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WATER MAINS-BOARD OF EDUCATION-BONDS MAY BE 

ISSUED TO INSTALL WELLS AND LAY WATER MAINS TO 

SCHOOL PROPERTY OR FROM SCHOOL PROPERTY TO COR­

PORATE LIMITS OF VILLAGE-PROVISO, SHOULD IT BE 

DECIDED TO PURCHASE WATER FROM VILLAGE, IN 

EITHER EVENT, INCLUDING COST TO PROCURE RIGHT OF 

WAY FOR MAINS-SECTION 2293-2 G.C. 

SYLLABUS: 

Under the authority of Section 2293-2, General Code, bonds may be issued by a 
board of education for the purpose of installing wells and laying water mains to 
school property or for laying water mains from the school property to the corporate 
limits of a village, in case it is decided to purchase water from such village, in­
cluding in either event the cost of procuring a right-of-way for such mains. 

Columbus, Ohio, October r, 1952 

Hon. Julian E. Clark, Prosecuting Attorney 

Preble County, Eaton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"One of our local Boards of Education does not have a suffi­
cient water supply for their pupils, and for many years has tried 
to improve the same, without success. 

"Geologists, recently called in for consultation, have advised 
there is no available water supply on the school property and that 
to secure an adequate water supply they suggest one of the follow­
ing procedures : 

"r. Locate a vvater supply along T,vin Creek, which 
is at least a mile from the school property, by drilling test 
wells and if a supply is found, to drill wells, erect pumping 
station and install water lines to the school property. 

"2. Purchase water from the Village of \,Vest Alex­
andria, which is three miles distant from the school property. 
This latter procedure would involve the laying of water line 
from the corporate limits of the village to the school grounds 
by the Board of Education. 

"My question is ,vhether or not the Board of Education 
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in question has authority to issue bonds to carry out either of 
the foregoing recommendations." 

Section 4834-10, General Code, reads as follows: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus 
and make all other necessary provisions for the schools under its 
control." ( Emphasis added.) 

The above quoted section provides full authority for the board of 

education of any school district, except a county school district, to acquire 

the necessary sites and construct or provide the necessary buildings for 

the operation of the schools. The final words of the sentence, authorizing 

it to "provide * * * all other necessary provisions for the schools under 

its control," are intended to gather up all of the incidental matters that 

must enter into the completion of a school plant to make it ready for use 

for its intended purpose. vVhile this provision has been repeatedly held 

to be confined to the physical features of a school plant, yet it has been 

construed to give the board of education broad discretion in providing 

such other necessary facilities as it deems essential. Thus it has been held 

that a board may construct cement sidewalks on streets abutting school 

premises, Opinion No. 3885, Opinions of the Attorney General for 1922, 

page I 127; may purchase a right of way leading from a highway to a 

schoolhouse, Opinion No. 2920, Opinions of the Attorney General for 

1928, page 2678; may provide floodlights for the playgrounds and athletic 

fields, Opinion No. 582, Opinions of the Attorney General for 1939, page 

733. 

In an opinion of one of my predecessors, being No. 326, Opinions 

of the Attorney General for 1945, page 352, it was held: 

"1. Where it is proposed by a municipality to extend its 
water service to properties situate outside its corporate limits, 
a board of education of a rural school district, for the purpose of 
obtaining a water supply for its school ,building and property may, 
pursuant to the authority of Section 4834-ro, General Code, con­
tract for and pay the reasonable cost of procuring such service." 
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The then Attorney General, discussing the phrase, "make all other 

necessary provisions" said: 

"This gives the :board of education very wide latitude, and 
in determining whether a board is acting within its powers in 
making 'necessary provisions,' it is only necessary to ascertain 
whether the particular action of the board is appropriate to the 
proper conduct and management of the ,schools under its control. 
This section, however, clearly relates and is confined to the physi­
cal equipment in the way of buildings, grounds, apparatus, etc., 
which are incident to the proper operation of the schools. 

"It is quite obvious that one of the very essential provisions 
for the conduct of a school is a proper and adequate water supply. 
It needs no specific mention of water supply in the statutes 
defining the powers of a board of education to lead to the con­
clusion that it has the power to provide the same. It is not only 
a power but manifestly a duty. The method of procuring such 
water supply would seem to me to be wholly within the dis­
cretion of the board of education so long as it does not violate any 
recognized limitations on its general power." 

In your letter of inquiry you mention two methods of procedure by 

which it is proposed to secure the necessary water supply: ( r) to drill 

wells, erect a pumping station and install water lines from the site of the 

wells to the school property; (2) to lay a water line from the corporate 

limits of the village to the school grounds, and purchase the water from 

the village. It appears to me that either of these methods would be 

quite within the powers of the board of education in providing for the 

necessary water supply for the school. 

Coming, then, to your main question, as to the authority of the board 

of education to issue bonds for the purpose of providing such water 

supply, I note the provisions of Section 2293-2, General Code, which 

reads in part, as follows : 

"The taxing authority of any subdivision shall have power to 
issue the bonds of such subdivision for the purpose of acquiring 
or constructing, any permanent improvement which such sub­
division is authorized to acquire or construct. * * *." 

Inasmuch as the proposed installations form a proper part of the 

completion of the school plant, there can be no question but that it is a 

"permanent improvement", within the meaning of the section just quoted, 
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and accordingly, bonds may lawfully he issued therefor. Of course, the 

current cost of the water to be purchased from the village is not a part of 

the improvement, and I assume that you did not intend to suggest that 

the cost of purchasing the water was to be included in the bond issue. 

It is accordingly my opinion and you are advised that under the 

authority of Section 2293-2, General Code, bonds may be issued by a board 

of education for the purpose of installing wells and laying water mains 

to the school property or for laying water mains from the school property 

to the corporate limits of a village, in case it is decided to purchase the 

water from such village, including in either event, the cost of procuring a 

right-of-way for such mains. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




