authority to award contracts in excess 
of $500 without the approval of the Board of Control. as pro­
vided in Section 4403. G. C.? 

"2. ·when a Public Utilities Board has been created 
by Council, and the members of such board are duly 
appointed and properly organized in accordance with the 
provisions of Section 4326-1, G. C., is such board entitled 
to membership or representation on the Board of Control 
created under Section -1-402, G. C.? 

"3. If the power of the Board of Control, in the approval 
contracts, does extend .to those contracts awarded by a Hoard 
of Public Utilities created under Section 4326-1, General 
Code, how shall the membership of such Board of Control 
he constituted in view of the provisions of said Section 
4326-1, G. C. substituting a utilities board for the Service 
Director in the operation and management of municipal 
utilities? 

"4. If it is determined that said Utilities Board is en­
titled to representation on the Board of Control. would wch 
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Utilities Board have more than one vote on matters before 
the Board of Control for approval?" 

Your first question places in issue interpretation of Section 4403 of 

the General Code of Ohio, which reads as follows : 

''No contract in the department of public service or the 
department of ,public safety in excess of five hundred dollars 
shall be awarded except on the approval of the board of control, 
which shall direct the director of the appropriate department to 
enter into the contract. The members of the board shall prepare 
estimates of the revenue and expenditures of their respective 
departments to be submitted to the council by the mayor, as pro­
vided by law." 

It is clear that the contracts of a municipal public utilities board do 

not fall within the express terms of the above statutory language. It is 

only contracts "in the department of public service or the depar,tment )f 

public safety in excess of five hundred dollars" which require the approval 

of the municipal board of control. I am not inclined to believe that the 
legi·slature in enacting Section 4326-1, General Code, authorizing the 

establishment of municipal public utilities boards, intended to effect an 

amendment of Section 4403, supra, to require that contracts of sud, 

boards be subject to the approval of the municipal board of control. In 
fact, I am of the view that .the reason for Section 4326-1, supra, was to 

permit municipalities to place responsibili~y for the management an<l 

operation of municipally owned public utilities in a board which would 

be divorced from political considerations and independent of the oth,~r 

offices of the municipal administration. 

You suggest that two earlier opinions, found in 1915 Opinions of the 

Attorney General, page 425, and 1930 Opinions of the Attorney General, 

page J 009, concerning the power of municipal boards of park commis­

sioners to award contracts, may be helpful in interpreting the above 

section. While it was held in effect in both opinions that a board of paik 

commissioners, created by authority of Section 4053, General Code, could 

not award a contract in excess of $500 without the approval of council 

or the municipal board of control, the conclusion was reached by reason 

of Section 4o63, General Code, which provides : 

"In the letting of contracts, the board of park commissioners 
shall be governed by the same laws as goYern the letting of con­
tracts by the director of public service.·, 
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There is no similar statutory provision which requires that a municip;il 

public utilities board be governed in the letting of contracts by the same 

laws which govern the letting of contracts by the director of public 

service. 

I have also examined Opinion No. 4236, dated January 5, 1949, whici1 
appears in 1948 Opinions of the Attorney General, page 610, referred 

to in your letter, and agree that the question at issue here was not con­

sidered there. I should probably also mention that the municipal ordinance 

creating the public utilities board apparently makes no provision for the 

letting of contracts by the board. In addition, I should like to note that 

removal of control over municipally owned public utilities from the de­

partment of public service still leaves that department with substantial 

duties and responsibilities in municipal affairs. 

Therefore, in answer to your first question, I am of the opinion that 

a municipal public utilities board created in accordance with Section 

4326-1, General Code, is not required to obtain the approval of the munici­

pal board of control before awarding contracts in excess of $500 as 

required by Section 4403, General Code, with respect to contracts in the 

department of public service. 

Your second question involves an interpretation of Section 4402 of 

the General Code, which reads as follows: 

''The mayor, director of public service and director of pub­
lic safety shall constitute the board of control. The mayor shall 
be ex-officio president. The board shall keep a record of its pro­
ceedings. All votes shall be by yea·s and nays and entered on the 
record, and the vote of a majority of all the members of the 
hoard shall be necessary to adopt any question. motion or order." 

The above section leaves little for construction. It is precise and clear 

as to the membership of the board of control. I can see no basis for en­

larging membership of such board by implication. To find that the 

municipal public utilities board was entitled to representa,tion on the mu-

11icipal board of control would enmesh the public utilities board in the 

affairs of the municipality outside the scope of its duties. Therefore, in 
answer to your second question, I am of the opinion that a municipal pub­
lic utilities board created pursuant to Section 4326-1, General Code. is 
riot entitled to membership or representation on the municipal board of 

control established by Section 4402, Gener:il Code, which provides that 
the mayor, director of public service and director of public safety shall 
constitute the membership thereof. 
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In view of my answer to your -first and second questions, it does not 

appear necessary to answer your third and fourth questions. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




