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OPINION NO. 82-055 

Pursuant to its authority to adopt a salary schedule for its 
employees, a county board of mental retardation and 
developmental disabilities may pay its employees in twenty-six 
biweekly installments, extended over a calendar year, even 
though such employees work only nine months during the year. 

Full-time employees of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities who work during only nine months of 
the year are not entitled to accrue sick leave benefits pursuant 
to R.C. 124.38 or vacation leave pursuant to R.C. 325.19 for the 
three months during which they are not scheduled to work, 
regardless of the number of installments in which the salary of 
such employees is paid. (1977 Op. Att'y Gen. No. 77-007, 
overruled.) 

Pursuant to R.C. 145.03 a substitute teacher employed by a 
county board of mental retardation and developmental 
disabilities under a personal service contract that meets the 
requirements set out in 1 Ohio Admin. Code 145-5-lS(C) does not 
become a member of the Public Employees Retirement System. 

To: Arthur M. Elk, A1hlend County Proaecutlng Attorney, A1hlend, Ohio 
By: Wllllem J. Brown, Attorney General, July 30, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the compensation of 
county board of mental retardation and developmental disabilities (169 board) 
employees. Your specific questions are as follows: 
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a) 	 May a county board of mimtal retardation pay seasonal 
employees, as classified by the Ohio Department of 
Administrative Services, over twenty-six bi-weekly pay periods 
between January and December of the calendar year, although 
their work period encompasses only nine man ths of this period? 

b) 	 If such a pay apportionment is permissible, do these seasonal 
employees who do not work from June 8 through August 25 
accrue sick leave and vacation benefits for that period? 

c) 	 May a county board of mental retardation engage in a personal 
service contract for a period in excess of ninety (90) days with a 
person employed as a substitute teacher, without said teacher's 
membership in the public employees retirement system? 

Your first question asks whether a county board of mental retardation and 
developmental disabilities may pay its employees in twenty-six biweekly 
installments over the calendar year even though the employees work only during 
nine months of the year. I note that county employees hired pursuant to R.C. 
325.17 are paid "biweekly from the county treasury, upon the warrant of the 
auditor." This section does not, however, apply to employees of a county board of 
mental retardation anq developmental disabilities, all of whom are hired pursuant 
to R.C. Chapter 5126. Because there are no other statutory provisions specifying 
the intervals at which such board's employees should be paid, it is necessary to 
examine the board's powers to determine whether it has the authority to pay its 
employees in the manner you propose. 

Pursuant to R.C. 5126.05(J), a county board of mental retardation and 
developmental disabilities is required to adopt a salary schedule for its employees. 
Although the term salary schedule is not defined, I believe that the authority to 
adopt such a schedule would quite naturally imply the power to specify not only the 
amount but also the frequency of salary payments. See 1969 Op. Att'y Gen. No. 69­
153 (since there are no statutes governing when theemployees of certain county 
officers are to be paid, each officer is responsible for seeing that his employees are 
paid at reasonable intervals). It appears that the only limitation upon the board's 
authority to determine payroll periods is that any system it establishes must be 
reasonable. Jewett v. Valley Railway Co., 34 Ohio St. 601, 608 (1878) (''(w] here 
authority is given to do a specified thing, but the precise mode of performing it is 
not prescribed, the presumption is. that the legislature intended the party might 
perform it in a reasonable manner"). I have no basis for determining that payment 
of the board's seasonal employees in the manner you suggest would be unreasonable. 
It is my opinion, therefore, that pursuant to its authority to adopt a salary schedule 
for its employees, a county board of mental retardation and developmental 
disabilities may pay its employees in twenty-six biweekly installments over the 
calendar year, even though the employees work during only nine months of the 
year. 

Your second question asks whether payment of the board's seasonal employees 
in the manner you propose would entitle such employees to the accrual of vacation 
and sick leave benefits during the period in which they are not actually working. 
R.C. 124.38 establishes the sick leave benefits to which such employees are entitled 
by statute. Ebert v. Stark Count Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 
406 N.E.2d 1098 1980. I note that in Ebert, the court stated that although the 
board's employees are entitled to the sick leave benefits set forth in R.C. 124.38, 
the board may, pursuant to its authority to comr,ensate its employees, grant such 
employees a greater sick leave benefit than that established by statute. Because 
you have not indicated that the board has established a different policy for its 
employees, however, my discussioo will be limited to the sick leave benefits set for 
board employees by statute. 

The minimum benefit to which employees of a county board of mental 
retardation and developmental disabilities are entitled is four and six-tenths hours 
of pay "for each completed eighty hours of service." R.C. 124.38. Pursuant to the 
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statutory formula, the amount of sick leave to which an employee is entitled is 
based upon his "hours of service." R.C. 124.38, therefore,' does not entitle seasonal 
employees of a county board of mental retardation and developmental disabilities 
to the accrual of sick leave benefits during the period in which such employees do 
not render services for the. board. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-037 (sick leave 
benefits can accrue only during theperiod for which a state university faculty 
member is under contract, regardless of the number of months in which the 
employee actually renders service or the number of installments in which such 
employee is compensated for services rendered). 

You have also asked whether payment of the board's seasonal employees in 
twenty-six biweekly payments during the year entitles such employees to accrue 
vacation benefits for that period of the year during which they are not scheduled to 
work. Again, because you have not indicated whether the board has adopted a 
different vacation policy from that set forth in R.C. 325.19, I shall limit my 
analysis of your question to a di:;cussion of vacation benefits to which a board 
employee is entitled by statute. 

Employees of a county board of mental retardation and developmental 
disabilities are entitled to vacation benefits as set forth in R.C. 325.19, which 
reads, in part, as follows: 

(A) Each full-time employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
eighty hours of vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six bi weekly pay 
periods. • . . Such vacation leave shall accrue to the employee at 
the rate of three and one-tenth hours each biweekly period for those 
entitled to eighty hours per year. 

(G) As used in this section: 
(1) "Full-time employee" means an employee whose regular hours 

of service for a county total forty hours per week, or who renders any 
other standard of sl:!rvice accepted as full-time by an office, 
department, or agency of county service. 

(2) "Part-time employee" means an employee whose regular 
hours of service for a county total less than forty hours per week, or 
who renders any other standard of service accepted as part-time by 
an office, department, or agency of county service, and whose hours 
of county service total at least five hundred twenty hours annually. 

It is my understanding that the employees in the questions you pose actually 
work less than forty hours per week, but are considered by the board to be full-time 
employee1. They are, therefore, entitled to the vacation benefits set forth in R.C. 
325.19(A). This section entitles a county employee who works full time to vacation 

lrn 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-007, I concluded that where an appointing 
authority has established a standard workweek of less than forty hours per 
week, R.C. 325.19 requires that "the number of hours of vacation leave 
accrued biweekly be adjusted proportionately to reflect differences in 
employees' standard work weeks." Op. No. 77-007 at 2-26. Since issuance of 
that opinion, however, R.C. 325.19 was amended (Am. H.B. 333, ll3th Gen. A. 
(1980) (eff. May 13, 1980)) to define a full-time employee as including any 
employee who works a standard workweek, although less than forty hours per 
week, which is considered by the appointing authority to be full-time service. 
Thus, the legislature has addressed the problem of adjusting vacation benef!ts 
based on differences in standard workweeks, and has stated that all county 
employees who are considered to be full time by their appointing authorities 
are entitled to vacation leave benefits pursuant to the scheme set forth in 
R.C. 325.19(A). Based on this amendment to R.C. 325.19, I must overrule Op. 
No. 77-007. 



2-159 1982 OPINIONS OAG 82-055 

leave in an amount based on the employee's years in service. R.C. 325,19(A) states 
that a year of service "shall be computed on the basis of twenty-six biweekly pay 
periods." In light of this language, you ask whether the board's payment of its 
employees in twenty-six biweekly installments entitles the employees to accrue a 
full year of service for purposes of R.C. 325.19, although such employees are 
scheduled to work for only nine months of the year. 

In order to determine how R.C. 325.19(A) applies to the employees in the 
question you pose, it is necessary to keep in mind the obvious intent of the 
legislature that service time be the determining factor in computing the amount of 
vacation leave to which an employee is entitled under R.C. 325.19. Additionelly, I 
note that J?ursuant to R.C. l.47(C) it is [)resumed that, in enacting a statute, the 
legislature intended a just and reasonable result. Since vacation benefits accrue on 
the basis of time in service, I believe that it would be unr,~asonable to interprPt 
R.C. 325.19 as entitling a seasonal employee to a full year's worth of vacation 
benefits merely because such employee's salary payments extend over an entire 
year. Rather, the twenty-six biweekly pay periods referred to in R.C. 325.19 must 
be interpreted as meaning those biweekly periods in which an employee actually 
works or is scheduled to work. It is, therefore, my opinion that under R.C. 325.19 a 
full-tim" seasonal employee whose salary payments extend over an entire year is 
entitled to service credit, and thus vacation benefits, for only those months during 
which he is scheduled to work, regardless of the number of install men ts in whict1 
such employee is paid. 

You also ask whether a county board of mental retarcation and developmental 
disabilities may hire a substitute teacher pursuant to a personal service contract 
for a period in excess of ninety days without said teacher's membership in the 
Public Employees Retirement System (hereinafter PERS). R.C. 145.03 sets forth 
the basic requirement for membership in PERS as follows: 

A public employees retirement system is hereby created for the 
employees of the state and of the several local authorities rrentioned 
in section 145.01 of the Revised Code. :V!embershio in the system is 
compulsory upon being emoloyed exceot that a student whose 
employment will not exceed flfteen hundred hours in any calendar 
year or any new employee, not a member at the time of his 
employment, whose employment will not exceed twenty hours per 
week, may choose to be exempt from comoulsorv membership bv 
signing a written apolication for exemption within the first month 
after being employed. 

A temporary or emer[ency employee whose employment will not 
exceed three calendar months may be exempted from compulsory 
membership by signing a written application for exemption within the 
first month after being employed .... 

A public employee, as defined in division (A) of section 145.01 of 
the Revised Code, who is employed by a private temporary help 
service and performs services under the direction of an employer, as 
defined in division (D) of section 145.01 of the Revised Code, or who is 
employed on a contractual basis by such an employer, or who is 
em loved under a ersonal service con tract does not becoine"'a 
~er o the public emplovees retirement svstem. Emphasis 
added.) 

A county board of mental retardation and developmental disabilitites is considered 
an employer for purposes of R.C. Chapter 145, and its employees must, therefore, 
become members of PERS unless they are specifically exempted. See 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-063 (a 169 board, as an employer for purposes of R.C. Chapter 
145, must bear financial responsibility for delinquent contributions owed PERS 
arising out of employment with the board). 

R.C. 145.03 sets forth three categories of public employees who may apply for 
exemption from membership in PERS: students whose employment will not exceed 
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fifteen hundred hours per calendar year, new employees who are not members at 
the time of their employment and whose employment will not exceed twenty hours 
per week, and temporary or emergency employees whose employment will not 
exceed three calendar months. R.C. 145.03 also establishes three categories of 
employees who do not bec9me members of PERS upon employment in the public 
service: a public employee who is employed by a private temporary help service 
and performs services under the direction of an employer as defined in R.C. 145.01, 
a public employee who is employed on a contractual basis, ~ l Ohio Admin. Code 
145-5-15(8),~ or a public employee who is employed under a personal service 
contract. 

Your question concerns a substitute teacher hired by the board pursuant to a 
personal service contract for a period in excess of ninety days. As an employee 
under a personal service contract, such teacher comes within the last exclusion set 
forth in R.C. 145.03. I note that there is no statutory definition of what constitutes 
a personal service contract. PERS has, however, adopted 1 Ohio Admin. Code 145­
5-15(C), which interprets the meaning of the phrase "employed under a personal 
service contract" as used in R.C. 145.03 in the following manner: 

(C) "Employed under a personal service contract" means that an 
individual so employed would: 

(1) Not appear on a public payroll. 
(2) Not be eligible for sick leave, vacation, hospitalization, cir 

other fringe benefits extended to "regular" employees. 
(3) Be a party to a formal bilateral written contract delineating 

the rights, obligations, benefits, and responsibilities of both parties. 
(D) There are two categories of persons employed under a 

personal service contract: 
(1) The contract was entered into before August 20, 1976, when 

Am. Sub. H.B. No. 268 became effective. These could be contractual 
employees whose duties and working relationship substantially 
correspond with an existing public payroll slot for that agency. In 
th.is situation, PERS deductions should be made unless the 
employment is temporary or emergency in nature. 

(2) The contract was entered into after August 20, 1976. 
Under the law as it was before the August 20 amendments, 

membership in and contribution to PERS were required; therefore 
contributions should continue for category (1), above. 

If there is a break in public service for the contractual employee; 
and if he enters into a personal service contract after August 20, 
1976, then no PERS deductions should be made under the new 
contract. 

Section 145.03, as amended effective August 20, 1976, bars 
persons under personal service contracts; therefore no contributions 
can be accepted for persons whose contract was originated or 
renewed on, or after August 20, 1976 (category (2) above). 

I note that there is one other exemption category which may apply to the 
substitute teachers about which you ask, Although you have not stated the number 
of hours these employees will work per week, if such persons are new employees 
who are not members of PERS at the time they begin employment with the board, 
and if they will not work over twenty hours per week, such employees may apply 
for exemption from membership in PERS. R.C. 145.03. 

2This category of employees excluded from membership in PERS encompasses 
individuals paid by an organization or firm which has a contract with a public 
employer as defined in R.C. 145.0l(D). Your concern, however, appears to be 
with employees hired directly by the board pursuant to a personal service 
contract. Such employees, not being paid by a contract firm or organization, 
do not fall within this particular category. 



2-161 	 1982 OPINIONS OAG 82-056 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 Pursuant to its authority to adopt a salary schedule for its 
employees, a county board of mental retardation and 
developmental disabilities may pay its employees in twenty-six 
bi weekly installments, extended over a \~alendar year, even 
though such employees work only nine months during the year. 

2••	Full-time employees of a county board of mental retardation and 
developmental disabilities who work during 011ly nine months of 
the year are not entitled to accrue sick leave benefits pursuant 
to R,C. 124.38 or vacation leave pursuant to R.C, 325.!9 for the 
three months during which they are not scheduled to work, 
regardless of the number of installments in which the salary of 
such employees is paid. (1977 Op. Att'y G,m. No. 77-007, 
overruled.) 

3. 	 Pursuant to R.C. !45.03 a substitute teacher employed by a 
county board of mental retardation and developmental 
disabilities under a personal service contract that meets the 
requirements set out in l Ohio Ac:imin. Code. 145-5-15(C) does not 
become a member of the Public Employees Retirement System. 
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